Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Layers of Fear: értelmezés & magyarázat

Sötét családi titkok nyomában

2016. március 03. - -Britpopper-

Belekanyarodva a márciusba, kész szerencse hogy már megkaptuk az év egyik legjobb horror videojátékát, mely egyértelműen a Layers of Fear. Az újgenerációs konzolokra és PC-re megjelent "interaktív novella" ügyes összemosása a Dear Ester és az Amnesia játékoknak, megtámogatva egy nagyon elvont fő történeti szállal és hatásos ijesztgetésekkel - meg persze nyomasztó hangulattal. A játék nekem is nagyon bejött, végigjátszása után szinte rögtön kezdtem is hozzá újból. Hála az égnek, a sztori itt is olyan remek hogy nem engedi egyhamar el a játékost, nagyon sokat lehet még agyalni rajta. Ebben szeretnék egy kis segítséget nyújtani azok számára akik előtt nem teljesen kristályosodott ki, mi is a játék teljes története, vagy csak szimplán válaszokat keresnek a bennük felmerült kérdésekre, rejtélyekre.

layers-of-fear-2015-09-04-00-32-51-42.jpg

Ugyebár az tiszta hogy a meglehetősen creepy házban egy festővel mászkálhatunk és élhetünk át különös, ijesztő paranormális eseményeket és megelevenedett rémálmokat. Apránként csepegteti a játék a háttértörténetet, a mozaikokból pedig csak a végére áll össze a majdnem teljes kép. Azért csak majdnem teljes, mert néhány dolgot direkt úgy rejt el a játék hogy csak nagyon alapos és mindenre kiterjedő vizsgálódás révén deríthetünk fényt rá. Érdemes elolvasni minden jegyzetet, újságkivágást, rajzot és egyéb dolgokat hiszen majdnem mind tartalmaz valami plusz információt a megbomlott elméjű festő múltjával kapcsolatban. Úgyhogy a kattintás után spoilercunami, ennek tudatában tessék továbbkattintani.

A festő felesége egy zenei virtuóz volt, imádta a zenét és melódiákba önteni képzelgéseit. Boldogan élték fényűző életüket, melyre gyermekük érkezése tette fel a koronát. Igen ám, de egy Karácsony alkalmával a festő felesége vásárolni ment egy hatalmas bevásárló központba ahol - minő balszerencse! - tűz ütött ki és a nő bennragadt. Sokan meghaltak ám a feleség nem. Viszont harmadfokú égési sérüléseket szerzett végig az egész testén, az is csoda hogy életben maradt egyáltalán. A baleset után néhány hónap kórházbéli lábadozás után hazakerült és próbálták tovább élni életüket a férjével. Aki azonban megundorodott összeégett testű nejétől, nem tudott ránézni sem, gusztustalannak és félelmetesnek találta. Követelte az orvosoktól hogy hozzák helyre a nőt, sebészeti módszerekkel csináljanak belőle ugyanolyan asszonyt mint aki akkor volt, mikor a festő megismerte. A játék során ugye láthatunk egy szellemalakot bicegni a házban - ez a szellem a torzzá vált nő manifesztációja. Sérülései miatt alig képes a járásra, inkább már csak vonszolja magát a kihalt folyosókon. Az elhidegült viszony kettejük között akkor romlik meg visszavonhatatlanul amikor az alkoholra erősen rákapó festő megcsalja a feleségét. Szerencsétlen nőnél itt telik be végleg a pohár és öngyilkosságot követ el. Tulajdonképpen ezek után a festő számára már minden nap kész rémálom, élete zátonyra futott, elméje a sorozatos megpróbáltatások végett teljesen megbomlik és a valóságot már összemossa a (rém)álommal. Innen indul a játék.

3004317-ss_c7fbc8c76e0adb4fc1531665840d8dc7031eff4b_1920x1080.jpg

Az nem tiszta hogy kivel lép félre a férfi, talán egy cseléddel, talán épp a szobalánnyal. Erre nem sikerült rájönnöm. Az viszont biztos hogy a gyereküket elvették a házaspártól. A férfi az ügyvédje által elkeseredetten próbálta visszaszerezni a gyereket - sikertelenül. Ezért hallunk oly sokszor gyereknevetést a házban bolyongva és ezért botlunk bele néha különféle gyerekrajzokba. Ez lenne tehát az én teóriám de persze akadnak még magyarázatok. Például hogy a feleség annyira bekattant hogy megölte a közös gyereküket, mire a férj is végzett az asszonnyal és bizonyos darabkákat kiszedett a testéből (ezeket lehet megtalálni a szekrényben). De szerintem reálisabb az hogy a nő öngyilkos lett a fürdőben és ebbe végül teljesen beleőrült a férj. Mint a Dear Esther vagy a Gone Home, úgy a Layers of Fear is egy "sétálószimulátor", csak sokkal több horror-elemmel és valamivel populárisabb tálalásban mint az előző címek. Remek, hangulatos és gyönyörű játék, melynek történeti szempontjából igen is vannak mélységei. Élesen kritizálja az alkoholizmus témakörét, emellett pedig elénk tárja a drámaian szomorú széthullását egy családnak. Videojátéktól ez nem épp megszokott témaválasztás, már csak emiatt is külön megéri végigjátszani a programot. Bízom benne hogy segítettem ezzel a kis írással mindazoknak akik válaszokat kerestek a sztorival kapcsoltban.

A játék tesztje ITT olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr168428754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása