Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

A zongorista

2017. július 11. - -Britpopper-

maxresdefault_24.jpg

Jópár évvel ezelőtt, mikor elhatároztam, hogy beszerzem az összes kedvenc filmem DVD-n és az akkori barátnőm megkérdezte, hogy mi legyen az első, amit megvegyen nekem ajándék gyanánt, egyből rávágtam, hogy a Zongorista. Van egy pont amikor a tinédzser elhagyja a kamaszkort és elindul a felnőtt élet kacskaringós útvesztőjében. Amikor a gyermeki poénok már nem harsányan röhögősek, csak épp megmosolyogtatóak. Amikor minden ami régen volt már feleannyit sem számít, mint az ami majd ezután jön. Mikor megszületnek a valóban kivitelezhető célok, bővül a tudás, a pénzkeresés lehetősége és a pofonként felérő tudat, hogy a halál elől nincs menekvés. Egyénfüggő, hogy ez kinél mikor jön el. Nekem olyan 17-18 éves koromban alakult ki végérvényesen, készülvén az érettségire - ismerkedve a párkapcsolatokkal és a munkával. Ebben az időszakban tekintettem meg ezt az ominózus filmet és egyszerűen nem tudtam túltenni magam rajta. Olyan szinten SOKKOLT hogy erre előtte még egyetlen más alkotás sem volt képes. Még azok sem amelyek pedig szent célként tűzték ki a sokkolást, a polgárpukkasztást és a megbotránkoztatást. Sokkolt, mert Roman Polanski köntörfalazás nélkül mutatta be a zsidók meghurcoltatásait Varsóban, a kilakoltatásoktól kezdve a híres varsói gettó felépítésén - és később a lázadáson - át egészen a kitelepítésig és ettől a ponttól kezdve a főszereplő, Władysław Szpilman (Adrien Brody lenyűgöző alakítása) egymaga marad és vele együtt a néző is szemtanúja lesz megannyi borzalomnak amelyek azokban a vészjósló időkben valóban megtörténtek a mindennapok puskaropogástól hangos forgatagában. Láthatjuk amint emberszámba sem veszik, megszégyenítik, állatként kezelik, amint bujkálnia kell és házról-házra menekülnie és láthatjuk amint a civilizált világ hirtelen gyorsasággal darabjaira hullik körülötte.

sixteeneleven_v2106976665_ri_sx940.jpg

Szerintem a zsidók meghurcoltatásairól ez a leghitelesebb, legőszintébb film hiszen nem akar megbotránkoztatni, nem akarja a bűntudatot felébreszteni az emberben, egyszerűen csak bemutatja az eseményeket úgy, ahogyan maga Roman Polanski is átélhette őket a krakkói gettóban vagy utána onnan való szökése után a lengyeleknél bujkálva. Másrészről ott van még a fényképezés és a zene amelyek újfent zseniálisak lettek, mind az operatőr Pawel Edelman, mind a zeneszerző Wojciech Kilar kiváló munkát végeztek. Utóbbi számomra még lényegesebb, hiszen magam is tanulgattam a zongorázást. És természetesen ott van maga Szpilman, akit Adrien Brody kelt életre hátborzongató alakításával - nála alkalmasabb színészt nem is találhattak volna a szerepre. Élete legjobb alakítását nyújtja. Összességében a Zongorista egy remek film. Nem akar több lenni annál mint ami, és ez jót tesz neki. Nincs felesleges sallang, könnyfacsaró monológok, hősi áldozatok. Polanski csak bemutatja az eseményeket úgy, ahogyan ő is látta őket annak idején. Inkább ezt a filmet tenném fel díszdobozban a polcomra, mint a Schindler listáját, bocs Mr. Spielberg.

Legjobb jelenet: A Chopin darab a romos házban, a náci tiszt előtt

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr4712607965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.07.12. 10:40:19

Hibátlan film, és hiába a téma, többször nézhető. Brody zseniális benne, mintha ráírták volna.

porch monkey 4 life! 2017.07.12. 13:02:07

Imádom Polanskit, de ez echte Oscar-bait volt. Szegény főszereplő éhezik, ennek kábé a megszállt területen élő civilek 99 %-a megfelelt, a bújkálásnak meg a túlélő zsidók 100 %-a. Nem értelmezhető, hogy miért is olyan különleges a főszereplő.

A megvalósítás pedig UNALMAS. És ennél nagyobb hibát egyetlen filmnél sem lehet említeni, főleg nem egy Polanski-mozinál, a feszültségteremtés egyik királyánál.

Brody persze mindig szuper, de DiCaprio bizonyíthatja, hogy szenvedni a legkönnyebb és leglátványosabb.

Leone_510 2017.07.12. 21:05:22

kétszer láttam de nem hagyott komoly nyomot bennem , elsőre sem értettem mire az Oscar eső így kapott egy második esélyt, de nekem túl steril és közhelyes, pedig ebben Spielberg a menő, mégis a Schindler filmje erősebb pedig látom hogy mennyi hatásvadász jelenet van benne (vagy csak az? :) ), mégis az hat rám ez meg nem

és talán azért sem mert sajnos nem tudom függetleníteni magam polanski (igen kisbetűvel) rémtetteitől , a 90 (lényegtelen mennyi nem emlékszem) éves volt őrt meghurcolják ezt a gazembert meg nem lehet kiadatni és elítélni, elkészítette azt a filmet amivel élete végéig védettséget kap, mert valamiért csak másként kezelik őket

"nem akarja a bűntudatot felébreszteni az emberben"
ezt nem tudom értelmezni, miért is akarná olyanért amihez semmi közöm, még apám is kb. 7 éves lehetett ekkor , szóval milyen bűntudat? Kinek szól ez a mondat?

de ha már a legjobb ilyen témájú filmet keressük akkor a Sophie választása (1982) a legjobb, nézd meg és írd meg mit gondolsz, mert 99% , hogy azt nem láttad

Bright side of life 2017.07.13. 07:16:39

@porch monkey 4 life!: Végre, valaki kimondta, hogy UNALMAS... abszolút egyetértek.
süti beállítások módosítása