Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

A jövő már a küszöbön toporog: Black Mirror kritika

2016. november 18. - -Britpopper-

Szóval az a baj a mai sorozatokkal, hogy a legtöbb épkézláb, jó sztorival megáldott, rengeteg impozáns ötletet tartalmazó sorozat fű alatt érkezik. Persze mindig ott vannak a nagy öregek, mint mondjuk a Trónok harca vagy a Walking Dead, melyek nézők millióit csábítják el állandóan, de sosem szabad megfeledkezni az olyan rejtett gyöngyszemekről sem, mint amilyen a Black Mirror is. Már lefutott a 3. évad - melyet immár a Netflix ad ki - és azt kell mondjam, zseniális kis sorozatról beszélhetünk. Sokáig vonakodtam elkezdeni mert egyrészt azt se tudtam pontosan mi ez, alig írtak róla pár hazai blogon. Másrészt szinte egy ismerősömnél sem láttam, hogy nézte volna - bezzeg a Walking Dead-et mindegyik nézi. Aztán egy este nagyon unatkoztam és arra gondoltam, miért ne? Adok egy esélyt a Black Mirrornak, hátha... Az 1. évad összesen 3 részt tartalmaz, melyből pont a legelső rész a legrosszabb. Túlzásba tolt fricskát láthatunk benne, mely egyáltalán nem működik. Itt jegyezném meg, hogy a Black Mirror minden egyes epizódja más-más történetet mesél el - mint egy antológia -, közös kapcsolódási pontok a részek között csak utalások formájában lelhetők fel.

maxresdefault_10.jpg

A legelső rész tehát csalódás, ez tény. De aztán jön a "Fifteen Million Merits" és a Black Mirror kimutatja foga fehérjét. Minden egyes epizód nagyon finoman használja a technikai tudás, technikai haladás és az elképzelhető jövő témakörét. Persze ettől még ez nem egy sci-fi sorozat. A "Fifteen Million Merits" ugyanis 10/10-es epizód. Leginkább ez rugaszkodik el a valóságtól és egy olyan alternatív jövőbe helyezi a cselekményt, ahol az emberek azért gyűlnek össze egy teremben hogy mindenki a saját szobabiciklijén tekerve pontokat szerezzen, melyekből aztán vásárolhat magának ételt, italt, TV-műsort vagy épp csinosítgathatja virtuális avatárját. De a sztori itt még nem áll meg, bejön a képbe egy, az X-faktorhoz hasonló tehetségkutató műsor ahová 15 millió "merit" a belépési díj, és a főszereplő srác mindezt szerelmének kívánja ajándékozni. Persze semmiféle happy end nincs, helyette nagyon vaskos társadalomkritika példázza, hogy a Black Mirror bizony egy merész sorozat. A harmadik rész - nevezetesen a "The Entire History of You" - pedig azt a témát járja körbe, hogy mi lenne ha minden ember vissza tudná tekerni és akár kivetíteni emlékeit. Bizony mocskos dolgokra is bukkanhatna.

black-mirror-ft.jpg

A 2013-mas 2. évadból nekem csak az első, "Be Right Back" rész tetszett. Itt az a téma, hogy mi lenne ha elhunyt szerelmünkkel tovább tudnánk beszélgetni egy felhő-alapú alkalmazás segítségével, mely az elhunyt netes kiírásaiból és videóiból állítja össze a személyiséget. No persze itt is kissé más irányt vesznek a dolgok, mikor kiderül, hogy lehet rendelni egy ugyan még csak béta állapotban lévő testet, melybe aztán bele lehet költöztetni ezt az összerakott személyiséget - voilá, visszakaptuk rég halott szerelmünk! Vagy mégsem annyira ő az? Remek epizód, igen erős alakításokkal. A többi rész nekem annyira nem tetszett - itt is csak 3 részt tartalmaz az évad - de lehet másnak meg pont ezek tetszenének, igazából ez ízlés dolga.

8bf8c59d-c558-4a53-bd83-1c6deaf45a87_b4b897d2_image.jpg

A "White Christmas" egy 2014-es karácsonyi kiadású, speciális rész, amibe újfent 3 apró történet van belefűzve. Ám ezúttal már úgy, hogy azok szervesen kapcsolódnak a keretbe foglalt sztorihoz, mely két pasas beszélgetésén keresztül bontakozik ki. Spoilerezni nem igazán szeretnék, hisz ennek a sorozatnak pont az a lényege, hogy mindenki maga fedezze fel és aztán lepődjön meg a legtöbbször igencsak pofáncsapós csavarokon és gyomorbavágó befejezéseken. A "White Christmas" részben nekem a legjobban a "blokkolás" tetszett, mely annyit tesz, hogy bizonyos embereket le lehet blokkolni egy gombnyomásra, majd ezek után őket már csak fehér, elmosódott sziluettekként láthatjuk és persze a hangjukat sem halljuk.

black-mirror-masks.jpg

Az idén startolt 3. évad - immáron 6 résszel - eddig a legjobb. Látszik, hogy most már komoly pénzeket öltek a részekbe, kapásbók a kezdő "Nosedive" olyan minőségbeli javulást mutat, hogy csak keresgéltem a leesett államat. Jót tett ennek a sorozatnak, hogy a Netflix átvette. Nem mellesleg egyre nagyobb neveket szerződtetnek le hozzá. Bryce Dallas Howard, Jerome Flynn, Wyatt Russell (ő Kurt Russell fia) és még sorolhatnám. Persze a Black Mirror ezen a téren eddig sem szarral gurigázott, egész meg is lepődtem, hogy a 2. évadban feltűnt Domhnall Gleeson is, de jól látható, hogy adnak a minőségre és igyekeznek tehetséges ifjoncokat beválogatni. A "Playtest" epizód - ebben van a Russell gyerek - például egy hatalmas nagy easter egg tenger a videojátékokat kedvelőknek. Ebben a részben ugyanis felkérik a főszereplő amcsi turista pasast aki épp Angliában bóklászik, hogy legyen tesztalanya egy új, készülő horror-játéknak melyet egy, a Hideo Kojimához megtévesztően hasonló ázsiai fejlesztőzseni készít. Itt már összekapcsolódik a manapság olyan divatos VR, és a horror-játékok atmoszférája, a Russell gyerek egy ódon házban találja magát ahol egyre furcsább események veszik kezdetüket - horror a javából! Külön megmosolyogtam a The Thing utalást, az öreg Kurt is biztosan örült neki. A "Shut Up and Dance" az internet világát célozza, a leginkább a mai világhoz közelálló epizód. Egy srác kiveri egy pornó oldalra, amit egy alattomos vírus rögzít és utána elkezdi zsarolni. Baromi aktuális témakör, a vége pedig hatalmas gyomros. Zárnám a kritikát a "San Junipero" résszel és tudom, hogy hátravan még ezen kívül kettő, de nálam a "San Junipero" a sorozat eddigi legjobb, legtökéletesebb része.

Képzelj el egy világot amely megtévesztésig hasonlít az eredetire, csak más-más időszakban. Képzeld el mondjuk a neonfényes '80-as évek hangulatát. 24 órára bármikor eljöhetsz erre a helyre, ismerkedhetsz, táncolhatsz, koktélozhatsz, csinálhatsz akármit. És nem csak ebben az egy idősíkban. Jöhetsz '96-ban vagy akár 2002-ben is, San Junipero városának pezsgése nem változik. De nem juthat el ide bárki. Hogy kik lehetnek a kiválasztottak, azt megtudod ha megtekinted ezt az egyébként hidegrázósan tökéletes epizódot. Srácok, a Black Mirror egy remek sorozat. Vannak gyengébb részei de összességében - és főleg az idei évaddal - simán ott a helye a legjobbak között. Beszól a közösségi médiának, Facebooknak, Instagramnak, az internet miatt kiüresedett, lélektelenné vált embereknek és olyan apró technikai újításokat mutat be, melyeket akár már holnap feltalálhatnak. Masszívan modern, de nem túl modern. Nem rugaszkodik el annyira a valóságtól, hogy ne tudd személyesen is átérezni a drámát. Mert bizony dráma az van, minden részben. Hol fajsúlyosabban, hol kevésbé, de jelen van. A "San Junipero" résznél konkrétan elérzékenyültem. Nem is tudom mikor fordult elő velem ilyesmi utoljára nemhogy sorozatnál, de egyáltalán filmnél. Ez a Black Mirror. Egy remek sorozat, amit nem ismernek sokan de most már kezd egyre ismertebbé válni - pont mint a Stranger Things. Napjaink Alkonyzónája ez, mely egyeseknél - köztük nálam is - már most kult-státuszban leledzik. De mégegyszer mondom: ez nem sci-fi. Rengeteg műfajt ötvöz, thrillert, horrort, de nem nélkülözi a humort és a velős drámát sem - behatárolni lehetetlen. Látni kell.

Kevés hasonló sorozat fut manapság.

Értékelés: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr9511971736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ajuci 2016.11.19. 12:28:05

Az a baj, hogy az első után kifordult a gyomrom, ezt követően meg már nem volt kedvem a többi részhez.
Értem én, hogy fricska így, meg társadalomkritika úgy...nade azért vannak határok. Ez nálam bőven túl van azon...

ben2 2016.11.19. 15:56:30

@ajuci:

Az első rész kilóg a sorból, a többi már teljesen más témájú és hangulatú, érdemes folytatni, az egyik legminőségibb sorozat jelenleg.

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2016.11.21. 15:51:03

Az 1. rész sajnos borzalmas, erre nincs szebb szó. Még annak ellenére is utálom hogy a Penny Dreadfulból ismerős Rory Kinnear a főszereplő. Szerintem itt még nem igazán tudták hogy milyen irányba menjenek el, és inkább a polgárpukkasztást választották. A 2. résztől érdemes nekikezdeni.
süti beállítások módosítása