Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

The Carbonfools – Carbonflames (2018)

Főnixmadár

2018. március 13. - -Britpopper-

27545149_10159959548545608_6440512079118313472_n.jpg

Kiadás éve: 2018

Műfaj: Electronic rock

Ezt hallgasd meg: Paris

 

Hát, itt van. Megérkezett az új The Carbonfools nagylemez, a Carbonflames. Miután Fehér Balázs kilépett a zenekarból, én azt hittem fel fognak oszlani, de szerencsére nem így lett. Jött egy új énekes, Fóris-Ferenczi Gábor, és a banda folytatta tovább. Tény, hogy Fehér Balázs húzónév volt a The Carbonfools életében. 2006-ban csatlakozott, a 2008-as Carbonheart lemezt már vele készítették. Jellegzetes énekhangja, kiállása és személyisége nagyon bejött a rajongóknak, a The Carbonfools pedig így DJ Titusz egykori hobbi-zenéléséből egy baromi ütős zenekarrá avanzsálódott. Szemény szerint én úgy gondolom, hogy ha a Carbonheart nem is, de a 2010-es Carbonsoul már egy olyan kiforrott electro-rock album lett, amely nem csak hazai, de nemzetközi viszonylatban is példamutató. Tele van jobbnál-jobb slágerekkel, a tempó egy pillanatra sem hagy alább, a dalszövegek pedig ütnek. Számomra az elmúlt 10-15 év legjobb magyar (ám angolul előadott) lemeze. A Carbonsweet is tetszett, elsőre kissé fura volt a visszafogottság, de összességében egy nagyon szerethető, néhol keserű, néhol vicces, de folyamatosan fülbemászó dalcsokor lett. A Carbonbliss azonban már annyira nem nyerte el a tetszésem. Tény, hogy azon is akadnak mind slágerek (Closer), mind remekművek (Lonesome Town), valamiért nálam mégsem talált be annyira, mint elődei. Aztán persze felkaptam a fejem, hogy jön az új anyag - ráadásul egyszerre mindjárt 17 dallal -, szóval kíváncsian vártam, hogy mi sül ki belőle, immár új énekessel a fedélzeten.

Tovább

Little Nightmares: The Residence DLC

Runaway Kid történetének vége

6-ln_dlc3_announcement.jpg

Már megjelent a Little Nightmares utolsó, lezáró DLC-je, mely a The Depths és a The Hideaway után az alapjáték végén is látható rezidenciára visz el bennünket. A Secrets of the Maw ezzel kerek egésszé válik, több kiegészítő ehhez a játékhoz már nem lesz, arra viszont már most nagyon kíváncsi lennék, hogy a svéd fejletsztőcsapat milyen új játékot tervez a jövőben. Hiszen a Little Nightmares az utóbbi idők egyik legérdekesebb, legstílusosabb új indie alkotása lett, amely egyszerre hozta az ijesztgetésre kiélezett sétálószimulátorok (lásd: Layers of Fear, The Park, stb.) és Tim Burton animációs filmjeinek hangulatát.

1_1.jpg

A The Hideaway végén egy lift tetejére pottyantunk, amely elindult felfelé és mikor megláttuk, ki van benne, már borítékolható volt az utolsó DLC helyszínválasztása. Bizony, az ijesztó gésa volt az, akinek otthonában kell ezúttal mászkálnunk és feladványokat megoldanunk, hogy pontot tehessünk végre a történet végére. A The Residence egy hatalmas tisztelség a régi Resident Evil játékok előtt, és nem csak azért, mert maga a környezet is kísértetiesen hasonlít a Spencer Mansionhoz, hanem mert végre kapunk logikai feladványokat - és ezek tök jók. Rajtuk keresztül mutatkozik meg, hogy mennyire jól állnak a Little Nightmares-nek ezek a kis agydolgoztató pillanatok és hogy mennyire kár, hogy ezeket eddig mellőzték.

Tovább

10 horrorjáték a borzongani vágyóknak

Sziasztok!

Mivel tavasszal megannyi remek videojáték landol majd (én már a Far Cry 5-re edzem ujjaimat és kötélidegzetemet), érdemes átnézni, hogy addig is mivel üssük el az időt. Én alapvetően a horrorjátékokért meg a sétálószimulátorokért vagyok nagyon oda, így ezekből csemegéztem néhányat. Ezúttal igyekeztem a jelenlegi kínálatra szorítkozni, retró témába most nem mentem bele, mert akkor egy 100-as lista is kevés lett volna. Szóval főként modern horrorjátékokat szedtem egy csokorba, amiket érdemes lehet kipróbálnia azoknak, akik szeretnének izzadó tenyérrel a képernyőre tapadva rettegni.

Na, lássuk, miből élünk:

10. Resident Evil VII

zpnlo9v.gif

A Capcom sikeresen élesztette újra az egyre kopottabb Resident Evil szériát, alapjaiban visszatérve a horror zsánerhez. Erre már hatalmas szükség volt, ugyanis a rajongók valahol a Resident Evil 5 afrikai akciólövöldéje környékén végleg letettek arról, hogy készülhet még olyan rész a Capcom boszorkánykonyhájában, amely az első két rész nyomasztó horror-hangulatát adja vissza. A Resident Evil VII azonban jött, látott és győzött. VR-támogatása mellett szörnyen félelmetes a játék első felében a Baker-család házában - és annak környékén - mászkálni, a levegő szinte belénk szorul, amikor belépni készülünk egy új ajtón. A játék nem keveset merít a Texasi láncfűrészes mészárlás (1974) című filmből, egyetlen hibája talán csak az, hogy a végére visszatér az akcióorientáltabb játékmenethez, és amíg az első pár órában alig nyúlunk pisztolyunk után, a végére már gépfegyerrel apríthatjuk az ellenfeleket.

9. Outlast Trinity

bbdeab99d9fefdb707e78b38a95516e194c98fbd_hq.gif

Ebben a kiadásban az a legjobb, hogy az összes eddigi Outlast játékot tartalmazza, azaz egy lemezen megkaphatjuk az első részt, annak kiegészítőjét (Whistleblower) és a nemrég megjelent Outlast 2-t is. Az első rész (és a kieg.) egy elszigetelt elmegyógyintézetbe kalauzol, ahol hamar kiderül, hogy a benn tartózkodó betegek nem kijönni akarnak, inkább csak szisztematikusan végezni egymással, aztán a végére már a természetfeletti is befigyel, csak hogy feltegyék a pontot az i-re. Az Outlast 2 ellenben egy véres vallási szekta mindennapjaiba enged bepillantást, főhősünkkel meg kell találnunk az elrabolt barátnőnket, miközben elvakult kultisták loholnak a nyakunkban. A 2. rész jóval merészebb, mint a korábbiak (pedig ott is volt már minden, ujjlevágástól kezdve kasztráláson át a hullagyalázásig), éppen ezért kizárólag 18 év felettieknek tudom csak ajánlani, közülük is inkább azoknak, akiknek erős a gyomruk.

Tovább

The Vanishing of Ethan Carter pillanatképek

Itt van az ősz, itt van újra

The Vanishing of Ethan Carter egy baromi hangulatos sétálószimulátor, minimális interakcióval és egy izgalmas horror-szakasszal egybekötve. Főszereplőnk Paul Prospero magándetektív, aki a 12 éves Ethan Carter eltűnésének ügyében érkezik Red Creek Valley-ba, Wisconsin államban. A meglehetősen ködös eltűnés mögött úgy néz ki Ethan hozzátartozói állnak, akik valami különös megszállottságról és egy bizonyos Alvóról (Sleeper) hebegtek, mielőtt mindannyian ki nem lehelték volna a lelküket - egymás keze által. Bizony, a család kvázi kiirtotta egymást és mindez Ethan-hez vezethető vissza. A játékban Prospero végigjárja egyes rokonok elhalálozási helyszíneit és a különféle tárgyi bizonyítékokból összerakja a képet, hogy mi is történt ott a közelmúltban. Ezen kívül néha Ethan más emlékei is életre kelnek, így utunk során találkozhatunk például egy asztronautával, hatalmas Cthulhu -szerű lénnyel és még egy erdei boszorkány is szól majd hozzánk, ha az erdő sűrűjébe vetjük magunkat. Ezek persze opcionálisak, azaz nem kötelező megkeresni őket, de szerintem jópofák és kiegészítik a történetet. Bár a The Vanishing of Ethan Carter igazi ereje a látványban rejlik, és nem a karakterekre gondolok (egy-kettő borzasztóan kidolgozatlan!) hanem a környezetre. Ennyire élethű összképet régen láttam már, talán csak az Everybody's Gone to the Rapture mérhető hozzá. Igazi élmény az őszi tájban mászkálni, melynek sűrű erdejében átszűrődik a halovány napfény a lombok között, a hídon pedig percekig bámészkodtam, annyira magával ragadott a kilátás. De a sziklaperemre épített ház se volt semmi! Lőttem is pár képet a kaland során, ezeket most Ti is megcsodálhatjátok:

the_vanishing_of_ethan_carter_20180222204626.jpg

the_vanishing_of_ethan_carter_20180222205000.jpg

the_vanishing_of_ethan_carter_20180222205012.jpg

the_vanishing_of_ethan_carter_20180222205037.jpg

(Kattintás után további képek!)

Tovább