Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Miért tökéletes szintipop lemez a Forever Young?

2017. március 22. - -Britpopper-

Vannak a szintipop műfajnak is mérföldkövei, megkerülhetetlen állomásai.

Depeche Mode - Violator
New Order - Power, Corruption & Lies
Gary Numan - The Pleasure Principe
Soft Cell - Non-Stop Erotic Cabaret
Eurythmics - Sweet Dreams (Are Made Of This)
Duran Duran - Rio
Tears For Fears - Songs From the Big Chair
The Human League - Dare

De akár még a Kraftwerk - Computer World lemeze is ide sorolható.

Nem szabad kihagyni az Alphaville 1984-es, mindmáig megismételhetetlen és minőségben megugorhatatlan nagylemezét, a Forever Young-ot sem. Ez az amire én azt mondom, hogy szintipop, méghozzá minden elemében. Nem csoda hogy azóta közel 2 000 000 példányban kelt el világszerte és a kritikusok szerint is ez a banda legjobb albuma. Ezzel én nem is vitatkozom, hiszen valóban az. És tele van húzódalokkal. Nem ám az van hogy akad rajta 1-2 sláger amikkel el lehet adni a lemezt, aztán cső! Nem, nagyon nem. Itt bizony kis túlzással minden egyes dal potenciális sláger. Méghozzá olyan örökzöldek szerepelnek rajta mint a Big in Japan, a Forever Young, avagy jelen sorok írójának legnagyobb kedvence, a Sounds Like a Melody. Ezek már önmagukban elvinnék a hátukon a teljes anyagot, de akkor ehhez sorakozik még fel a kezdő, tökéletesen kinyíló A Victory of Love, a Summer in Berlin, avagy a To Germany with Love. Ha sokaknak elsőre nem is esne le, az Alphaville bizony német zenekar. És az a fajta rideg, gépies elektronikus hangzás amit később a németek tökélyre fejlesztettek már itt tetten érhető, jelzem: az időpont 1984, orwelli vonatkozásában is emlékezetes évszám. Ehhez még tegyük hozzá hogy a borítón lévő szobor pedig Hamburgban található, egy kocsmával szemben.

A többi dal is teljesen rendben van, de amiket felsoroltam, azok instant zseniálisak és azonnal bennragadnak az ember fülében. Nem kell nagy ész egy szintipop lemezt elkészíteni, egy karakteres hang már annál fontosabb. Gold hangja abszolút jó választás volt, nem hinném hogy bárki más el tudná énekelni ennyire tökéletesen a Sounds Like a Melody magasabb taktusait. Mertens és Lloyd pedig remekül asszisztáltak mellé, fülbemászó dallamokkal pakolták tele a cuccot.

Aki nem hiszi, hallgassa végig!

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr8612359265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.03.22. 15:34:21

Még a Forever Young talán a leg nem szinti popabb nóta ezen az albumon.

Depeche Mode esetében nekem inkább a Music for the Masses, Black Celebration.

De a korai Spandau Balet, Ultravox is csinált remek szinti pop dalokat.

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2017.03.23. 08:07:56

@Intimitás Gourmet: És pont az a nóta, amit sokan félreértelmeznek. Poén, hogy szerelmes dalként tekintenek rá a legtöbben, pedig messze nem a szerelemről szól.

Jogos a Music for the Masses, bár a Violator valamiért jóval híresebb. Talán a húzódalok miatt. A Personal Jesus meg az Enjoy The Silence azok, amiket mind a mai napig gyakran játszanak a rádiók, pedig számomra mondjuk a Never Let Me Down Again és a Behind the Wheel sokkal előkelőbb helyen állnak.

Egyszer összedobok már egy cikket a Depeche Mode korábbi lemezeiből, illetve időszerű lenne írni a modern szintipop alapművekről is.

remélemeztbeveszi 2017.03.23. 10:03:44

Nem csoda, akkoriban Berlin eléggé az élet sűrűje volt, sok hatást szívhattak Marianék magukba. És ha már szintipop és Alphaville, a Catching Rays of Giant is igen jól sikerült 2010-ben, de a divat változása miatt sokan nem hiszem, hogy hallgatták, mint ahogy a Dreamscape albumok sem jutottak el nagy közönséghez. Ennek ellenére vannak rajtuk gyöngyszemek. Ahogy a Forever Young is komoly témát dolgoz fel, például a Sister Sun-ban a környezetvédelem mellett köteleződtek el. Nem a szokásos "én szeretlek téged-miért nem szeretsz engem" bullshit, elég komoly, ütős szövegeik vanak. Személyes kedvencem tőlük az Apollo a Prostitute albumról, de reaggaeből sem kell szégyenkezniük.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.03.23. 12:12:28

@-Britpopper-:
Nekem az alap szinti pop dal a Human League Being boiled-ja. Tudom, hogy az Ultravoxnak van egy korábbi dala, mégis ezt tekintem az alfának.

Az én top 10 szinti pop dalom:

1. The Human League – Being boiled
2. Pet Shop Boys – Left to my own devices
3. Depeche Mode – Never let me down again
4. Sparks - This Town Ain't Big Enough For Both Of Us
5. Bronskie Beat – Smalltown boy
6. Visage – Fade to grey
7. Soft cell – Tainted love
8. Flock of seagulls – I ran
9. Communards – Disenchanted
10. Howard Jones – What is love

És még egy, és ezt erről ezer éve keresekvalami tanulmányt. A legtöbb szintipop zenekar duóként működött jól. A legtöbb szinti pop énekes meleg, emelett a dalokban felülreprezentált a szex, sőt a BDSM szex is. Lásd Marc Almond, Martin Gore, vagy Holly Johnson. De mai napig nem tiszta hogyan lett ez.
Persze benne van az akkori klubélet, a polgárpukaksztás is, de nekem valahol ennek azért kell hogy legyen mélyebb értelme.

Annak is örülnék ha valaki írna egy Steve Strange összefoglalót, nekem ő volt az egyik legfontosabb személy, aki formálta a 80-es évek elejének stílusát.

Circus 2017.03.23. 19:06:34

@remélemeztbeveszi: teljesen egyetértek, a két említett lemez szerintem is tökéletes, a Giantsról nekem a populárisabb Song for No One és az I die for you today, a Prostitute-ról a Beethoven (utóbbi erős politikai mondanivalójával akár ma is érvényes), bár az utóbbi lemezt általában végig szoktam hallgatni.
Ugyanakkor a Salvation is erős: Soul Messiah, Wishful Thinking, Guardian Angel, Flame... és a többi, szintén végighallgatós lemez.

Vagy ott a szólólemez - Marian Gold - So Long, Celeste. A One step behind you dübörgése... And I Wonder, és a többi...

Az Alphaville nálam mindig nr 1, az első műsoros kazettám pont az említett Forever Young volt, ott és akkor meg is fogott magának, tehát nem tudok objektív lenni - Marian Gold erősen alulétékelt szerző/előadó :)

----

Szintén az én dobogómon, előkelő pozícióban - Camouflage.
Hamár német, és hamár alulértékelt :)

Circus 2017.03.23. 19:12:45

Kár, hogy nincs sortörés, így összeolvad minden... --- Amit elfelejtettem - Alphaville-ben Maran Gold abszolút alkalmalansága a playback tátogásra viszont agyonvágta szinte az összes klipet, egy ugye a koncerteket. Iszonyú hangja van(volt?) de talán pont ezért élőben (és ma már autotune nélkül) ezt marha nehéz előadni.
süti beállítások módosítása