Focker Blog

2016\10\19

A fehér lepel

Vannak megmagyarázhatatlan dolgok az életben. És vannak, amiket meg lehet ugyan magyarázni, de csak annál borzalmasabbakká válnak tőle. Tudom jól, hogy kész képtelenségnek fog hatni, amit most leírok. Biztos vagyok benne, hogy eme beszámolóm után sokan képzelgő bolondok, és tébolyodott őrültek közé záratnának. Nem csodálom. Ha nem a saját szememmel látom, én magam sem hittem volna el. De ott voltam, és sajnos nem csak egy rossz álom volt az egész, amiből bármikor felébredhettem volna. Ott álltam az ajtóban, és a szívem vadul kalapált. Levert a víz. Megrengett a hitem Istenben, a teremtésben, és a természetben. Azt kérdezik mi végett? Mert régi ismerősöm, Laci, olyat tett, amit elképzelni sem mertem volna: átverte a halált.

Lacival mindig is jóban voltam. Ugyan nem álltunk túl közel egymáshoz, de egész jól kijöttünk. Cimborák voltunk. Egy általános iskolába jártunk, és nem is lakott túl messze tőlünk. Gyakorta átugrottunk egymáshoz biciklivel, hogy aztán a többieket összeszedve tekerjünk egy nagyot a kerületben, avagy PC újságok felett csorgassuk a nyálunkat olyan videojátékokra, melyek nekünk úgysem futnak el. Halk szavú srác volt, bozontos sötét hajjal, és nagy, gesztenyebarna szemekkel. Mindketten mániákusan gyűjtöttük a matchboxokat. Bár neki nagyobb gyűjteménye volt, és emiatt irigykedtem is rá. Aztán a ballagás után elsodródtunk egymás mellől – a gimit már nélküle kezdtem. Az interneten persze tartottuk még a kapcsolatot, a közösségi oldalaknak hála. Az egyetem alatt viszont már alig-alig beszélgettünk. Mesélte, hogy a Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékre megy, meg hogy megismerkedett egy nagyon kedves lánnyal, akivel úgy tűnik komoly a kapcsolata, de mivel akkoriban az egyetem szinte minden szabadidőmet lekötötte, nem igazán kerestem a társaságát. Persze nem csak az övét nem, másokat is egészen kizártam az életemből. A ZH-k, beszámolók, kollokviumok, és szigorlatok minden időmet felemésztették. De meglepődtem mikor láttam, hogy Laci megnősült. Kissé hirtelennek éreztem a dolgot, hiszen alig volt idősebb nálam. Egy évre rá pedig már kislányuk is született. Akkoriban épp törött lábbal feküdtem a Szent János Kórházban, így jutott időm az egész napos pihenés közepette az interneten lógni.

Bőszen gratuláltam is Lacinak, és kedves feleségének a gyönyörű kisbabához, alig győzték megköszönni a bókokat. Később nekem bejött egy külföldi munkalehetőség, és négy évet Bécsben töltöttem. Mikor hazaköltöztem, kibéreltem egy kis lakást az Andrássy úton, és ott tengettem mindennapjaim. Aztán egyik volt osztálytársam felvetette, hogy össze kéne hozni egy osztálytalálkozót. Olyan összeülőset, nosztalgiázva iszogatósat. Én nem voltam ellene, és sikerült a többieket is beszervezni, úgyhogy meg is lett szervezve november végére. De Gábor – akivel anno szintén elég jóban voltam – figyelmeztetett, hogy Laci nem valószínű, hogy el fog jönni. Tragédia történt ugyanis a családjukban: meghalt a kislánya. Valamilyen alsó légúti fertőzés vitte el szerencsétlent, a találkozó előtt alig néhány hónappal. Épp októberben volt a temetése. Lesújtott a hír, és szinte biztos voltam benne, hogy Laci nem teszi tiszteletét az osztálytalálkozón. Ennek ellenére mindenkit meglepett, mikor mégis eljött. Kissé megkésve érkeztem, mert kimaradt egy busz. Otthon az egyik régi fiókos szekrény mélyén találtam egy matchboxot, amit valamikor még tőle kaptam kölcsön. Gyorsan zsebre is vágtam. Gondoltam ha mégis eljön, majd visszaadom neki. Mire odaértem, már majdnem mindenki ott volt. Először elkönyveltem magamban, hogy otthon maradt, mert sehol sem láttam. Aztán hirtelen odalépett hozzám a hátam mögül:

– Szervusz! – szólított meg.

Hebegtem valami köszönésfélét, aztán kicsit elbeszélgettünk a többiekkel, de láttam rajta, hogy inkább csak muszájból van ott. Később félre is hívtam, hogy elszívjunk egy cigarettát. Nem mertem rákérdezni a családjában történt eseményekre, de egy idő után magától is elkezdett róluk beszélni. Elmondta, hogy mekkora csapásként érte őket Anita halála, és hogy a felesége inkább visszaköltözött a szüleihez Győrbe. Elcsukló hangon taglalta nekem mindazt a kálváriát, melyet a kislány betegsége hozott rájuk. Hogy kórházról-kórházra jártak, rengeteg gyógymódot kipróbáltak, és mikor úgy tűnt végre az egyik használni kezd, hirtelen minden tragédiába torkollott. Laci kislányának halála érezhetően rányomta a bélyegét az osztálytalálkozóra. A felszabadult hangulat helyett csak félszeg nevetések, és sajnálkozó, lopott pillantások maradtak. Odaadtam neki a matchboxot, amivel legalább sikerült kicsikarnom belőle egy gyenge mosolyt. Aztán le is léptem. Azt hittem soha többé nem hallok felőle. Emlékszem, direkt meg is néztem a közösségi oldalakon vajon fenn van-e még, és bár fenn volt, családi állapotát visszaállította „egyedülállóra” és kvázi az összes képét letörölte. Pár hétig még gyakran járt a fejemben. Gondoltam rá felhívom, de úgy éreztem van neki elég baja. Szép lassan pedig a feledés homályába merült. Rá egy évre, épp karácsonykor megcsörrent a telefonom. Laci volt az. Lelkendezve beszélt:

– Szervusz! Csak kellemes ünnepeket szeretnék neked kívánni! Illetve ha lenne egy kis időd a sok halászlé, meg bejgli mellett, szeretnék összefutni veled! – kérlelt.
– Szia! Rendben van, benne vagyok! Pontosan mikor találkozzunk?
– Amikor neked jó!
– Jól van, megbeszélhetjük!

Mikor letettük, emlékszem mennyire meglepett, hogy eltűnt belőle az a búskomorság, ami korábban hatalma alatt tartotta. Belementem a találkozóba. Január elején futottunk össze a Nyugati pályaudvaron, és beültünk egy közeli kocsmába elkortyolni néhány forralt bort. Szörnyen hideg volt, és jeges szél is fújt, ami teljesen kicsípte az arcomat. Laci viszont láthatóan kivirult. Úgy pattant le a Debrecenből érkező vonatról, mint egy vidám kisgyerek. Találkozónk alatt szinte végig be nem állt a szája, csak úgy köpte magából a szavakat. Hihetetlen lelkesedéssel beszélt egy dél-amerikai, majd egy nyugat-afrikai útjáról, ősi romokról, a rejtélyes Tazm és Dzsadísz törzsekről, melyeknél vendégeskedett, és szinte végig éreztem a hangjában, hogy nagyon szeretne elmondani valamit, amit nem lehet. Inkább csak csendben kortyolgattam a forralt borom, és hallgattam nyughatatlan beszámolóját. Utána még beugrottunk a Nyugati melletti Alexandra könyvesboltba is, ahol ABC-s könyveket és kifestőket vett. Itt már szinte biztos voltam benne, hogy újra van valakije, aki vagy várandós, vagy már meg is szülte közös gyermeküket. Így rögvest érthetőbb volt Laci megváltozott kedélyállapota, és felfrissült hangulata. Találkozónk végén azzal a feltétellel szállt fel a visszafelé tartó vonatra, hogy mindenképp le kell utaznom hozzá egy látogatás elejéig. Ezt az egyet szinte megkövetelte tőlem. Rábólintottam, és három hét múlva már úton is voltam Debrecenbe.

More:

horror novella történet olvasmány iromány zombi ijesztő novellák élőhalott olvasmányok borzongató

2016\10\03

Mami furán viselkedik: The Taking of Deborah Logan

the_taking_of_deborah_logan.jpg

Megint egy olyan film, amiről semmit nem tudtam korábban. Valami horrorfilmes listán botlottam bele, gondoltam ha már egyrészt démonos, másrészt found footage, akkor annyira borzalmasan gagyi csak nem lehet - tévedtem. Ez a film szörnyű. Tudjátok van az a pont, amikor a horrorfilmet készítő jómunkásemberek már semmi egyedit nem tudnak kitalálni, és elkezdik pofátlanul összeollózni más filmekből az ott bevált és jól működő ötleteket. A 2014-es The Taking of Deborah Logan annyi ilyen összelopkodott elemet tartalmaz, hogy abból már ivós játékot lehetne szervezni: aki felismer egy jelenetet, iszik - garantált lerészegedés. Olvastam hogy ez a film kijött magyarul is, de a stáblista alatt végig az járt a fejemben hogy ha ez ennyire pocsék film volt eredeti nyelven is, akkor mivé deformálódhatott magyar szinkronnal, ami ugye köztudott hogy horroroknál 10-ből 8-szor inkább irritáló - kedvenceim az unott vagy épp túltolt sikolyok és persze a hiteltelen gyerekszinkronhangok. Deborah Logan történetében viszont legalább a potenciál megvolt - ha más nem is.

Mia Medina végre megtalálta a tökéletes témát a PhD-dolgozatához, egy filmet az Alzheimer-kórról. A következő néhány hónapban kamerákkal rögzíti Deborahnak és Sarah lányának a mindennapi életét. Hamarosan furcsa dolgok kezdenek történni Deborah körül, amelyek nem hozhatók kapcsolatba a betegséggel. Nyilvánvalóvá válik, hogy az Alzheimer-kór árnyékában rejtőzik valami egészen más, valami, ami átvette az irányítást Deborah élete felett és komoly veszélyekkel fenyeget. Érdekesnek hangik? Sajnos mégsem lett az. A stáb betelepszik a házba és természetesen mindent, de mindent rögzítenek a kamerákkal. Eleinte még semmi különös nem történik, ám Deborah egyik napról a másikra kezd egyre jobban megváltozni.

Sajnos ezen megnyílvánulásai nagyon kilógnak a cselekményből, érezhetően csak az ijesztgetések miatt tették bele őket - és jócskán túltolták. Az nem baj ha az eleve furcsán viselkedő illető még furcsábban viselkedve mondjuk pucéran járkál a lakásban - működött ez a The Visit esetében is - de amikor már a saját torkát tépi fel puszta kézzel, gödröt temet vissza indokolatlanul vagy a kórház egyetlen fegyveres biztonsági emberére veti rá magát gyilkos szándékkal, ott már erősen rezeg a léc.

deborah-logan-71.jpg

Concept art a barlangos jelenethez

Csak úgy mint a Lovely Molly, ez a film is a végére kezd összeállni. A dokufimes csapat révén megismerkedhetük Deborahval és a lányával, aki körme szakadtáig próbál kitartani beteg anyja mellett - pedig ez néha szörnyen nehéz neki. Szegény Deborah ugyanis nem az Alzheimer-kór miatt viselkedik egyre furcsábban, rohan ki anyaszült meztelenül az éjszaka közepén felásni a kertet vagy támad rá késsel a stáb tagjaira. Bizony nem túl nagy spoiler hogy egy démon kerítette őt hatalmába. Innentől pedig egymást érik a filmes összelopkodások, van itt Ördögűző, Paranormal Activity illetve Grave Encounters (mert hisz be kell kamerázni mindent, naná), Blair Witch Project, megidéződik a REC és a Tunnel, és ugyan a végére villant valamit a film, de nekem a barlangos jelenet is egy az egyben Blair Witch volt, csak nem Rustin Parr házában. 

tumblr_ne7u6wzrn21rne776o3_500.gif

A háttérsztori egyébként nem is rossz. Kapunk egy erős múltbéli szálat, gyerekeket gyilkoló sorozatgyilkos őrülttel, afrikai démonnal, rituálékkal...van itt minden ami tökéletes háttérként szolgálhatna egy jól működő horrorhoz. De a The Taking of Deborah Logan sajnos minden másban alulteljesít - és emiatt hasal el. Az ígéretes történetet átkozott nagy klisé-ijesztgetésekkel, oda nem illő cselekménysorozatokkal és teljesen felesleges, töltelék-szereplőkkel (az ázsiai csajért izgult bárki is?) egészítik ki, melyek miatt a film szétesik és hiába a végén a barlangban tett látogatás valóban félelmetes, meglepően erős pillanatai, ezek már nem tudják megmenteni. Kár érte, mert bőven sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle. Jó szívvel nem tudom ajánlani, de egy unalmas estét vagy esős délutánt talán feldobhat.

Értékelés: 4/10

vélemény ajánló kritika film horror olvasmány iromány ijesztő found horrorfilm áldokumentum footage found footage horrorfilmek

2016\09\27

Bad Omens – Bad Omens

Árnyékból a fényre

bad_omens.jpg

Kiadás éve: 2016

Kiadó: Sumerian Records

Műfaj: Metalcore

Ezt hallgasd meg: Feral

 

A metalcore műfaj épp reneszánszát éli, olyasmi jelenség ez mostanában mint 2004-től fogva az indie rock feltörekedése, avagy - hogy hazai példát is említsek - a 2010-es végétől kezdődő, egyre jobban elterjedő magyar underground hip-hop diadalmenete. Számomra az első metalcore zenekar akikkel megismerkedtem, az az Enter Shikari volt, néhány évvel ezelőtt. Egyből megfogott a hangzás, főleg hogy a 2012-es albumuknál tökéletesen vegyítették a zenéjükbe a dubstepet is - és egyáltalán nem olyan szarul mint a Korn. Aztán szép fokozatosan elkezdtem hallgatni még néhány hasonló stílusban alkotó bandát: Slipknot, A Day to Remember, letlive, Bring Me the Horizon, stb. Idén pedig legnagyobb meglepetésemre a Bad Omens debütáló albuma vitte a prímet számomra, pedig nem is számítottam erre.

Elkerülhetetlen a zenekart a Bring Me the Horizon-hoz hasonlitgatni, és valóban, felületesen hallgatóknak tényleg nem lehet több ez a zene mint egy BMTH copy/paste bagázs. Csakhogy érdemes a felszín alá lesni. A Bad Omens ugyanis önmagában is korrekt zenekar, tele erőteljes szerzeményekkel. A kezdő Glass Houses tökéletes választás volt indításképp, a fel-feljövő "I've seen the Devil more than I've seen God" ismételgetésével már itt megadja a lemez alaphangulatát: sötét, depresszív szövegek, gondosan kerülve a vidám témákat. Nem sokat bíztak a véletlenre, hisz a következő Exit Wounds és a The Worst in Me (melynél a leginkább tetten érhető a BMTH hatása) kislemezes dalokként megjelentek már korábban, kialakítva egy kisebb rajongói tábort, melyet eme nagylemez csak tovább gyarapít. A FERAL nekem személyes kedvencem, mégpedig azért mert engem egy az egyben a réges-régi Linkin Parkra emlékeztet. Az Enough, Enough Now a kevésbé pörgős, visszafogott dalok sorát gyarapítja - megjegyzem: ezekből nem sok akad a lemezen - és itt leginkább az emo vokálok dominálnak. A Malice is igen nagy favoritom, itt már befigyel egy kis Whitechapel avagy Periphery utánérzés. A Hedonist is ezen a vonalon halad, a Broken Youth pedig már-már önmarcangolóan energikus. A Crawl esetében az a baromi érdekes, hogy zongoratémáját tekintve simán lehetne egy 2005 és 2010 között kiadott, lassabb Nine Inch Nails dal, csak épp Trent Reznor jellegzetes hangja nélkül. Lassú, megpihentető szerzemény. A The Letdown viszont visszatornázza a hangulatot, kár hogy kevésbé emlékezetes mint a korábbi számok. A Reprise (The Sound of the End) sem túl kiemelkedő, bár a refrén elég klasszul összerakott és ez főleg a végén jön ki jól. A pulzáló kezdéssel indító The Fountain pedig nagyon jól foglalja keretbe a teljes lemezt, kevésbé ütős, ám annál emlékezetesebb lezárása a srácok debütáló produktumának amely ugyan a végére kissé elfárad, de még így is abszolút korrekt, és a töltelékszámokkal együtt is igazi meglepetés.

55.jpg

Ez egy szép és ígéretes jövőt sejtető debüt. Talán a Bad Omens sosem jár majd be akkora utat mint a Bring Me the Horizon, nem töltenek meg stadionokat és kevesebben is hallgatják őket (ellenben vélhetőleg messze korrektebb Szigetes koncertet tolnának mint a BMTH idén) de kezdésnek ez így tökéletes. Lehet copy-zenekarnak tartani őket, de mi értelme? 2004-től fogva majd' minden indie rock zenekarban egyértelmű volt a The Beatles, de sokkal inkább a Blur és Oasis hatása, mégsem sütötték rájuk hogy emiatt szarok lennének. És különben is, jótól lopni nem szégyen. Nem szabad megváltást várni ettől a pár amerikai sráctól sem, nem ők fogják feltalálni a spanyolviaszt. Ellenben egy jól összerakott, hangzásban baromi pöpec, erőteljes cím nélküli albumot dobtak le nekünk az asztalra, ez pedig már önmagában is dicséretes. Kíváncsian várom, mekkora karriert tudnak befutni.

Értékelés: 7/10

 

zene vélemény ajánló kritika rock album iromány metalcore albumok zenekritika 2016 rock zene albumajánló

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu