Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Retrospektív: Max Payne II (2003)

2016. március 08. - -Britpopper-

maxresdefault_6.jpg

Szakad az eső. A lepukkant, mocskos, szeméttel borított new york-i városrészben hajléktalanok melegszenek a hordóban gyújtott tűznél. Drogosok és alkoholisták tanyája. A falakon graffitik, a sötét zugokban alvó (vagy éppen halott) emberi roncsok heverésznek. Aki ide betéved, az számoljon azzal, hogy szempillantás alatt megölhetik egy kis aprópénz reményében. Ilyen és ehhez hasonló helyszíneken játszódik a Remedy fejlesztőgárdájának 2003-as alkotása, a Max Payne II – The Fall of Max Payne. Folytatásról lévén szó, érdemes tisztában lenni az előzményekkel. A Max Payne 1. része még 2001-ben jelent meg. TPS-nézetes lövölde volt, az akkoriban igencsak népszerűnek számító ''bullet-time'' időlassítás miatt amelyet a Mátrix-filmek hoztak be a köztudatba. A családját elveszítő, kiégett new york-i zsaru története egésze magával ragadóra sikeredett. Az in medias res felütéssel nyitó film noir sztori igazi bosszúállós, kemény történetté kovácsolódott (amiből még a rémálom részek sem lógtak ki túlzottan…ezek inkább a horror hatáshoz tettek hozzá). Max Payne karaktere borzasztó jól kidolgozott és azonnal megszerethető volt, az említett ''bullet-time'' miatt pedig még az is eljátszadozott vele akit amúgy a véres sztori teljesen hidegen hagyott (nekem meg pont a sztori tetszett benne). Várható volt, hogy érkezik majd a folytatás és két év múlva jött is. A The Fall of Max Payne minden szempontból továbbfejlődött, kidolgozottabb lett mint az elődje. Szebb lett, jobb lett, összetettebb lett. Ám amiért én mégis jobban szeretem mint az 1. részt, az a csavaros, sötét film noir története, mely filmeket megszégyenítő alapossággal bontakozik ki.

c6cb34544a7847868a00129ed71e4884.jpg

Miután az 1. részben Max fél New Yorkon bosszút állt és kiirtott rengeteg gengsztert, a The Fall of Max Payne rögtön azzal indít, hogy hősünk visszakerült a new york-i rendőrség kötelékébe, mint nyomozó. Családja már nincs, élete kvázi egy fabatkát sem ér (legalábbis szerinte). Igen ám, de ekkor feltűnik a színen Mona Sax. A femme fatale -jellegű nő egyből rabul ejti Max szívét és szegény megkeseredett pasas halálosan szerelmes lesz a cseppet sem tisztességes, sőt, kimondottan profi bérgyilkos végzet asszonyába. Így a new york-i alvilág megint a nyakukra száll és megkezdődik Max és Mona személyes bosszúhadjárata az eleinte csak kisstílű, majd később egyre durvább bűnöző népség ellen. A sztori mellesleg helyenként Tarantino műveire emlékeztethet. Profin össze van rakva, az egyszer biztos. Rémálom-részek ezúttal nem kaptak helyet benne ám van egy olyan helyszín amely helyettesíti ezt. Konkrétan egy vidámparkra gondolok ahol Max hallucinációi összemosódnak a valósággal. Félelmetes és szürreális élmény. Mindazonáltal sokkal valóságosabb mint az 1. részben szereplő sötétben ''vér-platformon'' mászkálós szakasz. Újdonság továbbá, hogy Max mellett ebben a részben irányításunk alá vonhatjuk társát, Mona Sax kisasszonyt is.

m.jpg

Vele főként mesterlövészkednünk kell majd. Az igazi főszereplő azonban továbbra is a kiégett zsaru, Max Payne (szójáték: maximális fájdalom) akinek személyiségét még tovább árnyalták a készítők (amellett, hogy fizimiskáját is teljes egészében lecserélték). A grafika amúgy igencsak szép. Bár leginkább alja putri helyeken fogunk mászkálni a játékban, ezek igencsak részletesen lettek megalkotva. Külön ki kell még emelnem a fizikát. A The Fall of Max Payne előtt egyáltalán nem sok játékban tapasztalhattunk ilyesféle remek és valósághű fizikát. Elvetődünk egy szobában, belassul az idő, záporoznak a golyók és miközben – még mindig lassítva – halomra lőjük a szoba túlvégében álldogáló rosszarcot, aki a fizika törvényeinek abszolút megfelelően esik össze. Épp egy festékes vödrökkel teli asztalra, amely ennek hatására fel is borul és repül minden szanaszét. Ijesztően reális.

maxpayne2thefallofmaxpayne-screenshots1-www_oplss-team_com.jpg

A hangok és a zene tökéletes. Már maga a menü-zene is olyan szinten hátborzongató, hogy aki mániákus depresszióban szenved az szó nélkül a saját himnuszává választatná az egyébként az 1. részből is ismert zene áthangszerelt változatát. A szinkronhangok is tetszettek. A végefőcím alatt hallható Late Goodbye pedig olyan szinten zseniálisan illik a játék végéhez, hogy én annak idején azon nyomban ki is szedtem mp3-ban. Apropó, játék vége: A The Fall of Max Payne – jó film noir sztorihoz méltóan – egyáltalán nem vidám befejezéssel büszkélkedhet. Nincs happy end, nincs feel good befejezés. Azonban a végefőcím után kapunk egy üzenetet: ''Max Payne kalandjai az éjszakában még folytatódnak''. És folytatódtak is. Csak épp nem az éjszakában. A Remedy kiszállt (ők inkább az Alan Wake készítésébe kezdtek bele), a helyüket pedig az a Rockstar Games vette át akiknek – többek között – a GTA-sorozatot is köszönhetjük. A Max Payne III már az ő munkásságuk eredménye. A játékról pedig legyen elég annyi, hogy én 2012 legjobbjának választottam. Kultikus trilógiáról beszélhetünk. Az 1. rész beírta magát a TPS-ek történelmébe, a 3. rész zseniálisan újította meg a szériát, a kettő között elhelyezkedő The Fall of Max Payne pedig a tökélyre fejlesztette azt a fajta bús, keserédes, mélyen depresszív film noir hangulatot amelyért annyira szeretni lehet ezt a címet. Csak remélni tudom, hogy Max Payne kalandjai az immár új generációs konzolokon is folytatódni fognak.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr198452218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

datam 2016.03.08. 19:18:36

Fapadkát sem ér? :D Fabadkát!:)

neddie 2016.03.09. 01:24:13

@datam: Fabadkat :D Fabatkat :)

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2016.03.09. 07:52:20

Na most hogy ezt megbeszéltük, javítottam is. :D

Pisti 90 2016.03.09. 13:42:54

Anno ez volt a kedvenc játékom. Imádtam.

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2016.03.09. 13:53:29

@Pisti 90:

Nekem is. A Mafia után rögtön ez volt az a játék amire azt mondtam hogy "na, ez igen!" Komoly témákat feszegetett.

MonsterRipper 2016.03.09. 19:10:40

@-Britpopper-
én is emlékszem, hogy volt benne több rémálmos jelenet, bár konkrét egész pálya vagy fejezet biztos nem. Bár már nagyon nagyon régen játszottam végig, emlékszem voltak benne olyan részek, amikor minden elmosódott volt, lassított felvételben járkáltál a folyosón, hiányzott az épületről a tető, aztán saját magaddal futottál szembe a tükörben... Ami amúgy zseniális jelenet volt pl, nem csak a mondanivaló miatt, hanem ott konkrétan lehidaltam, mert persze el is kezdtem lőni magamra egyből ahogy megláttam, és hogy ez mennyire jól műkdött és mennyire jól ki volt találva. De több ilyen is volt, pl mikor azt hiszem a rendőrkapitányság alatt a fal felé mész egy ilyen fura flessben, és először azt látod "mona sax" aztán eltűnnek a betűk és kijön, hogy Max. Zseniális játék mindenesetre, az írás, forgatókönyv minőségében (ha mélységében nem is) egyenesen a Plancescape: Tormenthez tudnám hasonlítani.

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2016.03.10. 08:15:00

@MonsterRipper:

Kicsit utánajártam és való igaz, tényleg építettek komplett részeket a rémálmokra. Itt egy példa:

www.youtube.com/watch?v=EPYI2N8Dirc

De mondjuk nem teljes fejezet volt.

Valóban, tényleg majdnem Planescape szintű amit a Remedy összehozott. Már az 1. rész is jóval komolyabb volt az akkori videojátékoknál, de szerintem a 2. rész tette fel a koronát erre a szériára. A Rockstar Games -féle 3. részt is nagyon szeretem de az már jócskán elhagyta ezt a fajta film noir műfajt (leszámítva a New Yorkban játszódó pályákat). De a visszautalások és easter eggek az előző részekre külön tetszettek benne. Ja, és mekkora poén volt már a 2. részben hogy a prológusban néhány gyerekrajzon lehetett látni az 1. rész kerettörténetét. :)
süti beállítások módosítása