Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

The Fall – 1. évad kritika

2015. szeptember 07. - -Britpopper-

Nagyon megtetszett ez a sorozat. Eleve imádtam régebben a Dexter-t, és én is baromira sajnáltam hogy a 4. évad után látványos lejtmenetbe kezdett, a sorozatot záró finálé pedig egyszerűen pocsék lett (már majdnem Mass Effect 3 szintűen pocsék). Nos, a The Fall nagyon hasonló témát vesz alapul. Adott egy első ránézésre rendes, jóképű, családcentrikus pasas, Paul Spector (akit a botrányos Szürke ötven árnyalata filmből ismerős Jamie Dornan alakít - csak itt minimális szakállal). Ez eddig akár egy unalmas dráma is lehetne, csakhogy Paul titokban sorozatgyilkos és előszeretettel fojt halálra nőket, miközben naplójába szexista fotókat rajzol róluk. Kényes témát jár körbe a The Fall, mert ha Paul karaktere nem lenne minden apró részletében kidolgozva, akkor könnyedén belebukhatott volna a sorozat a Dexter copy-paste érzésbe. Szerencsére Jamie Dornan hatalmasat alakít. Pszichopata sorozatgyilkosa abszolút van annyira jó mint Dexter Morgan volt, és itt ugyebár még hozzá is ad az amúgy sem épp vidám hangulathoz hogy Paul természeténél fogva gonosz. Azaz nem eleve gyilkosokat öl meg, hanem ártatlan nőket. Ettől pedig sokkal izgalmasabbá válik a sorozat, hiszen eleve egy olyan emberért izgulunk (és szimpatizálunk vele) aki cseppet sem ártatlan. Már a Dexter esetében is felmerültek morálisan megkérdőjelezhető kérdések a főhős tetteivel kapcsolatosan, azonban amíg ott a szánkba rágják hogy XY mit tett korábban, addig Paul esetében szó sincs erről. Az ő áldozatait is megismerhetjük valamennyire (főleg Sarah-t), csakhogy ő pusztán élvezetből és saját beteg vágyai kielégítése végett végez velük.

jamiethefall01.jpeg

A másik oldalon pedig ott áll Stella (Gillian Anderson, aka Scully az X-aktákból) akit Londonból hívnak át a sorozat színhelyéül szolgáló Belfastba, hogy segítse az ottani rendőrség munkáját. Csakhamar önként elvállalja a rejtélyes női gyilkosságok ügyét és apró összeverbuvált csapatával megindul a nyomozás a tettes után. És ha ez a két szál még nem lenne elég, behoznak egy korrupciós vonalat is, amiben feltűnik Michael McElhatton (aka Roose Bolton a Trónok harcából) is nade ez kábé már a kutyát nem érdekli, mikor egy teljesen jól felépített és izgalmas 1. évaddal szinte a képernyő elég szegez minket a The Fall. Mert persze tök izgalmas az is hogy Stella mi mindenre jön rá a nyomozás alatt de sokkal izgisebb ahogyan Paul tevékenykedik és a kezdeti magabiztos viselkedése és tettei után durva látni amint egy elbaltázott gyilkosság egyre inkább kezd kihullni az irányítás a kezei közül. Így már végképp teljesen indokolatlan az elbaszott magyar cím ("A hajsza") hiszen a "fall" sokkal inkább a zuhanást, az elbukást jelenti. Az atmoszféra leginkább a skandináv krimiket és filmeket idézi. Lassan építkezik, de nem válik vontatottá. Jónéhány szálat mozgat, de egyértelmű hogy Paul és családja áll a középpontban. Valamennyire Stella is dominál, de én érte nem tudtam izgulni. Talán kevésbé közömbösre kellett volna megírni a karakterét. Az viszont jó pont hogy ránézve elsőre már nem Scully ugrik be, nameg Gillian Anderson tök jól beszél akcentussal is). Bár mint említettem, a The Fall mozgatórugója egyértelműen Jamie Dornan és az ő által megformált Paul. Én attól féltem hogy a készítők teljesen elcseszik az évad végére a cselekményt és nem tudnak majd épkézláb befejezéssel szolgálni, erre olyan erős finálét hoztak hogy szinte azonnal kattintottam is volna a 2. évadra.

the-fall2.jpg

Mert a The Fall nem egy hétköznapi krimisorozat. Sőt, egyáltalán nem is hétköznapi sorozat. Mindössze 5 részből áll az 1. évad, egyenként közel 1 órás játékidővel. Inkább van olyan érzésünk hogy egy jó kis thrillert vagy skandináv krimit nézünk, mintsem sorozatot. Az a helyzet hogy manapság sajnos sokan egyszerűen nem vesznek észre remek sorozatokat, melyek nálunk többnyire megbújnak a háttérben. Ilyesmi mondjuk a The Knick, a Hannibal avagy a Penny Dreadful is (hogy az olyan új belépőkről mint a The Affair vagy épp a Peaky Blinders már ne is beszéljünk). Itthon továbbra is a CSI - A helyszínelők és a The Walking Dead a felkapottak, míg az ország több mint felének továbbra is a Barátok közt jelenti "A" sorozatot. És akkor itt egy The Fall amit sokan észre se vettek (emiatt köszi Szirmai Gergőnek a klassz kis ajánlóért) és már a 3. évadot is berendelte a BBC. Azt hiszem így az Ősz beköszöntével épp ideális egy ilyen krimisorozatot bepróbálni (melynek még címe is utal az Őszre, hisz a "fall" az amerikai angolban az Őszt is jelenti), már csak a hangulata miatt is. Krimi- és thriller-kedvelők előnyben, de igazából bárki nyugodtan bevállalhatja aki unja már a jelenlegi krimisorozatos felhozatalt. Nem fog csalódni.

 

Értékelés: 10/8

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr687766830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása