Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Retrospektív: Little Fighter 2 (1999)

Bunyó karácsonyig

2017. április 04. - -Britpopper-

little-fighter2.jpeg

Rajtam meg öcsémen kívül tolta bárki is ezt a játékot idehaza? Régi gportálos meg mindenkilapjás oldalak szerint igen. Szóval ez egy freeware verekedős játék volt, ami bárki szabadon leszedhetett. Már meg nem mondom hol bukkantam rá, de egyből megtetszett. Különösen poén volt hogy akár ketten is lehetett tolni egyetlen gépen, egyetlen billentyűzettel. Egyébként az első részt még 1999-ben készítette Marti Wong, eredetileg DOS-ra. Aztán akkora siker lett hogy még ugyanazon év végén meg is jelent a második rész - ezt toltuk mi is. Dunsztom sincs volt-e a karaktereknek neve, mi egyszerűen csak Nyilasnak meg Kardosnak meg ilyeneknek hívtuk őket. Kinézetre egyébként a játék úgy festett mint a japán animék legtöbbje, fantasy környezetbe ágyazva. Oldalra scrollozós verekedős játékról beszélünk, alapjaiban leginkább a Double Dragon játékokra hajazott ám azon túl hogy mi is irányíthattunk egy-egy hőst, a többi velünk harcoló társunk is ott garázdálkodott a csatatéren.

faces.jpg

Ez sokszor azt eredményezte hogy hatalmas káosz uralkodott a képernyőn, ha pedig mindenki egyszerre tolt be valami igen látványos speciális támadást, akkor bizony hajlamos volt beszaggatni a játék pár másodpercre. Egyébként a társak és az ellenfelek is egész intelligensek voltak, a társak például sok szorult helyzetből mentettek ki minket. Persze az igazán nagy durranás az volt, mikor én vagy öcsém betoltuk a spéci támadást egy-egy karakterrel, és az ellenfelek háromnegyedét kiirtottuk néhány másodperc leforgása alatt. A hősökről kicsit bővebben:

Deep aka Kardos

deep.gif

deep_a.gif

John aka Varázsló

john.gif

john_a.gif

Henry aka Nyilas

henry.gif

henry_a.gif

Rudolf aka Ninja

rudolf.gif

rudolf_a.gif

Louis aka Robot

louis.gif

louis_a.gif

Firen aka Tüzes

firen.gif

firen_a.gif

Freeze aka Jeges

freeze.gif

freeze_a.gif

Dennis

dennis.gif

dennis_a.gif

Woody

woody.gif

woody_a.gif

Davis

davis.gif

davis_a.gif

Bat

bat.gif

bat_a.gif

Az ellenfelekre most nem térnék ki részletesebben, mondjuk azokból is akadt sokféle. Az egyszerű mezei, vörös kendős banditákat még nem volt nagy kunszt leverni, az íjász változataikkal is el lehetett bánni ám a későbbi pályákon már jöttek varázslók (sorcerer), kopasz szerzetesek (monk), még középkori lovagok (knight) és kemény boss-ok is. Azért a vége felé már meglehetősen izzasztóvá vált a játék, azt hiszem nem is sikerült rendesen végigvinnünk, valahol a háromnegyedénél mindig megakadtunk. Ugyebár a karakterekhez spéci támadások tartoznak, ezeket szépen be kellett magolni mert jókor, jó időben elsütve hatalmas pusztítást tudtunk véghezvinni velük. Deep - nálam csak Kardos - például a megfelelő kombóval elkezdett vadul kaszabolni és mindenkit kardélre hányt aki az útjába került. A Tüzes hatalmas lángcsóvákat tudott lőni, a Jeges jégorkánt teremtett, a Nyilasnak meg volt egy Sonata of the Death nevű speckó képessége is amivel a magasba tudta röpíteni az ellenfelet és elszívni az életerejét.  Tök klassz volt kitapasztalni ezeket a kombókat.

little_fighter_2.png

Amúgy egyszerre négyen lehetett tolni egy gépen, LAN-ban meg nyolcan. De mivel én sosem találtam ennyi embert aki játszana velem, mindig csak öcsémmel kettesben toltuk. Így is hatalmas élmény volt, egész délutánokat áldoztunk rá hogy harcolgassunk kicsit. Párszor unokatesómat is bevontuk, hárman még nagyobb élmény volt játszani. Volt VS mód amiben egymás ellen lehetett tolni, Championship mód amiben a Mortal Kombathoz hasonlóan kellett felfelé haladnunk, Battle mód amiben mindig két nagyobb brigád csapott össze és a legjobb, a Stage mód ami a klasszikus beat-'em-up játékokra épülve újabb és újabb pályákat kínált egyre erősödő ellenfelekkel. Mi ezt toltuk elsősorban. Nem voltunk profik, de kiismertük az összes karaktert, megválasztottuk a kedvenceinket és velük egész sokáig jutottunk. LAN-ban még nagyobb élmény lehetett játszani, ahogy elnézegettem komplett csoportok alakultak erre a játékra idehaza is ami szerintem hatalmas pozitívum.

1560725-littlefighter24.gif

Hisz régebben az egyetlen multis online játék amit az összes osztálytársam tolt, az a Counter Strike volt. Nem is hittem volna hogy a Little Fighter 2-nek is ekkora kultusza lett itthon. Apropó, jópofa dolog hogy a pályákon találhatunk elszórva felvehető tárgyakat, fegyvereket és az életerőt visszatöltő italokat is, amiket akár hozzá is vághatunk ellenfeleinkhez.A nehézségi fokok is adottak voltak, Easy, Normal, Difficult és CRAZY! nehézségi fokon is tolhattuk a játékot, bár utóbbit próbálja ki az akinek két anyja van. Könnyen modolható a game, ezért érkeztek is hozzá rajongói kiegészítők. Többek között vadonatúj karaktereket, tréning arénát, pár új ellenfelet, gépfegyvert, extra tárgyakat adtak hozzá meg egy olyan jópofa funkciót amellyel szöveges parancsokat írogathatunk a többieknek. Ez igen hasznos kiegészítés.

Érdemes a Little Fighter Empire oldalt vizsgálgatni.

Temérdek letölthető tartalom várja itt a rajongókat. Kezdve attól hogy minden egyes karakternek tucatnyi új skint tölthetünk le, új pályákat, háttereket, hasznos tárgyakat illetve fegyvereket, de kis keresgélés után én rábukkantam egy olyan modra is amely a Dragon Ball Z világát építi bele a Little Fighter 2-be. Ez is tök jópofa, rajongóknak meg egyenesen kötelező. Nem tudom tolja-e még bárki ezzel a játékkal akár csak nosztalgia szinten, de bízom benne hogy nem fog a feledés homályába veszni. Úgy tudom készült Little Fighter 3 és Little Fighter Online is, a készítő pedig 2009-ben elkészítette a Hero Fighter nevezetű új játékát amely nyugodtan nevezhető a Little Fighter örökösének. Én ezekkel már nem játszottam, nem tudok róluk véleményt mondani. Számomra a Little Fighter 2 az igazi klasszikus, melyet öcsémmel kettesben vállvetve toltunk a 2000-es évek elején és egymást segítve kombóztunk és verekedtük végig magunkat a pályákon. Bízom benne hogy azért akadnak még akik rajtunk kívül is szívesen gondolnak vissza erre a játékra és talán sikerült felébresztenem bennük a jóleső nosztalgiát. Talán ideje lenne újra leszedni.

letoltes_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr3512399827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KaszaPatrik · http://eliteprogrammers.tk/ 2020.01.13. 20:45:47

Bizony jó játék. Ugyanígy, bátyámmal toltuk ketten sokáig, később szétmodoltuk a játékot a neten már megtalálható végtelen tartalommal, volt kedvenc letöltött karakterünk is, még sajátokat is gyártottunk progival. Az a csodálatos a régi játékokban, amelyek bővíthetőek tartalommal, hogy végtelen lehetőség rejlik bennük.

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2020.05.22. 01:46:55

@KaszaPatrik: Ha jól emlékszem néhány extra karaktert mi is húztunk le hozzá, de szerintem a modokat már nem próbálgattuk. Nagyon addiktív volt ez a cucc, egész délutánokat szántunk rá, hogy továbbjussunk benne.
süti beállítások módosítása