Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

The Den (2013)

2017. október 14. - -Britpopper-

den3.jpg

Szóval vannak azok a filmek, amikről beszélnünk kell(ene). Olyasféle alkotások, melyek nem biztos, hogy mindig jól sikerülnek, azonban a témájuk van annyira releváns, hogy nem mehetünk el mellettük szó nélkül. Ilyen film a Megan is Missing, a Redacted, vagy épp a jelen tárgyalt The Den is. Bár ez inkább a Megan is Missinghez áll közelebb, már ha a témáját nézzük. Az internetes ismerkedés veszélyeivel ugyanis nem foglalkozik túl sok film - és ez bizony gond. Manapság, mikor már a fél életünket online töltjük, bizony jóval fontosabb lenne a virtuális élet hátulütőiről is több filmet készíteni.

den1.jpg

Elizabeth (Melanie Papalia) a The Den nevezetű, leginkább a Chatroulettehez hasonlatos online csevegőprogramról írja tanulmányát az egyetemen, célja pedig, hogy alig pár hónap alatt minél több emberrel videochateljen és reakcióikat rögzítve, majd összegezve, egy teljes képet alkothasson a programról és annak felhasználóiról. Egész klassz utalás ez a Chatroulettere (illetve a Skype-ra), az első néhány alkalommal Elizabeth is kifogja az ilyenkor szokásos vicces, fura és perverz figurákat - aztán történik valami. Egy újabb ártalmatlannak tűnő videochat alkalmával szemtanúja lesz egy lány brutális kivégzésének. Elizabeth a sokk után igyekszik utánajárni az ügynek és kideríteni, hogy kit látott a felvételen, de ezzel csak saját magát sodorja egyre nagyobb bajba. Számítógépe elkezd furán viselkedni, különös e-maileket kap és hamarosan a saját élete is veszélybe kerül.

den2.jpg

A téma jó. Fontos beszélni az internet rejtett, vérben és mocsokban fürdő zugairól, főként a dark web nyújtotta oldalakról, ahol pénz ellenében valódi gyilkosságokat is lehet nézni - élőben. Sőt, bizonyos red room oldalakon állítólag online kredit ellenében a néző maga mondhatja meg, hogy mit csináljanak az áldozattal kegyetlen hóhérai. Nem egy ilyen oldal működik és sajnos a legtöbbje lenyomozhatatlan. A The Den ezeknek egy szegleltét mutatja be, korántsem szívbajos módon. A gore nincs túlzásba véve, inkább a kegyetlenkedésekre és az ijesztgetésekre - akad jumpscare, nem kell aggódni - alapoztak a készítők. A megvalósítás szerintem több mint korrekt, mivel alapvetően webkamerák felvételeit látjuk, sokkal aktuálisabbá, valószerűbbé avanzsálódik ezáltal a film. A vége kellőképpen gyomorba vágós, főként a legutolsó jelenet az, ami már túlmutat az egyszeri found footage horror kategórián és nagyon kemény társadalomkritikát tol elénk.

Nem könnyű film. Emészteni kell. De érdemes egy próbát tenni vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr5812958333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása