Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

FlatBand – Polar//Bipolar (single)

2013. november 08. - -Britpopper-

1424504_617009928355560_2080458562_n.jpg

Sajnos az igazán igényes hazai zenekarok nincsenek éppenséggel kiváltságos helyzetben. Ha a próbálkozó nem süllyed le arra a szintre hogy holmi tévés tehetségkutatóban játssza a bohócot, igen nehéz helyzetben lesz ha elismertségre szeretne szert tenni. Magyarországon a helyzet igencsak nehézkes ha esetleg egy friss zenekar be akar futni. Akadnak alternatívát mint például élő-fellépések, EP-k, mp3-ban szétküldözgetett dalok de lássuk be, idehaza akkor kap országos népszerűséget nagyon hirtelen egy-egy előadó ha hajlandó beállni a sorba és nem önmagát adva kvázi megerőszakolja a zene műfaját, majd nyilvánosan égeti le magát az X-faktor avagy a Megasztár színpadán. Fizetett közönség előtt, előre kiszámolt szavazatokkal. Lehet így is, de ugyanakkor lehet úgy is ha az adott előadó/zenekar megőrzi sajátosságát, egyedi stílusát és bár kisebb népszerűség árán de szépen apránként terjeszkedik, válik ismertté és elismertté. A FlatBand névre keresztelt fővárosi formáció levélben keresett meg és mikor rákattintottam a Polar//Bipolar nevezetű single-kiadványuk első videójára (azért mondom hogy első mert kettő van, egy angolul és egy magyarul) akkor szinte rögtön megvett kilóra az a fajta electrocore/post-hardcore hangzás amelyet már ajnároztam nektek az angol Enter Shikari kapcsán (ITT) és meglepően jó volt hallani ilyesmit magyar szöveg kíséretében is. És ha már az Enter Shikari neve felmerült, el kell mondanom, hogy az egyébként electrocore/trancecore és post-hardcore/changecore stílusokat keverő FlatBand a leginkább ezzel a zenekarral rokonítható. Megvan bennük mindaz az izgalmas kísérletezgetés és odapirítós dalszövegek amelyek a Shikari-ra is oly jellemzőek ám itt jön a képbe egy igen fontos tényező, mégpedig hogy a FlatBand ízig-vérig magyar banda. Ugyan a problémák amelyeket a nemrég megjelent Polar//Bipolar single mondanivalója is feszeget globálisak, az egész világra kiterjedőek (ezt pedig csak még jobban kihangsúlyozza a videoklip), mégiscsak közelebbinek érezzük ha minderről magyarul átadva hallunk.

Flatband_1.jpg

A srácok tehát remekül átültették a Shikari magvas mondandóit de lássuk inkább a hangzást. Nos, ez engem leginkább a már említett Enter Shikari második albumára (Common Dreads) emlékeztetett amelyről nem is értem hogy miért nem írtam a nyáron kritikát, holott rengeteget hallgattam. A Polar//Bipolar hangzása leginkább erre a zúzós, elektronikával jócskán megfűszerezett stíluskavalkádra épít azonban – és ez számomra hatalmas piros pont volt – néha egészen durván elszállósra veszi a tempót. A refrrén instant slágeres, koncerten együtténeklős, úgyhogy ez abszolút jó választás volt de megvan a Polar//Bipolar hangzásában az a plusz ami nekem a Shikari zenéjében is nagyon fekszik. Méghozzá a sokaknak (például anyámnak...) össze-vissza zajkollázsnak tűnő durvulás, pittyegésekkel megtámogatott zúzás amely koncerteken üt igazán de azért otthon a hangfalat is szépen megdolgoztatja. A fent említett Common Dreads esetében nálam ilyen a Zzzonked című track volt. Mit ne mondjak, szeretem ha nagyon bedurvul egy-egy dal. Nagyon remélem hogy ha a FlatBand majd kiad egy CD-t akkor küldenek nekem is belőle egy példánnyal mert jelenleg nincs hozzájuk hasonló banda Magyarországon akik ennyire profin és ennyire jól játszanák a Shikari -által kitaposott ösvényen haladó electrocore/post-hardcore zenét. Ha a FlatBand így folytatja tovább akkor nagyon könnyedén lehetnek a gondolkodó hazai fiatalok egyik kedvenc zenekara. Én mindenesetre szurkolok nekik és ezúton is köszönöm a srácoknak hogy felkerestek és hogy általuk megismerhettem egy újabb olyan hazai zenekart amelyet figyelemmel követhetek eztán és amelynek igen fényes jövőt jósolok már most. Hiszen mint a bevezetőből is kiderült, az egyediség nagy kincs. Ha egyszer én is eljutok odáig hogy felrázom a haverokat és végre összeáll a bandánk (és nem csak itthon gitározgatok a szomszédok és anyám legnagyobb örömére) akkor 100% hogy mi sem állunk majd be a sorba, dacára az igen kecsegtető tehetségkutatós honoráriumoknak (siker, pénz, csillogás, stb.). A lófaszt! Ha az ember zenélésre adja a fejét akkor igenis csinálja igényesen és ne úgy mint a fél tucat másik. Ezzel a gondolatmenettel egy kissé ugyan eltértem a tárgytól (majd máskor kifejtem) de a lényeg az hogy a FlatBand is remekül példázza azt hogy igenis meg lehet maradni igényesnek és potenciállal teli zenekarnak ebben a nagy magyar átlagban is. Nem mellesleg pedig emellett még tényleg kurvajó zenét is nyomnak, úgyhogy várom a folytatást, srácok! ;)

A Polar//Bipolar ingyenesen letölthető ITT

A Polar//Bipolar magyar nyelvű verziója:

A Polar//Bipolar angol nyelvű verziója:

A FlatBand Facebook-oldala: http://www.facebook.com/FlatBand

A FlatBand SoundCloud-oldala: soundcloud.com/FlatBand

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr645619074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása