Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Öt film, amit nem szeretnél újranézni

2014. május 03. - -Britpopper-

Fiúk-lányok, a Top 10 kedvenc videojátékom lista II. részét újfent el kellett tolnom egy héttel mert közben rátaláltam erre a félig megkezdett összeállításomra amit még tavaly kezdtem el írni, és elérkezettnek láttam az időt ahhoz, hogy befejezzem és közzétegyem nektek. Hasonló lett mint a nagy sikert aratott Top 10 lélekgyilkos film és annak kiegészítője, a Még 5 (+1) lélekgyilkos film listáim. Igyekeztem olyan filmeket kiválogatni amelyeket én személy szerint nem szívesen néznék újra még egyszer. Pedig tudjátok, hogy én aztán bírom a lélekgyilkos filmeket és csak igen kevés alkotás tud kiakasztani. Hát…az ebben a listában szereplő filmeknek ez maradéktalanul sikerült. De nem is csigázlak benneteket tovább, vágjunk bele:

5. The Seasoning House (2012)

Miről szól?

Egy fiatal, süketnéma lányról akit 1996-ban a dél-szláv háború idején katonák elhurcolnak egy olyan házba amely kifejezetten azért működik, hogy ott ágyhoz kötözött, bedrogozott lányokat erőszakolhassanak meg beteg lelkületű férfiak, természetesen pénzért cserébe (szakkifejezéssel élve: ''rape house''). A lány sorstársaival együtt érkezik azonban csakhamar a ház ''cselédje'' szerepet kapja. Azaz neki kell megmosdatnia, ápolnia és bedrogoznia a lányokat nap mint nap. Miután barátnője kegyetlen módon belehal egy ilyen…khm…aktusba, a lánynál végleg elszakad a cérna és véres (nagyon, nagyon véres) bosszút áll a gyilkoson, amivel olyan események láncolatát indítja el melyekre még ő sem számított. Halálos bújócska kezdődik a lepukkant házban, mindenki a lányt üldözi aki viszont rendkívül cseles és mivel milliószor jobban ismeri a házat belülről mint az éppen odaért helyi militarista erők (értsd: zsoldos katonák), igazán nem esik nehezére kijátszania őket. Csakhogy a katonáknak van fegyverük is. A The Seasoning House egy, az átlagosnál jobban sikerült lélektani dráma. Brutális, szörnyen nehezen emészthető és nem kicsit merész. Napokra képes leszedálni az ember lelkét.

Rosie-Day-as-ANGEL-19_1.jpg

Miért nem szeretnéd újranézni?

Mert a film szörnyen naturális és kegyetlen. Árad belőle a ragadós mocsok és olyan közelien adja át az emberi kegyetlenség és állatias viselkedésforma legkülönfélébb válfajait, hogy a film megtekintése után erős késztetést érzünk arra hogy lezuhanyozzunk, ugyanis le szeretnénk majd mosni azt a sok szennyet amit a The Seasoning House tapasztott ránk. Az egy dolog, hogy a filmben iszonyatosan durván erőszakolnak meg magatehetetlen lányokat de az már végleg beteszi a kaput, hogy némely aktus – extra pénz ellenében – halállal is végződik. Igencsak erőteljesen bassza szét a lelket ez az egyébként meglepően véres (és csak úgy mellékesen: gyönyörűen fényképezett) film. Megtekintése csak edzett idegrendszerrel bíróknak javallott. De talán még nekik sem. Ha pedig valaki hozzám hasonlóan gyűlöli a nemi erőszakot, akkor messzire kerülje el. Randifilmnek sem épp ezt ajánlom.

4. Redacted (2007)

Miről szól?

Egy csapat amerikai katonáról akik egy iraki kis faluban (Samarra) állomásoznak. Unalmas napjaikat már a járőrözés sem dobja fel, így egy napon a legnagyobb balfasz degenerált agyhalott amcsi köcsög (ezt jól esett leírni…) elhatározza, hogy lógjanak ki éjjel a közeli családi házhoz ahol él egy fiatal lány a szüleivel és ''játszadozzanak el vele''. Mivel az idióta társai jó kis szórakozást sejtenek emögött, vele tartanak. Igen ám de végül az események odáig fajulnak, hogy a lányt kegyetlen módon többen is megerőszakolják majd nemes egyszerűséggel agyonlövik, a családjával egyetemben. Hogy bizonyíték ne maradhasson, a holttestet fel is gyújtják. Azonban a bosszú keze messzire elér. A szabályosan kiirtott család hozzátartozói revansot vesznek. Csakhogy pont nem a bűnösökön, hanem az egyetlen ''ártatlan'' katonán. És tudjátok hogy mennek a dolgok a Közel-Keleten.

redacted.jpg

Miért nem szeretnéd újranézni?

Két jelenet miatt. Az egyik maga az ominózus megerőszakolás ami olyan élethűre sikeredett, hogy miután felkerült a YouTube-ra, egy fanatikus tag a hatására a való életben agyonlőtt pár embert egy reptéren, mert azt hitte valós felvételeket látott. A másik pedig a folyton kamerázgató és a megerőszakolásban egyébként részt nem vevő amerikai katona lefejezés formájában történő kivégzése. A Redacted ál-dokumentum (found footage) stílusban készült, így a benne látható jelenetek sokkalta élethűbbek. A lefejezés is rossz minőségű, életlen, képhibás, régi VHS-felvételeket idéző…pont olyan mint az igaziak. Ezek mellé felsorakoztathatjuk még azon jelenetet is amikor a kivégzendő amerikai katonát a nyílt utcán, fényes nappal úgy rabolják el pillanatok alatt mintha csak ott ez mindennapos lenne és ha hozzáteszem, hogy minden amiről a film szól 2005-ben a valóságban is megtörtént, egyértelműsíti, hogy miért kapott helyet ez a listán. Abszolút háború-ellenes film, de nem annyira pátoszos módon mint mondjuk a Bombák földjén. Ez sokkal kegyetlenebb, naturálisabb, nekem egyetlen egyszer elég volt végignéznem és tudtam, hogy soha többé nem akarom látni. Kár volt megvenni DVD-n annak idején. Tényleg: eladom, nem kell valakinek?

3. Megan is Missing (2011)

Miről szól?

Két barátnőről akik közül az egyik a címszereplő Megan (flegma, beképzelt, ostoba hülye picsa), a másik pedig Amy (értelmesebb de visszahúzódóbb…ám a film második felére kiderül, hogy ő ugyan nem picsa de akkor is hülye mint a segg). A sztori középpontjában pedig a netes ismerkedés és ennek veszélyei állnak. Megan rendszeresen lóg az MSN-en, össze-vissza flörtölget vadidegen alakokkal, majd miután az egyikkel leszervez egy találkozót, másnapra rejtélyes módon eltűnik. A családja kétségbeesetten próbál a nyomára bukkanni, a rendőrség viszont hasztalannak bizonyul. Amy is felkerekedik hát, hogy a saját kezébe vegye az ügyet. Megan naplózott beszélgetéseiből rájön, hogy kivel szervezte a csaj az utolsó találkozóját és ő maga is felveszi a rejtélyes alakkal a kapcsolatot a neten. Közben valami fétis-oldalra kikerül néhány kép amiken Megan…nos, nincs épp a legjobb állapotban. Szája kipeckelve, valamiféle kalodába van zárva, félmeztelen, sebek és vágások borítják egész meggyötört testét. Nehezen hihető, hogy van még remény arra, hogy életben van. Ennek ellenére Amy tovább nyomoz (bár ne tenné…) amíg egyszer csak olyan helyzetben nem találja magát ahonnét már nincs visszaút.

2_7_1.jpg

Miért nem szeretnéd újranézni?

Az utolsó fél óra miatt. Az ominózus utolsó fél óra ugyanis annak a sorozatgyilkosnak a videofelvétele aki elrabolta, megerőszakolta, megkínozta, majd megölte Megan-t és kicsivel később Amy-t is foglyul ejtette. Gyomor kell ezekhez a jelenetekhez, ugyanis Amy végig egy sötét pincében raboskodik, a gyilkos néha beszélget vele, néha megerőszakolja, majd a legvégén arra kényszeríti, hogy másszon be egy olajos hordóba Megan oszló holtteste mellé és a film utolsó néhány perce konkrétan azzal telik, hogy a gyilkos elássa a két barátnőt egy erdő közepén, az éjszaka leple alatt. Az ál-dokumentum (found footage) stílusban készült Megan is Missing sajnos erősen hatásvadász. Rendesen túloz. Ha korrekt filmet akartok ebben a témában akkor ott a Trust (2010) ami sokkal mélyebben adja át a netes ismerkedés veszélyeiről szóló mondanivalót. Jelen tárgyalt fim viszont erre nem képes. Viszont legalább sokkol, és utána kétszer is meggondoljátok majd, hogy vajon kiknek válaszolgattok Ask.fm-en.

2. Visszafordíthatatlan (2002)

Miről szól?

Hol kezdjem? Az elején? Nehéz, mert az eleje a vége. Címéhez méltón a Visszafordíthatatlan stílszerűen a végénél kezdődik és visszafelé játszódik le az egész történet. A középpontban egyébként három barát (két férfi és egy nő) áll akik együtt indulnak el bulizni csakhogy az este szörnyű véget ér mikor a nő egyedül hazaindulván egy kihalt aluljáróban brutális nemi erőszak áldozatává válik. Pasija és annak barátja már akkor érnek oda amikor a nőt épp a mentőbe teszik. Arcát, melyet pár órája még elegáns smink díszített, véres zúzódások borítják. A pasija (Vincent Cassel iszonyat erős alakítása) bosszút esküszik és barátjával együtt elindulnak az éjszakába hogy felkutassák azt aki ezt a szörnyűséget elkövette. Parádés, hogy a film eme revans beérésével nyit. Előre tudhatjuk már, hogy mi lesz a végkifejlet. Azonban a cselekmény mozgatórugója egyértelműen a nemi erőszak és annak következményei.

qqq.jpg

Miért nem szeretnéd újranézni?

A megerőszakolós jelenet miatt. Borzasztóan el van nyújtva, percekkel hosszabb mint kellene lennie, már-már az elviselhetetlenség határán áll. Gáspár Noé rendező mindig is híres volt polgárpukkasztó, tabudöntögető stílusáról de amit ebben a filmben véghezvitt, az minden, csak nem megszokott/populáris. Gyűlölöm a nemi erőszakot, ez a film pedig percekig kényszeríti rá, hogy végignézzük az…aktust. Az egész ráadásul egy metróaluljáróban történik meg, tehát az ember valamilyen szinten még várná is, hogy majd egy arra tévedő járókelő véget vet az egésznek. De nem, ilyesmiről szó sincs. Monica Bellucci alakítása legalább annyira erős mint Cassel-é, kettejük párosa intenzíven vibrál az egész film alatt. Furcsa az egész koncepció azáltal, hogy a végéről kezdve haladunk visszafelé az időben de a francia filmművészet már csak ilyen elvont. Erős film, kegyetlen és durva. Felébreszti bennetek a kérdést, hogy Ti mit tennétek ha valaki megerőszakolná a barátnőtöket?

1. Harry Brown (2009)

Miről szól?

Egy iszonyatosan merész angol film amely egyszerre idézi az 1995-ös La Haine (A gyűlölet) és a 2008-as Eden Lake filmeket. Nem mellesleg kiadásának évében be sem mutathatták, ugyanis épp akkoriban dúltak a lázongások Angliában és a film nagyon sok szempontból mutatott azonosságot velük. Témája – az Eden Lake-hez hasonlóan – a mai fiatalság és annak minden árnyoldala. Főszereplője Harry Brown (Michael Caine) aki London egyik rosszabb hírű kerületében tengeti nyugdíjas napjait. A placcot drogosok, dílerek, piti bűnözők lakják. Harry egyetlen szórakozása, hogy legjobb barátjával sakkozik néhanapján. Igen ám, csakhogy eme legjobb barátja hamarosan összetűzésbe keveredik az egyik helyi bandával. Azok megölik, a gyilkosságról pedig még felvételt is készítenek. Harry eztán a saját kezébe veszi az igazságszolgáltatást. Egymaga indul el felkutatni mindenkit aki részt vett a gyilkosságban és bosszúja nem ismer kegyelmet. A Harry Brown bosszúfilm.

harry_brown03.jpg

Miért nem szeretnéd újranézni?

Mert túlságosan sok a valóságalapja. Mint említettem, pár évig be volt tiltva ugyanis rengeteg párhuzamot lehetett találni a film és az akkori angol valóság között. A fiatalok tomboltak az utcákon, kocsikat gyújtottak fel, emberekre támadtak rá…a Harry Brown pedig ugyanezt prezentálja, csak még több erőszakkal. Lényege az emberi kegyetlenség és a mai modern fiatalság legsötétebb oldala. Nem is a drog, a pia és a szex. Sokkal inkább a szánt szándékkal elkövetett kegyetlenségek (a mobillal felvett gyilkosság nem kicsit megrázó), a törvényre magasról szarás, avagy a felelősségvállalás teljes hiánya. A Harry Brown nem foglalkozik a tabukkal, a filmben Harry pont ugyanúgy agyonlő egy drogost mint egy besúgó fiatal srácot. Megadja a lehetőséget a morális dilemmázásra, de mikor saját szemünkkel látjuk, hogy mennyire kegyetlenek a filmben szereplő piti bűnözők, akkor 100% hogy nem fogunk szimpatizálni egyikkel sem. A Harry Brown azért ennyire kemény film mert a valóságot adja át. Minden egyes ország, minden egyes városának, minden egyes szegletében találhatunk olyan helyeket mint amilyenek ebben a filmben is szerepelnek. Ahová még nappal sem szívesen megyünk (Dankó utca ismerős valakinek?). Ahol túlburjánzik a mocsok és az erőszak. Ahová gázpisztoly, vagy valamilyen szúró-alkalmatosság nélkül be nem tennénk a lábunkat. Nos, a Harry Brown egy ilyen helyet mutat be. Olyan társadalmi réteg lakhelyét akik jómódukban és unalmukban babakocsit tologató anyákra lövöldöznek a parkban, avagy öreg vénembereket szurkálnak halálra…pusztán szórakozásból. És ez bizonyos helyeken bizony valóban mindennapos. A valóságnál pedig nincsen rémisztőbb.

 

Ennyi lett volna eme lista. Bízom benne, hogy érdekesnek találtátok. A jövő héten már nem csúsztatom tovább, hanem hozom a Top 10 kedvenc videojátékom lista II. részét. Utólag is elnézést azoktól akik erre a hétvégére várták. Ha tetszett nektek ez a kis összeállítás és van rá a jövőben igény akkor szívesen előrukkolok még hasonlókkal. Ugyanis rengeteg filmről tudnék hasonlókat írni. Ha ajánlanátok nekem filmet akkor azt megtehetitek itt lenn kommentben, avagy a hivatalos Facebook-oldalunkon is.

Kellemes hétvégét mindenkinek! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr186111872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.04.21. 00:18:08

A listáról a "Megan is missing" cimű filmet láttam és tény: megbotrákoztatott. Bár kimondottan szeretem ha egy film megbotránkoztat. Mivel saját magam sem látom szebben a világot, mint ahogy a filmek ezt bemutatják. Nem tudom láttad vagy ismered e a "Szomszéd lány" cimű filmet? Számomra az is traumával járt. Bár nem olyan durván, mégis... szerintem nem semmi alkotás. :)
Illetve őszíntén ezért is szeretem a skizofrén horror filmeket. Bár a skizofrén mint pszihologiai fogalom nem pont a tudathasadásra értetendő, mert sok lelki betegséget foglal magába, a köztudban igy maradt meg. És látok bennük igazság alapot. :)

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2015.04.21. 11:23:54

Ha a 2007-es "The Girl Next Door"-ra gondolsz akkor igen, láttam én is, sőt, írtam is róla emitt: focker.blog.hu/2013/08/02/meg_5_1_lelekgyilkos_film Kifejezetten erős film a maga nemében. Viszont a "Megan is Missing"-hez hasonló például a "The Den" (2013) ami szintén elég sokkoló (bár a netes ismerkedés mellett inkább az internet kegyetlenebb oldalát mutatja be) avagy a cikkben is említett "Trust" (2010) amely ugyan már nem ál-dokumentum film de a témát nagyon jól a helyén kezeli. Ha esetleg felkeltette érdeklődésed, akkor keress rájuk. :)

2015.04.21. 11:35:21

Köszönöm. És nem tudtam hogy írtál róla, még nem néztem meg minden cikket amit írtál. >< De legalább a lelkem nyugodtabb, hogy tudom, láttad. :D Mondjuk meg kell sugnom: Ha valaki kér tőlem egy filmet "Mit nézzek meg? Nem tudsz ajánlani egyet?" Akkor mindig ezt ajánlom. A Szomszéd lány-t. Nem mondom el miről szól de hátha értelmesebb lény lesz az illető utánna, érdemleges az életre. :) :D

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2015.04.21. 14:20:06

Hát az biztos hogy egy olyan erős film amely mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Külön rátesz még pár lapáttal hogy igaz történeten alapul. Itt az eredeti sztori: en.wikipedia.org/wiki/Sylvia_Likens Szóval komoly témákat boncolgat, és egész hitelesen teszi mindezt. Nem mondom hogy kultfilm avagy akkora klasszikus lenne de semmiképp sem elhanyagoldandó mozgóképes alkotás. :)
süti beállítások módosítása