Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Apostle (2018)

"Még ha a halál árnyékának völgyében járok is..."

2018. október 15. - -Britpopper-

mv5bmty1ndk0nji4mv5bml5banbnxkftztgwnjuynzmwnjm_v1.jpg

Van abban valami nyugtalanító, mikor a modern civilizációtól elszakadó, maroknyi embercsoport egy messzi szigetre indul a jobb élet, és egy egészen más vallás reményében, ott azonban maga a Gonosz várja őket. Az Apostle 1905-ben játszódik, főszereplője pedig Thomas Richardson (Dan Stevens félelmetesen jó a szerepben), aki pont erre a lakatlan szigetre tart, elrabolt húga megmentésének reményében. Szoríthatnánk neki az első perctől fogva, de Thomas nem az a kedvelhető karakter: egyértelműen ópiumfüggő, labilis elmeállapotú, már-már szociopata személyiség, aki előtt viszont kristálytisztán lebeg a cél, hogy húgát megmentse. A szigetre érkezvén látszólag minden rendben van, az emberek vígan élik az életüket, akad élelem és tiszta víz, az újdonsült lakókra pedig senki sem néz ferde szemmel. Kivéve mondjuk arra az alakra, akinek a bőröndjét még a túlparton jelölték meg...ő momentán idő előtt csúnya halált hal. Thomas beilleszkedik a maga módján, és nekiáll küldetése teljesítésének, közben pedig olyan fura dolgokra lesz figyelmes, mint például az esténként az ajtó elé helyezett üvegek a folyosón, melyekbe minden lakó ad valamennyit saját véréből. Bizarrul hangzik? Az is. Hamar kiderül, hogy a természethez visszatért kolónia valójában egy szekta, akiket a vezetőjük, Malcolm próféta (Michael Sheen) irányít. Thomas ugyan hívőnek adja ki magát, de közben titokban térképet rajzol a faluról, és igyekszik az éjszaka takarásában minél előbb húga nyomára bukkanni, azonban az egyik közeli házban (amire mindenki csak úgy hivatkozik, hogy a Ház) valami rettenetes dolgot fedez fel.

dan-stevens-apostle-netflix.jpg

Az Apostle az a Gareth Evans új filmje, kinek neve legtöbbször a The Raid 1-2 kapcsán ugrik be az embernek, de talán páran emlékeznek még rá a V/H/S 2 horror-antológia "Safe Haven" epizódjából is, ahol egyébként dettó egy szekta állt a középpontban. Az Apostle egyetlen jelenetet leszámítva semmi olyasmit nem tartalmaz, amivel a The Raid filmekre emlékeztetne, a "Safe Haven" és a klasszikus A vesszőből font ember azonban többször megidéződik, játékos kedvű nézőknek pedig akár az Outlast 2 is eszükbe juthat bizonyos jeleneteket látva (gondoljunk csak a betakart fejű, groteszk alakra). A brutalitás inkább a film második felében kezd kibontakozni, és bár túltolt vérengzéseket nem kapunk, néhány jelenet (például a "purification") eléggé durvára sikeredtek. Persze mit sem érne a film alkalmas szereplőgárda nélkül, de szerencsére mindenki korrektül játszik, Dan Stevens viszont magasan kiemelkedik a többiek közül. Ez a pasas akkorát alakít a lelkileg meggyötört, hitét vesztett, ópiumfüggő testvér szerepében, hogy játékát az év legjobbjai között kell majd számon tartanunk. És ez vonatkozik magára a filmre is, hiszen az Apostle az idei év egyik legkiemelkedőbb, legbrutálisabb alkotása, amiben nem az ijesztgetések dominálnak, hanem az emberi lélek legsötétebb bugyrai (lásd: az ifjú szerelmespár végzete), Dan Stevens pedig lazán élete eddigi legemlékezetesebb alakítását nyújtja. Egész meglepő, hogy a Netflixen debütál végre egy valóban kiváló horror, de az Apostle a rendkívül hatásos trailer ellenére sem árul zsákbamacskát: zseniális filmmel van dolgunk, ami Thomashoz hasonlóan minket is a Pokolba kalauzol, és apránként szedi szét a lelkünket, hogy aztán az utolsó jelenettel végleg bevigye a mélyütést. Úgy néz ki Gareth Evans nem tud hibázni, úgyhogy álljunk fel most mindannyian, vessünk keresztet, és köszöntsük együtt 2018 egyik legjobb horrorfilmjét.

Értékelés: 90%

 

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr2714302141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zirowe 2018.10.18. 08:38:31

Úristen, ennél fosabb filmet rég láttam.

Horrornak nevezni elég erős, kb nulla félelem, a sztorit meg inkább hagyjuk.
süti beállítások módosítása