Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

A zombik már a spájzban vannak!

2012. október 09. - -Britpopper-

Sőt, tulajdonképpen már azon is túl! Október 1-jén megjelent ugyanis a Resident Evil széria legújabb darabja, a 6. rész. Emlékszem, a Capcom a csillagokat is leígérte nekünk az égről miszerint kapunk majd három (meg egy bónusz) kampányt, egyenként tíz órás játékidővel, régi szereplőket újakkal vegyítve, és – amit talán a legfontosabb volt nekünk, ős-rajongóknak – visszakanyarodást a régi Resident Evil játékok borzongató hangulatához, pattanásig feszült idegekkel, sötétből ránk rontó rémségekkel. Jelenleg minden ismerősöm Resident Evil 6 lázban ég, jómagam pedig még a héten beszerzem majd a játékot, úgyhogy most csak amolyan visszatekintést szeretnék itt prezentálni nektek, apró nosztalgiázást amely talán bennetek is előcsal majd néhány kedves emléket a horrorjátékok egyik legnagyobb királyával kapcsolatban. Szóval az első Resident Evil játék még ha jól emlékszem PSX-re jelent meg anno, nekem meg valamiért teljesen kimaradt. Később azzal pótoltam lemaradásom, hogy megnéztem a full végigjátszását Youtube-on. Ismerkedésem a sorozattal a 2. résszel kezdődött, amelyben már szerepelt mindmáig kedvenc karakterem, Leon S. Kennedy. Az EztVeddMeg! (EVM) gondozásában kiadott játékot potom 1990 forintért vette meg nekem fater annak idején, otthon meg jót káromkodott mikor kiderült, hogy a játékhoz tartozó két CD-ből csak egy volt benne a tokban. De ez engem pont hidegen hagyott, teljesen jól elvoltam én azzal az egy kampánnyal is. Kellően ijesztő és hátborzongató volt, elsősorban természetesen az élőholtaknak köszönhetően akiktől a frász kiveri még az edzett horror-rajongókat is. Azelőtt meg nem is igazán voltak zombis játékok a placcon, szóval a Resi már 1996-ban is hiánypótlóan hatott. A 3. résszel Laca haveromnál játszottunk, teljesen be voltunk szarva a nagydarab Nemesis-től aki állandóan a szívbajt hozta a gyanútlanul mágneses kártyák és ajtónyitó kódok után keresgélő játékosra. Eztán egy kicsit alábbhagyott a rajongásunk, lévén hogy jópár Resi már más konzolokra jelent meg. Például volt epizód PS2-re is amely nekünk nem volt és ha jól emlékszem a Capcom megcsinálta az első rész remake-jét is Gamecube-ra, amely masina meg a kerületben konkrétan nulla számú embernek volt. Úgyhogy itt jött egy kis szünet. Azt majdnem elfelejtettem, hogy Hollywood is lecsapott a franchise-ra és amíg a 2001-es Kaptár film egész tűrhető volt, addig a sorozatos folytatásai már szépen lehúzták az amúgy is elég középszerű szintet a béka segge alá. Mostanában 3D-vel megtámogatva jönnek az új Kaptár filmek, de ezek már inkább csak a Resi név megcsúfolására jók. Kár, pedig van potenciál a szériában.

resident-evil-1-scary.jpgÉn egy darabig azért is nem követtem a Resi újkori életútját mert elég erősen ráfüggtem a mostohatestvérének kikiáltott Silent Hill sorozatra. Szerintem ezt is mindenki ismeri már, adott egy álmos kisváros, megmagyarázhatatlan történésekkel, elmebeteg kreatúrákkal, iszonyatosan jól eltalált hangulattal, depresszív sztorival, kiváló muzsikával és jéghideg, csontig hatoló atmoszférával. A Silent Hill a kiontott belek helyett inkább az ember lelkét cincálja apró darabokra, a mesterien adagolt feszültség pedig kvázi letehetetlenné teszi a játékot minden egyes horror-rajongó számára. A legjobbkor beütemezett ijesztgetések garantálják az álmatlan éjszakákat, a háttértörténet megismerése pedig egy olyan kirakós, amelynek minden egyes eleme újabb és újabb megválaszolandó kérdések garmadáját vonultatja fel. De most inkább térjünk vissza a Resi világához! Szóval vártam én is anno, hogy majd a Capcom megreformálja a sorozatot és valami igazán nagyot tesz le az asztalra, de sosem gondoltam volna, hogy egy olyan minden ízében kiváló alkotást kapunk kezeink közé mint amilyen a Resident Evil 4 volt. Visszatért Leon (ez már önmagában piros pontot ért...), megmaradt a paráztatós hangulat is de a játék mégis alapjaiban változott meg. Például elhagyták a rögzített kamerakezelést és bejött a TPS nézet. Szerencsére nem lett Tomb Raider a játékból, de sokan húzták a szájukat az új nézet miatt. Pedig szerintem 2005-ben egy rögzített kamerával dolgozó játékkal simán elhasaltak volna a fejlesztők, úgyhogy szerintem jó ötlet volt a váltás. Maga a helyszín is dicséretes, hiszen végre nem Raccoon City-ben kellett nyomulni, hanem egy hatalmas erdőben, ijesztő falvak között, ódon erődítmények kazamatáiban. Ez is teljesen rendben volt. Egyedül az nem volt rendben, hogy a PC-átirat olyan összecsapott lett, hogy a készítők még arra sem vették a fáradtságot, hogy egér-támogatást tegyenek bele. Avagy hogy a quicktime részeknél (mikor átvezető jelenet közben kell gyorsan lenyomni egy épp megjelenő gombot) ne az Xbox vezérlőjének gombjai jelenjenek meg. Ezek rengeteget levontak a játék élvezeti értékéből, kész szerencse hogy néhány rajongó kijavította később ezeket a szarvashibákat pár patch formájában. Nekem bejött a 4. rész, teljesen jól elvoltam vele, kellő kihívást nyújtott és történetileg is rendben volt. Úgyhogy vártam nagyon az 5. részt.

b7bdaeeaf73259_1.jpg.jpgAmi olyan 2009 környékén köszöntött be. Akkor még nekem kimaradt, mert abban az időben még nem volt konzolom amin tudtam volna vele játszani (a laptop meg biztos nem bírta volna futtatni...), ergo várnom kellett vele. Nem is oly rég pótoltam lemaradásom, mikor is egy helyi konzolkereskedésben kiszúrtam a játékot PS3-ra, 4000 forint értékben. Ennyit még bőven megért, ráadásul a beépített co-op lehetőségnek hála a barátnőmmel karöltve is végig tudtam játszani a kampányt, osztott képernyős módban. Mindig elmosolyodtam mikor láttam, hogy a végére már ő is hogy belejött, holott azelőtt nem is játszott még csak hasonló játékkal sem. A Resident Evil 5 borzasztó akciódús, alig van benne pár ijesztő jelenet. Az egész game sokkal inkább az akcióra, a bossfight-ok egymás utániságára és a látványos átvezetőkre van kihegyezve, mintsem a jó öreg borzongásra. Ezt sokan kifogásolták is a Capcom felé, ők meg pont ezért ígérték meg, hogy majd a 6. rész visszatér a gyökerekhez. Mondjuk én azt hallottam, hogy ebből mindössze Leon kampányában valósult meg valami, a többi ugyanolyan akció-orgia mint az előző rész volt. Mindenesetre ha végeztem a játékkal, akkor majd írok egy jó kis szaftos kritikát róla, hogy ne csak hivatalos gamer oldalakról nyerhessetek információkat az új epizód kapcsán. És most, hogy a Resi 6 mellett még a Walking Dead is itt van, azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük: a zombik már a spájzban vannak!

resident-evil-6-characters.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr694828704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása