Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

A Bourne hagyaték

2012. szeptember 23. - -Britpopper-

Mikor láttam: 2012 szeptemberének közepén

Látvány: Steril. Már az előző Bourne-filmek látványvilága is visszafogott volt, ám a Legacy minderre még rá is tesz néhány lapáttal az olyan helyszínekkel mint például a kutatólaboratórium, vagy a gyógyszergyár. A fényképezés kiváló, el lehet felejteni végre a hányingert keltő ide-oda rángatózó kamerát és a gyors vágásokat. Alapvetően ez a film nem is egy akció-thriller, sokkal inkább egy thriller elemekkel átitatott krimi. Azért a film végi üldözéses jelenet simán felteszi az i-re a pontot mind látvány, mind hangulat szempontjából, azonban nekem mégis inkább a gyönyörű szép őszi tájon játszódó rész tetszett a leginkább, amely annyira eltalált lett, hogy széles vigyort csalt az arcomra a moziterem sötétjében. A látvány tehát cseppet sem kiemelkedő, de ez tulajdonképpen a Bourne-filmek védjegyének is tekinthető. Szóval olyan 10/7.

Hang és szinkron: Itt a szinkront alapból kihúznám, ugyanis feliratosan láttam a filmet és bár biztos vagyok benne, hogy lesz belőle szinkronizált verzió, az eredeti angol hangsávot biztosan nem fogja felülmúlni. Az aláfestő zene egyébként egész korrekt lett, sokban hasonlít az előző részek zenéihez de mégsem érezzük úgy, hogy lopás lenne. Korrektül kiszolgálja a hallójáratainkat az éppen aktuális eseményhez kapcsolódóan, tehát ha kell, akkor nyugodt, ha kell, akkor adrenalin-pumpáló. A színészek is jól teljesítenek, egyedül Rachel Weisz állandó vinnyogása zavart egy kicsit. Egy pontot pedig még ezen felül azért vonok le mert a végefőcím alatt megint csak Moby ''Extreme Ways'' dala szól, amely már a 2007-es Bourne-filmben is unalmasnak hatott. Így csak 10/8.
 
Színészek: Jeremy Renner van olyan jó, mint Matt Damon. Ez tény. Mindenki láthatja aki megnézi a filmet. Amúgy pedig egy csomó régi arc is feltűnik, van aki csupán néhány másodperc elejéig. Edward Norton karakteréből sokkal de sokkal többet is ki lehetett volna hozni, persze ha lesz ebből is egy trilógia, akkor nem szóltam. Szóval gondolom sokan kíváncsiak arra, hogy Renner is van-e olyan kemény mint Damon. Igen, néhány tekintetben még kegyetlenebb is mint titkos kísérletbeli társa, ugyanakkor lehet vitatkozni arról, hogy Aaron Cross (Renner) személyének behelyezése a történetbe vajon jó lépés volt-e, avagy sem. Jason Bourne nem szerepel a filmben (csak fotókon), de – mint már említettem – pár kulcsfontosságú szereplő igen. Tulajdonképpen a sztori párhuzamosan játszódik az Ultimátummal, ezért nem árt ha az ember tisztában van ama 2007-es film cselekményével. Nekem Rachel Weisz karaktere annyira nem jött be, de Jeremy Renner mindenképpen jó választás volt főszereplőnek, pont úgy éreztem mikor megláttam mint mikor 2006-ban a Casino Royale című James Bond filmben feltűnt Daniel Craig, aki szerintem mindmáig a legjobb Bond. Renner nem lesz az új Bourne, de ne felejtsük el, hogy Bourne ebben az új részben már csak egy név, egy fotó, egy szellem. Aaron Cross pedig nem ismer kegyelmet. Ez így 10/9.

Cselekmény: Mint említettem, a sztori párhuzamosan halad az Ultimátummal. De ugyanakkor rengeteg részletet is elárul, amelyeket az eddigi Bourne-filmekből nem tudhattunk meg. Az egész kísérleti program amelyért Jason Bourne végigküzdötte magát a fél világon, tulajdonképpen csak a jéghegy csúcsa. Csakhogy Bourne nagyon belenyúlt valamibe, amiben nem kellett volna, ezért az egész programot meg kell semmisíteni, és minden egyes bizonyítékot eltüntetni. Sorra kezdik hát likvidálni az ügynököket, Cross-nak hatalmas mázlija van, hogy éppen elkerül egy rakétatámadást amellyel őt (is) akarták megsemmisíteni. Ezután jön egy rohadt jó rész amikor eléri, hogy ne tudják követni a jeladóján keresztül, majd elindul megkeresni a doktornőt (Rachel Weisz) aki talán a segítségére lehet. A doktornő félkész erdei viskójában kapjuk meg azt a jelenetet amelyért szerintem már megéri beülni a filmre, ennyire hangulatos és ügyesen megkomponált részt is régen láttam már filmben. Utána együtt elkirándulnak a Fülöp-szigetekre is ahonnét az ügynökök gyógyszerellátása zajlik. Eközben Bourne megérkezik New York-ba. A film végi akciójelenet bár tényleg rohadt látványos, nekem azért nem nyerte el oly nagyon a tetszésemet mert láthattuk már az előző részben. Kapunk ugyanúgy a főhősre szabadított vérszomjas speciális ügynököt, háztetőkön való ugrándozást és még egy motoros üldözést is. Sehol egy olyan unikumnak számító akciórész mint mondjuk a Bourne csapda moszkvai autós jelenete. Tisztességesen összerakott akcióbomba ez is, de a legnagyobb baj az, hogy nem egyedi. Persze mindez nem ront az összképen, csak aki azt várja, hogy megint ide-oda rángatják majd a kamerát és a főszereplő 10 percenként puszta kézzel lever valakit, az csalódni fog. Sokkal inkább emlékeztet ez a film a 70-es évek kémfilmjeire, azok minden bájával együtt. És nagyon ügyesen szövi tovább a cselekményszálat, örülnék neki ha kapnánk ebből is egy trilógiát. Az a félkész házas, őszi erdőben játszódó jelenet pedig még mindig klasszikus, és az is marad még egy ideig. Tehát ez 10/9.

Összeségében az új Bourne: Elgondolkodtató, feszültséggel teli thriller/krimi keverék.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr794785579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása