Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Kritika: Snowpiercer

2014. július 17. - -Britpopper-

Snowpiercer-French-Poster_large.jpg

Eredeti cím: Snowpiercer

Év: 2013

Műfaj: Sci-fi/akció/dráma

Főszereplők: Chris Evans, Jamie Bell, Tilda Swinton, John Hurt, Ed Harris

 

Egy igazán jó sci-fi nem igényel túl nagy költségvetést. Elég csak mondjuk a Hold (Moon) című, 2009-es Duncan Jones (ő mellesleg David Bowie fia) példáját megnézni. Szinte minimális büdzséből készült, mégis zseniális alkotás lett (még Tom Cruise nagy kasszasikere, a tavalyi Feledés is lopott belőle). Aztán előfordul az is, hogy egy külföldön sikeres rendező kipróbálja magát amerikai földön is. Nem egy pozitív példát láthattunk már erre a filmtörténelemben. Az ilyen, más vidékekről származó rendezők általában jóval merészebbek mint hollywood-i társaik. Ilyen Joon-ho Bong is, kinek neve nekem csak a Gazdatest című film miatt rémlett. Első angol nyelvű filmje a Snowpiercer és fiúk-lányok, azt kell mondjam: nagyon odatette magát! Átkozott jó filmet hozott össze, mely kimagaslik az utóbbi évek mezőnyéből.

kep2.jpeg

A sztori 2031-ben játszódik. 17 éve már, hogy a Földet elpusztította az új jégkorszak (természetesen az emberiség hibájából), az utolsó túlélők pedig egy hatalmas száguldó vonaton találtak menedéket. Ez a vonat folyamatos mozgásban van, a sín amelyen fut, átszeli az egész bolygót. Igen ám, de ahogyan korábban a ''normál'' életben, úgy ezen a vonaton is megtalálhatóak a kialakult osztályrendek. Az előkelő gazdagok természetesen a vonat elejében kaptak helyet, ahol fényűző pompában élik mindennapjaikat. A szegények pedig a vonat legvégében kuporognak, ízes sültek helyet zselé -szerű protein-szeletet rágcsálva és kiszolgáltatva a fegyveres őrök bánásmódjának. Itt él Curtis (Chris Evans, aka Amerika kapitány) is aki már megelégelte, hogy nincs egyenlőség a vonaton ezért társaival együtt fellázadnak és harcba szállnak a vonat elit katonáival. Céljuk eljutni a legelső vagonig, ahol megállíthatják a vonatot. Csakhogy a vonat nagyon-nagyon hosszú és a felkelők nem tudhatják, hogy mi vár rájuk egy-egy újabb ajtó mögött. Meg kell jegyeznem: az alapkoncepció szerintem zseniális. Bár a történet már 1982-ben megszületett egy francia képregény formájában, Joon-ho Bong mégis igazán egyedien tálalta azt. A film az első pillanattól fogva leköti az embert. Főleg azokat, akik hozzám hasonlóan kedvelik a poszt-apokaliptikus témájú alkotásokat. Egy olyan disztópiát fest fel a film amely bizony egyáltalán nem biztos, hogy örökké fikció marad. Érdemes elgondolkodni azon, hogy az emberiség már most is mennyire kimerítette, kihasználta és tönkretette a bolygót. Egy új jégkorszak eljövetele – válaszul a globális felmelegedésre – pedig cseppet sem kizárt tényező. A száguldó vonat, mint helyszín, úgyszintén remek ötlet volt. Egy elszigetelt hely mely folyamatosan mozgásban van. Kiszállni nem lehet. Aki kiszáll, arra a fagyhalál vár. Az elnyomottak egyetlen kiútja a harc. És a Snowpiercer nem finomkodik. Folyik a vér, repkednek a végtagok...nagyon durva összecsapásokat nyomnak le a filmben. Az egy dolog, hogy a színészgárda a maximumot hozza ki magából de a hangulatkeltés és a történetvezetés az igazi erősségei ennek az alkotásnak. Mi, nézők is együtt izgulhatunk a felkelőkkel, hogy mi vár rájuk a következő vagonban és a film vége pedig nagyon elgondolkodtató. Igen, az ember utána végiggondolja, hogy ha egy ilyen nagy volumenű természeti katasztrófa söpör végig a Földön és az emberiség megmaradt része egy száguldó vonatra kényszerül, ahol dettó megvannak a társadalmi rétegződések és hierarchikus állapotok, akkor talán nem szolgáltunk-e rá már régebben, hogy végleg kihaljunk? Megvan tehát az a cseppnyi társadalomkritika is a filmben amely felteszi a pontot az i-re (a tipikus ázsiai filmes és fekete humorban bővelkedő jellegzetességek mellett természetesen).

kep1_2.jpg

Nekem abszolút bejött ez a film. A tavalyi év rejtett gyöngyszeme. Nem hinném, hogy valaha is mozikba kerül nálunk, sajnos az ilyesmire itthon nincs túl nagy igény. A külső CGI-jeleneteknél is meglátszik néha-néha a nagy költségvetés hiánya de mindez mit sem von le a film értékéből. Masszív, nagyon erős alkotás, kiváló színészi alakításokkal (Tilda Swinton egyszerűen zseniális!), elgondolkodtató történettel (amely nekem néhol a BioShock: Infinite-et juttatta eszembe) akciódús, brutális, feszes irammal és olyan remek rendezéssel amelyet nagyon sok hollywood-i rendező megirigyelhetne. Aki még nem látta, az mindenképp pótolja minél előbb! ;)

Értékelés: 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr326512825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása