Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Nelson Mandela, apartheid, rasszizmus, miegymás

2013. december 08. - SoltBrain

Már korábban is írtam egy rövid értekezést ebben a témában, de most -Nelson Mandela halálának aprópóján- némiképp kiegészítve leírom nektek is, mert úgy érzem, hogy ebben a témában vannak jó meglátásaim, amiken nem gondolkodik el mindenki. Nelson Mandela személyisége megosztó a politikában, egyesek demokrata szabadsághősnek, antirasszista szószólónak tartják, míg mások csak egy kommunista, áldemokrata, fehérgyűlölő fekának. Az apartheid valóban elnyomás volt a négerek részére, de vajon jobb lett-e a dél-afrikaiak élete az apartheid bukása után? Járjunk utána dél-afrikának és ismerjük meg a rasszizmus okát és természetét.

A rasszizmus egy nagyon összetett témakör, és a baj az, hogy szerintem a liberálisok és a nácik egyaránt rosszul kezelik a kérdéskört. A liberálisok a polkorrektség nevű kamu címszó alatt túl sokat pátyolgatják a fekákat (meg cigányokat és zsidókat is), míg a náczik meg mindig általánosítanak, és mindenkiről a legrosszabbat feltételezik. Lehetséges, hogy az igazság a kettő között helyezkedik el valahol. Én úgy gondolom, hogy az embereket a tettek alapján kell megítélni, ezért szerintem a rasszizmus előnytelen, mert az általánosító gondolkodás miatt olyan egyéneket is érint a kirekesztés, akik nem követtek el semmilyen bűnt. Végső soron nem a cigányt, zsidót, négert kell utálni, hanem a bűnözésüket

Beszéljünk egy kicsit a nácikról. Véleményem szerint nem kell túldimenzionálni a témát, egyszerűen az lesz neonáci, aki nem bírja kontrollálni a rasszista hajlamait. A neonáci is ember, csak jobban utálja a négereket, a zsidókat, meg a cigányokat. A gondolatai gyűlöletkeltőek, de gyakorlatilag bármelyik mozgalmat (kommunisták, boszorkányüldöző keresztények, iszlám fundamentalista, stb.) lehetne ennyire démonizálni, már csak a meggyilkolt emberek száma alapján is. A problémám az, hogy a médiában mindig csak az antiszemita részét halljuk a nácizmusnak, de ez csak részigazság. Ha a náci eszmét megnézzük, akkor láthatjuk, hogy Hitler a germánokon kívül gyakorlatilag minden népet az alsóbbrendű vagy szolganép kategóriában helyezett el. A legalsó kategóriában a négerek, cigányok és a zsidók helyezkedtek el, és mivel zsidók vannak kb. 15 millióan, négerek meg vagy 900 millióan, akkor azt is lehetne mondani, hogy a náci eszme a négerek ellen jött létre… (Zárójelben megjegyzem, hogy Hitlernek nem sok önálló gondolata volt, szinte minden gondolatát más rasszista és okkult mozgalmakból vette át. A fehérek felsőbbrendűségét hirdető szólamot a Ku-Klux-Klántól vette át, akik már a 1800-as években is hirdették az eszméjüket, emellett Hitler vett át tanokat az olasz fasizmusból, a bolsevizmusból és még sok más tant beépített a politikai eszméjébe.)

A rasszizmus problémájának a lényege az, hogy a négerek és a cigányok ténylegesen több erőszakos bűncselekményt követnek el, mint a fehérek, csak éppen az a nem mindegy, hogy a rossz szociális háttér, vagy az öröklött bűnözői hajlam készteti-e őket erre. A kérdésnek az egyszerű továbbgondolása az, hogy ezeket a népcsoportokat, vagy nagyrasszokat be lehet-e illeszteni a társadalomba, vagy születésüktől fogva vadabbak és nem képesek kultúrát létrehozni.

Úgy gondolom, hogy a rasszizmus megértéséhez meg kell vizsgálnunk Dél-Afrikát és a korábbi rendszerét az apartheidet. A dél-afrikai népesség elég sokszínű, a történet szempontjából megemlíteném a legfontosabbakat. Vannak a búrok, a holland telepesek leszármazottai (de francia, német és más európai protestánsok is beolvadtak ebbe a csoportba), vannak a bantu négerek, vannak az ázsiaiak (főleg indiai, kínai stb. vendégmunkásokból). És vannak a negyedik csoport a színesek, ők az előbb említett három csoport keveredéséből keletkeztek. Ha kicsit belegondolunk, akkor rájöhetünk, hogy a dél-afrikai apartheid valójában egy neonáci rendszer volt a tartalmát illetően. A náci Németországban a zsidóknak, cigányoknak, németeknek beírták az igazolványába, hogy melyik népcsoportba tartoznak és megtiltották a köztük történő házasságot, illetve e népcsoportok bármiféle keveredését, mivel a nácik úgy gondolták, hogy a zsidó, a cigány, meg a néger lerontja a genetikai állományukat. Gyakorlatilag majdnem ugyanezt csinálták Dél-Afrikában is, itt a bantu négereket, a fehéreket, az ázsiaiakat és az ezek keverékéből származó színeseket különítették el, és megtiltották e csoportok között a házasságot és a gyereknemzést. Megemlítendő, hogy az apartheidet kieszelő búr vezetők nagy része a náci egyetemeken tanult, még a 30-as években, és ez alapján alkották meg és alkalmazták a fajelméletet, és a rasszhigiéniát, amely azon a rossz elgondoláson alapult, hogy a néger, az ázsiai az egy másik fajba tartozik, mint a fehér. Elmagyarázom, miért marhaság ez. A fajnak az a definíciója, hogy egymással szaporodni képes egyedek közössége. Az eszkimó még a négerrel is tud gyermeket nemzeni, mivel a két nagyrassz között nem akkora a genetikai különbség, hogy ez gondot okozzon. Az emberből csak egy faj van a Homo sapiens sapiens, amelyből csak nagyrasszokat és népcsoportokat lehet elkülöníteni. Apró eltérések vannak a rasszok között, de azért állatfajnak túlzás nevezni őket.

Érdekesség 1.: Az alábbi videón Eugene Terreblanche, a Búr Ellenállási Mozgalom (Afrikaner Widerstand Bewegung) vezetője látható, aki az apartheid (faji elkülönítés) rezsim egyik legnagyobb támogatója volt.

A lényeg az, hogy valóban elnyomták a bantu négereket, az ázsiaiakat és a színeseket, de most, az apartheid bukása után sokkal nagyobb az erőszakos bűnelkövetések száma (néger bűnözés) mint valaha. Dél-Afrikában gazdasági visszaesés is van, az egész világon a legtöbb nemi erőszakot itt követik el, illetve a fehér telepesek ellen nyílt etnikai támadásokat intéz a néger lakosság. A négerek jelentős része nem él jobban, mint a szegregáció idején, ellenben a fehéreknek is létrejött egy lecsúszott rétege, amely nyomornegyedekben tengődik. A négerek már bekerültek a bíróságokra is és sokszor a fehérek ellen hoznak elmarasztaló ítéletet, ha egy néger és egy fehér közötti pereskedésről van szó. Magyarán szólva a rasszizmus ugyanúgy tombol Dél-Afrikában, csak már a bantu négerek csinálják, mert nem csak akkor van rasszizmus, ha egy négert a származása miatt rabszolgasorba taszítasz, hanem akkor is, ha egy fehér embert a bőrszíne miatt kirabolsz.

Érdekesség 2.: egy néger véleménye az apartheid utáni korszakról, szerinte nem lett sokkal jobb a helyzete (angol nyelvű).

Az nem igaz, hogy a négerek egy külön faj lennének, de az igen, hogy nagyobb mértékben bűnöznek (vonatkozik ez a cigányokra is). Lényeges kérdés, hogy ez az ottani rossz szociális állapotok miatt, vagy a genetika miatt van. Az afro-amerikaiaknak van egy jelentős felemelkedett rétege, akik sportolók, művészek és értelmiségek, de az amerikai négerek egy jó része továbbra is gettóban él és bűnözik. Magyarországon a cigányoknak más a helyzetük. Nagyon kevés sportolót adtak a társadalomnak, művészeket se olyan sokat, értelmiséget pedig elenyésző mértékben.

Érdekesség 3.: Nelson Mandela és egy négerek körében elterjedt népdal…

A konklúzió az, hogy az embereket a tetteik alapján kell megítélni, szerintem nincs sok értelme általánosítani, mert nem old meg semmit, de azt is tudni kell, hogy a rasszizmus mindig többirányú dolog, a néger-fehér ellentét mindkét szereplője követett már el hibákat.

Akit érdekel a téma, még sok további videót is találhat az interneten:

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr365681614

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dél-Afrikáról 2014.01.12. 11:56:24

Kissé rendhagyó témát választottunk mára, okkal. „Historia est magistra vitæ” (Cicero). Dél-Afrika valódi történetét mindannyiunknak ismernie kell, hogy nota bene, láthassuk mit művelhet egy gyönyörű országgal egy sátáni eszme, amely mint egy vír...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása