Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Az utolsó lépcsőfok (2022)

Az egyik legjobb true-crime minisorozat

2024. január 18. - -Britpopper-

Megint rákaptam a true-crime műfajra, úgyhogy nekiálltam felkutatni az összes minisorozatot, amiket még nem láttam és így jött szembe Az utolsó lépcsőfok. Engem valamiért annyira berántott ez a Colin Firth és Toni Collette főszereplésével készült sorozat, hogy még Londonban is ezt daráltam, ahelyett, hogy mondjuk várost néztem volna vagy mittudomén.

407449104_6869554706461674_6226473625880723715_n.jpg

A sztori azzal kezdődik, hogy Michael (Colin Firth) kétségbeesve hívja a 911-et, hogy a felesége leesett a lépcsőn és minden tiszta vér. Amikor a rendőrség kiérkezik, a tett helyszíne már úgy néz ki, mint valami horrorfilm: csurom vér a fal, a lépcső, a padló és persze Kathleen (Toni Collette) is. Az első jelek arra utalnak, hogy a férj lehet a tettes, aki halálra verte a nőt, viszont Michael váltig állítja, hogy ő ártatlan. Ügyvédet fogad, miközben családja is megérkezik és elindul egy hosszú-hosszú éveken át tartó ügy, amiből megismerhetjük Michael Peterson és egykori neje titkokkal és hazugságokkal teli életét. Az HBO nem aprózta el, hiszen még a mellékszereplők között is olyanok tűnnek fel, mint a Gen V-ben is forróvérű Patrick Schwarzenegger, Juliette Binoche, Olivia DeJonge, Dane DeHaan vagy a Trónok harcából ismert Sophie Turner, aki itt meglepően korrekt alakítást hoz.

toni-collette-colin-firth_1_custom-d335666af405658d77468cc825d92d5f31767a75.jpg

A sorozat nagyon alaposan körbejárja az esetet, már-már túlságosan is belemegy bizonyos részletekbe, és emiatt talán 1-2 résszel hosszabb is a kelleténél, viszont talán még az eredeti esetet ismerőknek is tud újat mutatni. Emellett hosszú idők óta ez volt az első kisképernyős produkció, ami majdhogynem sokkolt. A holttestről készült képek kegyetlenek, még akkor is, ha az ember tudja, hogy Toni Collette-et nézi és nem az eredeti Kathleen Petersont. De amivel végképp kicsinált Az utolsó lépcsőfok, az maga az a kibebaszott lépcső. Be van mutatva egy az egyben, hogy mi történt (több teória is) és ez brutális. Tudom, hogy messze van egy horrorfilmtől, amikor valaki meghal a lépcső alján, de annyira naturalista lett az ábrázolásmód és Toni Collette annyira remek színésznő, hogy engem ezek a pillanatok totál kikészítettek. Ráadásul ugyanazzal a kameramunkával mutatják be a lehetséges kimeneteleket, szóval akárhányszor Kathleen bement a házba és letette a poharat a pultra, majd megindult a lépcső felé, nekem már görcsben állt a gyomrom. True-crime fanoknak nagyon ajánlott, szerintem az egyik legjobb a műfajban (mondjuk a The Girl from Plainville még hátravan), de azért lelkileg fel kell rá készülni, hogy nem lesz egy egyszerű menet. A legtöbb hasonló minisorozat nem mutatja meg teljes valójában a borzalmasabb részleteket, nyilvánvalóan az áldozat(ok) emléke miatt – nos, Az utolsó lépcsőfok megmutatja. HBO Max-on találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr5618301689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása