Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

A Parajelenségek 4 és a rókabőr effektus

2013. január 18. - -Britpopper-

Rendben, szóval ez amolyan kritika féleség lesz. Tegnap volt szerencsém megtekinteni a Paranormal Activity 4. részét. Az emlékeim róla még frissek és ropogósak. De mindenek előtt kezdeném egy kis múltba révedéssel: a Paranormal Activity 1 a maga idejében (2007) még igazán újszerű és egyedi volt. Ugyan a történeti szál nem volt valami frappáns, ám aki hitt (hisz) a paranormális erők, a szellemek, a kísértetek és a démonok létezésében az remekül szórakozott a filmen. Így tettem magam is. Azt pedig mindenképp hozzá kell tenni, hogy mint horror, szerintem remekül működött. Lassan adagolta a feszültséget, nem tolta az ember képébe a rémséget, a befejezése pedig egyszerre volt váratlan és egyben iszonyatosan félelmetes is. A Paranormal Activity 2 már csak megismételni tudta ezt a szintet, megugrani semmiképp. Ott már érezhető volt a rókabőr effektus, tulajdonképpen az egész csak az első film feltupírozott változata volt. Hatásos ijesztgetések ugyan kerültek bele (gondoljunk csak a kicsapódó konyhaszekrényekre) ám az egész valamiért nem akart összeállni. Jómagam viszont elkezdtem alatta inkább a történetre, mintsem a minél váratlanabb ijesztgetésekre koncentrálni. Itt jegyezném meg, hogy a Paranormal Activity filmeket lehet ugyanannyira szeretni mint a Fűrész filmeket. Egyszerűen csak a sztorira kell fókuszálni. És amíg a Paranormal Activity 2 alig tett hozzá valamit a háttérsztorihoz (a spin-off Tokyo Night ezt legalább stílusosan tette), addig a rá következő Paranormal Activity 3 már sokkal többet árult el a múltbéli eseményekről. Nekem speciel a 3. rész a kedvencem mert egyrészt nincsenek benne idegesítő szereplők, másrészt az egész tele van remek ötletekkel mint például a ventilátorra erősített pásztázó kamera, avagy a poltergeist (bútorokat dobáló) jelenségek a házban. Nem mellesleg a történetről is rengeteg új dolog derül ki benne, ősi szimbólumokkal, szektákkal, áldozatokkal és magáról a démonról is megtudhatunk kicsit többet. Engem mindig is érdekeltek a paranormális dolgok, a mai napig hiszek a szellemekben és a túlvilágban úgyhogy kíváncsi voltam a 3. rész befejeztével, hogy a készítők mit hoznak ki a 4. részből.

Paranormal-Activity-4-6-1024x597.jpg"Anya esküszöm, a füves cigi belebegett és az asztalomra esett!"

Nos, ha a megkezdett "időben visszafelé haladós" vonalat követték volna akkor a 4. résznek valahol a két világháború között kellett volna játszódnia (a szekta múltjára ugyebár kapunk homályos utalásokat a 3. részben). Ezt meg lehetett volna oldani fekete-fehér felvételekkel és így a film egy tényleg igazán egyedi és méltó folytatás lett volna. Azonban már az előzetes (amelyből egyébként egy képkockát sem láthatunk a teljes film alatt...) ellőtte, hogy a Paranormal Activity 4 a jelenben fog játszódni és a 2. rész végén letett fonalat veszi fel és göngyölíti tovább. És pont ez a buktató, ugyanis így egy jókora szelet maradt ki a múlt tortájából. Talán a készítők féltek bevállalni egy fekete-fehér, kamu-archív filmet. Mindenesetre nagy kár, mert a 4. rész valami borzalmas lett. A sztori ezúttal Alex, a tipikus amcsi tinicsaj és családja házában zajlik. Alex nyugodtan tengeti hétköznapi életét dolgos apja, milf anyja, hiperaktív kisöccse és kalácsképű barátja társaságában. Ha épp nem az Xbox megy náluk akkor a már említett, indokolatlanul ronda pasijával (bizonyos Ben) videochatel a szobájában. Egyébként az egész ház olyan kibaszott modern, hogy minden egyes sarokba jut egy laptop avagy kamerás mobil. Szóval az amerikai álmot élik ők szépen nyugodtan, amikor is egy nap betoppan a család életébe Robbie, a szomszéd kisfiú. De tényleg szó szerint betoppan. Egyszer csak megjelenik és kész. Alex anyja szerint a gyerek anyja kórházba került ezért majd ők gondoskodnak róla amíg vissza nem tér. Milyen rendesek! A kis Robbie egyébként egy az egyben Damien az Ómen filmekből de ez most mellékes. Alex kisöccse és Robbie hamar megtalálják a közös hangot és együtt játszanak naphosszat (a kurva drága laptopon, mi máson). Alex eközben egyre furcsább dolgokat tapasztal maga körül. Lépteket hall az emeletről, a csillár indokolatlanul himbálódzik, Robbie pedig éjszakánként egyedül járkál a házban és magában beszél. A félénk Alex egyből meg is kéri a kalácsképű Ben barátját, hogy gyorsan helyezzenek el pár kamerát a házban, de még a laptopokban is. A film pedig innentől a jól bejáratott időközönkénti ijesztgetésekkel kezd tovább csordogálni a maga kis medrében.

Paranormal-Activity-4.jpg"Elmondom anyádnak, hogy illegálisan töltesz le!"

Nem is tudom mit írhatnék még. Egész egyszerűen botrányos lett az egész koncepció. Az ijesztgetések egyáltalán nem hozzák a frászt a nézőre, pontosan lehet tudni, hogy mikor következnek. Klisés és kiszámítható minden egyes jelenet. A szereplőkért pedig egyáltalán nem lehet izgulni. Beszédes, hogy jómagam sokkal jobban aggódtam a film alatt a család macskájáért mint a konkrét szereplőkért. Akik egyébként indokolatlanul hülyék. Példa erre:

SPOILER

Alex épp videochatel a ronda pasijával amikor észreveszi hogy a garázs ajtaja nyitva van. Természetesen viszi magával a laptopot és addig is dumcsizik amíg be nem csukja az elektromos vezérlésű ajtót. Eztán elköszön a sráctól de fél perc múlva a garázs ajtaja megint kinyílik (hú, de ijesztő!). Alex a laptoppal a kezében visszabattyog és megint megpróbálja bezárni ám az elektronika megőrül és a lányt magát is bezárja a garázsba. Rögtön utána elindul a benn álló kocsi is és a füst kezdi lassan megtölteni a zárt teret. Alex pedig mit csinál erre? Ledobja a laptopot a földre és elkezd kiutat keresni, próbálja betörni az ajtót, veri a falat és segítségért ordít. Amikor ott van a pasija videochaten két kattintásnyira. Logika fail.

SPOILER VÉGE

Az anyuka és az apuka annyira semmilyen, hogy akár két papírmasé figura is eljátszhatta volna a szerepüket. Aztán a sztoriba ugye szépen lassan belefonódik Katie (a démon által megszállt csaj) és Hunter (a 2. rész végén elrabolt kisfiú) története is de annyira súlytalanul, annyira semmitmondóan, hogy őket nyugodtan ki is hagyhatták volna az egész filmből. A befejezés egyébként kísértetiesen (értitek: kísértetiesen...) emlékeztet a 3. rész lezárására azonban egyáltalán nem annyira ütős. Még egy példa:

SPOILER

Amikor kalácsképű Ben beállít az üresnek hitt lakásba barátnőjét keresve, és leül a gép elé megnézni a felvételeket, a néző már tudja hogy Ben hamarosan csúnya véget fog érni. Azonban mikor Katie egy mozdulattal kitöri a nyakát és a srácnak 180 fokban elfordul a feje...hát, én ott felnevettem. Az egész tényleg inkább komikus, mintsem sokkoló.

SPOILER VÉGE

Jól van, több spoiler már nem lesz. Ha már megnézted a filmet, csak akkor olvasd el őket. Szóval a Paranormal Activity 4 elég nagy csalódás mind a rajongók, mind a filmet a közepesnél jobban várók számára. Újfent említéseket tesznek benne az ősi szimbólumokról, a szektákról, a démonról de semmi érdemleges, semmi új információ nem derül ki. Egy fikarcnyit sem ad hozzá a háttérsztorihoz. És ez a legfájóbb pont. A klisés, kiszámítható ijesztgetéseket még megbocsátanám de hogy a történetet nem tudták logikus módon továbbvinni, az egész egyszerűen szánalmas. Egyetlen jó jelenet maradt csak meg bennem a filmből és ez a vége felé látható fürdőkádas rész volt amely tényleg hatásosan működött. Több ilyen számomra nem volt. Az Xbox Kinect mozgásérzékelős megoldása elsőre még tetszett de kár volt vele telepakolni az egész filmet. Tényleg sok esetben inkább komikus volt ez a film, mint rémisztő. Ehhez pedig hozzá kell tennem, hogy számomra a filmben a legijesztőbb dolog Robbie lábán a szandál + zokni kombó volt.

Tényleg csak akkor nézzétek meg, hogyha nincs más megnéznivaló a gépen.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr245024951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

coci45 2013.01.18. 16:58:47

Én pedig már teljesen kíváncsi voltam a folytatásra.Valami nagyon ütősre vártam a 3.rész után.Nem láttam még a négyet,de még így is kíváncsi vagyok rá.

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2013.01.20. 14:21:28

@coci45:

Nézd meg de tényleg ne várj túl sokat tőle. Az időben visszafelé haladós sztori simán működött volna, de így, a jelenben áthelyezve...hát, finoman szólva is bukta.

De kíváncsi leszek mit hoznak össze 5. rész címszó alatt. Alig van már hová nyújtani, húzni ezt az egészet...

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2013.01.20. 18:04:09

@coci45: "Valami nagyon ütősre vártam a 3.rész után."

Te melyik bolygón éltél eddig???

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2013.01.20. 18:19:43

A 3. rész a háttérsztori szempontjából azért volt lényeges mert elárult néhány részletet a démon múltjával kapcsolatban + behozta ezt az ősi szimbólumos, szektás szálat is. Ez nekem anno tetszett, kíváncsi voltam hogy kizárólag a történet szempontjából meddig lehet még elmenni időben visszafelé. Ha nem az amcsik folytatták volna, hanem mondjuk a spanyolok akkor szerintem kaptunk volna egy fekete-fehér, kamu-archív filmet, jól eltalált ijesztgetésekkel és logikus továbbszövésével a megkezdett sztorinak. Ez szerintem nagyszerű és egyedi ötlet lett volna. De nem...ehelyett jött ez a botrányos 4. rész és alulmúlt mindent. Komolyan, még a Grave Encounters 2 is jobb volt ennél.

coci45 2013.02.10. 09:53:35

Nem lett volna muszáj a múltban játszódnia,ez is működhetett volna.A történet nem is lett volna annyira rossz,ki lehetett volna javítani.Az ilyeszgetés hiányzott belőle.A színészek nagy része se volt olyan jó.Ez volt a Parajelenségek széria leggyengébb darabja,de várom a folytatást.

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2013.02.15. 09:50:29

@coci45:

Az a baj hogy a biztosra mentek és nem mertek kockáztatni, bevállalni egy merőben új és egyedi stílusú filmet. Pedig lehetett volna igényes fekete-fehér alkotás is. Na, mindegy.

Igazad van, működhetett volna ez a jelenben is ám az egészet látványosan összecsapták. Érezhető volt rajta hogy nem vesződtek már a sztorival, meg a karakterekkel csak arra figyeltek hogy halloween idején a mozikba kerüljön a film. Néha olyan érzésem volt mintha nem is ugyanazok készítették volna mint akik az előző epizódokat.
süti beállítások módosítása