Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Shangri-La halhatatlan városa

2014. december 13. - -Britpopper-

Egy ilyen cikket is meglehetősen régóta szerettem volna már elétek tárni. Épp azért szeretek annyira erre a blogra írni mert nincsen kikötve, hogy milyen témákhoz kell ragaszkodnom. A vallásról már írtam korábban (példának okáért ITT), aki ismer, az pontosan tudja, hogy mennyire vonzódom a keleti vallásokhoz. Shangri-La elveszett városának mítosza nálunk kevésbé ismert, legalábbis az átlagemberek számára. A tibeti népek Atlantisza ez a legenda amely az utóbbi időben a popkultúrába is kezdett beszivárogni. Zenei szempontból például Jake Bugg 2. lemeze "Shangri-La" címmel jött ki, de az Arctic Monkeys is megemlíti a helyet a "Suck It And See" dalában. A filmek nem igazán nyúltak ehhez a témához, ám a videojátékok annál inkább. Én magam is az Uncharted 2: Among Thieves-ben találkoztam először Shangri-La mítoszával de újabban a FarCry 4 is előhozta (külön pályarészeket szentelt a misztikus városnak). De mi is Shangri-La tulajdonképpen?

in_search_of_shangri_la_by_lotta_lotos-d4qlycw.jpgNos, Shangri-La (avagy közismertebb nevén Shambala) egy rejtélyes város amely talán ott rejtőzik valahol a Himalája hófödte hegyei között. Egy tibeti legenda szerint az idők kezdete óta létezik egy Mítikus Királyság, egy Szent város, melynek lakói az evolúció magasabb fokán állnak, ahová az emberek közül csak olyanok léphetnek be, akik a megfelelő lelki fejlettségi szintet elérik, már megvilágosodtak, illetve akiket "Shambala szólít". A város bejáratát Angyalok, illetve ahogy a tibetiek nevezik a Dakinik védik. A hagyomány szerint, amikor a Földön eluralkodik a gonoszság, kapzsiság, háborúk, betegségek lesznek úrrá, mikor minden elveszni látszik, Shambala királya megjelenik majd hatalmas serege élén, legyőzi a gonosz erőket, és elhozza az aranykort az egész világ számára. A legenda szerint itt ringhatott a jelenlegi ázsiai társadalmak kultúrájának és műveltségének bölcsője. A királyságot bölcs és jóságos uralkodók kormányozták, lakói pedig békességben és jólétben éltek. Minden polgára jólelkű és művelt volt, ezért az ország igazi mintatársadalom volt. Ezt az államot Shambalának hívták. A kéziratok szerint az ország lakosai egyre erősebbek és felvilágosultabbak, képességeik fokról fokra gyarapodnak, kifejlődik bennük a telepátia művészete, és az a képesség, hogy nagy távolságokat, nagy sebességeket tudjanak megtenni. A hagyomány szerint Shambala lakói maguk gyógyították minden betegségüket, olvasni tudtak mások gondolataiban, megjósolták a jövőt, és akár 100 évig is éltek. Királyuk állítólag meglepően fejlett technikákat ismert. Valami üveg- tükör – akárcsak ma egy zárt láncú televíziós rendszer – lehetővé tette, hogy igen messzire ellásson, sőt egy speciális lencse segítségével egy égre nyíló ablakon át más bolygók lakóinak életét tanulmányozta. “Kőlovai, melyeket a szél energiája hajtott”, a léghajóra emlékeztetnek. Ugyanebben a kéziratban szerepel az a jövendölés, hogy négy évszázad múlva eljön a leszámolás napja. Ekkorra a világ már olyan romlottá válik, hogy egy elvetemült, magát Mindenhatónak nevező király uralma alá kerül, aki megtámadja Shambalát, hogy hatalma alá hajtsa. Az ütközetben a titkos királyság 32. uralkodója, Rudra Cakrin győzelemre vezeti majd a bűntelenek és megvilágosodottak hatalmas hadseregét, és megvalósítja a tökéletesség korát.

shangri-la.jpgSzámomra a mítikus város ábrázolása az Uncharted 2-ben volt a legmeggyőzőbb, egyben legerőteljesebb. Eleve nagyon szeretem az ősi mítoszokat és legendákat, egyből harapok a Tomb Raider és "tombraider-klón" videojátékokra, Indiana Jones pedig gyerekkorom legnagyobb kedvence volt (oké, természetesen Lara Croft mellett). Nagy álmom egyszer eljutni olyan vidékekre ahol testközelből is megszemlélhetek néhány ősi építményt, romos templomot, kolostort. Mondhatnám, hogy él még bennem az a kalandvágyó lélek aki nem is annyira régen még falta az Indiana Jones filmeket és betéve tudta mindnek a szövegét, többször is végigjátszotta a Tomb Raider épp aktuális részét, kezdés előtt 5 perccel már a TV előtt ülve várta az Elveszett ereklyék fosztogatóit és nagyon-nagyon sokat játszott a kertben felfedezősdit, kalandorosdit. Én imádom az ókori történelmet (a görög mitológiából is lesz majd ilyesféle cikk a közeljövőben), a rejtélyes históriákat meg pláne! Szóval a téma tulajdonképpen adta magát. Remélem hogy nem untattam vele senkit és nem lett túlságosan nagy falat ez a "történelemóra" emitt. Akad még munícióm ilyen témában legközelebbre is, aztán majd meglátjuk hogy lesz-e hozzá kedvem, időm, hangulatom hogy meg is írjam a következő cikket.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr856979419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása