Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Van valami az erdőben

Én és az Ideglelés

2016. augusztus 02. - -Britpopper-

Azt már tudjuk, hogy hamarosan itt a The Blair Witch Project folytatása, ám itt az eredetiről még csak felszínesen írtam. Most ezt pótolnám. Szóval ez az  a film, amely még néhány mellett igen nagy hatással volt rám tinikoromban. Azt már többször említettem, hogy az első horrorfilmes élményem a Kubrick -féle Ragyogás volt. E mellé sorakozott még fel félig-meddig a Péntek 13 első része, melyet csak kb. 10 percig mertem nézni. Volt apámnak egy olyan gyűjteménye horrorfilmekből a VHS-ek között, melyekhez tilos volt hozzányúlni. Persze egy idő után elkezdtem csemegézni ezekből. Aztán valahol az Álmosvölgy legendája idején lettem elkötelezett horror-rajongó. 1999-et írtunk ekkor, és rá egy évre már kikölcsönözhetővé vált VHS-en a The Blair Witch Project a helyi könyvtárból. Több se kellett nekem, siettem is haza vele. Azt hiszem, fogalmam sem volt róla, hogy mi is vár rám pontosan. Dunsztom se volt róla, mi az a found footage film. De már a kazetta hátulján lévő rövid leírás is azonnal felkeltette az érdeklődésem, és nagy elánnal rohantam haza megnézni.

1003718-dark.jpg

Az ismeretlent az erdő rejti

Konkrétan végigrettegtem a filmet. A sztori dióhéjban annyi - aki még nem ismerné -, hogy három filmfőiskolás dokumentumfilmet készít a blair-i boszorkány legendájáról. Elindulnak az erdőbe, felderítendő a boszorkány állítólagos lakhelyét. Ők maguk sose kerülnek elő többet, csak a kazettáik. Magyar szinkronnal néztem a filmet, de még ezzel együtt is egész hihetőnek tűnt az egész sztori. Mivel otthon nem volt még állandó internet-kapcsolat, suli után anyám munkahelyére jártam be Floppy-lemezekkel és arra mentettem le javarészt angol cikkeket és képeket a blair-i boszorkány mitológiájáról. Tényleg nagyon hihetően kreálták meg az egészet. Tetszettek az ál-weboldalak, melyekről akkor nem is feltételeztem volna, hogy kamu mind. Egyszerűen remek munkát végeztek a készítők a háttértörténet megalkotásánál. Egyébként is, szerintem eleve úgy volt, hogy elsőként a mítoszt teremtették meg, és arra húzták rá a filmet. Mindez az internet elterjedésének kapujában különösképp nagyot ütöt. Különféle ál-weboldalakat böngészhettünk ugyanis át ha kicsit mélyebben beleástuk magunkat a mítoszba, és mindegyik annyira valóságosnak hatott (fekete-fehér képekkel, rendőrségi jegyzőkönyvekkel, egyebekkel), hogy legalább egyszer mindenki agyán átfutott akkoriban, hogy mi van ha mindez tényleg igaz. Mármint ha a film talán nem is, de a háttérsztori? Oké, persze az is fiktív, most már mindenki tudja, de a 2000-es évek elején ez még teljesen másképp volt. Jóval naivabbak voltak akkoriban az emberek - főként az USA-ban. Ma már lehetetlen lenne eladni egy ilyen sztorit, de annak idején ez működött, és sokan be is szopták. Én is. Annyira, hogy még a gyalázatos 2. részt is kikölcsönöztem.

blair-02.jpg

Az ál-weboldalak rengeteg érdekességet tartogatnak

Suli után rohantam be anyámhoz, hogy utánaolvassak, vajon tényleg létezik-e blair-i boszorkány meg a szellemekkel telezsúfolt, hatalmas erdő. Néhány hétig teljesen lekötött a téma. Nem is beszélve a PC-re kijött három The Blair Witch Project játékról, amelyek mind-mind remek szórakozást nyújtottak és egyébként írtam is róluk bővebben egy külön cikkben ITT. Engem a téma teljesen magába szippantott, imádtam foglalkozni vele. A film pedig a borzalmas magyar szinkron ellenére is lekötött, pedig Heather magyar hangjától a mai napig borsódzik a hátam. A kezdetben összetartó kis csoport szétesik, az eleinte csak az idő miatt aggódó diákok halálos rémületben menekülnek a végére. Maga a gonosz, a förtelmes boszorkány egyetlen pillanatra sem látszik. Sőt, a három szereplőn kívül semmi más élő sem jelenik meg a filmben, kivéve a film eleji interjúalanyokat, még egy állattal sem találkoznak később. És ez a láthatatlan boszorkány, amely kultúrkörünkben inkább a gyerekmesék vasorrú bábája lenne, itt a középkorra jellemző igazi gonosz, az ördög szolgája, az emberek elemésztője lesz. Hogy nem láthatjuk, csak még félelmetesebbé teszi.

Véleményem szerint azért lett annyira sikeres a The Blair Witch Project, mert a film az ismeretlentől, az "erdőtől", mint titokzatos helytől való tudat alatti félelmünket használja ki, szinte tökéletes módon. Zsenialitása egyszerűségében és hangulatteremtésében áll. A film eleji interjúkból kiderül néhány hátborzongató részlet a burkittsville-i - avagy régi nevén blair-i - erdőről és a benne történt szörnyűségekről. Megismerjük a gyerekgyilkos Rustin Parr történetét, aki gyerekeket végzett ki a pincéjében. Megismerjük a Coffin Rock, avagy Koporsó-szikla történetét, melyen brutális rituálét mutattak be annak idején. Egy félbolond nő pedig az interjúban elmondja, hogy ő látta a boszorkányt, kit tetőtől-talpig sűrű fekete szőr borított. Mitológia szempontjából a The Blair Witch Project felveszi a versenyt a The VVitch: A New-England Folktale c. horror-drámával, de míg utóbbi valós népi mondákra épül, a The Blair Witch Project csak felszínesen merít ezekből, és igyekszik a saját mondavilágát kialakítani. Mindebben a sok ál-weboldal és a három videojáték is nagy szerepet játszik, az eredmény pedig lenyűgözően precíz összképet ad.

woodcut.gif

Elly Kedward száműzetése a blair-i erdőbe

A legérdekesebb persze maga a rettegett boszorkány, és a hozzá kapcsolódó legenda: Elly Kedward boszorkányság vádja miatt lett száműzve Blair városából (későbbi Burkittsville) a közeli erdőbe, 1785-ben. Azóta az erdő elátkozott hellyé lett, melyben emberek tűntek el, és brutálisan megcsonkított holttesteikre gyanútlan falusiak találtak rá később. A készítők néhány név esetében anagrammákat alkalmaztak, Elly Kedward például egy 16. századi okkultista,  Edward Kelley nevéből jött, a gyerekgyilkos Rustin Parr pedig Raszputyin nevének anagrammája. A filmes inspirációs hatások között a készítők megemlítették az 1922-es Häxan c. némafilmet is, mely - mily meglepő - szintén a boszorkánysággal foglalkozik. És akkor már említsük meg a két rendezőt is: Daniel Myrick és Eduardo Sánchez azóta sem tudott akkorát alkotni, mint a The Blair Witch Project. Utóbbitól nekem csak a V/H/S/2 "A Ride in the Park" zombis agymenése rémlik, de az se több egy közepes alkotásnál.

coffin2.gif

Coffin Rock, avagy Koporsó-szikla

A film marketingstratégiájának legradikálisabb eleme az volt, hogy állítólag már két évvel a premier előtt elkezdték a filmmel kapcsolatos városi legenda elhintését. Nem a filmmel kapcsolatos üzeneteket terjesztettek, hanem a helyszínnel kapcsolatos kérdéseket tettek fel: tényleg létezett a blair-i boszorkány, és a keresése közben tényleg meghalt három egyetemista? Az első klipeket nem előzetesként, hanem egy dokumentumfilm leleteként mutatták be. Mielőtt egyetemi filmklubokban vetítették volna a filmet, háromfős promóciós csapatok az "eltűnt" filmeseket kereső fiktív hirdetésekkel plakátolták ki az egyetemi épületeket. Aztán 1998-ban a készítők elindítottak egy honlapot, melyet már taglaltam fentebb. Egyébként ez lenne az:

http://www.blairwitch.com/

Érdemes ránéznetek, ha érdekel benneteket a téma. Valóban sok érdekesség van rajta. Horrorfilmes zsáneren belül a The Blair Witch Project nagyon is fontos alkotásnak számít. Ugyan a found footage műfajt nem vele találták fel, de sokat tett hozzá az elterjedéséhez. Oké, az igazi forradalmat 2007-ben a Paranormal Activity hozta el, de már 1999-ben lehetett érezni hogy valami egészen új, egészen friss ez a stílus, és hogy rejlik benne nem kevés kiaknázandó lehetőség. És hozzátenném: itt még nem voltak meg azok a bárgyú ostobaságok, melyek később jellemezték a found footage filmeket. Például az indokolatlanul, szinte állandóan az egyik szereplő kezéhez ragadt kamera, avagy a 15 percenként érkező jumpscare ijesztgetések. Az August Underground megpróbálta a sokkolásra kihegyezni ezt a műfajt, de az a trilógia egy rakás szarral egyenlő. Ellenben a The Blair Witch Project maradandó gyöngyszemeként maradt fenn a horrorfilmek történelmének, egy igazi pszichológiai remekmű, melyet a mai korosztály már sokkal kevésbé értékel. Sajnos manapság sokaknak a horror egyenlő a hirtelen ijesztgetésekkel, és ez szomorú. Találkoztam már olyannal is, aki szerint ez a film rossz - holott ez nem igaz. Csak épp nem tolja az ember arcába a rémségeket, és inkább a hangulatot igyekszik megteremteni, hogy aztán a végén pattanásig feszítse az idegeket. A véres kéznyomokkal borított ház pincéjében játszódó jelenet a maga módján egész sokkoló. Az elsötétülő kamera után csak a stáblista gördül le, a néző pedig lassan felocsúdik kábulatából.

13873122_1034933746590495_4095989521538593925_n.jpg

Potom 900 Ft volt

Egyedül csak azt sajnálom, hogy méltó kiadásban sosem jelent meg Magyarországon a film. Fapados DVD-ként, zéró extrával és - mint már említettem - borzalmas magyar szinkronnal néhol még mai napig kapható, de egy dupla-lemezes kiadásnak én jobban örültem volna, vagy legalább annak a verziónak, amin az extrák között szerepel a The Curse of the Blair Witch és The Blair Witch Legacy kisfilmek, újabb felvételek, audiokommentárok, meg egy csomó nyalánkság még. Sebaj, maga a film a legfontosabb, és az ott van a választható angol hangsávval, és korrekt magyar felirattal a DVD-n is. Ez a lényeg. Aki valami miatt eddig nem látta volna még, az mindenképp pótolja. Aki viszont látta már, és tetszett is neki, az velem együtt várhatja a szeptemberben érkező hivatalos folytatást, hátha nem cseszik el...annyira.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr838927472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2016.08.03. 13:35:24

Azt ittem baszki az Erdo kapitanyarol lesz szo. Milyen gyerekkor?!

Advanced Flight 2016.08.03. 13:35:55

Jópofa kis film volt, valóban. A fő erősségét az eredetisége adta, illetve nekem az tetszett különösen (ez a Kör-re is igaz), hogy inkább ijesztgetéses horror, nem pedig véres mészárszék, ami tulajdonképpen rohadt unalmas és dühítő.

Advanced Flight 2016.08.03. 13:50:53

@Szelid sunmalac: nem mindenki olyan öreg, mint te XDXD

Larry Silverstein 2016.08.03. 15:17:40

Ez a film egész jól indult, aztán semmi se lett belőle. Ezzel együtt van hangulata, pár évente elférne vmi ilyesmi thriller a mozikban.

A Kör és a Fekete Ruhás Nő(lehet h asszony?) hangulatában hasonló, de ez utóbbiak nagy ktgvetésü fiilmek.

@Advanced Flight: Gyilokból is akad jó, nekem nagyon bejött a Vacancy, az se mai darab.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2016.08.03. 16:00:50

Öt percet bírtam megnézni belőle. Ha egy rendező csak a kamera folyamatos rángatásával képes feszültséget kelteni, az a rendező elmehet a francba.

Tuco Ramirez 2016.08.03. 16:07:19

Annak idején meg volt őrülve érte mindenki mert nem láttunk még ilyen kézikamerás filmet. Nekem nem tetszett mert ordított róla, hogy a pénztelenség miatt lett ilyen. Pluszban jött ehhez, hogy végig éreztem, átvágnak. Mint a Twin Peaks-szel annó.
Igazam lett, mert amint a postban is áll, az alkotók ezután sem tettek le az asztalra semmi jót.

2016.08.04. 14:26:58

Nekem is nagy élmény volt megnézni. Igaz nem az első horror filmek között volt, már nem is emlékszem mikor néztem meg. De tetszett. Engem érdekel a boszorkányság mint téma, szeretem is az ilyen filmeket és ez.... nos ahogy írtad, remekül kihasználta az erdő adta ismeretlenséget. Mert tény: Ki ne félne egyedül az erdőben? :)
süti beállítások módosítása