Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Gyere home videót nézni: Sinister 2 – Az átkozott ház kritika

2015. augusztus 24. - -Britpopper-

Azok a mozik, amiket manapság úgy próbálnak eladni, hogy a plakátjaikon kihangsúlyozzák hogy "a Paranormal Activity és az Insidious készítőitől", nagyjából ugyanaz a marketingstratégia, ami annak idején a Fűrész készítőihez kapcsolódó filmekkel volt. Más kérdés, hogy az ilyen jó előre beharangozott filmek általában elég nagyot buknak. Számomra a 2012-es Sinister egy korrekt kis horror volt, nem több, de nem is kevesebb annál. Helyén voltak benne a jumpscare-ijesztgetések, volt egy épkézláb története és még Ethan Hawke-ot is sikerült megnyerni a főszerepre. Bár ezek után tényleg nem vártam volna, hogy pont a Sinister kap valaha folytatást (hiszen ezt semmi sem indokolta), de lám, itt van nekünk az Átkozott Ház alcímmel ellátott 2. rész. Lássuk, mit tud felmutatni!

sinister-2-2.jpg

Kezdeném rögtön azzal, hogy a Sinister 2 rendezője (Ciarán Foy) nem tapasztalatlan a horror műfajában, ugyanis a 2012-es Citadell is az ő nevéhez fűződik. Azt a filmet egyébként idén tekintettem meg és bár nem volt rossz, sajnos a végére nagyon, de nagyon összecsapták. És ez remekül illik a Sinister 2-re is. Teljesen jól indul, szinte egyből visszaránt az 1. részben tapasztalt hangulatba, aztán a végére akkora banális nagy, értelmetlen baromsággá válik, hogy az ember legszívesebben fejvesztve menekülne a moziteremből.

sinister21.jpg

A történet középpontjából ezúttal egy gyerekeit egyedül nevelő nő (Shannyn Sossamon) és annak két csemetéje van, nameg az őket segítő ex-sheriff helyettes (James Ransone) aki a Bughuul (más néven: Mumus) után nyomoz. Sajnos a nő a két gyerekkel pont egy olyan helyre költözik, ahová nem kellene. Mondjuk jó okuk van rá, ugyanis a lepattintott, agresszív férj ott lohol a nyakukban hogy - akár erőszak árán - újra egyesítse a széthullott családot. Bár sokkal nagyobb gond hogy a Bughuul kiszemelte magának a család két gyermekét és éjszakánként szellem-gyerekekkel invitálja meg őket a pincébe ahol kínzós, snuff-film -féle home videókat lehet nézni egyfolytában. Ezek egyértelműn a film legjobb pillanatai, mert azon kívül, hogy ultra-brutál mind, nagyon jó feszültségfokozók. És ez a film többi részéről már nem mondható el. Az ijesztgetések rohadt kiszámíthatóak és némelyik teljesen logikátlan. Például emlékezetes a már az előzetesben is lelőtt templom-folyosós jelenet mikor is a "főszereplő" csávó egy elemlámpával világít a sötétbe, hátha hirtelen ott talál valakit (vagy valamit). Na ezt a lámpával fel-le világítást megcsinálja egymás után vagy ötször, de kérdem én: minek?! Miért nem volt elég egyszer odavilágítani? Nem értem a logikát. Sajnos ilyen baromságok a film hátralevő részében is gyilkolják az agysejtjeinket, hogy aztán a legvégét sikeresen teljes mértékben hazavágja az idióta befejezés és egy olyan pofátlanul lenyúlt jumpscare-jelenet, amit egy az egyben az 1. részből hoztak át.

sinister_2.png

Nem sokat segít a Sinister 2-n az sem hogy többet megtudunk a Bughuul múltjáról, mert ezt már az előző részben is pedzegették. Tök érdekes ez a múltban nyomozgatós szál, de sajnos idő előtt lezárják. Mondjuk sikerült a film kb. háromnegyedénél ellőni mindezt, akkorra meg már úgy voltam az egésszel, hogy épp mereven szuggeráltam a terem túlsó végében lévő, zölden világító EXIT feliratot. Nem fogott meg annyira a Sinister 2 hogy közepesnél többre értékeljem, de azért teljesen nem fogom lehúzni, mert akadnak igenis korrekt pillanatai. A már említett kegyetlen home videók, a sztori és a zene (a kukoricaföldes üldözésnél rohadt jó dallamok csendülnek fel) elviszik a hátukon, de azért a 3. részt most már jobb lenne egy tapasztaltabb rendező kezébe adni - avagy hagyni végre a Slipknot-tag kinézetű Bughuul-t, hadd nézegesse egymagában az idióta home-videóit a Pokolban. Ott talán többen értékelik.

Értékelés: 10/5

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr607729762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fehérfarkas 2017.07.11. 19:07:37

Nem méltő az 1. részhez. Az első rész viszont sokkal jobban tetszik, mint a kritikát írónak.
A Sinister 1. része nem véletlenül került be sok helyen a legjobb, legparáztatóbb horrorfilmek közé. Magát a gonoszt, a mumust és a szellemeket is csak nagyon keveset mutatták, akkor is csak pár pillanatra, míg a folytatásban perceken keresztül egyfolytában, sőt már maga a film is az egyik szellemgyerekkel kezdődik. Ennek ellenére az 1. rész a hátborzongatóbb, míg a 2. részt az ember csak nézi, de 1-2 jeleneten kívül egyáltalán nem parázik. Sőt, a végén már a gonosznak drukkol az ember, ami egy horrorfilmnél elég rossz ómen, hogy ahelyett, hogy félnénk a főgonosztól, inkább neki szurkolunk.

Történetben egyébként nem rossz a 2. rész. Sőt, maga a történet egész jól fel van építve. Csak a kivitelezés. A színészi játékok, a hangulat hiánya, nem megfelelő zenei és zaj aláfestések, illetve a vágások és látványbeállítások. A forgatókönyvíróból lett most a rendező, és látszik, hogy nem tudta mit csináljon a kamerával, vágásokkal és zenékkel. Egy jó paráztatós horrorfilmet készíteni művészet, ahol a rendező éreztetni tudja a paráztatós, félelmetes hangulatot. Itt a sztori meg van, a látvány meg van, csak éppen a hangulat hiányzik. Egy rendes, hozzáértő producerrel igazi paráztatós horror lehetett volna. Így a kihagyott lehetőségek tárháza.

Mindezt úgy, hogy maga az 1. rész egy igazi paráztatós horror film, ahol a néző akkor is parázik attól mi lesz a szereplőkkel, amikor egyébként a filmben semmi sem történik - csupán a hangulat miatt, mert annyira jól el van találva félelmetes, nyomasztó hangulat. Na, ez az ami a 2. részből hiányzik.
süti beállítások módosítása