Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Dear Esther: értelmezés & magyarázat

2015. december 01. - -Britpopper-

Már 2012 végén is imádtam a Dear Esther nevezetű...hát...nem is annyira játékot, sokkal inkább interaktív novellát. Azt hiszem ez volt az első olyan kaland számomra, mely sokkal de sokkal mélyebb mondanivalóval bírt mint sok hasonszőrű videojáték. Nagyon sok fórumot bújtam át utána és folytattam eszmecseréket ismerőseimmel hogy a végére járjak a történetnek, fellebbentsem a fátylat az összes kérdésről, melyek megfogalmazódtak bennem a Dear Esther végigvitele során. Ezekről szólnék most pár szót.

donnelley0008.jpeg

Ugyebár a "játék" egy szigeten játszódik, mely teljes egészében elhagyatott. Rögtön úgy indul kalandunk hogy a partot nyaldosó hullámokat meghallván máris megkapjuk az irányítást. Bár az általunk irányított karakterről semmit nem tudunk, hallhatunk egy narrátort aki megkezdi a sztori felvázolását. A 2013-as cikkemben már kitárgyaltam a Dear Esther játékmenetét, ugyebár ahogyan egyre haladunk előrébb a "játékban", úgy áll össze szép lassan a kép (a történetet a narrátor bizonyos helyeken tovább meséli nekünk). Mármint...igazából csak részben áll össze. Hiszen rengeteg kérdést felvet, a Dear Esther vége pedig legalább akkora WTF!? momentummal operál mint a BioShock Infinite tette azt 2013-ban. De ahogyan annak is el tudtam magyarázni a végét (ITT), úgy a Dear Esthernél sem lehetetlen manőver ezt véghezvinni.

Innentől spoileresen folytatom.

A legködösebb pont talán épp az hogy mégis kit alakítunk a kalandunk során. Ehhez jobb ha tisztában vagytok vele hogy a Dear Esther egy igencsak masszív drámát vázol elénk, melynek 3 fontosabb szereplője van. Az egyik maga Esther, a későbbiekben megnevezvén: Esther Donnelly. Egyes teóriák szerint mi éppen Esther-t irányíthatjuk a kaland során, azonban ez szerintem nem helytálló. Szerintem mi a Donnelly nevezetű főszereplővel érkezünk a szigetre és fedezhetjük fel magunknak mind az elrejtett titkokat, mind a múlt szomorú drámáját. A középpontban egy szörnyűséges autóbaleset áll. Erre a barlangban egyértelmű utalást kapunk, a víz alatti szekcióban. Nos, az én teóriám az hogy ebben a balesetben Esther meghalt. A másik autót vezető vétkes sofőr - kinek neve Paul - szintén. A Narrátor pedig élet s halál között lebegve, kómás állapotban tulajdonképpen "álmodja" az egész szigetes kalandot. Az is fura lehet elsőre hogy egyáltalán nem tudunk szaladni, illetve ugrani. Ennek oka az lehet hogy a baleset során az általunk irányított karakternek eltört a lába és ez az ő "álmában" is manifesztálódik. A sziget a lelki őrlődésének is színhelye. Esther biztosan meghalt. Valószínűleg a vétkes (?) sofőr, Paul is. Mi pedig élet s halál között lebegünk. Eme teória alátámasztására pedig a legerősebb szimbolikát a madarakban látom. Igen, a madarakban. Rögtön a szigetre érkezésünkkor egy elhagyatott világítótoronynál találjuk magunkat. Innen kilépvén egy madár röppen ki hirtelen, a frászt hozva ránk. Később találunk még egy elhagyatott kunyhót egy kis domb tetején. Ennek hátsó ajtaján kilépve szintén megismétlődik ez a madaras jelenet. Találunk madártojásokat is. Pontosan 3 darabot. Először még nincsenek kikelve, később viszont láthatjuk ugyanezeket a tojásokat - immáron kikelve. Tehát ezt vehetjük úgy hogy a korábban kirepülő 2 madár Esther és Paul voltak, az utolsó pedig - ki a végén átszeli a fél szigetet a levegőben - mi magunk, azaz Mr. Donnelly. Karakterünk kómaszerű állapotának kivetülése ugyebár a sziget. A végén, mikor elérjük a jelzőfényt, a főszereplő elfogadja a tényt hogy a baleset valóban baleset volt és nincsen vétkes. Sem ő, sem Paul nem hibásak. Miután ezt elfogadta, a torony tetejéről a mélybe veti magát. Na, valahol itt tudatosulhat mindenkiben hogy az egész kaland csak egy "lázálom" volt, ugyanis karakterünk - aki talán épp maga Donnelly - a magasból alázuhanván nem szétkenődik a partmenti sziklákon, hanem madár módjára tovaszáll. A 21 papírhajó felett elszállva sötétedik el a kép, ekkor távozunk el végleg az élők sorából. Itt hallhatunk egy "Come Back" suttogást, talán épp ezzel hívja magához Esther hőn szeretett férjét.

2248.jpg

Én így értelmeztem a történetet. És ahogy elnéztem a különféle fórumokat, mások is hasonlóan megalapozottnak tartják ezt az elméletet. Ettől még persze igaz az is hogy mindenki másképp értelmezi az átélteket, azonban pont ebben rejlik a Dear Esther igazi vonzereje: hogy mindenki azt lát bele, amit akar. Jóval mélyebben kell belemerülni a történetbe ha azt szeretnénk hogy minden egyes kérdés megválaszolásra kerüljön. Összegezve tehát úgy néz ki a Dear Esther sztorija, hogy a címszereplő Esther egy súlyos autóbalesetben életét vesztette, a másik autó sofőrjével (Paul) együtt. Mi (Mr. Donnelly) pedig kómába esvén, megnyugvást csak úgy lelhetünk ha előbb végigjárunk egy olyan, szimbólumokkal tarkított utat mint a sziget. A végén pedig megbékélünk, elfogadjuk hogy a baleset tényleg baleset volt. Eztán pedig továbbléphetünk a Túlvilágra, csatlakozva feleségünkhöz, Estherhez. Egyedül a helyenként felbukkanó titokzatos szellemek (?) jelenlétére nem jöttem még rá, illetve a különféle elszórt könyvek is igencsak rejtélyesek. De ezek kevésbé relevánsak. Azt hiszem a történet így már átláthatóbb, remélem segítségül szolgált eme írás azoknak akik válaszokat keresvén bukkantak erre a cikkre.

A Dear Esther megvásárolható a Steam-en ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr798108124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása