Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

The Ritual (2017)

Az erdő misztériuma

2018. február 10. - -Britpopper-

dufl4q-x4aa4tq4.jpg

Nekem igen nagy kedvencem az 1999-es The Blair Witch Project, és elsősorban a hangulata miatt. Ugyebár adott egy jókora, sötét múlttal rendelkező erdő, ahol már az 1600-as években is különös dolgok történtek (patakból kinyúló kéz, eltűnt emberek) és az évek során ezek az események csak szaporodtak, mi több, egyre bizarabbá váltak. Aztán persze hamar véres fordulatot is vettek (gondoljunk csak a Koporsó-sziklánál történtekre), hogy a film cselekményének időpontjára egy igazán elátkozott erdő váljék a helyből. Persze ezek csak kitalált adalékok, a filmből, kamu weboldalakról és videojátékokból szedett ál-információk, de mégis rengeteget adtak hozzá a  Burkittsville melletti erdő misztériumához, amely a mai napig, a való életben is egy rendkívül hátborzongató pagony hírében áll.

the-ritual-british-horror-film-david-bruckner-hiking.png

A The Ritual rendkívül jól építi a hangulatot. A történet négy barátról szól, akik eleinte még öten iszogatnak egy angol pubban és a következő kirándulásukat tervezgetik, azonban az éjszaka váratlan tragédiával ér véget, mikor egy közeli kisboltba betérve ötödik társukat két rabló megöli. A következő képsorokon már a skandináv vadonban találjuk magunkat, ahová a négy barát társuk meggyászolására, másrészt saját teljesítményük és állóképességük próbára tételére érkezett. Emlék- és teljesítménytúra egyben, ami igazán megható és addig nincs is az egésszel semmi probléma, amíg az egyiküknek ki nem fordul a térde egy óvatlan lépés alkalmával. Ekkor úgy határoznak, hogy nem követik tovább a kijelölt turista-útvonalat, helyette inkább lerövidítik az utat a közeli erdőn át és ha minden jól megy, akkor sötétedésre már a legközelebbi kocsmában vedelhetik a jó kis barnasört, roppanós virslivel. Az erdő azonban éjfekete titkokat rejt és egyáltalán nem biztos, hogy mindannyian megérik a reggelt.

Tovább

The Alienist S01E02 kritika

SPOILERES!

Magam is meglepődtem, hogy a The Alienist végül olyan sorozattá vált nálam, amelynek nagyon is vártam a folytatását. Talán kellett ehhez egy jól összerakott, érdekes bűnügyi történet, avagy a 19. századi New York mocskos látképe kapott el annyira, nem igazán tudnám megmondani. Mindenesetre az tény, hogy kíváncsian ültem le a 2. rész elé.

25-alienist-2_w710_h473.jpg

Dr. Kreizler még mindig meg van győződve arról, hogy egy sorozatgyilkossal állnak szemben, ezért összehívja a többieket, hogy elmondja: csak együttes erővel lehetnek képesek a tettes nyomára bukkanni. Közben láthatjuk, amint a hivatásához cseppet sem méltó rendőrparancsnok agyba-főbe veri az előző részben látott megölt gyerekprostituált apját és megfenyegeti a családot, hogy egy szót se merjenek szólni senkinek. Sarah különös aktákra bukkan ennek a patkánynak az irodai asztalában: még néhány pont ugyanilyen ügyre, ahol a gyerekeket megcsonkították, szemeiket kivájták. Merthogy a Kreizler-t segítő két zsidó nyomozó / tudós / feltaláló megállapították, hogy az áldozat szemét nem a dögevők ették ki, hanem azokat valaki egy spéci tőr segítségével távolította el. Aztán láthatjuk még, amint John Moore kicsit többet iszik a kelleténél, és egy fiú prostituáltakkal teli kupiba vezeti alkoholmámoros útja. Ez a jelenet amúgy tök jó, a kamera szépen körbeforog, a háttérben meg egy srác lányos hangon énekel. Aztán szegény Moore egyszer csak azon kapja magát, hogy már mozogni és beszélni is képtelen - minden bizonnyal mérget kevertek az italába.

Tovább

The Cloverfield Paradox (2018)

Téren és időn át

mw-gd024_clover_20180204213948_zh.jpg

A Cloverfield tulajdonképpen egy idegenek általi megszállás krónikája, found footage stílusban. Egy csapat bulizó fiatalt ismerhetünk meg a film elején akik még csak nem is sejtik, hogy miféle szörnyűségek várnak majd rájuk az éjszaka folyamán. A katasztrófa egy szempillantás alatt érkezik: valamiféle óriási, csápos szörny szabadul rá a városra és kezd el pusztítani. Tömegpánik, menekülés, nyomorgás a még szabad utcákon, hadsereg, és közben a város folyamatosan amortizálódik lefele. Egész New York kísérteties képet fest, amint lángokban áll és sorra dőlnek össze az épületek a szörny, vagy épp a hadsereg pusztítása nyomán. Nagyon jól átjön a katasztrófa érzése a film során. Ebben a lezárás is nagy szerepet játszik, ráadásul megéri végigvárni a stáblistát is mert utána kapunk még egy üzenetet erősen széttorzítva, ami egyértelművé tette a folytatást. És persze ajánlott még az interneten is utána keresni a Cloverfield-aktáknak, készült pár hitelesnek tűnő honlap a témában.

cloverfield-paradox-cast.jpg

Nyolc évnek kellett eltelnie, hogy megérkezzen a Cloverfield folytatása. Bár eredetileg teljesen önálló filmként indult, mégis ráhúzták később a Cloverfield nevet, magában a koncepcióban azonban csak nagyon elvétve idéződik meg az első film.  A 10 Cloverfield Lane azzal csavar az egészen, hogy a kinti helyzet helyett a föld alá helyezi a feszültséget és tulajdonképpen egy klausztrofóbb thrillert hoz a szörnyfilmes mivolt helyett. Szót ejtenek a műholdakról, az idegen invázióról, de nagyjából ennyi a kapcsolódási pont. Meg persze a film vége, de az nekem enyhén szólva is csalódást keltett. És akkor most, két évvel később itt a The Cloverfield Paradox, ami a Netflix égisze alatt érkezett és nem kevesebbel kecsegtet, mint hogy megadja a válaszokat mindennek az eredetére. Ez azért több, mint ígéretes ajánlat.

Előre szólok: innentől spoileres leszek!

Tovább

A pokolból (From Hell / 2001)

Johnny Depp jutalomjátéka

"Egy nap visszanézve, azt mondják majd, hogy én szültem a XX. századot."

wallpaper-from_hell-210483.jpg

Bizony, voltak még idők, mikor Johnny Depp tudott színészkedni. Mikor nem adta el magát holmi ripacsnak, azt gondolván, hogy a színészi képességek abban rejlenek, ha minél változatosabb módokon tud idiótát csinálni magából. Két évvel járunk az Álmosvölgy legendája után, Depp már világsztár. Egyszerre romantikus szépfiú (Csokoládé), drogkereskedő hősszerelmes (Betépve) és alig néhány hónap választja el attól, hogy Gore Verbinski rendező felkérje egy bizonyos Jack Sparrow kalózkapitány szerepére. Egyértelműen ezek voltak Johnny Depp legjobb évei, és ezekhez mérten a 2001-es From Hell drogmámorban úszó nyomozója messze az egyik legjobb alakítása.

from-hell-2001-movie-review-jack-the-ripper-murder-site-victim-inspector-frederick-abberline-peter-godley-photograph-johnny-depp-robbie-coltrane.jpg

A film alapjául Alan Moore 1989-ben megjelent képregénye, az azonos című From Hell szolgált. Sokan Moore máig legjobb munkájának tartják (mondjuk ez a V for Vendetta vagy a Watchmen tükrében elég erős kijelentés), melyet Eddie Campbell fekete-fehér illusztrációi tettek igazán emlékezetessé. A From Hell a legendássá vált Hasfelmetsző Jackről és az általa elkövetett borzalmas gyilkosságokról szól. Ezt adaptálta filmre 2001-ben Allen és Albert Hughes, én pedig még annak idején az HBO-ról felvéve jutottam hozzá. Nekünk sosem volt otthon HBO, keresztanyámék azonban előfizettek rá, úgyhogy amikor láttam a Színes RTV-ben, hogy lesz este egy jó kis 18+-os film az HBO-n, megkértem, hogy vegyék fel nekem. Arra tisztán emlékszem, hogy a film bizonyos jelenetei sokkoltak. 1888-ban járunk, London egyik legmocskosabb negyedében. Ez Whitechapel, ahol mindennaposak a gyilkosságok és az erőszak. A 19. század végére a munkanélküliség elképesztő méreteket öltött Londonban, a terjedő rasszizmus és alkoholizmus hatására egyre több család ment tönkre, gyerekek kényszerültek az utcára és tömörültek gyerekbandákba, míg a sarkokon alig idősebb lányok árulták testüket a napi betevő falatért. Ekkor lépett színre Hasfelmetsző Jack, aki Whitechapel negyedében, a lealjasodott pórnép között különös kegyetlenséggel ölt meg öt nőt.

Tovább