Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Komfortos mennyország

2017. június 30. - -Britpopper-

Az új-zélandi születésű Peter Jackson rendező neve a nagyvilág számára a Gyűrűk ura trilógia (és azóta a Hobbit) révén vált ismertté és elismertté. Azt viszont kevesen tudják, hogy a rendezőnek akadnak még ezen kívül is remek filmjei. A korai Hullajó egyedi humorával (amit a Törjön ki a frász! is továbbvitt), a jelen tárgyalt Komfortos mennyország pedig drámaiságával emelkedik ki. Én mérget mernék venni rá, hogy eme filmet nem sokan ismerik, holott - véleményem szerint - egy nagyszerű alkotásról beszélhetünk. A film egy átlag-amerikai család bemutatásával kezdődik, valamikor a '70-es évek elején. Itt ismerhetjük meg a főszereplőt, Susie (Saoirse Ronan) személyében aki éli az átlag-tinédzserek gondtalan életét. Az apja (Mark Wahlberg) és az anyja (Rachel Weisz) igyekeznek mindent megadni gyermekeiknek ám a veszély állandóan ott leselkedik a mindennapokban. Ez ebben a filmben a rejtélyes szomszéd (Stanley Tucci Oscar-díjra jelölt alakításával) által jelenik meg aki - és ezzel nem árulok el nagy titkot - egy beteg sorozatgyilkos. A film szólhatott volna arról is, hogy Susie megpróbálja kinyomozni, hogy ki lehet ez a rejtélyes idegen ám akkor az egész nagyon hamar átment volna egy Hátsó ablak koppintásba. Ehelyett a cselekmény az, hogy eme titokzatos szomszéd egy napon meggyilkolja Susie-t és innentől a film vesz egy fordulatot. A meggyilkolt lány szelleme ugyanis két világ határán reked.

sebold_alice_0316044938_1_v204759192.jpg

Egyrészt megpróbál segíteni a gyászoló szüleinek és kézre keríteni a gyilkosát, másrészt ezzel párhuzamosan felfedezi az álomszerű túlvilágot is. Gyerekek, ez a film rohadt szomorú. Lesújtóan. Ha belegondolunk, hogy ilyen dolgok tényleg nap mint nap megtörténhetnek (és nem csak Amerikában, bár ott a sorozatgyilkosok száma mindig is kimagasló volt) akkor az csak még keserűbb élménnyé teheti a filmet. És ez a szál meglehetősen jól ki lett dolgozva benne. Láthatjuk a korábbi áldozatokat, bepillantást nyerhetünk a gyilkos lelki világába és mindennapjaiba, emellett pedig láthatjuk a megkeseredett apa szomorú hajszáját lánya gyilkosa után. A fantázia és a valóság összekeveredik. Előbbiben Susie csodálatos világokban jár, míg utóbbiban megmarad a gyász és a fájdalom. Eme kettősség hozza a film pikantériáját és pont ettől válik különlegessé. Nem egy könnyű alkotás (képes mély nyomot hagyni a nézőben), de vétek lenne kihagynia bárkinek is aki kicsit is vonzódik a húsba maró lelki-drámákhoz. A korrajz, a képi világ, a zenék és a színészek is tökéletesek.

Legjobb jelenet: A vége. Egyszerre könnyfacsaróan szomorú és mégis örömteli

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr5412576849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktória B 2017.07.01. 22:25:02

Nagyon "kemény" film.
Az egyetlen film talán aminek a címét is sikerült megjegyeznem.
...újra nézném, és még sem merem:(

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.07.03. 12:48:45

Na ez a fil amit nagyon nehezen néztem meg, és nem tudom képes leszek-e újra.
Viszont a sorozatgyilkosok száma nem kimagasló az USA-ban csak sokkal magasabb a felderítési arány. Csak itthon az elmúlt 100 évben több mint 60 sorozatgyilkos volt?
Nincsenek meg az eszközök ehhez. Ott van Csikatilo, a legjobb példa erre. És ha nincs az amerikai módszert talán őt sem kapják el.
Az ausztriai esetek is nem felderítés miatt derültek ki. Az eltűnésk esetében nem néznek párhuzamokat.

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2017.07.04. 10:31:21

@Viktória B:

A könyvet is érdemes elolvasni. Számomra klasszikus.

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2017.07.04. 10:33:17

@Intimitás Gourmet:

Ez bizony igaz, sajnos a legtöbb - főleg elmaradottabb - országokban nincs meg a kellő háttér a megfelelő és alapos nyomozáshoz. Magyar viszonylatban erről készült nemrég egy remek film, A martfűi rém címmel - érdemes megnézni.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.07.04. 11:57:26

@-Britpopper-: Tetszett nagyon a film. Jó volt más szemszögből látni, mint a klasszikus amerikai filmek. Az erőszak ilyen szemszöge, nagyon más. Simán megállná bárhol a helyét a film.

kalique 2017.12.25. 12:25:30

Számomra alapmű! Az egyik legszomorúbb film. Nagyon megfogott az egész úgy ahogy van. Gyönyörű!
süti beállítások módosítása