Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Nézünk, mint a moziban

2014. november 16. - -Britpopper-

Pénteken este mentünk a Csillagok között című új Christopher Nolan filmre és mire megtelt a teljes terem, elgondolkodtam azon hogy a sok vígan ropogtató és szürcsölő néző társaságában valóban van-e értelme moziban nézni egy ilyen elgondolkodtató, "agyas" filmet. Mert hát mint tudjuk, a hazai moziba járó közönség még mindig sokkal nagyobb előnyben részesíti a Transformers és Halálos iramban fimkek épp aktuális új epizódjait mintsem a kevésbé mainstream, függetlenfilmes alkotásokat. Hazafelé jövet elfilóztam ezen a témán. Érdemes több szempontból is megvizsgálni a mozibajárás előnyeit és hátrányait.

Kezdjük ott hogy igen, elismerem: vannak filmek amiket moziban nagyobb élmény nézni mint otthon a TV-n vagy monitoron keresztül. Bár ez főként inkább a 3D-technológiát kihasználó filmekre igaz. Velük viszont az a baj hogy mire kijönnek DVD-n és BR-en, már senki sem fogja megvenni őket mert ami a 3D-s vetítésen kurvajól nézett ki (például hogy az arcodba csapódnak a törmelékek egy robbanás után vagy ilyesmik) az már otthon, 3D nélkül kifejezetten vicces és teljességgel hatásvadász. Mondhatni illúzióromboló. De tegyük fel hogy kijön egy olyan film mint a Csillagok között. Elkezdi akkora hype övezni hogy még az is elmegy rá akinek fogalma sincs Nolan korábbi munkásságáról, esetleg látott egy új Batman filmet és annyi. De beül rá, aztán a felénél elalszik és a végén csak szidja a filmet hogy "unalmas" és "mentünk volna inkább arra a szexelős vígjátékra" meg egyebek. Az ilyen emberek már a film közepétől elkezdenek hümmögni és fészkelődni. Ez pedig mások számára zavaró lehet. Aztán ott van a "mindenen röhögő" kategória. Na, ez az a fajta aki még a Zongoristán is képes röhögni. Tipikusan olyan aki egy horrorfilmnél is a nevetéssel kompenzálja hogy egyébként már rendesen maga alá csinált. Jelenléte kibaszott zavaró tud lenni mert rendre kizökkent a filmből. Tavaly például elmentünk a Démonok közöttre. Számomra a mai napig egy remek film a Démonok között de moziban kvázi élvezhetetlen volt mert egy hülyegyerek mögöttünk folyton röhögött és kommentálta az eseményeket...egészen addig amíg valaki rá nem szólt hogy fogja már be a pofáját. Aztán ott vannak még a cigányok is (na, most mutogathattok hogy Britpopper mekkora rasszista!) merthogy nekik aztán holt mindegy, beülnek ők bármire ami éppen megy és persze viszik a népes kiscsaládot is. A vetítés alatt be nem áll a szájuk, magyaráznak össze-vissza, röhögnek ezek is (mit röhögnek, nyerítenek!) és egyáltalán nem meglepő hogy egy gyerekeknek szóló animációs filmre ülnek be mert nagyjából ez felel meg az értelmi szintjüknek. Az se zavarja őket hogyha a legkisebb puja a film közepénél összecsinálja magát és elkezd bömbölni. Nem zavartatják magukat (ahogyan nyilván otthon sem), igazából én már csak azt várom hogy mikor állnak neki dugni egy vetítés alatt. Ja, szóval necces kategória ez is. Mindemellé vegyük még hozzá hogy egy premierfilm ára 2000 forint magasságában mozog, de normál áron is 1500 környékén (persze a diák az olcsóbb, az 1300 körül van). A moziban a többség zabál. Ha csak az idei átlagot nézem, akárhányszor moziban jártam, mellettem valaki folyton zabált. A Haragon mellettem egy csaj McFreeze-t (!) kanalazott, mintha csak otthon lenne. Én nem tudom más hogy van vele de én film közben nem nagyon szoktam enni mert elvonja a figyelmem. Persze ízlések és pofonok.

tumblr_static_932uivpkqn8k00kkgc8w48o4s.jpg

Nagy dilemma hogy melyik éri meg jobban: elmenni és minél előbb látni egy várva-várt filmet hülye emberek között vagy pedig megvárni amíg már le lehet tölteni és otthon, fülhallgatóval, egyedül megnézni (avagy TV-n a családdal), na persze így már katartikus élményt hiába is várnánk. Mert például a Csillagok között első 40 perce utáni bármely az űrben játszódó jelenete a moziszékbe szegezett (főleg a fekete lyuk, huhh...) és nem valószínű hogy idehaza akármilyen 1080p-s BR-minőség vissza tudná adni azt az élményt. Meg kell jegyeznem továbbá hogy néha egészen szerencsésen jön ki nálunk a mozizás dolog és a fent említett zavaró tényezők közül egyik sincs jelen. Tavaly például a Mocsok alatt az a néhány ember akik összeverődtünk a vetítésre, egy emberként élvezte a filmet ami így hatalmas élmény volt. De ha azt vesszük hogy mondjuk az év legjobb akciófilmje (The Raid 2) el sem jutott hozzánk akkor érdemes elgondolkodni azon hogy beüljünk-e Az Ismeretlen Drakula meg John Wick -féle egészen nyugodtan kihagyható filmekre olyan árakon amelyekért rendelhetünk akár 2 pizzát is később, mikor az ominózus filmekhez már hozzájuthatunk online. Én amondó vagyok hogy aki mindenáron mozizni akar az semmiképp ne menjen premier vetítésre mert olyankor a legkülönfélébb szemetet söpri be a szél a moziterembe. Ha nagyon érdekli a film akkor várjon vele 1-2 hetet és akkor menjen el. Ha pedig érdekli de úgy érzi hogy tud még vele várni egy kicsit, akkor inkább legyen türelemmel addig amíg ki nem jön belőle a torrent. Ami meg ugyebár ingyenes.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr996899325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása