Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

The Ritual (2017)

Az erdő misztériuma

2018. február 10. - -Britpopper-

dufl4q-x4aa4tq4.jpg

Nekem igen nagy kedvencem az 1999-es The Blair Witch Project, és elsősorban a hangulata miatt. Ugyebár adott egy jókora, sötét múlttal rendelkező erdő, ahol már az 1600-as években is különös dolgok történtek (patakból kinyúló kéz, eltűnt emberek) és az évek során ezek az események csak szaporodtak, mi több, egyre bizarabbá váltak. Aztán persze hamar véres fordulatot is vettek (gondoljunk csak a Koporsó-sziklánál történtekre), hogy a film cselekményének időpontjára egy igazán elátkozott erdő váljék a helyből. Persze ezek csak kitalált adalékok, a filmből, kamu weboldalakról és videojátékokból szedett ál-információk, de mégis rengeteget adtak hozzá a  Burkittsville melletti erdő misztériumához, amely a mai napig, a való életben is egy rendkívül hátborzongató pagony hírében áll.

the-ritual-british-horror-film-david-bruckner-hiking.png

A The Ritual rendkívül jól építi a hangulatot. A történet négy barátról szól, akik eleinte még öten iszogatnak egy angol pubban és a következő kirándulásukat tervezgetik, azonban az éjszaka váratlan tragédiával ér véget, mikor egy közeli kisboltba betérve ötödik társukat két rabló megöli. A következő képsorokon már a skandináv vadonban találjuk magunkat, ahová a négy barát társuk meggyászolására, másrészt saját teljesítményük és állóképességük próbára tételére érkezett. Emlék- és teljesítménytúra egyben, ami igazán megható és addig nincs is az egésszel semmi probléma, amíg az egyiküknek ki nem fordul a térde egy óvatlan lépés alkalmával. Ekkor úgy határoznak, hogy nem követik tovább a kijelölt turista-útvonalat, helyette inkább lerövidítik az utat a közeli erdőn át és ha minden jól megy, akkor sötétedésre már a legközelebbi kocsmában vedelhetik a jó kis barnasört, roppanós virslivel. Az erdő azonban éjfekete titkokat rejt és egyáltalán nem biztos, hogy mindannyian megérik a reggelt.

the-ritual-1-600x315.jpg

Mint említettem, a The Ritual rendkívül jól építi a hangulatot. Adott egy kísérteties, sűrű erdő, ahol már az első néhány száz megtett méter után fára fellógatott, kibelezett szarvasba fut az ember. Később feltűnik egy lelakott vadászház, melynek felső emeletén hőseink egy baromi creepy dologgal találják szemben magukat. Onnantól pedig rémálmok kezdik gyötörni őket - a kvázi főszereplő Luke például minduntalan az ötödik haverjuk legyilkolását látja viszont -, az iránytű megzavarodik, egész nap csak menetelnek és nagyon úgy tűnik, hogy az erdőből nincs kiút. A skandináv mitológiára utaló szimbólumok lógnak a fákon (helló, Hellblade: Senua's Sacrifice!), egy helyen pedig a föld alól családi holmik kerülnek elő: cipők, ruhák, meg egy pénztárca, amiben egy olyan nő családi képeit találják, aki az 1980-as években járhatott arra (nyugi, nem megy át DARK-ba a film). Szóval az atmoszférára nem lehet panasz. A fák között pedig valami ólálkodik. Valami ősi és rettenetes, olyasmi, ami Scott Snyder "Wytches" képregényében is ott rejtőzik a sűrűben és ha felfedi magát, akkor útjára indul a borzalom.

screen-shot-2017-09-26-at-8_12_34-am.jpg

A film hagy időt megismerni a szereplőket, hogy aztán a The Blair Witch Project fordulatával élve elvegye az elsőt. Aztán a másodikat, a harmadikat és végül az egyetlent, a legtöbbet szenvedett mártírt lökje a fináléba, ahol egy olyan iszonyatos lénnyel kell farkasszemet néznie, aminek láttán az ember rögvest eszét vesztené és tulajdon kezeivel kaparná ki a saját szemét. A látvány jó, sőt, a CGI egyenesen remek (bár ez csak a végjátékban mutatkozik meg), a fényképezés meg természetesen gyönyörű, hiszen az erdő eleve adott volt hozzá. A zene és a színészek is korrektek, egyedül a film leges-legvégébe lehetne belekötni, mert ott sajnos a misztikum eltűnik és helyébe egy bugyuta, összecsapott, teljesen irreális befejezés kerül, amit jobb lett volna hanyagolni. De az utolsó kb. 10 percet leszámítva abszolút rendben van a The Ritual, aki vevő mondjuk a skandináv mitológiára, avagy az erdőkben játszódó, véres horrorfilmekre, az bőven megtalálhatja benne a számításait. Hirtelen ijesztgetésekre nem igazán kell számítani, ez megint inkább egy olyan film, ami a hátborzongató hangulatra, az atmoszférateremtésre és a misztikumra épít - meglepően jól.

Értékelés: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr2513651194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása