Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Várólistás: The Wall (2017)

2017. február 17. - -Britpopper-

Jó háborús filmet igen nehéz készíteni. Amerikának meg ez egyébként is egy kényes téma, főleg ha Vietnam vagy az Iraki háború kerül a középpontba. Utóbbi nekem személyes kedvencem, kb. az összes értelmes filmet láttam már a témában - a pocsékokat direkt kihagytam. Mert hát a francot se érdekli a sok agyatlan, b-kategóriás akciófilm, amikben kigyúrt zsoldosok halomra lövik a terroristákat. A leghitelesebb ebben a témában talán az HBO minisorozata, a Generation Kill (csak azért sem írom le a borzalmas magyar címét) volt, ez 7 részen keresztül mutatta be az amerikai Első Felderítő Zászlóalj a Bagdadig vonuló offenzívát. Közben elég keményen beszól az akkori amerikai politikának, pálcát tör a Bush-kormány felett - nem finomkodtak a készítők. Az HBO társadalomkritikában mindig is erős volt.

Szintén 2008-ban érkezett egy Oscar-díjat kapott iraki háborús film is, a Hurt Locker (Bombák földjén). Ez a film egy amerikai bombaspecialista mindennapjait mutatja be az iraki háború alatt, és talán a mai napig a legismertebb film a témában - ebben az Oscar erősen közrejátszott. Igen ismert még a 2014-es American Sniper, melyet Clint Eastwood rendezett. Bár ez a film szerintem erősen mellément. Fontos film még a 2007-es Redacted, Brian De Palma egy kevéssé ismert - found footage stílusban készült - háborús filmje, mely leginkább kegyetlensége miatt marad meg az ember emlékezetében. Megerőszakolás és lefejezés is látható benne, a legszörnyűbb viszont az benne, hogy valós események alapján készült. És ha már valós események alapján készült filmek, érdemes a szintén 2007-es Battle For Haditha-t is megtekinteni.

Dokumentumfilmek közül pedig ajánlom a The War Tapes címűt. Érdekesek továbbá azok a filmek is, melyek nem a katonák ottani mindennapjaira koncentrálnak, hanem például a drónos megfigyelésekre. Tavaly láttam egy ebből készült remek filmet, mely az Eye in the Sky volt. Ez egy nagyon feszült thriller, melynek központi témája, hogy néhány terrorista épp egy olyan épületben gyűlik össze, ami mellett civilek - köztük egy gyerek - található. Kilőhetik-e így a célpontokat rakétával vagy sem? Igazán izgalmas film, érdemes megtekinteni. És akkor idén májusban jön a The Wall.

maxresdefault_14.jpg

A főszerepekben John Cena, és az egyre érdekesebb szerepeket vállaló Aaron Taylor-Johnson lesznek láthatók. Az egyhelyszínes thriller hősei amerikai katonák, akiket iraki színtéren csapdába csalnak. egy mesterlövész veszi célba őket - Taylor-Johnson karakterének sikerül elrejtőznie egy omladozó fal mögé. Menedékéből, saját életét is féltve próbál segíteni nyílt színen ragadt társának. A produkció főkonfliktusában halálos játszma bontakozik ki főszereplőink és az arctalan támadó között.

Ez a koncepció zseniális.

Emlékeztek még a Hurt Locker azon jelenetére, melyben a Ralph Fiennes vezette osztag mesterlövészpuskával próbálja kilőni a távolból a két ellenséges lövészt? Na, itt is valami hasonló lesz a felállás, leszámítva hogy sima, mezei katonákról van szó, nem pedig képzett mesterlövészekről. Az egyiket ráadásul meg is lövik. És az előzetes alapján a helyzeti előny egyértelműen az ellenséges lövésznél van.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr312267808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása