Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

The Last Door – Chapter 3: The Four Witnesses

2015. február 20. - -Britpopper-

Azt bizonyára tudjátok már hogy mennyire nagy favoritom a spanyol készítők által epizodikus formában megjelenő gótikus horror stílusú point 'n click kalandjáték, a The Last Door. Az 1. fejezet teljesen magával ragadott, beszippantott a játék félelmetes világába. A 2. fejezet még tovább szőtte az egyébként is kacifántos sztorit, most pedig itt a 3. fejezet amely a The Four Witnesses címet kapta. Elöljáróban annyit elárulhatok hogy a színvonal továbbra is nívós, Poe és Lovecraft inspirációs hatása pedig talán minden eddiginél jobban tetten érhető. Kicsit előreszaladok most, de muszáj megemlítenem hogy eme epizódban ellátogatunk majd egy csatornarendszerbe is ahol találunk egy levelet, melyben az áll hogy az írót patkányok üldözik és ott loholnak a nyomában, hallja őket lépten-nyomon. Ez egyértelmű utalás Lovecraft "Patkányok a falban" novellájára. De ugyanígy Poe is rendre megidéződik, elég ha csak az elhagyatott kúriában történő eseményekre gondolunk. Szerencsére a The Last Door még mindig mesterien használja a horror védjegyeit, látszik hogy a készítők bővelkednek még ötletekben - kreativitásban nincs hiány.
thelastdoor3_2.jpg

Ez a jelenet egy az egyben az Árvaházat idézte meg

A történet onnan veszi fel a fonalat ahol az előző fejezet abbamaradt. Jeremiah magához tér a koporsóban, melyben élve eltemették a bentlakásos iskola udvarán. Miután kiszabadulunk, egy nagyon furcsa meglepetés ér bennünket: a távoli London egyik nyomornegyedében találjuk magunkat, hajléktalan emberek és bűzös mocsok közepette. Miután felocsúdtunk megdöbbenésünkből, nekiláthatunk megtalálni egyrészt a kiutat, másrészt indokolt kérdéseinkre a válaszokat. Hogy a frászba kerültünk Londonba? Miért van a zsebünkben egy előadásra szóló színházjegy? Ki az az alak aki lépten-nyomon követ bennünket, de ha utána akarunk menni, meglép? Újfent megannyi megválaszolandó kérdés merül fel a játék során, a kép pedig csak részben tisztul ki a végére, hiszen jópár rész hátravan még (arról nem is beszélve hogy folyamatosan készítik az új fejezeteket). Szóval London mocskos, ködös utcáit bejárva kezdődik újabb kalandunk. Amely nekem egy picit rövidebbnek és jóval könnyebbnek is hatott mint az előző epizód.

A komor hangulat továbbra is átjárja a játékot. London utcái az olyan filmeket idézik meg mint a Pokolból, avagy a Polanski -féle Twist Olivér. Később pedig - szinte már-már kötelező módon - ellátogatunk egy kísérteties kúriába ahol még egy szellembe is belefuthatunk. Ez a rész külön kiemelendő. Történt ugyanis hogy betértem egy kis szobába, ahol az ágyon ült az a...nő. Elbeszélgethettünk vele, ekkor felajánlotta hogy játsszunk. Méghozzá bújócskát. És hogy mi legyünk a hunyó. A fal felé fordulva kell számolni, majd hirtelen megfordulni. A szellemnő pedig mindig egyre közelebb és közelebb jön. De nem csak ő, a szoba is változik. Bár ez mellékes. És hát melyik filmben láthattuk már ezt? Bizony, az Árvaházban amely - mily meglepő - szintén spanyol alkotás és ugyebár Guillermo del Toro műve, aki idén a Crimson Peak-el igen nagyot kaszálhat. Ó, egyébként eme említett film is gótikus horror lesz. Nem mondhatjuk hogy nem vagyunk ellátva ebben a stílusban fogant címekkel.
the-four-witnesses-01-600x352.jpg

A négy tanú közül kettőt már ismerhetünk

A fejtörők továbbra sem nehezek. Én egyedül a játék végén töltöttem a kelleténél több időt egy fejtörővel, de az csupán azért volt mert a munkahelyemen játszottam végig ezt a fejezetet. Adva van ugyanis egy jókora, köddel beborított terület ahol egy kis versike alapján kell tájékozódnunk, mégpedig úgy hogy az adott sorban szereplő környezeti hangokra (szél, madárcsicsergés, hullám, csend) kell figyelnünk. Namost ez itt benn nekem nehezen ment ugyanis nincs hangfal a gépemen. Úgyhogy eleinte próba-cseresznye alapon próbálkoztam de mivel a játék random generálja a továbbjutáshoz szükséges hangokat, csakhamar kölcsönkértem kolléganőmtől egy fülest és azzal seperc alatt továbbvittem ezt a szakaszt. A történet egyébként szépen lett folytatva, kifejezetten várom már a 4. fejezetet amelyhez már csak a magyar fordítást kell megvárni. Egyébként ha már magyar fordítás: ez az epizód kifejezetten igényesebb fordítást kapott mint az előző, látszik hogy a fordító jóval több időt ölt bele. A Chapter 3: The Four Witnesses abszolút megéri a rá áldozott 1-2 órát, a színvonal ugyanis cseppet sem esett az előzőekhez képest. Jumpscare jelenetekből is kapunk néhányat (a kulcslyukon bekukucskálás mondjuk klisés volt, de hatásos) és az atmoszféra is kifejezetten félelmetes (főleg a házban, mikor a fürdőben a zuhanyfüggöny mögül kuncogást hallunk és elhúzva egy kádban ülő próbababa fogadja hősünket), Jeremiah pedig tovább merül saját, és barátja, Anthony múltjába - újabb titkok és rejtélyek közepette. Point 'n click és horror fanoknak vétek lenne kihagyni. Az alábbi linken ingyenesen (és magyar felirattal) érhetitek el:

www.thelastdoor.com

Értékelés: 10/7

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr567182265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása