Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Saltburn (2023)

A lázálom fala mögött

2024. január 14. - -Britpopper-

2006-ban járunk, mikor is Oliver, az oxfordi egyetem diákja (Barry Keoghan) összehaverkodik a jókora népszerűségnek örvendő Felix-szel (Jacob Elordi). Kettejük barátsága szorosabbá válik, amint Oliver egyre többet árul el a magánéletéről és az otthoni nehézségeiről. Felix megsajnálja a srácot és elhívja magukhoz a családi birtokra, Saltburnbe, hogy töltsék együtt a nyarat és szerezzenek felejthetetlen emlékeket. Oliver belemegy a dologba, viszont arra a hedonista lázálomra talán még ő sem számít, ami Saltburnben vár rá.

414453113_6951130621637415_8679132352162787303_n.jpg

Emerald Fennell (Promising Young Woman) legújabb filmje gyönyörűen van fényképezve, szinte az összes jelenet olyasmi, ami önmagában is megállná a helyét háttérképként. Apróság, de ezúttal a licencelt zenék is nagyon betaláltak nálam. A 2000-es évek végén járunk, úgyhogy külön örültem, hogy Arcade Fire, Ladytron, MGMT és hasonló indie-klasszikusok hallhatók a háttérben. A mellékszereplők között is olyan nagy neveket találunk, mint Rosamund Pike, Richard E. Grant vagy Archie Madekwe, aki ezerszer nagyobbat megy itt, mint a Gran Turismo-ban. Carey Mulligan szintén megjelenik a filmben, bár elég rövid – ám annál emlékezetesebb – jeleneteket kapott. És akkor a film legerősebb pontjai: az Eufóriából ismert Jacob Elordi úgy hozza a laza, élvhajhász, de a szíve mélyén gondoskodó menő srácot, hogy néha úgy éreztem, Elvis szerepében ragadt a Priscilla-ban és úgy ugrott át a forgatásra. Benne van, hogy Elordi nagyon szép karriert építhet ki Hollywoodban, úgyhogy remélhetőleg elengedi ezeket a Csókfülke-szerű borzalmakat és láthatjuk végre komolyabb (fő)szerepekben is.

salt.jpg

Utoljára hagytam Barry Keoghan-t. Ő az, akitől a hideg kirázott az Egy szent szarvas meggyilkolásában, de legalább ennyire félelmetes volt az új Batman kivágott jelenetében is (Jokert alakította). Brutálisan nagyot megy a Saltburnben is: akad egy jelenete, ami annyira abszurd, hogy én sem igazán tudtam eldönteni, miként kéne reagálnom rá. Keoghan egyébként azóta egy interjúban megerősítette, hogy a meztelen-jeleneteket is egy az egyben bevállalta, szóval igen, minden (minden!), amit látunk belőle a vásznon, az az övé… ezt próbáltam elég finoman megfogalmazni. A Prime Video kínálatában lehet elérni a filmet, nálam bekúszott 2023 legjobbjai közé (jövök majd egy toplistával a napokban). Sokszor kényelmetlen, merész, zavarba ejtő és egészen elborult – éppen emiatt meglehetősen megosztó – film lett a Saltburn. Már csak a fantasztikus szereplőgárda miatt is nagyon ajánlom a megtekintését! Ja, és a Jacob Elordi fürdővíz illatú gyertya már kapható!

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr6218301685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása