Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

A Breaking Bad letudva

2015. augusztus 20. - -Britpopper-

Végre valahára. Nem tudom miért, de korábban sosem voltam annyira oda érte. Rengetegen ajnározták már nekem de valamiért sosem vettem rá a fáradtságot hogy belekezdjek. Egészen idén nyárig. Gondoltam ha már úgysincs épp mit néznem és a jelenlegi friss sorozatok közül sem izgat komolyabban semelyik, akkor jöjjön a Breaking Bad. És hát rohadtul nem bántam meg. Az 1. évad még nehézkesen indult, úgy voltam vele hogy persze tök poén a szerencsétlen kis kémiatanár Walter White kálváriája amint régi diákjával, Jesse-vel elkezdenek methet főzni. Emlékszem, az első 4-5 rész után még fogalmam sem volt róla miért ezt a sorozatot tartják sokan a világon a legjobbnak és hogy miért van elájulva tőle mindenki. De végignéztem tisztességgel és arra jutottam hogy megéri folytatni (kevés sorozattal vagyok így). A 2. évad már jobban tetszett, főleg hogy bejött a képbe a sorozattörténelem egyik legjobban megírt gonosz karaktere, Gus Fring. Walter és Jesse mellett ő lett a harmadik kedvenc karakterem, kinek sztoriját a 3. és a 4. évadban bontották ki igazán. Közben új karakterek jöttek és régi karakterek haltak meg, de ami igazán mesterire sikeredett, az Walter metamorfózisa volt. Öröm volt látni hogy piti kis meth-készítő kémiatanárból hogyan kapaszkodik egyre feljebb és feljebb a ranglétrán. Én meg egyszerre azon kaptam magam hogy már kettesével nézem esténként az epizódokat és hogy teljesen magába szippantott a sorozat. A legjobb évad szerintem - csak úgy mint a Dexter esetében - a 4. évad volt, főleg annak is a vége (konkrétan a nagy leszámolásra gondolok). Iszonyúan tetszett. Ja, és végre elkezdtek rendesen káromkodni. Korábban csak "shit" volt, itt már megjelent pár "fuck" is. Érezhetően bekeményített a sorozat, minden szempontból. És ez nagyon jót tett neki, bár a 4. évadra a Breaking Bad már kultsorozatnak számított. Hála az égnek nem húzták el a dolgokat, az egyébként zseniális 5. évad a sorozat végét jelentette (azóta már fut a spin-off sorozat Better Call Saul címmel). A legjobb az egész Breaking Bad-ben hogy azon felül hogy tényleg baromi izgalmas, kerek egészet alkot. Remekül oldották meg a végjátékot és a sorozat lezárását, miközben rengeteg apró kis kikacsintást iktattak be a régebbi epizódokra reflektálva (pl. érdemes megnézni a Walt és Gus közötti párhuzamokat, lásd: szendvics készítése, a Volvo, stb.). Ezek közül nekem a kedvencem az Walt gatyája volt, mely az 5. évadban egyszerűen csak ott hevert a sivatagban miközben Walt elgörgette mellette a pénzzel teli hordót - ugyanez a gatya röppent a levegőbe az 1. évad 1. részének legelején.

design_17_masolata.jpg

Én mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a sorozatot mert a Breaking Bad tényleg átkozottul jó és izgalmas. Leköti az embert, csak az 1. évad első néhány részén kell túl lenni. De ami utána jön, az példaértékű. És mint mondtam, ez végre tényleg egy olyan sorozat amelynek van tisztességes lezárása és kerek egészet alkot. Nem fogok spoilerezni nektek de feel good befejezésre ne nagyon számítson senki. Azt hiszem Walter és Jesse viszontagságos kalandjai még nagyon sokáig követendő példaként fognak szerepelni minden sorozatkészítő számára, bár ehhez hasonló mesterművet már úgysem fog készíteni senki sem. A Breaking Bad mára beitta magát a köztudatba, mémekről, pólókról és ajándéktárgyakról köszönnek vissza a sorozat híressé vált szállóigéi. Aki valaha is top10-es listát akar csinálni sorozatokról, az mindenképp kell hogy szorítson egy helyet a Breaking Bad számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr227712478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása