Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Watchmen: az őrzők

2017. június 17. - -Britpopper-

Az az igazság, hogy nem igazán vagyok oda a képregény feldolgozásokért. És ennek megvannak a maga okai. Számomra még az agyon hypeolt Bosszúállók 3D is unalmas és erőltetett volt 2012-ben. Popcorn-mozinak elment, de nem estem hanyatt tőle és a végén már feszengtem. És sajnos a Marvel filmek legtöbbjével így vagyok. Már amennyit láttam belőlük, mert azért igyekszem módszeresen elkerülni őket. A DC filmekkel már más a helyzet. Hatalmas Batman + Superman fanként zsigerből harapok bármire amire két kedvenc szuperhősömmel érkezik, legyen az film, animációs film, videojáték vagy műanyag pohár. A 2009-es Watchmen viszont egészen más mint ezek a szuperhősös képregényfilmek. Ugyan ez is egy képregény feldolgozás és ebben is szuperhősök vannak, a stílus mégis egészen más. Zack Snyder audiovizuális remekműve még jobban sikerült mint a 300 - pedig az is egy bitang erős alkotás - és képes volt vele egy olyan univerzumot átadni a nézőnek amely - ha jobban belemélyedünk - tulajdonképpen egy alternatív jövőkép, egy tökéletes disztópia vázlata. A szuperhősök benne nem csupán azért vannak, hogy állandóan a város megmentésére siessenek, hanem bizony szerves részét képezik a társadalomnak is. Láthatjuk magánéletüket, konfliktusaikat, amint megöregedve a múltról, a régi szép időkről nosztalgiáznak - amint belefáradtak életükbe.

p043h4ht.jpg

Fantasztikus atmoszférát áraszt a film. Sikerült a giccset teljes mértékben mellőzni, helyette depresszív, mocskos, sötét hangulatú az egész cucc. Igen, ha lennének a való életben is szuperhősök, akkor valószínűleg ilyen közegben "dolgoznának" - mint ahogyan a Ha/Ver is felvázolta ezt előttünk. Manapság már mindennél jobban elterjedtek a képregény feldolgozások és a mozik ontják a Vasember, Thor, Amerika kapitány, meg Pókember folytatásokat. De a legtöbb megmarad látványfilmnek. Utoljára a Logan volt az, amire azt mondtam hogy igen, ennek a karakternek tényleg ilyen filmet kellett volna kapnia már a kezdetektől fogva. A Watchmen is ilyen. Éppen ezért szeretem annyira, hiszen amellett, hogy alázattal nyúl az eredeti képregényhez, tetejébe még egy remek alternatív világképet is felfest a néző előtt és alaposságával eléri, hogy ne csak egyszeri filmnézős kaland legyen. Kifejezetten ajánlom a bővített változatot, mely Ultimate Cut néven fut. 215 perces és ebben helyet kapott az animációs Tales of The Black Freighter is, mely egy remekbe szabott mellék- / kisfilm. Erről ITT írtam bővebben. Zack Snyder azóta sem rendezett ennél jobb filmet.

Legjobb jelenet: Rorschach a sitten

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr2812541563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ShotInTheDark 2017.06.27. 21:56:10

Kib*szott jó film, én (felnőttként) imádom minden percét. Komoly, sötét, mély, lassú, a karakterek rendesen meg vannak írva, a sztori is képes volt meglepni... Ritka mint a fehér holló. Viszont a kis ovisoknak semmiképp nem ajánlanám ! Egy képregény-filmről van szó ,de nem fogják érteni ,hogy mi ebben a jó, + amúgy sem nekik való mert néhol rettentően brutális és őszinte. Bárcsak több ilyen (képregény)filmet láthatnánk (0%-esély): a mozikban !

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2017.06.28. 09:57:11

@ShotInTheDark: Ajánlom még a Logan című remekművet is, hasonlóan érett és brutális képregény-adaptáció, ami még a saját univerzumára is reflektál amiben játszódik (Logan konkrétan lesajnálja az X-men képregényeket benne) Bár nálam a Watchmen utolérhetetlen, a Logan megközelítette a szintjét. És maradva még kicsit a Watchmennél, érdemes szemügyre venni a benne elrejtett utalásokat / easter eggeket is:

focker.blog.hu/2015/07/19/who_watches_the_watchmen_878
süti beállítások módosítása