Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

A magyar nőideálok története

2013. november 06. - SoltBrain

A modern nőideálok története egészen a 40-as évekig nyúlik vissza, az akkori ,,topmodellnek” Marylin Monroe-t tekinthetjük, aki kiszőkített hajával és kék szemével megteremtette az új amerikai álomnőt. Hasonlóan a mai sztárokhoz, nemcsak színészi munkájával, hanem meztelen fotóival, gyakori botrányaival hívta fel a magára figyelmet. Mindössze 36 évesen, gyógyszer túladagolásban halt meg.

magyarideal-marilyn2.jpg

Az európai, sokkal konzervatívabb nőideált a magyar szépségkirálynő, Simon Böske képviselte, akit Párizsban Miss Európává is választottak. A korabeli források szerint egyszerű szépség volt, teljesen szabályos arccal. Ahogy az lenni szokott, sikerei után egyhamar a sztárvilágban találta magát, az akkori bulvármagazinok mindent kiderítettek róla; hol érettségizett, hányas cipőt hord, milyen ruhákban jár és így tovább. De nem tetszett neki ez az új élet, ezért később visszavonultan élte mindennapjait.

magyarideal-simonboske2.jpg

Simon Böskét egy színésznő, Karády Katalin követte a sorban. Első sikeres mozifilmjének, a Halálos Tavasznak köszönhetően a kor ünnepelt dívája lett, ami most is azzal járt, hogy fiatal nők ezrei kezdték el utánozni az öltözködését, egész megjelenését. A sikersorozata a német bevonulást követően véget ért, később kémkedés vádjával letartóztatja a Gestapo. Három hónapig tartják fogva, megkínozzák, de szerencséjére barátai kiszabadítják a fogságból. Fontos megemlíteni, hogy egyszer egy egész gyerekcsapatot mentett meg a háborúban, azzal hogy ékszerekkel és arannyal megvesztegette a nyilasokat. A háború után fokozatosan mellőzötté válik, majd 1951-ben elhagyja Magyarországot, először Brazíliába, majd az Egyesült Államokba emigrál. Bár itt elvállal néhány fellépést, és lemezei is megjelennek, alapvetően visszavonultan élt. 1990-ben, New Yorkban ért véget az élete.

magyarideal-karady2.jpg

A szocializmus kora nem igazán kedvezett a szépségideáloknak, mivel az emberekbe bele akarták nevelni a ,,mindenki egyenlő elvet”, azt, hogy senki se tűnjön ki a tömegből. Sok év szünet után 1985-ben mégis megrendeztek egy szépségversenyt. A versenyre a 16-27 év közötti, 160 cm-nél magasabb lányokat invitáltak. A beküldött fényképek alapján majdnem 700 lány mehetett az előválogatókra, és körülbelül 200-an be is jutottak az elődöntőkbe, ami már a közönség előtt zajlott. De a jelentkezőket kihasználták, mert csak úgy indulhattak a versenyen, ha előtte leszerződtek a Magyar Médiához. A szerződés alapján más cégeknél nem dolgozhattak, illetve nem állapodtak meg a munkabérben. A verseny győztese egy 16 éves diáklány, Molnár Csilla Andrea lett. A vállig érő hajú, sötétszemű fiatal lányt egyik napról a másikra megismerte az ország. Sajnos az ő élete is rosszul végződött; 1986 nyarán véget vetett az életének. Nem tudta feldolgozni mindazt, ami akkoriban vele történt, a reklámvállalat hazugságait, a hirtelen jött rengeteg imádatot és irigységet, és sokak szerint szerelmi bánata is volt. Ezek után pár évig nem rendeztek újabb szépségkirálynő-választást hazánkban. Hazánkat talán ekkor érintette meg igazából a „nyugat szele”, az a fajta sztárkultusz, ami Amerikában már az 1940-es évektől kezdődően folyamatosan virágzott.

magyarideal-molnarcsilla2.jpg

Szépségkirálynő választások 1989-től újra beindultak, azóta sorra rendeznek ilyen versenyeket. Minden évben felbukkantak az új királynők, akik közül páran meg is ragadtak a köztudatban; úgy mint Bálint Antónia, Bódi Szilvi, Horváth Éva, Görög Zita. Az ideál terjedéséhez a különböző férfimagazinok is nagyban hozzájárultak; úgy, mint az FHM, CKM, és a Playboy. Ami érdekes, hogy manapság olyan nőket is idealizálnak, akiket régen még nem tudtunk volna elképzelni szexszimbólumként. Gondolok itt a naptárával, Donatellácskájával hódító Kiszel Tündére, és az űrugró/hajós Anettkára, akit egyesek már a Budapest TV-ről is ismerhetnek.

magyarideal-balintantonia2.jpg

A mai ideálhoz sajnos Kelemen Annát is hozzávehetjük. Ha jobban belegondolok akkor sem tudok rájönni, hogy mihez ért ez a szilikonnal töltött Pulyka, de valamit csak tud, ha már szerepelhet, illetve abból meg is tud élni. Én mondjuk sose tartottam jó nőnek, meg normálisnak sem, szóval nem tudom, hogy mit esznek rajta egyesek. Apropó normális, mert kedves K. A. egyszer ugye szájkosár nélkül sétálgatta a behemót kutyáját, ami úgy megharapott egy idős nénit, hogy maradandó sérüléseket okozott neki. Az öreg néni be is perelte, ha jól tudom. Igen, a mai idealizált modellek erkölcsileg sem tudnak példát mutatni a felnövekvő generációnak.

kelemenanna1_jpg_ashx.jpg

Ezek fényében kijelenthetjük, hogy ebbe az irányba tart a szépségipar. A kérdés, hogy meddig folytatódik ez, mert már nehéz fokozni ezt a fajta műviséget, amit eddig láthattunk. És eközben a természetesség teljesen kimegy a divatból, és valószínűleg sose fog jönni a régi formájában..

 

Írta: SoltBrain

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr545611643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása