Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Shambhala után kutatva

2017. április 22. - -Britpopper-

A Tibetiek Atlantisza Shangri-La, ismertebb nevén Shambhala, a halhatatlan város egy legendás mítosz, mely ott rejtőzik a Himalája hófedte hegycsúcsai felett.

shambhala-kingdom.jpg

Óriási volt a nyomás a Naughty Dog fejlesztőcsapaton, ugyanis a 2 évvel korábban letett Uncharted olyan magasságokba repítette őket hogy a minimum elvárt szint az volt hogy legalább egy ugyanannyira remek résszel álljanak elő. Nos, az Uncharted 2 Among Thieves nem lett ugyanannyira jó. Sokkal, de sokkal jobb lett! Kb. minden téren fejlődött és sokkal grandiózusabb lett mint elődje volt. Engem speciel maga a sztori is jobban lekötött hiszen eleve in medias res indít: Nate egy szikla tetején csüngő, félig leszakadt mozdonyban tér magához a csontig hatolóan hideg hóviharban, enyhén leamortizált (értsd: több sebből vérző) állapotban. Miután kimászunk és elborzadunk a hihetetlen mélységeket látván (tériszonyosak nincsenek épp előnyben), megkezdhetjük a felfelé kapaszkodást a lógó mozdonyon.

3256233374_09b7172c2f_o.jpg

A nem kissé parás nyitány után visszaemlékezésekből bontakozik ki hogy hogyan is indult eme kaland. Nate éppen nagyban iszogatott egy bárban amikor is beállított hozzá régi haverja, Harry Flynn és annak barátnője, Chloe Frazer. Ők ketten előadtak egy mesés kincsről szóló történetet a kalandor Drake-nek aki naná hogy ráharapott a dologra! Egyébként ebben a részben az események Marco Polo eltűnt flottája körül forognak. Szerintem van akinek ismerős a sztori: Marco Polo rengeteg kinccsel megrakott hajókkal indult Kínából vissza a hazájába, ám a flotta nagy része eltűnt a tengeren (természetesen az értékes rakományukkal együtt) és sosem derült ki, hová lettek. Drake és barátai kalandja Isztambulban veszi kezdetét ahol is egy múzeumból kell ellopniuk egy olaj-lámpát amelynek belseje útmutatást adhat nekik, merre keresgéljenek tovább. Csakhogy a lámpát megszerezvén Harry elárulja Nate-et és meglép a szerzett információkkal, társát a rendőrök kezére játszván. Pár hónap múlva Chloe és a régi ismerős, Sully kihozzák Nate-et a börtönből és együtt indulnak tovább Borneóba, Harry és munkaadója, a háborús bűnös Lazarević' nyomába. A történet további alakulásában nagy szerepet kap a legendás Cintamani kő és a buddhizmusban járatosak előtt kevésbé ismeretlen ősi, misztikus Shambhala városa. Nepál polgárháborús utcáitól kezdve Tibet hófödte magaslataiig és romos kolostoraiig rengeteg helyen megfordulhat a játékos az Uncharted 2-ben. A legadrenalindúsabb talán azon rész mikor egy vonaton kell végigverekednünk magunkat és a végére még egy helikopter is befut amely ránk vadászik (apró titok hogy ennek a rázós útnak a vége a játék kezdetén végigvihető szakasz). Belefutunk majd egy régi ismerősbe is és rengeteg olyan szakaszba amelyeknél a leesett állunkat fogjuk keresgélni a tévé előtt.

b001jktc9a_03_lg.jpg

1280x720-fhc.jpg

Az Uncharted 2 minden tekintetben fejlődött. A grafika valami eszméletlen jól fest és borzasztó jól eltalálták az atmoszférát is. Borneó dzsungele szinte már lemászik a képernyőről, épp csak a fullasztó hőséget és a mindent átható virág-illatokat nem érezzük. Ám ugyanennyire remekül lettek megalkotva Nepál szétbombázott/szétlőtt városrészei, avagy Tibet jégbarlangjai (a hó- és jég-effektus szörnyen életszerű, már-már magam is fáztam mikor Drake-el egy jégbarlangban kellett mászkálni...), de még a kevésbé látványos, belső terek is. És a kiváló szinkronnal és keleties zenével, nameg persze a pörgős játékmenettel ezek megint csak egy olyan egyveleget alkotnak amitől az Uncharted 2 bőven több mint egy szimpla egyszeri kaland. Nagyon sok helyen a 2009-es év játékának választották és ha végigjátssza az ember akkor bizony rájöhet, hogy egyáltalán nem alaptalanul. Eszméletlen hatásos és tempós, adrenalin-dús, vicces, végig izgalmas és kvázi letehetetlen cucc lett eme alkotás amelyet tényleg szívből ajánlok mindazoknak akik rendelkeznek PS3 konzollal és anno egy kicsit is szerették a Tomb Raider -szerű TPS-kalandozásokat (avagy a klasszikus Indiana Jones filmeket). A stáblista előtt ülve pedig bennem is felmerült a kérdés hogy basszus, innen mégis hová tud még fejlődni ez a széria? Ha tud egyáltalán fejlődni, ugyebár. Nos, a vicc az hogy igenis tudott tovább fejlődni, sőt, az Uncharted 3 Drake's Deception mind a mai napig a kedvencem a többi rész közül.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr4812375059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása