Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

A Windowsok 1984-e felé tartva

2016. január 21. - -Britpopper-

Nálam otthon már jópár hónapja a Windows 10 fut. ITT már értekeztem róla hogy némely funkcióját kifejezetten hasznosnak tartom, azonban van benne pár dolog, amitől a falra mászom. Például nem tudom ki találta ki azt a baromságot hogy leállításnál ha túl korán csukom le a laptopot akkor nem kikapcsol a drága, hanem elteszi magát alvó állapotba. Jó, mondjuk ez csak kukacoskodás. Amúgy egy nagyon klassz kis oprendszer, csak a nyomi frissítéseit ne tolná mindig pont akkor az ember arcába, mikor a legkevésbé sem alkalmas az időpont a telepítésükre. De más kivetnivalóm nincs vele kapcsolatban. Jimmy barátom viszont összedobott egy klassz kis összefoglalót a Windows 10 (vagyis inkább a Microsoft) negatív tulajdonságairól. Olvassátok el, érdemes. (-Brit-)

windows_10_build_10240_rtm.png

Sziasztok, Jimmy vagyok!

Napjainkban, amikor ezen sorokat írom, a Microsoft Windows 10 nevű úthengere teljes erővel gurul előre.

A cég támadási taktikája úgy néz ki 3 részből áll:

1.) Az ingyenes rendszerfrissítés ígérete:

Anno  a Windows 10 promózgatása közben ejtett el az egyik munkatárs egy olyan kijelentést, amely nagyon izgatott állapotba hozta az embereket. Akinek megvan a Windows 7 vagy a 8/8.1, az ingyen frissíthet a 10-re. Az emberek erre teljesen megkergültek. Sokan elkezdtek arról áradozni, hogy "Jaj, de jó! Még a kalóz verzióval rendelkezők is tisztára moshatják magukat!"

Aztán jött egy másik munkatárs és ez <beintés> volt neked, nem tisztára mosás. A kolléga ugyanis tisztán definiálta, hogy " a licenszedet magaddal viszed az új rendszerre". Magyarul: Ha kalóz verzióról upgradelsz, attól még kalóz verzió marad a rendszered.  ( Többen is jelezték azóta, hogy a kalóz verziót is gond nélkül tudták frissíteni, mintha mi sem történt volna.)

2.) Az erőltetett frissítés:

Amikor a régebbi rendszerünk leszedi a Win. 10 telepítő fájljait, egy olyan ablakot dob fel, amelyben felajánlja az új operációs rendszerre való átállást. A trükk az egészben az, hogy a felhasználó látszólag két opció közül választhat: "Frissítés most" vagy "Frissítés ma este". Persze, ha "ki ixeljük" az ablakot akkor semmi sem történik, de egy kezdő felhasználó ezt nem tudhatja, így konkrétan csőbe húzza őt a redmondi vállalat.

A Microsoft válasza:

"Mi csak azt akarjuk, hogy a felhasználók biztonságban legyenek."

3.) Rendszer-exkluzív hardver front:

Jelen sorok írásakor érkezett a hír, hogy a Microsoft több hardvergyártóval is megállapodott, hogy az újonnan megjelenő hardverei csakis a Windows 10-t támogassák. Lényegében ez azt jelenti, hogy ha a felhasználó szeretne lépést tartani a legújabb technológiákkal, illetve a legújabb játékokkal erős hardverrel játszani, akkor kénytelen lesz a redmondiak új rendszerét használni. A legnagyobb problémája ezzel az Intelnek van, mivel a jelenlegi Skylake architektúrájú processzorainak egy része Windows 8/8.1-t használó laptopokban van. Az ilyen gépek tulajdonosainak haladékot adott a két cég. Ha szeretnék a gépeikhez tartozó  garanciát megtartani, frissíteniük kell. Ellenkező esetben semmilyen segítséget nem kapnak.

Most mi lesz?!

Ezt a kérdést sokan kérdezik és pontos választ nehéz adni. Az tény, hogy a Microsoft szeretne minél több felhasználót a Windows 10-t használók között tudni, de egyesek komolyabb elméleteket gyártottak arról, hogy mi lesz. Az alábbiakban következzen a mi elméletünk, amely részben mások felfedezésein alapul.

Íme milyen lesz talán a jövő:

Az már régóta köztudott, hogy a Microsoft nagyon szereti gyűjtögetni a mi kis adatainkat. Ezt több dolog is alá támasztja:

1.) A cég 1998-ban szerződést kötött az NSA-val, amellyel belépett annak "PRISM" nevű programjába. Utóbbi egy olyan projekt, melynek célja információ gyűjtés amerikai állampolgárokról, beleértve a telefonos lehallgatást, pénzügyi adatok nyilvántartását és az internetes tevékenységek figyelése. Később a megfigyelési területet kiterjesztették minden olyan nem amerikai emberre, aki a PRISM programban részt vevő eszközt használ.

2.) Már a Windows-t 2007-ben is vizsgálták, hogy gépünk küld-e adatott rólunk titokban a Microsoftnak. A Kaspersky cég monitorozta egy Windowsos gép forgalmát, hogy mi történik, ha  minden felhasználói informácót küldő funkciót kikapcsolunk. Irónikusan semmi. A gép ugyanúgy küldött minden információt tovább, mint azelőtt. A Windows 10-nélpedig már vannak egyenesen kikapcsolhatatlan funkciók.

3.) A fentebbi kísérletet egy német újságíró is elvégezte a Windows 8-as gépén egy tesztlabor ígénybe vételével, amikor az USA  lehallgatási botrányai kirobbantak.  Az eredmény ugyanaz.

A cég emellett képes távolról letöröltetni fájlokat:

A Microsoft ugyanis rendelkezik egy olyan program kóddal, amely a Windows Updaten keresztül terjesztve képes letörölni egy specifikus fájlt a felhasználók gépéről. Ezt egy elszabadult vírusnál alkalmazta a redmondi cég, de bármikor máskor is képes rá.

Sőt a Windows 10 felhasználói szerződésében benne van -igaz, eléggé szofisztikáltan-, hogy ha a rendszer bármikor kalóz programot észlelne, azt a vállalat utasítására akár le is törli a gépünkről. Persze nem az összeset, de például <Elmélet mód: ON> van egy feltört Officeunk és ha ezt érzékeli, akkor a rendszer lekérdezheti Microsofttól, hogy van-e érvényes licencünk rá. Ha nem válasz, eltávolíthatja. <Elmélet mód: OFF>

Úgy nézz ki, hogy a Windowsok 1984-e felé tartunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr18298858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2016.01.28. 10:45:06

Ugyanezt teszi az Android, ios, wp (w10m), meg valószínű az OSX is. Egyszerűen nem lehet kikerülni. Ha védekezni akarsz ellene, akkor használj egy ritka (pl.: nem Ubuntu) linux disztribúciót.
süti beállítások módosítása