Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Miért nem volt American Horror Story Hotel kritika a blogon?

Avagy egy kiábrándulás története

2016. április 21. - -Britpopper-

 

Számomra az American Horror Story (röviden: AHS) egy klasszikus sorozat. Az 1. évaddal teljesen magába szippantott, pedig vonakodva álltam neki annak idején. A pontot az i-re viszont a 2. évad (Asylum) tette fel, amelynél szürreálisabb, elvontabb, sőt, abszurdabb évadot én még egyetlen másik sorozatnál sem tapasztaltam. Imádtam minden egyes részt, melyekről később lelkendeztem is ITT. Igen ám, de már akkor is furcsálltam, hogy mintha kissé hosszúra nyújtották volna az évadot. Ennek ellenére a mai napig az egyik legnagyobb kedvencem, az azóta igencsak elterjedt "All Monsters Are Human" felirat pedig majdnem az első tetoválásom lett (amúgy egy vegvísir lett, de erről majd máskor). A 3. évad (Coven) inkább csak a téma miatt tetszett. Ez a boszorkányos (wicca?) stílus jól állt az AHS-nek, nem mellesleg végre visszatért Taissa Farmiga is, akit hiányoltam a 2. évad elmegyógyintézetes eseményei alatt, jó lett volna megint Evan Peters mellett látni.

A kritikusok és a rajongók azonban egyhangúan lehúzták a 3. évadot, mondván túl unalmas és egyes történetszálak sehová sem futnak ki, vagy túl hamar elvarrják őket. A 4. évad '50-es évekbe helyezett, cirkuszos (eléggé az HBO-s Carnivàle – A vándorcirkuszt idéző) témája azonban kárpótlásként szolgált, és ugyan Taissa távol maradt, az összes régi és új szereplő a maximumot nyújtotta. Az pedig, hogy az egyik részt összekapcsolták a 2. évad eseményeivel, külön piros pont volt. Szóval vártam én nagyon az 5. évadot, mely a hangzatos Hotel alcímet kapta. Anno filóztunk is barátnőmmel rengeteget, hogy vajon milyen környezetbe helyezik az új évadot. Nos, egy különféle borzalmaknak otthont adó hotel végül is nem lóg ki az eddigi sorból, sőt, kifejezetten pozitív irányba billentené a mérleg nyelvét. De akkor hol csúszott el nálam végérvényesen a Hotel? Ne rohanjunk még ennyire előre.

ahs-news.jpg

2015. október 7-én el is startolt a Hotel, és bevallom, az elején még nagyon tetszett. Ez a roppant elvont környezet eleve klassz ötlet volt, mellé pedig olyan jó OST-t hoztak össze hogy rögtön el is kezdtem külön hallgatni Spotify-on a hivatalos lejátszási listájukat. '80-as évek new wave / szintipop, de a darkosabb vonulatból (Cure, Depeche, Tears for Fears, New Order, Joy Division, stb.) és újakkal (Soft Moon, Chelsea Wolfe, Warpaint) kiegészülve. Az 1. részben hallható "Tear You Apart" (by She Wants Revenge, 2006) annyira megtetszett, hogy már vagy 100-szor meghallgattam azóta – és még mindig nem unom. Jópofa, leginkább a Joy Division hangzását megidéző dark wave, érdemes meghallgatni (nesztek, ITT egy videoklip). A sztori is egész jó lett. Adott ugye maga a Hotel Cortez, ahol különféle furcsaságok történnek, a legtöbb oda tévedő vendég pedig sosem kerül ki belőle. Ide vezet egy brutális gyilkossági ügy, melyet John Lowe nyomozó (Wes Bentley, a cirkuszos évadból Edward Mordrake) érkezik kibogozni. Tök jó volt látni Lady Gagát a hotelt irányító grófnőként és vámpírként, igencsak emlékezeteset alakított. De a többi szereplőre se lehet panasz, jók voltak mind (kivéve talán a gyerekszereplőket, azokat nyugodtan helyettesíthették volna betanított csimpánzokkal is). A Hotel Cortez pedig egyfajta személyes pokolként funkcionál John számára (pont mintha Silent Hillben járna) és ha nem találja meg sürgősen a gyilkost, örökre vendége marad ennek az elátkozott helynek.

american-horror-story-hotel-508-wes-bentley-evan-peters.jpg

Az American Horror Story Hotel legnagyobb hibája, hogy túl hosszú és a végére szinte teljesen kifullad. A 12. rész itt túl sok, ahogy a korábbiaknál is. Simán lehetett volna cirka 10 részesre megcsinálni az évadot, mert így csak feleslegesen nyújtották és nyújtották, mint a rétestésztát – mégsem igazán futott ki a sztori semerre. A "nagy csavart" már kb. az évad háromnegyedétől sejteni lehetett, az egyes történeti szálak elvarrása pedig a Coven blődségeit idézte. Nekem a legjobban a múltba visszakanyarodó, fekete-fehér visszaemlékezések tetszettek. Ezeknél villant ki igazán Ryan Murphy és Brad Falchuk tehetsége, Evan Peters pedig a nagyon durva akcentussal beszélő elmebeteg sorozatgyilkosként zseniális volt. Kár hogy mindezek mellé dögunalmas egyéb sztorikat is behoztak, a vámpírgyerekek sorsa például nem tudom kit érdekelt egyáltalán egy kicsit is?! Megmondom őszintén, az utolsó néhány részt már csak kötelességből néztem meg (ráadásul az utolsót jókora, 2 hónapos csúszással). Számomra az AHS Hotel a kezdeti lendületét kb. a felénél végleg elveszítette, így pedig sansza se volt arra, hogy felülkerekedjen kedvencemen, az Asylumon. Azt most már biztosan nem tudják überelni, akármit is hoznak legközelebb (nyáron kiderül egyébként). Inkább ledarálva ajánlanám a Hotelt, annyira nem jó ugyanis, hogy hétről-hétre várja az ember az amúgy a Viasat 6-ra szinkronosan érkező évadot. Nem, akkor már inkább nézzétek vissza valamelyik régi évadot (mondjuk az Asylumot, hát naná) vagy ha valami klassz kis horror sorozatot kerestek akkor ott van még a Penny Dreadful, melynek nemsoká érkezik a 3. évada (és egyébként remek kis sorozat!). Szóval csak óvatosan közelítsetek a Hotel felé, mert bizony az American Horror Story név képes lehet bevonzani, csak nehogy megbánjátok. Mint én. Pedig tényleg megpróbáltam minden tőlem telhetőt megtenni, de ez van. Persze ettől még az American Horror Story továbbra is egy olyan sorozat amire odafigyelek és én is várom a 6. évadot. Felőlem játszódhat az űrben, egy hajón, erdőben, Alaszkában, vagy a középkorban...nekem nyolc. Csak rázzák kicsit gatyába.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr208647618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2016.04.24. 06:42:29

egyetértek....elhuzott, unalmas utolso 2 rész

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2016.04.25. 15:15:21

@Burgermeister:

Pedig volt benne potenciál. Csak megint túl sok mindenbe kaptak bele.
süti beállítások módosítása