Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Cloverfield

2017. július 10. - -Britpopper-

cloverfield-di-1.jpg

A Cloverfield tulajdonképpen egy idegenek általi megszállás krónikája, found footage stílusban. Egy csapat bulizó fiatalt ismerhetünk meg a film elején akik még csak nem is sejtik, hogy miféle szörnyűségek várnak majd még rájuk az éjszaka folyamán. A katasztrófa egy szempillantás alatt érkezik: valamiféle csápos szörny szabadul rá a városra és kezd el pusztítani. Olyasmi mint Godzilla (apró poén, hogy a készítők régi szörnyfilmekből vágtak be képeket amikor épp elszáll a kamera képe, bár ezeket elsőre szabad szemmel úgysem fogjuk észrevenni). Tömegpánik, menekülés, nyomorgás a még szabad utcákon, hadsereg, és közben a város folyamatosan amortizálódik lefele. Minden itt van, ami a szörnyfilmekre jellemző. Eszméletlenül durva jelenet amikor a kis csapat kijut az utcára és egyszer csak odarepül a Szabadság-szobor szétkarmolt, letépett feje. Egész New York kísérteties képet fest, amint lángokban áll és sorra dőlnek össze az épületek a szörny, vagy épp a hadsereg pusztítása nyomán. Jól bejáratott módszer, hogy magát a szörnyet nagyon sokáig nem is láthatjuk teljes valójában - erre a film végéig várnunk kell - de utána aztán nincs olyan akit nem rázna ki a hideg a teremtmény láttán. Nem semmi CGI rémség lett a kis aranyos!

tumblr_o439ujjsmx1rp0vkjo1_500.gif

És hozzáteszem: nem csak egy nagy szörny szerepel a filmben, ugyanis kapunk még pár kisebbet is akik engem leginkább a Half-Life második részében található pókszerű kreatúrákra emlékeztettek. Vagy a Csillagközi Invázió bogaraira. Mindenesetre ha ilyen rémségek támadnák meg Budapestet akkor én fognám a családot és húznánk lefelé a 3-as metróba elzárkózni, meg konzerveket raktározni - oda úgyse jönnek le. Nagyon jól átjön a katasztrófa érzése a film során. Ebben a lezárás is nagy szerepet játszik, ráadásul megéri végigvárni a stáblistát is mert utána kapunk még egy üzenetet erősen széttorzítva, ami egyértelművé teszi a folytatást. És persze ajánlott még az interneten is utána keresni a Cloverfield aktáknak mert készült pár igencsak hitelesnek tűnő honlap a témát illetően. A Cloverfield egy klasszikus szörnyfilm a modern kor igényeihez igazítva. Szerencsére a folytatás sem lett rossz, sőt! A Cloverfield Lane 10 dettó egy remek mozi, csak épp már a szörnyfilm mivoltát hagyták szinte teljesen el. Mert az nem egy szörnyfilm, az egy thriller. De a műfajváltás cseppet sem ártott neki. Akadnak benne elrejtett utalások az első részre, a végén pedig láthatjuk, hogy mi is zajlik igazán a kinti világban. Mindkét filmet erősen ajánlom megtekintésre!

Különösen figyeljetek a Cloverfield végén az óriáskerekes résznél a háttérben a vízre!

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr2312640183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása