Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

The Babysitter (2017)

2017. október 16. - -Britpopper-

A Netflix Halloween közeledtével rágyúrt a horror műfajra, és bár a babérokat egyértelműen a Stranger Things fogja learatni, addig alapozásnak pont megteszi a horror-vígjáték kategóriában fürdőző, bájosan véres The Babysitter.

the-babysitter-poster.jpg

Cole (Judah Lewis) igazi geek srác, aki A-tól Z-ig ismeri a legnagyobb sci-fi filmeket és sorozatokat, viszont a suliban nem igazán vannak barátai, és még a helyi suttyó, dagi feka srác is állandóan szivatja. Azonban szerencséjére ott van neki a döglesztően szexi Bee (Samara Weaving), aki azon kívül, hogy Cole állandó babysittere, egyben legjobb barátja is. Ketten remekül elszórakoznak minden egyes alkalommal, mikor Bee átmegy a srácra vigyázni, viszont a legutolsó ilyen alkalom nem várt fordulatot vesz. Az éjszaka közeledtével ugyanis Cole kioson a szobájából, hogy meglesse, mit csinál Bee odalenn. Meglepődve látja, hogy a csaj nem egyedül van lenn, hanem áthívta néhány haverját és éppen Felelsz vagy Mersz? játékot játszanak. Eközben Bee-ről nem csak az derül ki, hogy ha a helyzet úgy kívánja, bármikor percekig nyelvez egy másik lánnyal, hanem az is, hogy egy kegyetlen gyilkos. Miután a szerencsétlen Samuel fejébe két kést állít - ez nem spoiler, benne van az előzetesben -, elindulnak az emeletre, hiszen sötét rituáléjuk beteljesítéséhez egy ártatlan vérére is szükségük van. Cole pedig éppen kapóra jön nekik. Igen ám, de a srác sem most mászott le a falvédőről, és igyekszik meglépni az elmeroggyant tinik - főleg Bee - elől.

Tovább

Játéktörténelmi pillanatok #3

Silent Hill 2: Piramisfej boss fight

Még emlékszem, mikor annak idején rendszeresen olvastam az aktuális PC magazinokat (GameStar és PC Guru mindig az első helyen volt) és valamelyikben volt egy összehasonlító teszt a Silent Hill 2 és a Blair Witch vol.1 játékok között. A Silent Hill 2 végül több pontot gyűjtött, méghozzá elsősorban a felnőttes története és nyomasztóbb hangulata miatt. Hát, akkor jól ki voltam akadva, hiszen a Blair Witch első része amolyan ultimate favorit horror játék volt nálam azokban az időkben - de csak amíg nem jött az Undying! - és bár vonzott a Silent Hill 2, dacból sokáig nem játszottam vele. Aztán persze pótoltam hiányosságom és utána a Silent Hill sorozat az egyik legnagyobb kedvencemmé avanzsálódott, melynek éppen annyira imádtam a gyengébb részeit (Homecoming) mint a kimagaslóan jókat (Silent Hill 3) de már egyik sem tudta visszaadni azt a borzongató érzést, melyet James Sunderland kálváriája okozott a saját múltjában elkövetett tetteit pokoli vízióként ábrázoló, ködbe vesző kísértetvárosban. Akadnak a játékban emlékezetes pillanatok (mint például az első groteszk ellenfél megjelenése) de az igazán zsigeri élmény szerintem egyértelműen az, amikor Piramisfej már nem csak az átvezető videóban hozza ránk a frászt, hanem a játék bedobja elénk és mi ott állunk magatehetetlenül, kijutni nem tudunk, csupán megkerülni - szerencsére elég lomha - és feloldozást csak a szíréna hangja hoz.

The Den (2013)

den3.jpg

Szóval vannak azok a filmek, amikről beszélnünk kell(ene). Olyasféle alkotások, melyek nem biztos, hogy mindig jól sikerülnek, azonban a témájuk van annyira releváns, hogy nem mehetünk el mellettük szó nélkül. Ilyen film a Megan is Missing, a Redacted, vagy épp a jelen tárgyalt The Den is. Bár ez inkább a Megan is Missinghez áll közelebb, már ha a témáját nézzük. Az internetes ismerkedés veszélyeivel ugyanis nem foglalkozik túl sok film - és ez bizony gond. Manapság, mikor már a fél életünket online töltjük, bizony jóval fontosabb lenne a virtuális élet hátulütőiről is több filmet készíteni.

den1.jpg

Elizabeth (Melanie Papalia) a The Den nevezetű, leginkább a Chatroulettehez hasonlatos online csevegőprogramról írja tanulmányát az egyetemen, célja pedig, hogy alig pár hónap alatt minél több emberrel videochateljen és reakcióikat rögzítve, majd összegezve, egy teljes képet alkothasson a programról és annak felhasználóiról. Egész klassz utalás ez a Chatroulettere (illetve a Skype-ra), az első néhány alkalommal Elizabeth is kifogja az ilyenkor szokásos vicces, fura és perverz figurákat - aztán történik valami. Egy újabb ártalmatlannak tűnő videochat alkalmával szemtanúja lesz egy lány brutális kivégzésének. Elizabeth a sokk után igyekszik utánajárni az ügynek és kideríteni, hogy kit látott a felvételen, de ezzel csak saját magát sodorja egyre nagyobb bajba. Számítógépe elkezd furán viselkedni, különös e-maileket kap és hamarosan a saját élete is veszélybe kerül.

Tovább

ウDaveナ - VaporBASS

a​.​k​.​a. Visiting Liberty City

Na, srácok.

Az van, hogy a vaporwave műfaj engem mindig is lenyűgözött. Nem kell hozzá kurvanagy zenei szakinak lenni és mégis simán lehet benne alkotni olyan melódiákat, amiket szívesen hallgat az ember órákon át. Én magam általában a bandcamp oldalán szoktam kutatni igényesebb vaporwave zenék után, szerencsére ott akadnak is szép számmal. Az alábbi album egy kollaboráció ウDaveナ és  忠ps2節_ワーdevシュ_産code業 között, műfaját tekintve pedig az első vaporBASS album (vaporwave + drum 'n' bass keveréke), melyet a GTA 3 ikonikus városa, Liberty City ihletett. Különlegessége, hogy eredetileg VHS kazira lett felvéve a teljes album, és csak onnan lett bedigitalizálva Win98 oprendszerrel. Eredetileg két különálló album lett volna, 14-14 dallal, de végül ezekből lett kiválogatva 11, melyek helyet kaptak itt. Szemfülesek már kiszúrhatták azt is, hogy a 7. dalnál az én nevem is szerepel. Számomra hatalmas megtiszteltetés, hogy egyik kedves, régi barátommal közösen szerepelhetek egy dalban. Hallgassátok / töltsétek / vegyétek meg serényen!