Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Gondolatébresztő: Mikor hígult fel a horrorfilmes műfaj?

2017. március 22. - -Britpopper-

Ha megnézitek, mostanság már szinte havonta érkezik egy-egy újabb horror a moziba. És sajnos a legtöbb elég gány minőségű. De mikor is kezdett felhígulni ennyire ez a műfaj? Mikor kezdődött meg az a lejtmenet, melynek végére eljutottunk odáig hogy az egyszeri nézőknek már az is bőven elég ha jól rájuk ijesztenek? Számomra az első igazán félelmetes horror a Ragyogás volt (a Kubrick -féle verzió, Jack Nicholsonnal a főszerepben). Nagyon, de nagyon rettegtem tőle, főleg a fürdőszobában lévő öreg nőtől. A frász kivert attól a jelenettől. Aztán valahogy mégis elkezdte megkedveltetni velem a horrorfilmek műfaját, én pedig nagy lelkesen igyekeztem minél többet megtekinteni közülük. Itt kezdődött minden.

tumblr_n86nluxqzb1qcga5ro1_500.gif

Édesapám VHS-gyűjteményéből előkutattam még néhány Péntek 13 és Rémálom az Elm utcában részeket, de emlékszem hogy a Christine (Stephen King) is megvolt neki, mind filmben, mind könyvben. Gyerekkoromban még a Tim Burton -féle Az Álmosvölgy legendája gyakorolt rám nagy hatást. Könyvtárból hozattam ki, egyedül néztem meg és utána napokig rémálmaim voltak. Nagyon szeretem azt a filmet mind a mai napig, de első alkalommal tényleg a víz levert mire a végére értem. Akkoriban - mint mindenki másnak - nekünk is volt videómagnónk és apám rendszeresen vett fel a TV-ből filmeket. Tudjátok, az a fajta technika volt mikor beállithattad hogy mikor kezdődjön a felvétel és hogy mikor érjen véget. Miután ezt én is eltanultam tőle, átkozott sok VHS-t használtam el filmfelvételekre, szerintem a TDK belőlem élt.

Ugyebár a horrorfilmeket az esti sávba tették és sajnos néha nem pontos kezdéssel, illetve zárással. Ezért előfordult hogy némely filmnek lemaradt az eleje avagy a vége (így speciel évekig nem tudtam hogy hogyan végződik a Hegylakó 2). Sok jó filmet vettem fel, de sajnos sok rosszat is. Nagyon tetszett például a szintén King adaptáció Kedvencek temetője, ám a mai napig nem találok rá racionális magyarázatot hogy a hulladék 2. részét miért néztem meg, egyáltalán miért vettem fel. Iszonyú rossz volt. Aztán volt még egy olyan "horror" is amelynek már nem emlékszem a címére (bár valami köze volt a Fangoriához) de a sztori szerint valami tudós levágott keze életre kelt és terrorizálta az embereket. Azt már végig sem néztem, annyira szar volt. Viszont azért kifejezetten jó filmeket is megörökítettem. Horror és sci-fi műfajból egyaránt. Az Alien filmeket például az M1-nek köszönhetem, és később sok drámát is felvettem. Általában a metódusa ezeknek úgy ment hogy este bekapcsolt a felvevő, reggel elmentem suliba és délután vagy este, mikor hazaértem, megnéztem az aktuálisan rögzített filmet. Akkor még nem volt Torrent, vagy bármi ilyesmi. A warez is épphogy feltörőben leledzett, bár inkább a pornó terjedt nagyon.

sh-sets.png

A 2000-es évek elején lett internet-előfizetésünk. Borzalmas sávszélesség volt, sokszor indokolatlanul megszakadozott vagy elszállt. Akkoriban már kezdtek megjelenni a warez-oldalak, lehetett letöltögetni - alaposan szétdarálva - filmeket is. Engem főleg a régi horrorok érdekeltek, Fulci és Argento munkássága leginkább. Sajnos a legtöbb feltett film külföldi fájlmegosztókra lett feltéve (Rapidshare, Megaupload, stb.) és legtöbbször egy film minimum 10 linket foglalt magába. Igen ám, de nem dinamikus IP-cím birtokában minden letöltés között várni kellett kb. egy órát. Türelemjáték volt a javából. Aztán bejött a DC++, talán néhányan emlékeztek még rá. Rengeteg film, zene, könyv, játék és pornó volt fenn. Tulajdonképp a mai Torrent alapja volt a DC++, csak kezdetlegesebben és sokkal de sokkal lassabb letöltési sebességgel. Nekem nem volt, én akkor még mindig ruszki honlapokról töltöttem az mp3-at. Haveromnak már volt, úgyhogy töltögettünk ott serényen. Ez olyan 2005 környékén lehetett mert emlékszem hogy a Doom című filmet akartuk leszedni és valami vígjáték jött le helyette. Én meg egy vérfarkasos (?) horrort szedettem le amiben Christina Ricci volt (szerelmes voltam abba a színésznőbe akkoriban) de elég gány minőség lett, a hang meg folyamatosan csúszott. Aztán mire érettségiztem (2007) már jelen volt a Torrent, melynek köszönhetően új távlatok nyíltak meg.

texas-chainsaw-massacre-2003-leatherface-2.jpg

Akkoriban a horror remake-ek korszakának végét éltük és kezdtek utat törni maguknak a spanyol horrorok (Árvaház, REC) és a found footage újbóli vérfrissítése képében a Paranormal Activity, vele pedig az olcsó ijesztgetések korszaka. Bár korábban is készültek vérszegény horrorok (különösen igaz volt ez a tinihorrorokra és az elbaltázott remake-ekre), a Paranormal Activity óta kezdett elterjedni az olcsó ijesztgetések stílusa. Ezek olyan filmek, amelyek alapvetően rosszak ám telenyomják jumpscare jelenetekkel, mikor egyszer csak a semmiből előugrik valami rémség, fülsiketítő hanghatás közepette. Ez a Paranormal Activity filmekben teljesen megszokott, mondhatni alapkellék. Aki ilyen filmre ült be annak idején, az pontosan tudta hogy mire vállalkozik: másfél óra tömény rettegésre. És emiatt lett annyira sikeres az a széria. Azóta pedig minden bokorban terem egy hasonló film. Van amelyik szódával elmegy, de a legtöbb sajnos elég gány. Az egyetlen rendező aki értelmesen helyén tudta kezelni ezt a műfajt, az James Wan (Fűrész, Démonok között, Insidious) volt, de sokak szerint ő is csak egy humbug. Szóval most már az olcsó ijesztgetések horrorfilmes időszakát éljük, ahol a történet nulla, a színészi játék gyenge, a forgatókönyv béna, de legalább 15 percenként kiugrasztanak minket a gatyánkból.

3paranormal2.jpg

Véleményem szerint a 2000-es években hígult fel végérvényesen a horrorfilmek műfaja. Jöttek az olyan vérszegény tinihorrorok mint a Tudom mit tettél tavaly nyáron, majd az elbaltázott remake-ek mint mondjuk a Péntek 13, Blair Witch avagy a Szem. Hollywood elkezdte ontani magából az igénytelenebbnél igénytelenebb horrorokat, közéjük pedig csak elvétve csúszott be egy-egy kivételes alkotás, az is legtöbbször indie horror volt (ezek száma mára sokszorosára nőt, hála az égnek). Sajnos moziba még mindig főként azok járnak horrort nézni akik végig akarják poénkodni a filmet hogy ők aztán nem paráznak, mert olyan nagylegények. És ezzel megölik a hangulatot. Én horrort most már csak és kizárólag otthon, fülhallgatóval vagyok hajlandó nézni. És inkább a kevésbé ismert alkotások felé hajlok. A Starry Eyes, a The Babadook, a The Guest, az It Follows, vagy tavaly a The Witch mind-mind nagyon tetszettek, pedig ezek a filmek koránt sem kaptak oly nagy mértékű figyelmet mint egy újabb Paranormal Activity vagy hasonló ijesztgetős horror. Az a mázlink hogy abban a korban élünk ahol a keresett filmek már csak karnyújtásnyira vannak. Én azt hiszem hogy sokkal élvezetesebb éjszaka, fülhallgatóval horrort nézni mintsem kiadni érte majd' 2000 forintot és morogni magunkban a film alatt mert a hátsó sorban ülő tinik végigröhögik az egészet meg a nyakunkba öntik a kukoricát.

A jó horrorfilm a lélek mélyére hatol.

Az egyik legősibb érzést hívja életre a nézőben: a félelmet

rs_500x225-141031144019-tumblr_mvi40nyar81r3ifxzo1_500.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr377629772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.07.19. 00:05:00

Igazad van, a horror filmek tényleg fel lettek hígítva, már kevésbé találni rendes, jó, minőségi horror filmet. Bár, szerintem ez majd nem minden műfajra igaz, hogy egyikben sem képesek újat mutatni és alkotni. Alapból a filmes műfaj, mintha meghaló félben lenne. Illetve, egyre több a könyv feldolgozás, amivel nem lenne baj, ha nem tűnne úgy, mintha több lenne a könyv adaptáció, sem mint a forgatókönyv. Talán ennyire nincs igény az utóbb említett írókra? Vagy ihlet hiányban szenvednek? Ki tudja. Akad szerencsére olyan is, ami jó és a horror műfajt képviselteti, melyek alap darabnak számítanak. Főleg azoknál, akik szeretik a horror filmeket.
Én abban reménykedem még, hogy lesznek horror regények, melyeket jól adaptálnak és remek horror filmek készülhetnek belőle. ^^ (Persze, jó lenne, ha az egyik ilyen író én lehetnék)
És ha már szóba hoztam, az írott horror, vagyis horror könyvek is haldokolnak. Sőt, elég ritka jelenség sajnos.

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2015.07.21. 09:23:42

@Cathreen M.:

Na egyébként ez teljesen jogos hogy ezt kb. minden műfajra rá lehetne húzni, mert elég körülnézni egy moziban hogy miket adnak. Oké, néha-néha befut mindegyik műfajból valami igazán említésre méltó (horrorból is) de ezeken kívül szerintem jobbára már csak a sci-fi az, amely tartani tudja az egyenletesen korrekt szintet.

Void Bunkoid 2017.03.23. 13:41:23

A cikkíró igazat szól, az igazi jó horrorfilm nem ijesztget váratlanul halálra, és nem komolytalan.

Viszont olyan szintű zsigeri félelmet ültet el benned, hogy hiába vagy felnőtt, és "de ez csak egy film", miután megnézted, kettőre zárod az ajtót és nem mered leoltani a lámpát éjjelre :)

kommentes nikk 2017.03.23. 13:43:38

Szerintem az önjelölt filmkritikusok irományainak műfaja is felhígult. Ez itt például rémes.

hvuk 2017.03.23. 14:10:01

Ez az ijesztgetős horror tényleg nagyon elterjedt, de a legrosszabb talán az, hogy csomószor indokolatlanul ijed meg a főszereplő (meg mi is). Arra gondolok amikor a kamera holtterében van a szröny/gyilkos/..., de a főszereplő elvileg látja vagy legalábbis látnia kell, ha nem vak. Mégis mindig kurvára meglepődik a felbukkanásán.

Visszagondolva pl. a Cápára, ott is volt ilyen hirtelen felbukkanós ijesztgetős jelenet, de az dramaturgiailag mind a helyén volt. Ráadásul csak néhány ilyen volt, a legfélelemtesebb részekben a Cápa szemszögéből láttuk az eseményeket.

Ian 2017.03.23. 15:21:54

A témaválasztás remek, a tartalom mégis elég esetlen. Amit leírsz, az a saját "felnövés-történeted", többen tudok meg rólad, mint a felvetett problémakörről. Tiszteletre méltó az ízlésed, de a cikknek nem ennek promózásáról kellene szólnia. Egyébként hajrá :)

Túlélő ... 2017.03.23. 17:05:15

Valóban érzékelhető egy higulási folyamat a horroroknál kábé 10-15 éve. Ennek szerintem egy sajátos fantáziavesztés az oka. Az új rendezői és forgatókönyvírói generációk és a régi kiöregedő szakemberek egyszerűen silányabb ízléssel és fantáziával dolgoznak.

Egyébként szerintem 4 kategória van:

1) - Túlvilággal foglalkozók. Odaátról érkező halottak, szellemek, lények.
2) - Elhagyatott vidékeken felbukkanó rémemberek, elfajzások, szektások, hegylakók
3) - Űrhorror. Pusztító idegen szörnyek
4) - Sorozatgyilkos őrültek akik szadista módon irtanak ki másokat.

FikkFakk 2017.03.24. 00:46:30

Felhigult minden mas mufaj is. A filmek 95%ban szarok, fantaziatlan, tortenet nelkuli cgi hegyek.

datam 2017.03.24. 08:23:47

Számomra az utolsó jóféle horror az a Darkness Falls volt. Igaz, hogy az is jumpscare nagyrészt, de maga a story a fogtündérrel nem volt rossz. A kör és társai rettentő gagyik. A Fűrész sorozat szintén. Azt nem is nevezném horrornak, inkább erőszakpornó. Nem félelmetes, viszont legalább gusztustalan. Nem kell semmi hányingerkeltő belezés egy jó horrorhoz, lásd a Ragyogást például. Nekem is az egyik nagy kedvencem. Gyerekként láttam még, kőkeményen befostam Johhnytól. Nincs benne semmi olyan brutál, max a vérfolyam, meg a vénasszony a fürdőben, viszont a hangulata a mai napig elsőrangú. Újabban már meg sem nézem a horrorfilmeket, mert nem látom értelmét. Majd az új Alienre elmegyek, de arra is csak az egykori filmek miatt, túl sok jóra nem számítok.

Jancsiszeg1980 2017.03.24. 09:48:31

Szögezzük le, hogy Stephen King NEM horror. Egyik sem. Ritka unalmas könyvek. És szinte mindegyik filmen elaludtam, amit horrornak kiáltottak ki és az ő regényét dolgozta fel. Dögunalom... a Tom & Jerry rajzfilmek is izgalmasabbak. Romero vagy Carpenter sokkal inkább horror mester, mint King.

ELLENBEN, amit nem horrornak szánt, azok nagyon jók (is tudnak lenni), izgalmasak, érdekesek, szórakoztatóak, mint a Remény rabjai, a Halálsoron vagy a Menekülő ember (bizony!)

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2017.03.24. 15:37:19

@Jancsiszeg1980: Kinget olvasva mindig az volt az érzésem, hogy van egy jó ötlete, baromi jól kibontja az emberi szálakat, majd mintha a végén rájönne, hogy be kéne fejezni a könyvet, előhúz valami paranormális baromságot. Ilyen volt A búra alatt, vagy a Hasznos holmik.
Vagy nem a megfelelő könyveket olvastam.

SoltBrain 2017.03.25. 16:59:35

igen, tényleg felhígult a horror filmes műfaj, de a többi filmes kategóriára is igaz ám ez! A vígjátékoknál (főleg a romantikusaknál) nagyon látszik szerintem a színvonal csökkenés, de a sci-fi-ket és a kalandfilmeket is elérte már ez a tendencia. A western műfajban pedig mostanság már keveset is készitenek

Jancsiszeg1980 2017.03.28. 08:50:03

@SoltBrain: De tényleg így van! Hol vannak az igazi vígjátékok (számomra igazi) vicces helyzetettek és vicces párbeszédekkel? Most már csak ilyen altesti "humorra" futja, és a paródia kategóriában is már csak a Wayans-féle ultragagyi limonádék vannak, feketéktől feketéknek... Louis de Funès bármelyik filmje önmagában viccesebb, mint az elmúlt 10 év összes vígjátéka egyben.

Hol vannak az igazi westernek (számomra igazi) a koszos-poros déli kisvárosokkal, tikkasztó napsütéssel, borostás, koszos, büdös-izzadt banditákkal, az aranylázzal, a fejvadászokkal? Sehol.. A western mostanában hóviharos-melankólikus sárban tocsogást és filozofálást jelent...

Hol vannak az igazi sci-fi-k (számomra igazi), ahol ütik-verik a gépkezelők az űrhajót, ha nem megy, ahol minden tákolt, foltozott, rozsdás és teljesen természetes, hogy az űrben vannak? Most már csak ilyen csillogó villogó hightech izék vannak, ahol még a szereplők is azon ámuldoznak, hogy micsoda fejlett világban vannak...

Hol vannak az igazi katasztrófa filmek drámával? Ahol egy szűk kis csoport megmeneküléséért lehet izgulni? Ahol az áldozatok nem csak statiszták, hanem olyan szereplők, akik kiveszik a részüket a történetből, megismerjük őket a nagy baj előtt? Manapság már ha nem az egész bolygó van veszélyben, akkor nem is érdekes... A másik véglet, amikor mindenáron valós eseményt akarnak bemutatni kicsit kikozmetikázva, hogy eladható legyen... Kezdődött a WTC-vel amiben Nicolas Cage bajúszt növesztett, aztán volt a Denzel Washingtonos vonatos, most meg van ez a Tom Hanks-féle repcsis film, meg a Marky Mark-féle olajfúrós film. A lényeg, hogy lassított felvételben lobogjon az amerikai zászló és egy kis emberből hős legyen...

És hol vannak az igazi horror filmek? Bár kinek mit jelent a horror; én személy szerint a Slasher filmeket szeretem, ahol a gonosz gyilkost a végén látjuk csak, ha látjuk. És nem holmi misztikus lények, meg böfögő kísértetek, hanem egykoron embernek született, de gonosszá vált gyilkos és -bár nehezen, de - halandó szörnyetegek. Illetve a zombi filmek is tetszenek, ha jól van kitalálva a sztori, ami manapság megint csak ritka, mert mindenáron meg akarják tudományosan magyarázni a zombik mibenlétét... Minek? A Carpenter-féle Ködben se volt megmagyarázva.

Vagy csak én vagyok már nem ebbe a világba való őskövület...

Jancsiszeg1980 2017.03.28. 08:50:37

[OFF] Miért tűnik el a tördelés?

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2017.03.28. 10:13:05

@Jancsiszeg1980: A sablonra tippelek, úgy nézem ez nem támogatja a tördelést sajnos.
süti beállítások módosítása