Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Kedvenc kooperatív játékok PlayStation 3-ra

2017. április 19. - -Britpopper-

Van az úgy hogy odakinn pocsék, esős idő honol és Te otthon ülsz a barátnőddel, megnéztetek már két filmet és azon filóztok, mivel üssétek el az időt. Ha van otthon konzol két kontrollerrel, már nyert ügyetek van. Én magam mindig is Sony-párti voltam, PSOne-al kezdtem és azóta is a nappalimban figyel egy PlayStation 3 és egy PlayStation 4. Mivel a játékok ára kurvára felment, most már igyekszem megnézni hogy miket vásárolok. Szerencsére PlayStation 3-ra továbbra is találni igen olcsón, igen klassz játékokat. Store-ban például havonta akad valamilyen frankó leárazás. Ám ezúttal én kizárólag a kooperatív játékokra koncentráltam, amiket lehet otthon, kettesben tolni barátnővel vagy baráttal, unalmas vasárnap délutánokon.

blog28.jpg

Nem szedtem össze MINDEN kooperatív módban játszható játékot erre a platformra, igyekeztem kizárólag a személyes kedvenceimre szorítkozni. Elsődleges szempontnak pedig azt tartottam hogy kifejezetten olyan játékok szerepeljenek az összeállításban, melyeket odahaza ketten, a kanapén ülve is lehet tolni. Ezt az angol "couch co-op"-nak hívja, tehát még ha van is online co-op beépítve a játékba, akkor sem kötelező használni. Helyette kényelmesen, akár offline, néha osztott képernyőn is tolhatjuk a kalandot ami így esetenként 2x olyan nagy élményt kínál. Kezdjük egy horrorral:

Resident Evil 5 (2009)

170ac36545db437e8d5fb9a699d29c1a_small.png

Megkockáztatom hogy az egyik legjobb választás ez a rész, ha kettesben, egymást támogatva szeretnétek akciójátékkal játszani. Resident Evil rajongóként számomra mindig is kakukktojás volt ez az epizód, hiszen a horror helyett már durván eltolták az akció irányába. Ettől függetlenül izgalmas és tartalmas kikapcsolódást nyújt, végig érezhető benne hogy a co-op módra hegyezték ki. Öt évvel a Resident Evil 4 eseményei után Chris Redfield Afrikába érkezik, ahol meglehetősen furcsa dolgok történnek a helyi lakosság között. Segítségére lesz a harcos amazon Sheva Alomar, a háttérben a szálakat pedig az örökös rosszcsont Albert Wesker mozgatja, újfent. Zombihentelés felsőfokon, illetve jókora, undorító monszták miszlikbe lövése és esetenként néhány logikai feladvány megoldása - ezekből áll össze a Resident Evil 5. Érdemes a Gold Edition változatot megvenni - ma már fillérekért dobálják - mert abban akadnak dettó co-op módban játszható DLC-k. Az egyik a Lost in Nightmares, ami az első részig nyúl vissza és szerencsére itt már a horrort helyezték előtérbe. Ez a DLC az első részből jól ismert Spencer villában játszódik. A Desperate Escape DLC viszont kifejezetten nehéz, néha frusztráló, de kellemes időtöltés a fő sztori mellett.

Army of Two (2008)

army-of-two-wallpaper-001.jpg

Igazából ez a játék sem valami nagy szám, hentelős akció az elejétől a végéig. A co-op módja viszont jópofa, társunkkal vállvetve harcolhatunk az ellenséges katonák és terroristák ellen. Én ezt még annak idején öcsémmel együtt játszottam végig és a játék puritánsága ellenére is jól elvoltunk vele. Gyilkolászhatunk Afganisztánban, Szomáliában de még Miami napfényes partjaira is elvisz minket a program, miközben a legkülönfélébb módon taktikázva irthatjuk az életünkre törő ellenséget. A fedezékharc egyébként igen hasonlatos a Gears of War játékokban látottakhoz. Az Army of Two tökéletes példája annak hogy egy játék a co-op módra kihegyezve mennyire jól el lehet adni, anélkül feleannyira sem nagy élmény az egész. Ráadásul a játékmenet tényleg olyan egyszerű, mint a faék: megyünk oszt' lövünk. De a co-op miatt - és főként ha fiúval játszunk együtt - igazi tökös, B-moviekból ismerős akcióhősnek érezhetjük magunkat közben aki halomra lő mindenkit.

Lego Batman: The Videogame (2008)

ingame_16x10.jpg

2008 aranyév volt a Lego játékok számára, több cím is megjelent és mindet lehetett akár ketten is játszani. Igazából a Lego játékok valahol erre is vannak kihegyezve, kettesben játszva sokkal nagyobb élményt adnak. Lehet egymást segítve előrehaladni és közben együttes erővel megoldani a továbbjutáshoz szükséges út megtalálását és persze a rejtett titkok, karakterek és pályarészek felfedezése is sokkal élménydúsabb így. Természetesen elsősorban ez a franchise a fiatalabb korosztályt célozza meg, ugyanakkor tartalmas időtöltést nyújtanak az idősebbek számára is, főként ha az adott cím nagy kedvencünk. Tim Burton Batman-filmjei nekem mindig is tetszettek, viszont a képregényeket nem tudták túlszárnyalni nálam. A Lego Batman: The Videogame megidézi a képregények - de főként az első két film - atmoszféráját, persze humorral jócskán nyakon öntve. Nem követi szorosan egyik filmet sem, helyette önálló sztorit mutat be, a jól ismert karakterekkel a főszerepben. És ők rengetegen vannak. Joker, Pingvin, Rébusz, Agyagpofa, Bane, Man-Bat, Macskanő, Őrült Kalapos, Harley Quinn és még tucatnyi másik szereplő felsorakozik. Mi pedig játékosokként alapból Batman-t és Robin-t irányíthatjuk, alternatív öltözetekkel felvértezve, de persze idővel megnyílnak új irányítható karakterek is.

LittleBigPlanet 1-2 (2008/2011)

maxresdefault_22.jpg

A 2008-as LittleBigPlanet az első komolyabb próbálkozás arra a  PlayStation 3 történelmében, amikor a készítők mindent megtettek annak érdekében, hogy egy igazi, vérbeli, minden korosztály számára szerethető közösségi játékot hozzanak létre. Erre már a több játékost támogató single player kampány is példa, ugyanis társunk bármikor becsatlakozhat a kis-nagy kaland során, hogy aztán együtt meneteljünk tovább. Az egyjátékos kampány igencsak rövidre sikerült, olyan 5-6 óra alatt végig lehet tolni. Ezalatt az idő alatt viszont ha 100%-ban összegyűjtünk minden tárgyat, akkor nyílik meg előttünk csak igazán a valódi nextgen lehetőségek tárháza, avagy a pályaszerkesztés. És itt mutatkozik meg a LBP igazi erénye, mégpedig hogy a "játssz, alkoss, osszd meg" elvet követve mennyire szabad kezet ad a kreatív játékosoknak hogy saját elképzeléseiket megalkothassák és a világ elé tárhassák. A folytatásban ezt kibővítették. A lehetőségek ezúttal meglehetősen kibővültek, hiszen ezúttal már nem csak pályákat, hanem komplett szabályokkal és stílusjegyekkel ellátott játékokat tudunk létrehozni a LBP 2 világában. Mindehhez mondjuk nem árt alaposan átrágni magunkat a tutorialon. De a kész eredményeket látva, abszolút megéri. Zseniális pályákat és minijátékokat találhatunk, akad horror, kalózos, high-tech, God of War, Five Nights at Freddy's, meg még több millió.

Scott Pilgrim vs. the World: The Game (2010)

scott_pilgrim_vs_the_world_csak_jovore_varhato_az_online_multiplayer_mod_megjelenese_1.png

Scott Pilgrim vs. the World mind képregényben, mind filmben igen nagy kedvencem. A belőle készült játékadaptáció pedig nem csak azért kiemelkedő mert remek chiptune zenéket készítettek hozzá melyek önállóan is helytállnak, hanem mert ketten játszva még nagyobb élményt kínál maga a játék. A játék 8 bites grafikai stílust alkalmaz és a NES verekedős játékaira hajaz. Játék stílusában nagyon hasonlít a NES gépekre megjelent Mighty Final Fight-ra de a Golden Axe és a Double Dragon is beugorhat róla - én ez utóbbival sokat toltam anno. Ez a "megyünk a pályán és szétverünk mindenkit aki szembejön" stílus kifejezetten pörgős játékmenetet kínál - és visszaidézi a Little Fighter 2 érát egyesekben - melynek köszönhetően nem fogunk unatkozni a játék előtt. Igazán jó szórakozást akkor nyújt a játék, ha ketten játsszátok, mivel van kooperatív mód, méghozzá akár négy játékosra is. El is kell a segítség, mert a trükkös ellenfeleknek hála még easy fokozaton is nehéz néha a game, a legnehezebb fokozatról pedig már nem is beszélve. Rajongóknak kötelező vétel.

Lego Indiana Jones: The Original Adventures (2008)

legoindianajonestheoriginaladventures_1.jpg

Nekünk ez az ultimate kedvencünk. Én hatalmas Indiana Jones rajongó vagyok, ezért kifejezetten vadásztam erre a játékra, ami nem volt egy egyszerű menet, hiszen alig lelhető fel már valahol. Mondhatni hogy a PlayStation 3 éra hajnalán jelent meg, még trófeákat sem tartalmaz. Ettől függetlenül zseniális kis játék. A három klasszikus Indiana Jones filmet "legósították" benne, nem kevés bónusz tartalommal körítve. Mondanom sem kell, hatalmas élmény volt számomra végigjátszani a játékot és annyira tökéletesen lett felépítve hogy szinte játszatja magát, ösztönöz arra hogy minden extrát megnyiss (akad három bónusz pálya is) ezért - bár beletelt pár hétbe - végül 100%-ra teljesítettük az egészet. Tartalmas, vicces és nagyszerű kaland lett a Lego Indiana Jones: The Original Adventures, melynek egy évvel későbbi második részét viszont már nem tudom ajánlani. Abban már megjelent a későbbi Lego játékok szerintem abszolút negatívuma, mégpedig hogy ketten játszva a képet dinamikusan felosztja kétfelé ha távolabb megyünk egymástól. Baromi zavaró és sajnos azóta is minden játékukban ezt használják. De a The Original Adventures szerencsére még maradt a régi ebből a szempontból is. Én mindenkinek csak ajánlani tudom.

Lego Star Wars: The Complete Saga (2008)

ingame_16x10_1.jpg

Nagyjából ugyanaz mint a fent kitárgyalt másik két Lego játék, csak Star Wars-os témában. Ám mivel ez még a másik kettő előtt jelent meg, kicsivel kezdetlegesebb is és akadnak benne hibák, hiányosságok, melyeket később a fejlesztők már javítottak a soron következő játékokban. Ennek ellenére szuper kikapcsolódás ez is, aki pedig Star Wars fan, annak szinte kötelező beszerezni ezt a részt. 162 megnyitható és játszható karakter vár ránk és minden epizódban 6 pálya található, felváltva járműves és mászkálós részekkel, valamint 2 bónusz misszió, így összesen 36 küldetésben kell helytállnunk. Összesen 360 mini-kitet, 108 golden bricket és 36 red bricket gyűjthetünk így össze. Ezen kívül 52 arany kockát a titkos pályákon szedhetünk fel. Végső kihívásnak pedig ott vannak a blue minikitek, amit külön módban, időlimites misszióban kell felszedni. Ezekből is 360 található. Az előbbi felsorolás csupán szemléltetni szeretné, hogy mennyire időigényes játékkal van dolgunk. Szerencsére soha nem fullad unalomba, mindig képes megújulni, a fokozatosan adagolt kihívás miatt senki nem fogja abbahagyni mielőtt mindent begyűjtene. Abszolút megéri kicsiknek és nagyoknak egyaránt, mert egy igazán tartalmas, kellemes, humoros játék - csak úgy mint a többi Lego cím, melyeket szintén érdemes végigjátszani.

Igazából ez csak az én szubjektív listám volt, de remélem hogy még így is tudtam ajánlani néhány játékot kipróbálásra. És igen, tudom hogy kimaradt pár cím. Rayman-játékok, Resistance-játékok, Diablo III, Dead Nation, Portal 2, stb. Lehetne még sorolni. De én ezekkel már nem játszottam, pontosabban: nem kooperatív módban. Kedvenceimet viszont mindenképp be akartam mutatni, hiszen ezek tartalmas szórakozást nyújthatnak mindazok számára, akik kettesben ülnének le játszani egy játék elé - és nem feltétlenül online módban.

Szóval, hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr1412399681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása