Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Filmajánló: Filth (Mocsok)

2013. október 24. - -Britpopper-

Mocsok_poszter.jpg

Év: 2013

Rendező: Jon S. Baird (Huligánok, Cass)

Szereplők: James McAvoy, Imogen Poots, Jamie Bell

Na kérem szépen, én nem is gondoltam volna anno hogy ez a film eljuthat a hazai mozikba. A magyar közönség ugyanis épp nem az ilyen remekművekre szokott kíváncsi lenni (sokkal inkább az agyzsibbasztó ostobaságokra, de ezt most hagyjuk...). Mikor régebben elnézegettem az előzeteseket és a kiadott képeket, egyből megfogalmazódott bennem hogy pont jó lesz majd letölteni ezt a filmet valamikor Tél tájékán. Erre derült égből villámcsapásként ért a hír hogy bemutatják itthon is. Nosza, több se kellett, hívtam is a haverokat és mentünk az Alle bevásárlóközpontba (ugyanis elég kevés helyen adják eme alkotást sajnos...) az egyik délutánon. Kb. 5 perccel a film tényleges kezdése előtt a terembe belépvén a hatalmas üresség fogadott bennünket. Egy teremtett lélek nem volt benn, miközben az előzetesek/reklámok már nagyban futottak. Mondjuk engem lepett volna meg a legkevésbé ha csak hárman lettünk volna végig a filmen. De aztán szerencsére szállingóztak még be néhányan úgyhogy egy masszív nagyjából 20 fős kis társaság várta lelkesen a kezdést. Közben lement egy olyan "művészfilm" -szerűség előzetese is amelyben egy tizenéves csaj öreg faszikkal kúr pénzért. Szörnyen drámainak próbálták beállítani az egészet de mi nem tudtuk megállni röhögés nélkül. Egyrészt mert az ilyen témában már egyszer látványosan elhasaló Sleeping Beauty erős csalódás volt a szakma számára, másrészt aki összevágta az előzetest az szimplán amatőr volt véleményem szerint mert ilyet még a keresztanyám pekingi palotapincsi kiskutyája is meg tudott volna csinálni egy kis gyakorlás után. Na sebaj, szóval eléggé vicces hangulatban vártuk a film kezdetét. És akkor elkezdődött, lement az első 10-15 perc és én a mellettem hangosan nevetgélő haverjaim és a kicsiny közönség elégedett kuncogása közepette vígan konstatáltam hogy a Mocsok bizony egy kibebaszott jó film.

filth.jpg

A történet középpontjában Bruce Robertson (James McAvoy) áll aki bizony eléggé masszívan iszik, drogozik, kurvázik (nem mellesleg meglehetősen perverz és szexfüggő), durván erőszakos, rasszista és törtető személyiség. Ja, és amúgy rendőr. A munkahelyén megpróbálja kiütni a versenyből kollégáit hogy ő szerezhesse meg az előléptetést amelyre oly régóta ácsingózik már. Ennek érdekében sürgősen fel kell göngyölítenie egy gyilkossági ügyet ám közben saját démonaival is meg kell küzdenie hiszen egy egyáltalán nem beszámítható pasas mégis hogy a jó fenébe tudna detektívesdit játszani miközben épp literszámra vedeli a skót whisky-t avagy épp arra kéri egyik mit sem sejtő kollégájának nejét hogy szorítsa el a nyakát szex közben? Bizony, Bruce Robertson távolról sem mintarendőr. Ott tesz keresztbe bárkinek ahol csak tud. Sokkal inkább érdekli saját maga mintsem akárki más a testületben, avagy egyáltalán az életben. A film cselekménye tulajdonképpen Bruce kálváriája, úgymond "alászállása" a fertőbe, a kilátástalanság és a nyomor mocskába. A poén az hogy mindezt a film végig iszonyatosan vicces formában tárja a néző elé. Ugyan Bruce rendre kibasz a kollégáival azonban van akit pártfogásába vesz, támogatja (látszólag), apró honoráriumként pedig mondjuk megkúrja a nőjét de ez már tényleg csak a bónusz alázatos munkásságáért és barátságáért. Nagyon-nagyon sokszor nevettünk fel a teremben a film folyamán ugyanis tényleg nagyon frappáns poénokat sikerült összehozniuk a készítőknek (aki kedveli az angol humort, az ezeket még inkább tudja értékelni). Azt azért gyorsan kijelenteném hogy ez nem egy tipikusan olyan film amire érdemes lenne bárkinek is elvinni a barátnőjét. Ez egy sokkal inkább "férfias" film. A poénok ugyanis legtöbbször gusztustalanok, undorítóak, perverzek, szexisták, avagy mérhetetlenül obszcén tartalommal bíróak. Na persze embere válogatja hogy mindez kinek jön be, mint említettem, mi (és persze a közönség többi része) jókat derültünk végig. Senkin sem láttam hogy megbotránkozott volna akár csak egy percre is. És itt jön ki hogy mindez köszönhető a film zseniális stílusának. Ugyanis annyira elvont, helyenként már-már szürreális (állatmaszkos alakok, éneklős betét, stb.) hogy az egészről süt az abszurditás és emiatt nem igazán lehet vérkomolyan venni. Persze messze áll a film a vígjátéktól (sőt, néhányszor kifejezetten szívfacsaró jelenetek is helyet kaptak benne) de izzadságmentes az egész játékidő alatt. Nem esik át a ló túlsó oldalára. És ez nagy erény.

011.jpg

A színészi játék kellemes bár a középpontban álló James McAvoy simán lejátszik mindenkit maga körül. Teljesen biztos vagyok benne hogy ez a film meghatározó pontja lesz karrierjének. Addig viszont megkockáztatom hogy eddigi munkásságának legjobb alakítását ebben a filmben nyújtja. Félelmetes hogy mennyire meggyőzően játssza a talajt a lába alól kicsúszni hagyó drogos/alkesz/szexfüggő rendőrt aki bármikor képes feladni akár a legjobb barátját is egy zacskó kokainért. Nem említettem még a zenét, pedig az is egy nagyon fontos része a filmnek. Bitang erős a soundtrack. Többször elismerően bólogattam magam is, például a film végén mikor elhangzik a Radiohead zenekar "Creep" című számának egy átdolgozott verziója, avagy mikor Bruce és a naiv kollégája Hamburgba ruccannak át kirándulni és éjszakai mulatozásaik aláfestőzenéjeként felhangzik Nena "99 Luftballons" című slágere. Szóval a soundtrack tökéletes lett. És mást azt hiszem felesleges is lenne írnom a Mocsok-ról. Kiváló film de sajnos nem játsszák minden moziban, úgyhogy vagy szedjetek össze rá pár meggyőzhető havert és a várost a nyakatokba véve menjetek el rá, vagy várjátok meg amíg le nem lehet végre tölteni. Megéri szinkronnal is mert egész korrekt munka lett, James McAvoy szinkronhangja például továbbra is Hevér Gábor akinek orgánumát én egyébként is imádom. Szóval igen, a Mocsok kihagyhatatlan film idén. Persze csak akkor ha kedveled a kissé elvontabb remekműveket is, nem csak és kizárólag azokat az alkotásokat amelyeknek megelőlegezik az Oscar-díjat. Én a haverjaimmal és a közönség többi tagjával fülig érő mosollyal az arcunkon távoztunk a moziból (a vészkijáraton át de ez egy másik történet, legyen elég annyi hogy nem igazán tájékozódunk túl jól ismeretlen helyeken...). Ergo tényleg abszolút ajánlom mindenkinek akit kicsit is felcsigázott eme ajánló, avagy az előzetes YouTube-on. Durván 1500 forintot megér az év egyik legmerészebb, legviccesebb és egyben legjobb filmje, nemde?

Értékelés: 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr405591044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása