Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

A Tégla

2017. július 03. - -Britpopper-

A híres-neves Martin Scorsese sosem tartozott a kedvenc rendezőim közé. Az egyetlen film amit tinikoromban láttam tőle, az a Nagymenők volt. Tetszett, tetszett, de egyébként is akkoriban tombolt a nagy Maffiózók (The Sopranos) -láz ezért talán ez is közrejátszott nálam abban, hogy a Nagymenők több volt számomra mint egyszerű gengszterfilm. Ez utóbbi kategóriát amúgy sem szívlelem. Ugyan végignéztem a Keresztapa-trilógiát, a nagy maffiás miliő sosem ragadott meg. A Tégla azért volt kivétel ez alól mert sokkal inkább egy agyafúrt krimi, mintsem egy brutális gengszterfilm. Ugyan a Szigorúan piszkos ügyek című ázsiai krimi feldolgozása (ami szintén egy remek alkotás), mégis sikerült úgy új környezetbe helyezni, hogy egy ízig-vérig egyedi és friss koncepció szülessen belőle, Scorsese pedig bezsebelhesse végre az Oscar-díjat. Mondjuk ez utóbbi épp erre a filmre talán enyhe túlzás volt az Akadémia részéről, de teljesen mindegy. A Tégla amúgy is egy kiváló film.

infernal-affairs-departed.jpg

Nagyon ügyesen machinál benne a történettel amelynek keretében a jó zsaruból (Leonardo DiCaprio szuper jó alakítása) beépített gengszter, a gengszterből (Matt Damon jóval visszafogottabb) pedig "beépített rendőr" lesz, a háttérben pedig a szálakat a fő-fő-fő maffiózó (Jack Nicholson remek, mint mindig) mozgatja. Ez a macska-egér játék az egész film alatt remekül működik, de szerencsére a végére azért akad jópár nagy csavar, hogy a néző elgondolkodhasson az addig látottakon és átértelmezhesse a karakterek motivációit. Ütős kis krimi-thriller lett a Tégla. Én nem is vártam volna, hogy majd ennyire megtetszik még nekem is. Csavaros, izgalmas, a szereplők pedig brillíroznak. Leonardo DiCaprio eme alkotás után lett a kedvenc férfi-színészem (persze csak Michael Fassbender mellett), végre Matt Damon is megmutatja, hogy ki tud ő törni a Bourne karakterből és Jack Nicholson pedig, nos, az öreg nagyon elemében van, ez süt az egész alakításáról. Le a kalappal előtte! Scorsese biztos kézzel terelgette a sztorit, ügyelt mindenre. Emiatt a Tégla bőven az utóbbi idők egyik legjobb gengszterfilmje, DiCaprio pedig itt kezdett valódi nagy színésszé válni.

Legjobb jelenet: Az áfonyalés a bárban

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr8212513133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magister_ 2017.07.04. 15:18:39

Nem rossz film, de nagy adag türelem kell hozzá, annyira lassú. Ugyan 2006 -os, de mintha a 90-es években készült volna. Scorsese konzervatív stílusát viseli magán. Viszont a DiCaprio - Matt Damon páros miatt mégis megéri megnézni.

Zizi6785 2017.07.05. 12:09:07

Hogy lehet valami bőven az egyik legjobb???
süti beállítások módosítása