Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Már megint repkednek a tárgyak: The Conjuring 2 (2016) kritika

Az Enfield Poltergeist esete

2016. június 20. - -Britpopper-

conjuringpostersmall.jpg

Vigyázz, helyenként spoileres!

Számomra a Démonok között 1. része abszolút kedvenc film, olyan, amelyet büszkén teszek ki a polcomra a DVD gyűjteményem közé. A filmben látott eset pedig külön is elég érdekes, ITT írtam róla bővebben. James Wan zseniális rendező, ezt már a 2004-es Fűrész esetében is bebizonyította - természetesen Leigh Whannell hathatós segítségével. Utána maradt a horrornál, de a torture porn helyett elment a természetfeletti irányába, mely olyan remek filmeket szült, mint például az Insidious 1-2, és a már említett Démonok között, melyben kulminálódott minden jellegzetes összetevő, melyekkel egy ilyen témájú film maradandó lehet. Wan remek érzékkel játszadozott a nézők idegeivel, pontosan tudta hogy mikor kell beszúrni egy-egy jól időzített jumpscare jelenetet és mikor kell pattanásig feszíteni a nézők idegeit úgy, hogy aztán semmi csattanó nem jön el. Igen, már az 1. részben is voltak olyan jelenetek, mikor szinte adta magát egy ütős jumpscare lehetősége, de Wan megcsavarta az egészet azzal, hogy mégsem dobta be. Ezért kedvelem őt sokkal jobban, mint a tucathorrorokat futószalagon gyártó hollywoodi kollégáit - neki van érzéke a horrorhoz. Tudja mikor, mennyit kell adagolni belőle. A 2 évvel ezelőtti, gyalázatosan gagyi Annabelle spin-off után újra a kezébe vette az irányítást, és elhozta nekünk a 2016-os év egyik legjobb horrorját. Ez az Enfield Poltergeist esete.

demonok_kozott2_4.jpg

Szerencsére elég időt hagynak a nyomozásra is

A film elődjéhez hasonlatosan a hetvenes években játszódik, a főszereplők pedig az első részben megismert szelleműző házaspár (Ed és Lorraine Warren), akiket a természetfeletti újabb kihívás elé állít: az egyház egy Londonban élő szegény családhoz (Hodgsonékhoz) vezényli őket, akiknek házát megszállta egy gonosz entitás. Értelemszerűen rájuk vár a feladat, hogy kiderítsék, mi és miért sanyargatja azt a szerencsétlen famíliát. A híressé vált Enfield Poltergeist esetet feldolgozó Démonok között 2 esetében az angliai közegbe való áthelyezés remek döntés volt, az esős, borongós időjárás nagyon sokat tud hozzáadni a filmhez, így még akkor sem lehetünk nyugodtak ha nappal történnek a különös események a házban. Gondolok itt például a TV-s jelenetsorra, az volt az első momentum, hogy még én is megijedtem a filmem. Sajnos becsúszott pár elég kiszámítható jumpscare, aki edzett horrorrajongónak számít, az ezekre már jóelőre számíthat. De még ezekkel együtt is kifejezetten félelmetes film lett a Démonok között 2, melyhez a '70-es évek remekül átültetett hangulata nagyon jól illik. Külön piros pont a film elején felcsendülő The Clash számhoz ("London Calling") bár az OST és a zene az előző részben is szuper lett. Joseph Bishara igazán ijesztő tételeket komponált ehhez a filmhez is, bár nekem volt egy kis áthallás a The Witch filmzenéjével. A fényképezés sterilebb, a kameramozgás viszont sokkal lassabb lett, néha a kamera szívesen időz el bizonyos részleteken. Mondjuk van is rá ideje, hiszen a játékidő 2 és negyed óra lett. Ritka ez egy horrornál, de ide nagyon is kellett. Wan láthatóan szeret karaktereket építeni és hangulatot teremteni, ezért lassan csap bele a lecsóba. De amikor beindulnak az események, akkor viszont erősen fogjuk szorongatni a moziszék karfáját.

demonok_kozott_2_the_conjuring_trailer-e1459162739704-1024x576.jpg

Madison Wolfe nevét már most jegyezzük meg

Nekem kifejezetten tetszett, hogy a film az Amityville-i eseményekkel kezdődik. Ugyan ezt már a 2005-ös Rettegés háza meglehetősen jól dolgozta fel, azért örülök hogy ide is behozták, főként hogy egy igen híres szellemfotóra is utalnak vele. Ez legalább annyira hatásos felütést ad a filmnek, mint az előzőben az Annabelle baba sztorijának belógatása. Itt jegyezném meg, hogy újabb spin-off is érkezik majd, mégpedig a filmben látott apáca szerepeltetésével. Viszont az esély - csak úgy mint Annabellenél - megvan a bukásra, ugyanis a rémisztő karaktert három hónappal a Démonok között 2 mozikba kerülése előtt találták ki és adták hozzá a filmhez, magyarán azokat a részeket, amikor felbukkan a produkcióban, már utólag vették fel. Hát...majd meglátjuk. Egyelőre "Az apáca" név alatt fut a projekt, kíváncsian várom, mi sül ki belőle. Egyébként bedobtak még egy igen érdekes rémalakot, akit leginkább a The Babadook lényéhez tudnék hasonlítani. Számomra kilógott a filmből, szerencsére nem vitték túlzásba a szerepeltetését. A színészek továbbra is jók. Patrick Wilson és Vera Farmiga között továbbra is működik a kémia, viszont az újoncok is tökéletesen helytállnak. Különösen igaz ez a megszállt lánygyermeket alakító Madison Wolfe-ra, aki igazán erőteljes alakítást nyújt. Megcsillan az a fajta zsenialitás, amellyel Wan letette az asztalra az Insidious-t és melyet rengeteget próbálnak koppintani. A történet alapjául szolgáló esetet is ügyesen oldották meg, még arra is kitértek, hogy felmerültek kételyek, miszerint megrendezett lehetett az egész.

demonok-kozott-the-conjuring-2-nun-1024x576.jpg

Nem, ő nem Marilyn Manson

Persze a legtöbben nem is a sztori, sokkal inkább az ijesztgetések miatt ülnek be egy ilyen filmre. Hála az égnek most elkerültek bennünket a félelmüket röhögéssel és belepofázással palástoló idióták, bár azért láthatóan volt a teremben néhány plázapicsa, akik sokkal érdekesebbnek találták a mobiljukon való böngészést és egymás magánéletének kibeszélését, mint a filmet. De szerintem ők csak véletlenül ülhettek be, valószínűleg eltévesztették a termet, mert a Szenilla nyomában máshol ment. Viszont még ők sem tudták megölni a hangulatot, a Démonok között 2 moziban nézve is hatalmas élmény. A korhű díszletek, a '70.es évek feeling, az erős alakítások, a remek sztori és a hatásos ijesztgetések végett ennek a filmnek ott a helye a top 5-ben az év végi listákon. De elhamarkodottan még nem szeretném kikiáltani az év legjobbjának, hisz hátravan a szintén Wan által rendezett Amikor kialszik a fény (premier: július vége) és az Evil Dead remake által jogosan befutott Fede Alvarez új filmje, a Vaksötét (premier: augusztus vége), az olyanokról már nem is szólva mint a Neon Démon, A zátony, a 31, a Zöld szoba, Hivatlanok 2, és még hosszan lehetne sorolni. Horrorból rendesen el leszünk látva idén, pedig két igencsak erős alkotás - a The Witch és a Hush - már le is ment. Melléjük csatlakozott most a Démonok között 2, mely egy tökéletes folytatás. Nálam bérelt helye van már most a polcon.

Értékelés: 8/10

U.i.: Az eredeti esetről ITT olvashattok bővebben.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr948824202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása