Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Bővebben erről a filmről: Sicario (2015)

2015. november 16. - -Britpopper-

Tudjátok, szerintem Denis Villeneuve ott van korunk legkiválóbb rendezői között. Filmjeire nagyon is érdemes odafigyelni és az sem véletlen hogy a Szárnyas fejvadász (Blade Runner) feltámasztás is rábízták. A kanadai pasas először bemutatkozott egy nagyszerű fesztiválfilmmel (Felperzselt föld - 2010), majd 2013-ban letett két olyan filmet is az asztalra amik a maguk zsánerében remekek, mégis csak az egyiket kapta fel a szakma. Ez volt a Fogságban (Prisoners) amely valóban egy nagyszerű dráma / thriller és olyan neves rendezők nyomdokaiban jár mint David Fincher, azonban nagy kár hogy elvonta a figyelmet Villeneuve másik akkori munkájáról, az Ellenségről (Enemy) mely számomra legalább akkora élményt jelentett mint annak idején a Donnie Darko (mily meglepő, ebben is Jake Gyllenhaal játszik). Az Enemy nagyon "agyas" film, melyen napokig lehet gondolkodni és teóriákat gyártani. A Sicario c. új filmje is érdekelt de kicsit féltem a magyar alcímet (A bérgyilkos) látván hogy valamiféle keményebb akciómozi lesz a végeredmény. Szerencsére ez nem így lett, sőt, tulajdonképpen az év egyik legfontosabb filmjéről van szó.

sicarioimage3.png

A Sicario egy kőkemény film, mely hiteles képet fest a mexikói kartellekről, az ellenük harcoló zsarukról és az ottani mindennapos, véres helyzetekről. A történet főszereplője Kate Macer (Emily Blunt), az FBI emberrablási ügyekre specializálódott ügynöke. A Sicario rögtön egy rajtaütéssel indít, tehát a feszültséget már az elején az egekbe löki. E balul elsülő akció után Kate -et felkérik hogy vegyen részt egy átfogó, a drogkartellek ellen irányuló, kormányszervek által dirigált akcióban. Kate kap is alkalmon és hogy bosszút állhasson azokon akik miatt meghaltak társai, beáll a csapatba. Az akciót a CIA különleges ügynöke, Matt Graver (Josh Brolin) és a titokzatos Alejandro (Benicio Del Toro) vezényli. Azonban az egész akcióra nem az USA-n belül kerül sor, hanem Mexikó egyik peremvidékén, Ciudad Juarezben - a drogok és bűnözés fellegvárában. Szegény Kate csakhamar a saját bőrén tapasztalja meg hogy mennyire más "odakinn" dolgozni és hogy a törvények betartása egy olyan városban ahol mindennaposak az emberrablások, kivégzések és lövöldözések, nem épp életbiztosítás. Nagyon nem.

sic.jpg

Igazán merész filmet csak kevesek mernek készíteni. Villeneuve mindenféle felesleges sallang vagy köntörfalazás nélkül mutatja be Mexikó sötét oldalát: a hidakról megcsonkított emberi tetemek lógnak, a nyomor és a bűnözés pedig ott les minden egyes utcasarkon. Graver és Alejandro kettőséről lerí hogy szinte mindent láttak már amit egy ilyen helyen csak elképzelni tud az ember, és amíg Graver lazaságával, addig Alejandro kimért precizitásával leplezi félelmeit. Mindketten profik, csak a maguk módján. A Sicario szerintem leggyengébb pontja maga a főszereplő, Kate. Nem Emily Blunt miatt, hiszen ő szuper színésznő. Egyszerűen csak maga a karakter szerintem gyenge lett. Szó szerint. Blunt elég kemény csaj tud lenni, ezt már bizonyította Tom Cruise oldalán a Holnap határán c. tavalyi sci-fi -ben. De ebben a filmben valahogy nem képes felfogni hogy egy olyan helyen mint Ciudad Juarez, a törvény nem ér semmit sem. Azzal hogy rendre csak kérdőre vonja és kritizálja saját kollégáit, szembemegy az elvárásokkal (parancsokkal) Villeneuve ugyan jól érzékelteti a jó és rossz között húzódó papírvékony mezsgyét, azonban Kate viselkedése így teljesen hazavágja a film egyébként remekül felépített tempóját.

sicario-movie-reviews-2015.jpg

Mert bizony a Sicario eme hibája ellenére is mesterien adagolja a feszültséget. A határon átkelős jelenet például ott kell legyen az idei év legjobbjai között, de már eleve az is tiszteletre méltó hogy Villeneuve ennyire kendőzetlenül mert hozzányúlni egy olyan témához, melyről a legtöbb embernek fogalma csak a kartelles kivégzős videókból és CNN hírekből lehet. Az operatőri munka szintén remek lett (a 12-szeres Oscar-jelölt Roger Deakins nem okoz csalódást), de amire külön fel akarom hívni a figyelmet, az a zene. Egyszerűen beleborzong az ember, annyira jó. Jóhann Johannsonn példaértékű munkát végzett, ha feszültségteremtő zenét keresünk akkor ennek az embernek a neve kellene hogy ott álljon a lexikonban. Szóval Denis Villeneuve nem aprózta el a dolgokat, a Sicario 130 perce seperc alatt elrepül. Én a moziban szinte a székbe passzírozva izgultam végig az egészet, a stáblista alatt pedig elégedetten konstatáltam hogy jó kezekbe került a Szárnyas fejvadász folytatása. Denis Villeneuve az új David Fincher, majd meglátjátok.

Értékelés: 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr838083364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása