Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Top 5 francia horror film

2012. november 08. - -Britpopper-

A napokban erősen rákaptam (megint) a horror filmek műfajára és arra gondoltam, hogy pótolok pár igencsak nagy visszhangot kapott alkotást. Szeretnék szépen sorban menni, hiszen az elmúlt pár nap nálam csak és kizárólag a francia horror filmekről szólt, ezek után olvasgattam és töltöttem le sokak számára talán ismeretlen alkotásokat. De a későbbiekben szeretnék még bemutatni egy-egy toplista keretén belül spanyol, illetve angol horrorokat is. Ám most maradjunk a franciáknál. Jómagam ugyan nem jártam sosem Franciaországban (a párom már volt ott, nagyon csodálatosnak találta...) de mindannyian tudjuk, hogy milyen szép hely. Tudjátok: Párizs, a szerelem városa. Megannyi nevezetesség, festői kis és nagyobb falvak egymás mellett, a Louvre, a Riviéra, a bagett, az Eiffel-torony, a harmonikások és utcai bábjátékosok, a finom sajtok és borok. Sorolhatnám még napestig. Azonban ki kell emelnem, hogy a francia horror filmek legalább annyira fontosak manapság a műfaj kedvelőinek mint amennyire egy műkedvelő embernek a Mona Lisa megtekintése első párizsi útja alkalmával. A francia horror elég különös. Nem szűkölködik a vérben és a brutális erőszakban ám mégsem egyszerű slasher. Kiemelkedő darabjai pont annyira nagy hatással vannak a lélekre mint a gyomorra és mindezt hűen tükrözik a jelen toplistában szereplő filmek is. Nem is lehet mindre mindössze a "horror" jelzőt egymagában aggatni hiszen mindegyik ad valami pluszt is, olyasmit ami elgondolkodtat. Sokszor befigyel ezeknél a filmeknél a drámai vonal is, míg a véres jelenetek olyannyira életszagúak, hogy az ember szinte átérzi a húsba hatoló jéghideg penge fájdalmát. Erős filmekről lesz tehát szó, amelyeket nagyon ajánlok a téma iránt érdeklődőknek.

5. Haute Tension (Magasfeszültség)

Év: 2003

Bevallom, nagyon régen láttam már ezt a filmet. Lehettem nagyjából 16 éves. Elég nagy hatást gyakorolt rám. Ezt onnan tudom, hogy azóta nem láttam de máig élénken él bennem a cselekmény és a képsorok. Alexandre Aja francia rendező eme alkotása utat nyitott neki Hollywood felé (később olyan produkciókat rendezett mint az új Sziklák szeme, a Tükrök, avagy a Piranha 3D...). A történet abból áll, hogy van két barátnő (Marie és Alex) akik az iskolai szünetben vidékre utaznak Alex szüleihez, egy kis pihenés és kikapcsolódás végett. Azonban a idill csakhamar rémálomba fordul, amikor egy közeli sorozatgyilkos betör a házba és szépen apránként elkezd legyilkolni mindenkit. De tényleg mindenkit, ebben a filmben még a kisgyereknek sincs kegyelem. Alex zsákmányként végzi, a könyörtelen gyilkos magával viszi ám Marie megpróbálja őt kiszabadítani és így egy félelmetes macska-egér játék kezdődik meg közöttük, előbb a házban aztán később a szabadban is. A film nagyon jól adagolja a feszültséget. Mikor a gyilkos megjelenik az ajtóban, elszabadul a mészárlás. Úgy érzem, hogy a készítők néha átestek a ló túloldalára hiszen mondjuk az ominózus lépcső + szekrény kivégzés a valóságban egész biztos, hogy kivitelezhetetlen lenne. Ettől függetlenül nagyon hatásos és kellően brutális.

hightensionpic.jpgPersze a gore kedvelők kapnak még nyalánkságokat, nem kell félni. A képi világ nagyon tetszett. A film elején lévő színes, nyugodt hangulatot később mesterien váltja fel a szobák sötétjében történő bolyongás, de a remek benzinkutas jelenet steril, neonnal bevilágított képsorai is emlékezetesek. És ha jól emlékszem még egy MUSE dal is felcsendül a film vége felé amelyért jár a külön piros pont. A Magasfeszültség egy nagyon fontos film. Ez indította el ugyanis az új hullámos francia horrort és vált alapművévé. A záró képsorok láttán szerintem mindenkinek tátva marad a szája, remek csavart sikerült összehozni a film végére amely legalább akkorát szól mint a Fűrész első részének vége. Tehát a Magasfeszültség  mint említettem alapmű. Már csak ezért is érdemes megtekinteni.

4. À l'intérieur (A betolakodó)

Év: 2007

Szeretném már itt az elején leszögezni, hogy szerintem ebben a filmben egy kissé túlzásba vitték a (mű)vér mennyiségét. Ez már majdnem az a szint ahol a szereplők nyakig mártóznak a vámpírok számára édes nedűben. Azért annyira nem zavaró a helyzet de tényleg visszavehettek volna egy keveset mert így sokak számára egyszerű slasher filmnek hathat eme alkotás. Holott erről szó sincs. Egy baleset képsoraival nyit a film. Sarah (a főszereplő) magához tér a kocsijában, arcát mély sebek borítják, szájából vér csöpög. Hasát fürkészi, ugyanis terhes. Szerencsére a magzatnak nem esett nagyobb baja. A törött szélvédő túloldalán füst száll fel. Sarah frontálisan ütközött egy másik autóval. Maga mellé pillant, férjét keresi. A pasas nincs valami jó bőrben. Konkrétan halott. Ugrás az időben, négy hónappal később: Sarah otthon tölti a Karácsony estét, másnap van kiírva a szülészetre. Pihenget, próbál elaludni. Hirtelen csönget valaki. Sarah nagy nehezen kibotorkál az ajtóhoz amely túloldalán egy nő áll és jön a szokásos, klisés jelenet: Ki az? / Üdvözlöm, csak telefonálni szeretnék! / Késő van, menjen a szomszédokhoz! / Asszonyom, tényleg csak egy telefon! / Hagyjon békén! / stb. Csakhogy az ismeretlen nő elég sokat tud Sarah múltjáról, ezért a lány jól elzavarja a picsába és kihívja a rendőrséget. Ám közben még a nő ijesztően betekint a kerti üvegajtón majd köddé válik. Kiérkezik végre a rendőrség, átkutatják a kertet de nem találnak már ott senkit sem. Sarah pedig végre megnyugszik, elbúcsúzik a rendőröktől és újfent lefekszik aludni. Kicsit később az idegen nő már ott áll az ágya fölött egy ollóval és őt méregeti. Hosszasan, nagyon hosszasan. Majd kimegy a fürdőbe, és hoz egy kis fertőtlenítőt amelybe beleáztatja az ollót amit rögtön utána belevág Sarah köldökébe.

inside_4.jpgA terhes lány rögvest felébred (nem kell ide ébresztőóra...), jól fejbe vágja támadóját az éjjeli lámpával, majd elkezd menekülni. Menekül önmaga és a születendő gyermeke életéért is. Az idegen őrült nő pedig minduntalan rá vadászik és feltett szándéka, hogy kivágja a csecsemőt Sarah hasából. Bájos. Egyébként később bejön még a képbe pár szereplő, tehát nem két szereplős gore-orgiát kapunk. Jönnek Sarah rokonai látogatóba, meg utána pár zsernyák is akiket azért küldtek, hogy megnézzék, vajon minden rendben van-e. Szóval lesz gyilkolászás bőséggel (és rengeteg vérrel...). A befejezés érdekes. Sok mindent megmagyaráz. De senki se várjon feel good befejezést mert ez nem az a műfaj.

3. Ils (Them)

Év: 2006

Az Ils tipikusan olyan film amelynek alaptémáját azóta már temérdek más rendező lenyúlta és próbálta több/kevesebb sikerrel a saját képére formálni. Említhetném akár a The Strangers, avagy a Eden Lake filmeket is (mindkettő igen jól sikerült alkotás...) de tény, hogy az Ils indította el ezt a fajta zsánert. Máris megmagyarázom mire gondolok: adott egy erdős terület, valahol Romániában. Nagyban utazik anyuka meg az enyhén ribanc kinézetű tinilánya hazafelé, megengedett sebesség mellett, éjszaka. Kezdődő vitatkozásuknak az szab gátat, hogy anyuka meglát egy alakot az úton, hirtelen félrerántja a kormányt és a kocsi lesodródik az útról, majd egy fának csapódik. Azért annyira nem nagy a baj, senki sem sérült meg komolyabban és talán még az éjszakát sem kell ott tölteniük hiszen akár még a kocsi is beindítható állapotba hozható ha egy kicsit a motorháztető alá néznek. Anyuka ki is száll, a lánya meg benn indítózik. Ez teljesen jól is megy egészen addig a pontig, amikor egyszer csak anyuka már nem kommunikál a lánya felé és miután utóbbi is kiszáll, meglepődve veszi észre, hogy a muter köddé vált. Ekkor már kezd eluralkodni rajta a pánik, gyorsan be is száll a kocsiba. Jégeső érkezik. Hangosan kopognak a jégdarabok a tetőn. Valami madár -féle is kerreg, egyre hangosabban. Valaki lecsap a lányra a kocsi hátuljából. Eközben egy autó halad el nagy sebességgel mellettük és mire fénye beleveszik az esőfüggönybe, már azt láthatjuk, hogy a pánikoló tini is eltűnt. Ugrás. Egy tanárnőt (Clémentine) mutatnak amint az osztályának adja fel éppen a leckét. Mindenki mosolyog, szeretik őt a gyerekek és ő is szereti a gyerekeket. Holott még csak három hónapja tanít az iskolában, előtte Franciaországban élt. Tanítás után hazafelé tart, közben főcím. Otthon már várja őt a férje, Lucas aki amolyan író szerűség. Ők ketten egy erdő közepén lévő, hatalmas, ódon házban éldegélnek szerelmesen. Az idilli állapotot egy éjszaka pár ismeretlen tag zavarja meg akik betörnek a házba és koránt sem békés szándékkal.

Ils2.jpgA lépések és nyikorgások zajaira természetesen szereplőink is felébrednek és mivel ez a film messze áll egy amcsi hülyeségtől, inkább a túlélést választják mintsem a frontális támadást. Szobáról-szobára osonnak, próbálják elkerülni a betörőket. Nincs hősködés. Azonban feszültség van, méghozzá nem is kevés. A random felcsendülő kereplés hátborzongató, kifejezetten ajánlom fülhallgatóval nézni a filmet. A végjáték rohadt erős. Amint kiderül, hogy kik is "ők", az ember az arcába kap egy iszonyatosan csontig hatoló társadalomkritikát. Itt sem szabad jó befejezést várni mert az nincs. Az utolsó jelenet pedig felér egy gyomron rúgással.

2. Frontière(s)

Év: 2007

Egyáltalán nem vártam sokat ettől a filmtől. Kicsit féltem is tőle mert Xavier Gens rendező Hitman a bérgyilkos alkotása enyhén szólva is szánalmas volt. Szerencsére a pasas 2007-ben jelentkezett még egy másik filmmel is amely feledteti az amcsi piac irányába tett próbálkozását. Meglepődtem, hogy ez a film milyen remek is lett valójában. A párizsi zavargások idején járunk (a főcím iszonyatosan jól eltalált lett amint ezekből a képsorokból vágnak be párat...), adott egy csapat fiatal suhanc akik nagy zsét akasztottak és próbálnak meglépni vele. A társaság sajnos két részre szakad mert egyiküket kórházba kell szállítani, annyira súlyos (lőtt) sérülést szenvedett. Yasmine (a főszereplő) pasijáról van konkrétan szó ergo Yasmine és az exe elindulnak a kórházba, míg a két másik tag vízágyúk és rohamrendőrök (mintha csak Budapest lenne 2006-ban...) gyűrűjében kiviharzik a városból kocsival, egyenesen egy határ mentén lévő, eldugott kis motelt keresve ahol bevárhatják a többieket. A végső cél egyébként Hollandia dehát mi, edzett horror rajongók már tudjuk, hogy oda úgysem fognak megérkezni. Kisvártatva az első két bandatag el is éri a motelt. Éjszaka van már, korom sötét. Benn egy eléggé lepusztult, ótvar helyet köszönthetnek, egy zavarodott recepcióssal meg egy kivénhedt kurvával. Akkor egy szobát estére, legyenek szívesek! Lehetőleg csótányok nélkül! Elkezdődik a jópofizás, ugyanis az egyik bandatag eléggé nagy csajozógép hírében áll és rögvest elkezdi fűzni a kivénhedt kurvát aki láthatóan nem is ellenkezik és szanaszét smárolja a srácot. A másik fiú eléggé visszahúzódó, ő nem is mer kezdeményezni a recepciós irányába. Eztán kijön már a házigazda is aki egy izomagyú állat és vacsorára invitálja az újdonsült vendégeket. Már itt érezhető a beltenyészet nem kifejezetten jótékony hatása a vendéglátókon. Az még a legkevesebb, hogy a szoba mellé jár egy menet a lányokkal (főleg a kivénhedt lotyóval, na az pont úgy néz ki mint akinek a pinája már átjáróházzá avanzsált...) de érezni lehet a levegőben, hogy a család nem normális. Később egy kis vita is támad a vendégek és a vendéglátók között melynek vége egy kis lövöldözés és egy éjszakai autós üldözés lesz, nem a két suhanc javára. És akkor Yasmine meg az exe még meg sem érkeztek. Ám hamarosan ők is befutnak.

frontier-s-scr_k.JPGSok mindent nem szeretnék elárulni a történetről, mindenesetre az egész film olyan mintha a Texasi láncfűrészes családja Európában élne. De komolyan, Bőrpofa simán elirigyelhetne egy-két tagot. Legyen szó akár a mészárosként tevékenykedő, emberhúsra specializálódott, dagadt tesóról, avagy a gyerekszobában élő, torz ivadékokat a világra hozó, láthatóan megbolondult tiniről. Persze mindennek a teteje a vén, náci családfő akinek jelenléte tekintélyt parancsoló és legalább annyira tiszteli a régi, náci értékrendet mint az emberhús fontosságát. Szóval ezek nácik, kannibálok és teljesen retardáltak is. Hőseink pedig velük találják szemben magukat. Onnan, hogy a volt SS-tiszt családfő megjelenik, a film túlmegy a horror műfaján és egy borzasztó erős társadalomkritikává válik. Reflektál a régi időkre, a nácik tetteire és természetesen a zsidók szenvedéseire is. A könyörtelen mészárlás ami a házban (és alatta) folyik, pár embernél bizony kivághatja a biztosítékot. Borzasztóan erőszakos a film és kendőzetlenül mutat be mindent. Szó szerint húsba vágó képsorokkal sokkolja a nézőt de még a jól bejáratott "bujkálok a gyilkos elől" jelenetekkel is képes a gyomorforgatásra ugyanis Yasmine pont egy hűtőkamraként szolgáló helyiségbe menekül be ahol húskampón lógnak a friss, a már oszlásnak indult és a teljesen elrothadt holttestek. Undorító látvány. A Frontière(s) kiváló horror de mint fentebb írtam a náci vonal behozatalával sokkal többről szól. Akaratlanul is felsejlik előttünk a múlt minden rémsége és a film vége pedig több mint beszédes.

1. Martyrs (Mártírok)

Év: 2008

Nem mostanában láttam ezt a filmet sem de mégis megérdemli az első helyezést ugyanis nem csak szerintem a francia horror egyik legjelesebb, legtöbbet említett alkotásáról van szó. Jócskán több ez a film is mint horror. Pascal Laugier nagyon megragadott valamit és ez remekül működik a film során. A rendező ezzel az alkotásával csak még elismertebb és híresebb lett, soron következő filmjét (The Tall Man) is ajánlom mindenkinek bár az már amerikai közegben (egy álmos kisvárosban) játszódik. A Mártírok iszonyatosan brutális. Nem is csoda, hogy X-rated besorolást kapott, ezért ha jól emlékszem itthon be sem mutatták. Alapból úgy kezdődik, hogy egy meggyötört, összevert, több sebből vérző lány (Lucie) sántítva szalad kifelé valami gyárépületből. Megszökött. A rendőrség helyszínelése megrázó tényeket tár fel, láncok, emberi ürülék és mocsok a gyárépület helyiségeiben. Enyhe Motel utánérzés. Lucie árvaházba kerül ahol csak a vele egykorú Anna előtt képes megnyílni. A két lány elválaszthatatlan barátnővé válik. Anna mindenben a lány segítségére van és egyedül csak ő tud még arról a démonról amely Lucie nyomában van amióta elhozták arról a rettenetes helyről ahol több sorstársával együtt raboskodott (azt azonban nem sikerült megtudni, hogy miért rabolták el...). Ugrunk tizenöt évet előre az időben. Full átlagos család éppen lakmározni készül. Beszélgetnek mindenféle átlagos dologról, suli, meló, egyebek. Egyszer csak megjelenik a színen a bosszúszomjas Lucie egy csőre töltött vadászpuskával és szabályosan kiírtja a családot. Igen...kiírtja. Pont amikor az ember már kezdene azonosulni velük. Ennyire váratlan és meglepő fordulatot én eddig nagyon kevésszer láttam filmben de a Mártírok szemrebbenés nélkül áthág minden írott és íratlan szabályt, tulajdonképpen szabályosan gyomron rúgja a nézőt aki talán számított rá, hogy kemény és brutális lesz a film, de arra biztosan nem, hogy ennyire. Anna is feltűnik később és próbálja nyugtatni a még mindig önön visszatérő démonával küzdő Lucie-t akinek meggyőződése, hogy egykori fogva tartóját és annak családját lőtte agyon. Egyébként ez a démon fel-fel tűnik a filmben többször is, olyan mint valami elbaszott Gollam csak inkább egy többszörösen eltemetett és minduntalan a sírból kimászott, szanaszét sebzett, végtagjait ide-oda csavargatni képes meztelen nőre hajaz. Bájos.

martyrs_05.jpgA történet a film második felében már nem egyedül az áldozat (áldozat?) házában játszódik de többet nem szeretnék elárulni mert akkor jó ha felfedezitek magatoknak. Mindenesetre akit az elején sokkolt Lucie "belépője" az készüljön fel mert a film második fele igencsak próbára teszi az ember idegzetét és gyomrát is. Szépen, óvatosan bekúszik a vallás és az élet utáni élet keresésének témája is de addigra már túl leszünk egy olyan iszonyatos jeleneten (aki látta már: igen, arra a spéci gépre meg a nyúzásra gondolok...), hogy kíváncsian várjuk a véres végkifejletet. A Mártírok vége igencsak elgondolkodtató. Ugyan nem sokkol de olyan tézisek és elképzelések garmadáját ömleszti a nézőre, hogy egész biztos vagyok benne, hogy még sokáig ott fog motoszkálni a fejedben ez az alkotás. Véres, nagyon véres ez a film is de emellett rendkívül kegyetlen és brutális is. A francia új hullámos horror eddig talán legfényesebben ragyogó csillaga, de tényleg csak és kizárólag erős idegzetűeknek ajánlom. Nekik viszont nagyon.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr854894839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása