Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Total Recall – Az Emlékmás

2012. szeptember 22. - -Britpopper-

Mikor láttam: 2012 szeptemberének elején

Látvány: Ebbe nem lehet belekötni, nagyon a helyén volt. Remekül adja át azt a steam/cyber-punk hatást amelyre építették. 3D nélkül is iszonyatosan látványos akciójelenetek uralkodnak a filmben (és ezek kb. 10 percenként jönnek elő) de minden egyes kis részlet a helyén van. Nem csak úgy odahányták a CGI építményeket és helyszíneket, hanem tényleg tisztességes iparosmunkával a legapróbb részletekig ki is dolgozták őket, ezért a sci-fi látvány szempontjából remekül működik. A kamerázás is jó, a lassításokból pedig szerencsére pont annyi van, hogy ne legyenek zavaróak. Tehát a látvány az olyan 10/9.

Hang és szinkron: A moziban ahol ültünk kétszer is behalt a bal hangszóró, ezért néha csupán a jobb oldalról hallhattuk a filmet néhány másodpercig de ez sem von le a hangzás értékéből, hiszen sikerült eltalálniuk azt is. A robbanások és lövöldözések igencsak durván szólnak, az aláfestő zene pedig nem kicsit adrenalinpumpáló. Egyedül az nem tetszett, amikor a film elején a főhős elmegy egy lepukkant környékre ahol Skrillex egyik számát hallhatjuk. Nem hinném, hogy akkora név a csávó, hogy még a jövőben is őt nyomnák mindenhol, bár ki tudja? A szinkron eléggé átlagon aluli, Colin Farell magyar hangja továbbra is Cvetkó Sándor, ami jó hír. Azonban senki nem nyújt maradandót, nincsenek emlékezetes monológok, mint az eredetiben és még a szinkron sem képes javítani a helyzeten, sőt! Néha kifejezetten ront rajta, ez főleg a női karaktereknél jön elő akik nulla beleéléssel szólaltatják meg a szereplőket. Ez legyen 10/6
 
Színészek: Elég unottan játszik mindenki. Colin Farell állandóan szomorú és meglepett arcot vág, Kate Beckinsale pedig dühösen üldözi őt ide-oda. Ennyi. A többi karakternek még ennyi jelleme sincsen, a főgonosz faszi tényleg főgonoszhoz méltóan tud csúnyán nézni és vigyorogni de másra már nem is emlékszem. Oké, ez nem egy lélektani film de akkor is lehetett volna kicsit több beleéléssel játszani. Ennek így rohadtul izzadságszag bűze van, ez nálam csak 10/4.

Cselekmény: Az alap koncepciót ugyebár nem lehetett elrontani, ugyanis Philip K. Dick regénye eleve elsőrangú, nem volt véletlen az előző Emlékmás film sikere sem. Ez a 2012-es változat viszont azon túl, hogy egy az egyben átemeli a forgatókönyvet, még pofátlan módon lopkod is más filmekből. Mikor a főhős rájön, hogy ő titkosügynök és az életére törnek a katonák, lazán lever tízet, aztán nem érti mi van. Ez Bourne rejtély lopás. Később bemegy egy bankba ahol személyre szóló széfje van (benne fémdoboz), előveszi, elhúzza a függönyt, kinyitja. Benne pénz, útlevelek, stb. A kamera még rá is közelít Colin Farrel megdöbbent arcára. Ez is egy az egyben Bourne rejtély. De kapunk még tucatnyi lopást a Szárnyas fejvadászból is, csak ez a moziban ülő tiniknek nem tűnik fel mert nem ismerik Ridley Scott klasszikusát. Ezen kívül az új változat tele van logikai buktatókkal, például amikor az óriási ''liftben'' vannak, a főhős (akire kiadták a parancsot, hogy azonnal öljék meg amint meglátják) kiszabadítja a társát és menekülnének de szembe találkoznak fél tucat katonával akik pont rájuk szegezik fegyvereiket. Az egyik katona meg beszól rádión a főhőst üldöző csajnak, hogy elkapták a foglyokat a 6-os szektorban, mit csináljanak? A csaj meg erre: – Máris ott vagyok! És elkezd rohanni. Nem hogy kiadná a parancsot, hogy azonnal lőjék le őket, á nem. Inkább várjanak amíg ő átszalad a fél komplexumon, persze addigra a főhős, meg a társa már rég kiszabadultak és messze járnak. Fail. Mindegy. A film viszont 2 órás. Az utolsó fél órában én már feszengtem, szerintem teljesen felesleges volt ilyen hosszúra nyújtani egy filmet. A cselekmény szempontjából a film 10/5.

Összességében az új Emlékmás: Látványos, de felesleges film.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr794785562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása