Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Váltottam Linuxra: Első benyomások

Avagy eljött a pingvin ideje

2016. március 28. - -Britpopper-

Srácok, az van hogy nagyon kikészített már a Win10. Eleve nekem csak egy 2 GB RAM-ot tartalmazó Acer laptopom van, és ehhez alapból hozzá volt a 8.1-es 64 bites Windows. Első bekapcsolás felemésztett vagy 5 percet mire minden rendesen felállt. Aztán mire épp kezdtem megszokni a csempés kinézetet meg az újdonságokat, a Microsoft bedobta hogy a Win10 ingyenesen frissíthető formában érkezik meg, minden gépre. Nosza nem is kellett nekem több, rögvest frissítettem is amint lehetett. És bár a klasszikus Start menü és még néhány apróság kifejezetten bejött, továbbra is mérhetetlenül be-belassult néha a rendszer (főleg aksiról történő tevékenységeknél). Csodát persze nem vártam. De kezdtem elfogadni a rendszert, miközben böngésztem a különféle tech fórumokat hogy miként lehetne kisit felgyorsítani a laptopot. Találtam pár hasznos oldalt. Leírták például azt is hogy ha a kinézet csili-vili látványvilágából visszaveszünk kicsit, akkor sokkal jobb lesz a teljesítmény. Ez igaz. Ha egy csomó holt felesleges dolgot kikapcsolunk (például kinek kell az egér kurzor árnyékolása?) akkor jelentős teljesítménynövekedést érhetünk el. Viszont még ennek - és egy optimalizáló külső programnak - ellenére is történtek nálam kifagyások, szaggatások, borzalmas belassulások. Ekkor ismerkedtem meg a Linuxszal.

linux-mint-cinnamon-start-menu.png

Szép és igényes, felesleg nélkül

Mondjuk a nem is oly régi, hivatalos Service Pack 1-ként is felfogható tetemes méretű Windows 10 update után (melyet közel 2 órán át telepített a gépem) adtam még egy esélyt a Microsoftnak. Aztán pár hete elkezdte azt művelni, hogy random eltüntette a telep ikonját a Tálcáról. Néha sikerült visszahoznom (Feladatkezelőben az explorer kilövésével, vagy Eszközkezelőben az illesztőprogram törlésével), néha magától visszakerült a helyére, de többnyire inkább nem volt sehol. Olyan volt mint a mesében a királyfi: hol volt, hol nem volt. Mondjuk hogy ez volt nálam az utolsó csepp a pohárban. Átgondoltam a tényeket. Van egy teljesen korrekt Acer laptopon, ami kb. feleannyira gyors, mint lehetne. Töltő nélkül néha olyan szinten belassul, hogy az már botrányos. És mi a szarért nem próbálom ki a Linuxot legalább a Live CD-ről, ha már két ismerősöm is erősen ajánlotta? Szóval egy szép tavaszias napon döntöttem: elmehet a picsába a Microsoft, jöhet a Linux. Szerencsére Ádám barátom aki maga is Linuxot használ, készséggel segédkezett nekem a telepítésben és még előtte a külső HDD-re történő adatmentésben. Egy kissé macerásabb volt a telepítés menete. De nem a Linux miatt, hanem az Acer laptopom miatt, amely már nem a régi BIOS bootrendszert használja, hanem annak az újabb kiadását, az UEFI-t. Ez már fejlettebb, korszerűbb, és az új laptopokon illetve PC-ken alapból rajta van. Szóval a szokásos formázás és Linux telepítés után minden tök klassznak tűnt, éppen csak maga az oprendszer nem bootolt be. Ezt azonban könnyedén orvosolni tudtuk egy újbóli formázással és az EFI bootolási lehetőséget felkínáló lehetőséggel. Egyébként aki nem tudná, a Linux - és annak majd' minden disztribúciója - teljesen ingyenesen letölthető. Mi egy legújabb Linux Mintet szedtünk le a hivatalos oldalról, és telepítettünk fel. Az alap 500 GB-nyi szabad helyemből egy 50 GB-os partícióra ment a rendszer, a többi pedig néhány apróságon kívül megmaradt szabadnak.

A második - sikeres - telepítés után azonnal fogadott is a Linux. A Cinnamon kezelőfelület tetszetős, és leginkább a régi Windowsok kinézetét idézi meg, de én a Témák menüből szinte azonnal leszedtem egy sokkal stílusosabbat, amely pedig leginkább a Windows Vista Aerós felületére hajaz. Számos változtatható dolog van a Linuxban, legyen szó akár a színekről, háttérképekről, ikonokról, vagy az egér kurzorról. Komplett témák is rendelkezésre állnak, a kinézetbeli finomhangolás tehát adott. Aki szeret ilyesmivel bíbelődni (mint én), az megtalálja számításait. Haladjunk tovább. Programok. Nos, mivel én alapvetően csak netezésre, filmezésre, írásra és zenehallgatásra használom a laptopom (játékra ott a PS3), abszolút ideális választás volt számomra a Linux. Ugyanis kapásból a beépített programok listájában adott a Mozilla Firefox mint böngésző, a VLC Media Player mint lejátszóeszköz és a Banshee, mellyel zenéinket tudjuk hallgatni. Zenebuzi lévén ez nekem kurva fontos opció, azonnal teszteltem is le. Nagyon tetszik benne, hogy minden egyes zenénket beimportálhatjuk és kiadja nekünk lemezborítókkal, hogy kedvünkre böngészhessük őket. Természetesen jó kis The Prodigy társaságában teszteltem elsőnek a lejátszót. Nos, kissé torz volt a hang a Maxell gamer fülesemmel. Ezt megoldani úgy lehetett, hogy a Hangszínbeállításoknál a Banshee-n belül átettem a Rock sémáról a Buli sémára. Azonnal úgy szólt, ahogy kell neki, helyére került a basszus aránya is.

lxf145_round_banshee-970-80.jpg

Banshee - kényelmes zenelejátszó

Fontos megjegyeznem, hogy Linuxnál nem úgy van hogy a neten ha találunk egy programot akkor azt máris mentjük le és telepítjük. Itt egy külön Szoftverkezelő áll rendelkezésünkre, mely leginkább olyan mint egy Market, azt leszámítva hogy ennek tényleg van értelme is. Kategóriákra bontva kilistáz nekünk rengeteg programot, melyet hasznosak lehetnek számunkra. Ugyebár a Linux legnagyobb hátránya a különféle programokkal való kompatibilitás, ám remek alternatívákat kínál nekünk nevesebb programok helyettesítésére. Én például Google Chrome-ot használok böngészésre. A beépített browser ugyebár a Firefox, ám a Szoftverkezelőben megtalálhatjuk a Chrome-ot is, csak épp Chromium néven - de ugyanaz a szoftver. Emellett én Sony Vegas fan is vagyok, erre a legjobb alternatíva amit Linuxos környezetben találtam, az az OpenShot Video Editor. Nem annyira komplex, de videót vágni megfelel. Emellett az olyan "kisebb" programok is megtalálhatóak itt, melyeket én előszeretettel használtam már korábban is: Gimp (ráadásul ez is beépített), Steam, Last.fm, Skype, uTorrent, stb. Ha valamilyen programot nem is találunk meg, alternatívát biztosan lelünk hozzá.

Ebben nagy segítség ez az oldal:

http://alternativeto.net/

Fenn a Linux fület ki kell választani, és máris lehet keresgélni.

És gyorsabb lett a laptop? - kérdezhetitek. Igen, sokkal gyorsabb és stabilabb lett. Nem fagy, nem lassú, nem akad. Ezt a cikket is egyhuzamban írtam meg, 34%-os töltöttség mellett, bedugott töltő nélkül. Tudom, hogy még csak a felszínét kapargatom a Linuxnak. De elsőre is annyira elnyerte a tetszésem, hogy rengeteg kedvem van elmerülni benne, és kitanulni a használatát. Nem elégszem meg az átlag user szintjével, mélyebbre fogok menni és elérni, hogy egy tapasztalt Linux felhasználó legyek. Cseppet sem bántam meg, hogy szőröstül-bőröstül töröltem az eredeti Win10-et, mindenével együtt. Sokkal jobban bejön a Linux, és én tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek, akinek kicsit lassabb laptopja avagy PC-je van otthon és már a haját tépi néha a Win10 baromságaitól.

Első blikkre ennyi elég is lesz, majd folytatom még a Linux bemutatását ha kicsit már tapasztaltabb leszek a használatában.

Kellemes Húsvétot!

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr938531398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.03.28. 22:17:31

Első hiba a 2gb ram, a 4 a minimum manapság, ez általában olcsó. Második a win10 update - a 8.1 most teljesen jó még. Ahhoz, hogy gyors legyen, egy SSD rengeteget segít, ezelőt én is szenvedtem a belassuló windowstól.
Mindezektől eltekintve azt gondolom, hogy sokkal, de sokkal több felhasználó használhatna (és kellene használjon, ha a nem fizető windowsosokat is számítjuk) Linuxot mint amennyi megteszi, az átlag userek többségének tény, hogy simán megfelel. Azért Linuxban is vannak furcsaságok néha, a jó, hogy ezeket 99.99%-ban lehet javítani, a rossz, hogy sokszor elég advanced tudást igényelnek. :)

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2016.03.28. 22:45:08

Azért egy nyomtató telepítés(i kísérlet) után is meghallgatnám a bloggert. Amikor 10 óra netes driverkeresés után feladja. :)

Jó a linux, csak semmit ne kelljen csinálnia vele az átlag usernek, mert akkor az összes haját kitépi jó eséllyel. Persze aki tud mountolni és ismeri az egyéb ilyen rejtélyes kifejezéseket, az gond nélkül elboldogul vele.

Egyébként ahogy az előttem szóló is írta, még 4 GB RAM csodát tenne a géppel és nagyjából egy marék rizsbe sem kerül.

Egy notebook 2 GB RAM-mal olyan, mint az Android telefon 512 MB RAM-mal. Árulnak ilyen telefont, de megvenni tilos, mert használhatatlan.

Haloperidol 2016.03.28. 22:45:14

sok sikert, én 5 éve megtettem ezt a lépést ubuntuval, azóta sem használtam windowst.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2016.03.28. 22:59:41

2 giga ramra felrakni barmilyen XP-nel korszerubb windows feler egy tokon rugassal.
Egy laptopban altalaban a merevlemez a szuk keresztmetszet.
Rakhatsz melle n+1 giga ramot pluszban ha a merevlemez lassusaga miatt kell varakozni a rendszernek.
Vettel volna a gepbe egy akar a legocskabb SSD meghajtot es kis tulzassal szarnyakat kapott volna barmelyik windows.

Majd amikor elmulik a Linux ujdonsaganak a varazsa, szeretnel jatszani egy kicsit (eredeti jatekkal), filmet nezni, uram bocsass meg torrentezni, zokogva fogsz visszaterni az eddig szidott windowshoz.

martin_f 2016.03.28. 23:10:13

korai az öröm... :) A Linux halott !
Lehet vele küzdeni rendesen.
Annyit fogsz vele szívni hogy visszasírod a Windowst.

Elkoptak azok az elônyei. Csak a szívás maradt :)

(grafikus asztali op.rendszerrôl beszélek)

registraal 2016.03.28. 23:10:49

Linuxal egy dolog a jo, szervert mukodtetni. Es itt meg is all a felsorolas. A felhasznalok 90-nak igenye van olyan szoftverekre, amit a linux jo esetben emulalva, trukkozve, lassabban tud mukodtetni. Miert is jobb mint egy Windows? Nem jobb. Ennyi. Ahogy masok is emlitettek elottem, egy driver keresese, vagy hetkoznapi szoftverek, plusz a jatekok jo 80-90 %-a hasznalhatatlan a Linuxun. Van Linux, mukodik, de pont ennyi.

agarik 2016.03.28. 23:12:10

Milyen kreténnek van csak 2 GB RAM-ja? És még csodálkozik hogy belassul a winf*s. Pláne hogy 64bitest rakott rá.
Win7-al cserélődött a teljes géppiac, minimum és maximum követelmény egyaránt a 4GB RAM lett. Egyébként rá is volt írva mint rendszerkövetelmény.

GépBalta 2016.03.28. 23:19:47

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX:
Én használtam Win 10-et tableten 2gb rammal és nem volt vele semmi gondom. Egyébként jelenleg linuxon az általad felsoroltak közül egyedül a játékokkal lehet gond. Filmnézésre nagyjából elérhetőek ugyanazok a szoftverek (pl: VLC, Kodi...) amik windowsra is. Torrentkliensből szintén rengeteg változat érhető el linuxra is. A játékokkal gondban lehet az ember, de Steam kliens van linuxra is, igaz a kínálat kb. 1/10-e a Wines játékoknak. A Valve majdnem összes játéka (CS:GO, TF2, Dota2, Portal, HL...) meg még rengeteg egyéb játék elérhető, pl: a Total War széria néhány darabja (köztük a legújabb is), War Thunder, a legújabb Bioshock és GRID, meg még egy rakás ismertebb játék.
Persze azért ha komolyan játszik az ember akkor tényleg nem érdemes linuxot használnia.

registraal 2016.03.28. 23:22:51

@GépBalta: "nagyjabol" "ugyanazok" Gyakorlatilag koszonovisszonyban sincsenek egymassal. Last Adobe Programok, Solidworks vagy hasonlo szoftverek, tudod, amik meg penzt is csinalnak a felhasznalonak. Linux, munkara teljesen haszontalan. Ami pedig letezik hozza, konvertalgatni kell, kompatibilitasi problemak sorban jonnek elo. CSak azert mert van 10 normalis jatek is meg NEM ugyanas, mint amin pedig minden megy.

GépBalta 2016.03.28. 23:28:01

@registraal: A koma által felsorolt alkalmazási területekre értem. Ő ezt a három példát hozta fel: film, játék, torrent. Ezekre mind van megoldás, ráadásul nagyjából ugyanazok. Munkára (az irodai munkát, és a szervereket leszámítva) tényleg nincs nagyon megoldás.

d.j 2016.03.28. 23:41:05

@registraal: A last adobe programokat windowson használni olyan, mint reszelővel rejszolni. A windowsnak két előnye van, játék és office, minden másra a linux pont ugyanazt nyújtja mint a windows, csak ingyen és jogtisztán :) Mert ugye a windowsos gépek 60, de lehet 70 %-án biztosan fut illegális program. A last minute adobe programokat használni pénzkereseti okból meg ott van a mac, amely minden szempontból jobb erre az esetre, mint a windows.

registraal 2016.03.29. 00:32:58

@d.j: A windows teljesen alkalmas Adobe programok futtatasara. Az almas gepek koltsegvetesebeol meg jobban is... Es Linux pont nem nyujtja azt mint egy win. Messzirol sem.

fidesz maszop dk egykutya 2016.03.29. 00:38:59

@registraal: fordítva, a felhasználók 10% nak van igénye windows only programra. Ezt csinálja az átlagjúzer a gépén: film, böngészés, zene, fácsebúk, kör emailes ppt-k nézegetése. Játszani már rég nem játszik átlagjúzer pcn, max böngészős játékot. Az unalomig ismételgetett adobe os hulladékokokat, meg egy elenyésző, nem átlagjúzer kisebbség használja. Hardvernél pedig ha nem egy egzotikus szarod van, akkor drivert telepíteni sem kell, annyit se mint vindózon.

Az előző nyomtatómat a vége felé linuxról használtam, mert bedugtam, és ment. Vindózon viszont telepítésenként 4 órányi hajtépés is gyakran eredménytelen volt.

registraal 2016.03.29. 00:43:41

Az egesz Linuxos "hitteritest" nem ertem. Csak azert mert a felhasznalok elenyeszo szazalekanak megfelel, van tehetseguk es igenyuk a rendszer programozasara, nem latjak be vagy eleg keves alkalommal, hogy a tobbi felhasznalo nem tud es nem akar parancssorokat potyogni. Igen, van bongeszo, van medialejatszo. De ezen felul? A windows rendszerek evtizedek ota egyre stabilabbak (regebben is a mingadzsung alkatreszekkel, memoriamodulokkal volt gond...) Ha a felhasznalo nem hobbit, es nem maszkal mindenfele "most nyertel egy millio dollart, csak kattints ide + XY meztelen fotoit itt talalod" linkekre akkor meg csak virustol sem kell tartania. Linux csak egy nagyon szuk retegnek alternativa. De igy is csak egy alternativa. Sokakat meg tud teveszteni, ha tulbecsulik a linux erteket. Ami az elonye (ingyenesseg) pont az a hatranya is. Nem eri meg ra fejleszteni. Csupan a maroknyi lelkes programozok eszkabalnak ra szoftvereket, aztan alnak tovabb, es a tovabbi tamogatas, debug elmarad...

registraal 2016.03.29. 00:46:31

@fidesz maszop dk egykutya: Nem erted az allaspontomat. Windowson Mukodik minden, adott a lehetoseg. Linuxon csak eszkabalt konvertalokkal es emulatorokkal. Kosz, inkabb nem. Marad ami alapbol mukodik faszan.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2016.03.29. 00:47:58

linux-szal régen szoptam, most már csak használom, mert működik

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2016.03.29. 00:55:08

@registraal: egy átlagjuzernek éppen hogy semmi dolga a konzollal csak kattingat jobbra-balra és használja a gépet

registraal 2016.03.29. 00:57:56

@pingwin: Csak azt nem tudja hova kattintson...

fidesz maszop dk egykutya 2016.03.29. 00:58:37

@registraal: nem működik minden, ráadásul nincs is szükség rá, ennyi. Akárhogy vergődsz, 95%nak bőven megfelel a desktop linux, már leírtam, hogy mire használja a felhasználók túlnyomó többsége a pct. A többi amit írtál egyértelmű marhaság, látszik, hogy csak egy fanboy vagy, aki 20 éves szöveget ismételget a parancssorról, a nem debugolt pár ember által eszkábált programokról úgy, hogy a microsoft programok színvonala a béka segge alatt van, és hemzsegnek a hibáktól.

registraal 2016.03.29. 01:00:27

@pingwin: Csak azert mert be tudod kapcsolni a gepedet linuxxal, az meg nem nagy show... Erdekes, mindenki hallott mar a Linuxrol, tudja, hogy ingyenes, megsem kell a kutyanak sem... Vajon miert? talan mert nem felhasznalobarat? talan mert senki sem szeretne ujratanulni, hogyan jut el egy egy programig? Tanam mert a Windows tokeletenes tudja mindazt amit egy linuxal lehet tenni?

registraal 2016.03.29. 01:01:59

@fidesz maszop dk egykutya: Megsem kell senkinek. Inkabb mondanam rad , hogy fanboy. Mindaz ami miatt kommenteltem ide, az , hogy elmondjam milyen megteveszto amit a linuxrol allitanak. Uff, azt olvasol a soramibol amit akarsz.

fidesz maszop dk egykutya 2016.03.29. 01:03:40

@registraal: nem hallott róla senki az említett átlagjúzer azt sem tudja mi az. Használja azt ami elő van telepítve, és megszokott ami a vindóz.

zsírvezér 2016.03.29. 01:10:58

Hàt igen van ami a windowson jobb van ami a linuxon szarabb :-)

Én nyomom mindkettővel, és mindegyik estében vannak szituàciók amikor azt kívànom , hogy a pokol ,OS íróknak fentartott ,bugyrànak ajtajàn kopogtassnak a fejlesztőik, de azonnal:-)

Fucker blogger leírta , hogy miért happy, örüljünk vele.

Béke veletek

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2016.03.29. 01:20:29

@registraal: remélem nem vagy olyan hülye, mint ahogy ez ebből a hozzászólásból tűnik

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2016.03.29. 01:29:28

@registraal: ez kb olyan, mint mindenki hallott már windowsos telefonról, de nem használják, mert szar

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2016.03.29. 01:31:07

@fidesz maszop dk egykutya: ismerősöm a munkahelyén észre sem vette, hogy nem win van hanem linux fut :D

Pic 2016.03.29. 02:20:38

Számtekboltban dolgozom... egyetértek a hozzászólókkal.

Egy SSD kb 30-50%-ot gyorsít a dolgon a +2G RAM pedig eliminál minden problémát.

Evvan.
Persze ha valaki nem akar semmit sem költeni egy ezeréves notira, hogy tudja használni, az is érthető, de akkor ne sírjon...

OKalman 2016.03.29. 03:39:51

Azt nem tudom, hogy az a teljesen korrekt Acer laptop milyen típus, de, hogy a Linuxra váltást okozó jelenségek nem a Windows 10 hibája miatt következtek be abban teljesen biztos vagyok.

OKalman 2016.03.29. 03:44:36

@d.j: Ez városi legenda mármint amit az Adobe programokról állítasz.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2016.03.29. 03:55:27

@OKalman: köszönöm, hogy felvilágosítottál, oh mindenek tudója

inebhedj - szerintem 2016.03.29. 05:37:43

Aki egy Linux vs Windows vitába kezd, ám de legyen, sz*r vs jó szinten érvel, az egyikhez sem ért az üknagymamájánál jobban.

(És akkor nem térnék ki a nem lehet filmet nézni, meg torrentezni jellegű érvekre, jaja, sőt az első hét után jellemzően a kisebb gyerekeket elkapja a DVD-meghajtó, ha Linux fut a gépen, a nagyobbakat meg prostitúcióra kényszeríti a Windows.)

midnight coder 2016.03.29. 06:52:09

A windows tényleg elég nagy szopás, ha nincs SSD-d, és pláne ha lassú a winchestered. De ez már a win8-ra is igaz volt.

A linux akkor sikerélmény, ha

1. Régi hardvered van, és nem pont olyan amit a linux nem támogat. Ez esetben tényleg pofonegyszerű telepíteni és használni. Ha viszont új a hardver és még nem ismeri a pingvin, akkor a mezei usernek kb. esélye sincs. A dolog úgy néz ki, hogy első körben valaki csinál valami drivert, ami forráskódban elérhető, aztán esetleg lesznek binárisok is amik elérhetők valahol, és némi mágiával fel tudod varázsolni, aztán végül benn lesz az ubuntuban és GUI-val fel tudod tenni mint windowson. Pl. a Canon MF3010-em tavaj még a második-harmadik között volt, a nyomtatót felismete, de a scannerhez le kellett tölteni egy fájlt és betenni egy könyvtárba - hogy mit és hova az igényelt némi guglizást. Az újabb Ubuntunál viszont már nem volt erre szükség. De volt anno olyan TV kártyám amihez experimental kernel drivert kellett felrakni, és hosszas kernel modul paraméterezgetést igényelt csak az is, hogy a rádió része menjen.

Aztán volt már olyanom is, hogy az adott hardver ősrégi volt (alaplapra integrált hangkártya) és a programok egy része jól kezelte (Pl. a gnome-os lejátszók) egy másik része meg nem (Pl. skype). Éveken át szoptam vele - a megoldás az volt, hogy kikapcsoltam a gnome hang démonát - míg a legutóbbi ubuntuban már ez is megoldódott.

2. Nem akar játszani. Tök fasza, hogy van Steam, csak a leggagyibb indie-ken kívül elég kevés olyan játék van ami megy linuxon is.

3. Nem kell xslx, docx fájlokkal dolgoznia. Ok, van libreoffice, tök jó, én is azt használom itthon, de cégesként elég necces ha nem tudsz elolvasni egy word-os doksit - de még inkább az, ha azt hiszed hogy elolvastad, miközben volt még rajta 5 ábra ami szó nélkül eltűnt. És a cégek 99%-a ma is MS office-t használ.

4. Nem használ olyan szoftvert ami kell a munkájához. Jelenleg nálam a Visual Studio ilyen. Ok, van Visual Studio Code, de az azért erősen kistestvér. A legtöbb dolog azért persze megvan, Pl. van Android Studio, általában a javás fejlesztőeszközök ott vannak, és .NET-hez is van azért monodevelop, vagy türelmes embereknek emacs és omnisharp. Persze ez szoftverfejlesztés, egy grafikusnak nyilván más hiányozna, egy könyvelőnek vagy egy jogásznak megint csak más.

2016.03.29. 07:24:01

Nna.

Nekem egy 7 éves Acer-em van 2 GB RAM-mal szerelve eredetileg. Akkoriban Win7 ajánlással. Mikor megvettem XP-t tettem rá, és lehetett is rendesen használni. Aztán valamikor 2014-ben megszűnt az XP támogatása, így kénytelen voltam Win7-et tenni rá. Ekkor vettem bele még 2 GB RAM-ot, igazából összesen 8-at szerettem volna, de úgy rémlik, hogy ezt már nem kezelte a MB, így maradt a 4, hogy használható legyen a Win7. Hát használható, de maradjunk csak ennyiben.

XP-vel 2 GB- RAM-mal sokkal gyorsabb volt. Állandóan reklámozzák az új Windows-okat, hogy sokkal gyorsabb, sokkal jobb. Hát jobbnak lehet, hogy jobb (valamilyen szempontból), de én azt tapasztalaom, hogy a leggyorsabb a Win98 volt, aztán onnantól csak lassulás a sok kütyü vizuál effektnek (jó ezeket ki lehet kapcsolni többnyire) meg egyéb másnak köszönhetően.

Szakértők ajánlották, hogy vegyek SSD-t, mert akkor gyorsabb lesz. OK, 30 ezerért majd elérem talán az XP+HDD+2GB kombó sebességét WIN7+SSD+4GB-tal? Ha igen, akkor is gáz. Ez a fejlődés iránya?

Az meg, hogy WIN10-et telepítsek, eszembe sem jutott.

Jó példa: szkennelés win XP-n 1 lap behúzástól fájlgenerálásig kb 25 másodperc volt. Ugyanez WIN7-en kb 90 mp. Szkenner ugyanaz a HP3030-as. Ebből a 90 mp-ből kb. 50-ig nem történik semmi, csak fut egy zöld csík felfelé ás pörög a kék karika.

Toadwart66 2016.03.29. 07:26:09

Több mit tíz éve használok Linuxot. Idősebbeknek, akik csak neteznek mindig ezt telepítem, stabilan működik. A Windows változatokat állandóan renoválni kellett. Otthoni felhasználásra tökéletes, játékra, grafikára nem. Aki szereti buherálni az operációs rendszerét, annak pedig nagyon jó. Persze nem Arch-el vagy Gentoo-val kell kezdeni. Hatalmas viták vannak Windows és Linux fanok között. Szerintem ez vallási vita. A munkahelyemen Windowst használok, nincs vele semmi bajom, otthon Linuxot, azzal sincs. Nem lettem tőle skizofrén. A kettő nem zárja ki egymást. Egy gépen is szépen elvannak egymás mellett. A Gnome 3 grafikus felületet kimondottan szeretem, van, aki utálja. Mindenki megtalálja azt, amelyik a számára a legideálisabb.

nyelv-ész 2016.03.29. 07:52:05

Zenehallgatásra érdemes kipróbálni a Clementine-t, benne van a szoftverbótba'. Van egy csomó online lehetősége is, kapásból tud tucatnyit a Last.fm-től a Rockradio-ig. Az Eszközök-Hangszínszabályzó menüponttal kezdd ennél is, ha ki akarod használni a tudását.
Videóvágásra érdemes a Kdenlive-t feltenni, és az első elindításkor a feldobott checklist-ben ellenőrizni, hogy milyen segédprogik hiányoznak (azok szintén megvannak a szoftverkezelőben).
Elég sok nyomtató támogatott plug&play szinten, de ha HP laserjeted van, vagy arra épülő multifunkciós cucc, akkor a hplip-et mindenképp érdemes feltenni, mert azzal kihasználhatóak az extra funkciók. Samsungnak is van szoftvere elég sok nyomtatóhoz.
Ha van szkennered, érdemes a Simple Scan és a Skanlite progikat is feltenni, valamelyik biztosan be fog jönni.
CD-DVD írásra a K3B is jó, de van a szögegyszerű Xfburn, alapokat az is tudja.
Irodai programok: a LibreOffice elég jó, de érdemes a Calligrát is kipróbálni, ha már az is ott van ingyen :-)

Windóz-fan ellendrukkerekkel meg ne törődj. Egyetlen dologban van igazuk: a 2 GB RAM nem túl sok, érdemes bővíteni.

shred 2016.03.29. 07:58:58

Szerintem is elég lett volna a posztolónak a RAM bővítése. Nekem 5 éves Dell laptopom van 4 gigával, HDD-vel, Win7 szépen fut rajta. Alaplapi VGA ellenére még a közepesen régi játékokat is gyorsan viszi.
Rendszeres frissítések (kivéve Win10☺), Ccleaner és defragmentáló gondos használata mellett vígan elvagyok vele.

2016.03.29. 08:00:48

@nyelv-ész: Fenti hozzászólásomból látszik, hogy nem épp vindóz fan vagyok, de őszintén szólva én is beszívtam Linux-szal Asszem Mandrake-et meg Gnome-ot próbáltam évekkel ezelőtt, de komoly driver-problémákba ütköztem.... Persze azóta lehet, hogy már megoldották.

nyelv-ész 2016.03.29. 08:01:24

@Toadwart66: Hagyjad, úgysem lehet meggyőzni őket. Ha egy rendszer nem futtatja az ő kis warezolt játékprogijaikat, az nekik szar. Küzdjenek csak a windózzal, aztán pár év múlva úgyis vesznek majd egy játékkonzolt, mikor már egy vagyont költöttek a legújabb videokártyákra.

nyelv-ész 2016.03.29. 08:04:25

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Emlékszel még, milyen driverekkel volt gondod? Nekem az elmúlt 5 évben egyetlen Broadcom wifihez kellett netről vadásznom drivert, de az is megvolt kb. 20 perc alatt:

nyelvesz.blog.hu/2014/05/31/broadcom_wifi

nyelv-ész 2016.03.29. 08:09:32

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Ja és főleg kezdőknek érdemes Ubuntu alapú disztróval próbálkozni, mint amilyen a Mint is. Elég jó a hardveres támogatottsága.

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2016.03.29. 08:12:30

Köszönöm a hozzászólásokat!

A 2 GB RAM valóban kevés, mindenképp veszek még hozzá. Az említett laptop nem általam összerakott, már így vettem a boltból 8.1-es Winnel. A játékok engem annyira nem érdekelnek, inkább a retro játékokért vagyok oda, azokat pedig emulátorral be lehet hozni. Illetve ezt az oldalt erősen ajánlom, egy kedves ismerősöm írja:

jateklinuxon.blog.hu/

Mint említettem, még csak a felszínét kapargatom a Linuxnak és nem merültem el benne jobban - egyelőre.

2016.03.29. 08:16:17

@nyelv-ész: hát elég rég volt. Nyomtató és hang, ha jól emléxem. De lennének itthon más problémák is.

A céges laptopomról ugyanis nem szedhetem le a WIN7-et, nyomtatni viszont akarok. Nos ez már XP-Win7 viszonylatban is okozott problémákat. Konkrétan az itthoni asztali PC-m, amit többek között nyomtató-szervernek használtam, nem igazán volt hajlandó nyomtatni az otthoni hálózatra csatlakozott WIN 7.-es gépről, ezért aztán arra is 7-est voltam kénytelen telepíteni. Gondolom Linux-szal sem lenne jobb, persze ki kellene próbálni, na de ki a faxnak van kedve 2 gépet újrarakni, aztán ha nem megy vissza?

OKalman 2016.03.29. 08:16:29

@pingwin: "ez kb olyan, mint mindenki hallott már windowsos telefonról, de nem használják, mert szar"
Erre a hozzászólásra csak azt lehet válaszolni amit írtam vagy durvábbat. Süt belőle a mély tudatlanság és az ezzel párosuló hit abban, hogy mindent tudsz.

2016.03.29. 08:31:06

Van több laptopom, azaz telepítési tapasztalatom van. A legidősebben, eredetileg Vista volt rajta, ott a Win7-es vígan szalad, igaz ki lett bővítve a RAM 2 Gb-al. Ezen próbáltam W8.1-et, és 10-et, de mindegyikkel volt valami problémá, az elsőnek alvó állapotból a wlan kapcsolat mindig megszakadt, és ezen csak az újraindítás segített, a W10-nél meg a hangkártya kezdetben működik, majd egyszer gondol egyet és többet nem működik. Szóval maradok a W7-nél.
Próbáltam Linuxokat is. Kétség kívül olyan, m amikor megismerkedik az ember egy új nővel, és kezdetben nagy szimpi, de ahogy kezdi jobban kiismerni, rájön, a másiknak a nyűgjeit ismeri, és marad annál.
Ha valaki csak netezni, netán egy levelet akar csak megírni vmelyik Officeban, elmegy, de azok után csak szívás van vele. Esetleg ha az illető nem Linux guru, és ebbe nem ölt rengeteg időt a Linux rejtelmeibe, és nem nagy barátja a konzolos parancsoknak, akkor talán elboldogul. Volt olyan problémám, amit a városban elismert lelkes Linux hívő, aki főleg Linux hálózat szerverek telepítésével, karbantartásával foglalkozó rendszergazda sem tudott megoldani.
A Windowsokat lehet szidni, anyázni, de nem véletlen, hogy az otthoni PC-k közel 90%-án vmelyik verziója fut

Elsőszámú Közellenség 2016.03.29. 08:32:08

Használom mindkét rendszert, békésen megférnek egymás mellett a gépemen. Alapvetően a 3D tervezés és a grafika az, ami miatt szükségem van a Windowsra, más minden megoldható Linux alatt is.
Driver kérdés érdekes, az Epson szkenneremhez abszolúte nincs Linux támogatás, viszont fordítva is vannak érdekes dolgok, van egy WIFI kártyám, amit ha vért izzadtam, a Windows alól akkor sem tudtam elérni, viszont a leggagyibb CD-ről futó Linux is csont nélkül kezelte.
Hosszú távon a Virtualboxot favorizálom, kellően erős processzorral, és nyolc giga RAM használatával.
Amúgy meg mindenki azt használ, ami kézhez állóbb neki, sem megtéríteni, sem lebeszélni nem áll szándékomban senkit.

2016.03.29. 08:36:41

Bocs', de siettem, és a fenti irományom kicsit zavarosra sikeredett. Amúgy sok sikert a Linuxhoz! Én vagy egy tucatot próbáltam, mindegyikben volt ami tetszett, illetve amit nagyon utáltam, de a legegyszerűbb még sajnos a Windows, ha valaki nem csak alapfeladatra akarja használni.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.29. 08:41:25

Tudnám, hogy ez a sok dilettáns barom miért pofázik bele mindenbe... win7 hoston, virtualboxba pakolt xubuntu 1G memóriát kap és gond nélkül működik minden (3d játékok kivételével), amit egy átlagos felhasználó használ. Böngészés, zenehallgatás, videók.
2G fizikai memóriával egy Vista is elketyegett, pedig e tekintetben sokkal rosszabb volt, mint az újabb Windows-ok.
Teljesen felesleges leugatni valakit pusztán azért, mert nem költ egy régi gépre, hanem megoldja szoftver cserével.

2016.03.29. 08:51:21

ki mondta, h nem ment el? de 2 Gb-on picit gondolkodott, míg 4 Gb RAM-al nem lehet megmondani, h egy 7 éves laptopról van szó, mert pillanatok alatt megcsinál mindent. Igaz, ez már W10 alatt nem megy, és ezen a gépen, nem is ezt használom. Amúgy a nicked összhangban a stílusoddal. :D

PonDrow 2016.03.29. 08:52:48

@d.j: ". A windowsnak két előnye van, játék és office, minden másra a linux pont ugyanazt nyújtja mint a windows, csak ingyen és jogtisztán :) "
Az office-ról nem vagyok meggyőzve. De amúgy igen, az embereknek azért kell feltétlenül Windows otthonra, mert játszani akarnak. :) Kérdés, hogy az államizgazgatásba/oktatásba vajon miért kell Windows? :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.29. 08:54:38

@Pic: egy ssd sokat gyorsít a booton és a teszteken. Utána... számomra egyetlen érdemi pozitívum, hogy nincs mozgó alkatrész benne, nem baj, ha működés közben mozgatom a gépet. Pl. letehetem az ölemből sleep nélkül és nem kell aggódni, hogy esetleg megsérül a diszk.
Pedig nem lassú a notebookom: i5-2520m, 8G memória és eredetileg egy 500G-s Seagate Momentus volt benne, amit Samsung 840PRO SSD-re cseréltem. Nemrég meg kellett néznem valamit a hdd-n és azt kell mondanom, a boot idejét leszámítva alig érzékelhető a gyorsulás. Gyorsabb, de nem annyival, mint ahogy azt sokan próbálják bebeszélni az embereknek.
És most van mellé egy miniITX-es gépem linux-szal, másfajta SSD-vel, de az sem lett kiemelkedően gyorsabb a diszkműveletek terén.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.29. 08:55:53

@lujo1111: épp olyan segg vagy ebben a témában is, mint bringázás terén. :D

2016.03.29. 08:59:43

Államigazgatás nem csak Office fájlok megnyitásából áll, az oktatásban meg ki mondja meg, melyik linuxot tegyék kötelezővé? Igaz, érettségizni lehetett egy időben UHU-val meg talán SuSE-val, de ezekkel annyi gond volt, hogy max egy tucat diák ha választja érettségi feladatok megoldásakor. Én mindkettőn meg szoktam csinálni az érettségi feladatokat, és Linux alatt akad ami egy picit lassabban megy, de nem csak a gyakorlatlanságom miatt.

2016.03.29. 09:00:55

@Hóhér az utolsó barátod: öreg, tegnap elkerekeztem siófokig
ennyit rólad.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.29. 09:02:30

@PonDrow: államigazgatásba azért, mert amikor elkezdtek számítógépesíteni, akkor nem volt más. És attól kezdve, hogy kiépítettek egy Windows-os infrastruktúrát, nagyon nehéz, ha nem lehetetlen másra váltani. Ugyanez igaz a cégekre is. És ugye MS Office dokumentumok más rendszeren... hát legalábbis érdekesen néznek ki a legtöbb esetben ;)
Oktatás meg...
Miután cégeknél is a Windows desktop az elterjedt, még valahol meg is értem a dolgot... ráadásul anno ugye ingyen kapták az iskolák a Windows-t és az Office-t ha jól emlékszem.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.29. 09:04:33

@lujo1111: ennek mi köze ahhoz, hogy szarsz magasról a szabályokra, he? Tudom, egy magadfajta, retardált korcs ezt is képtelen felfogni.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.29. 09:10:11

@lujo1111: nem csak Office-ból áll, de elvárás, hogy minden ott dolgozó, akinek dolga van számítógéppel, meg tudja nyitni a MS dokumentumokat, míg mondjuk a Libreoffice nem az.
És ettől kezdve nem nagyon van más lehetőségük.
Anno nálunk is voltak próbálkozások a MS eltakarítására, de olyan apróságokon bukott meg a dolog, mint office kompatibilitás, terminál emuláció (korrekt vt220/320 emulátor kellett volna, de linuxon nem létezett) stb.

Luighi 2016.03.29. 09:15:12

50 GB a telepített sw!? Biztossssssssssss nem igényel majd 2GB-t se. Pláne ha majd több éve fut már, a több tucat feltelepített alkalmazással. Mert ami frissen telepítetten döcög, hát...
Nálam a linux ott dőlt be, hogy a hálókártyákat sem látta rögtön. Ment a format.
Anyumnak a régi asztali gépre (szintén2GB) keresgéltem valami jó disztribet(jó lehettett volna, mert tényleg csak hobbista, nem munkaeszköz). Még LXL vagy mivel is próbálkoztam. Esküdöztek, mindenen megy, amin semmi más nem. Bukovári volt az is. Maradt a win7. Evvan.
Valami profi, aki sokféle gépen sokféle linuxot látoot nyilatkozhatna, melyik disztro az ami minden hardware-t felismer, működik is rögtön ketyerészés nélkül is, és akár egy "486-os" is elég neki. Ha nem tud skype-ot akkor sajna pá!
(internet, zene, youtube, filmlejátszás ,és az említett skype az alap. És ha lehet teamviewer win alól :-D)

2016.03.29. 09:15:27

@Hóhér az utolsó barátod: annyi, h nem akadályozom a forgalmat, se másokat nem veszélyeztetek. tegnap az út felét kb egymás mellett tettük meg közben beszélgettünk, élveztük a tájat. ha netán jött egy jármű, egy sorba rendeződtünk, senki ránk nem dudált, és nem okoskodott, stb

Elsőszámú Közellenség 2016.03.29. 09:23:21

@Luighi: Én mostanában jobbára Kubuntut használok, nincs gondom semmilyen hardverrel. (Kivételt képez a szkennerem :) )

Szerintem érdemes kis időt rászánni, és pár CD-ről vagy DVD-ről futó Linux verziót kipróbálni tesztelés céljából.

Luighi 2016.03.29. 09:30:44

+1 : Most utaznak aliexpresszről a megrendelt alkatrészek az új ANDROID számítógép projekthez.
Ez meg a sógoromnak készül, mert tönkretette a laptopját, és nincs újra pénze. Viszont van okostelefonja, ami Samsung.
Kap majd ha ideér bluetooth billentyűt, és egeret, a micro USB kimenet meg MHL csatival megy a TV HDMI-re. Ha mindez összejön akkor mehet mindkét oprendszer óriás a tífuszba, vagy az elíziumba ha jobban tetszik. És az egész kramanckészlet filléres. Bt egér 1200 Ft, BT billentyű 2600 Ft (na ez kemény volt mi!?), MHL kit 1600 Ft összesen: 5400 Ft
Ha okostelefon sincs akkor plusz 20-25 e Ft, bár ugyanott találtam 14e Ft-ért 4G LTE-s telefont.(1G/8G tárral).

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.29. 09:36:14

@Elsőszámú Közellenség: nem ilyen triviális a dolog. Sajnos rengeteg hardver van, amire csak korlátozott a linux support. Sőt... én úgy vettem a Dell laptopomat, hogy van rá linux támogatás. Na persze. Kár, hogy csak papíron. Az ALPS touchpad kb. két éven át használhatatlan volt a túlérzékenysége miatt, a wifi a mai napig lassúbb linuxon, mint win7 alatt.
A vadonatúj asus alaplapomat már nem is említem (n3150i-c), annyira zűrös rajta sok dolog.

rnz 2016.03.29. 09:36:54

"Szép és igényes, felesleg nélkül" és 50 giga az oprendszer? :D
Ezek szerint már a telepítést is sikerült elb@szni és felrakni egy rahedli fölösleges cuccot, így aztán biztosan élvezetes lesz.
2GB ram? Gratulálok, a telefonokban is több van már, de a videókártyákon is lassan ennyi az alap.
Sok szerencsét, szükség lesz rá!

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.29. 09:40:16

@lujo1111: no igen... nem veszélyeztet... csak nehogy egyszer mellettem menj el így a járdán, mert véletlenül megijedek és pont eléd ugrok. Persze óvatosan, nehogy fel tudj lökni, de ahhoz elég pontosan, hogy lefejeld a járdaszegélyt. Utána majd rájössz, mennyire nem veszélyeztetsz és akadályozol.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.29. 09:47:22

@Luighi: ősrégi hardver ha nem megy elsőre valami kisebb igényű linuxszal, akkor (szerintem) kár erőltetni. A legtöbb gépen elmegy bármelyik (akár puppy linuxig el lehet menni, ha kevés a memória, lassú a proci és/vagy a hdd), de ha nem ismeri fel, akkor megfelelő szakismeret híján nulla esélyed van. Megfelelő ismeretek birtokában is max. 30%-ot adok az ilyennek. Vannak olyan egzotikus hardverek, amiket linux alól nem lehet használni.

Dezsike 2016.03.29. 09:52:51

Bár új gépnél valóban furcsa, ha valaki 2 GB RAM alattit vesz, rengeteg régi gép üzemel amibe fizikailag lehetetlen 2 GB-nál többet beletuszkolni, mert vagy nincs is rajta annyi RAM foglalat, vagy nemes egyszerűséggel besípol, de olyat is láttam, ami a BIOSban felismerte az összes RAMot, de az összes létező OS (MemTest86 is) csak egy részét látta. XP támogatás ugye lejárt, valami kellett ezekre a 13+ éves gépekre. Win 7-tel kezdtem, a Windows Update teljes kilövése után teljesen használhatók lettek, a WU valamiért nagyon megfogja a frissítések keresése közben, olyan szinten, hogy használhatatlan lesz tőle. Kilőve csak a böngészőben az agyon scriptelt, flashelt oldalak fogják meg, flash, JS tiltás és AdBlock mellett gond nélkül ment. Nemrég áttértünk Ubuntu Linux 14.04-re és sokkal jobb, bár nem bootol gyorsabban, de ha egyszer elindult mindenre szinte azonnal reagál, sokkal gyorsabban mint a Win 7, a böngésző miatt se kell trükközni, mert ha megnyitok egy procizabáló oldalt csak az hal meg, a többi program továbbra is reagál. És nem utolsó sorban a háttérben lemegy a frissítés 5 (!!) perc alatt (kezdetben is, amikor 200+ frissítés elérhető) kereséssel együtt úgy, hogy nem kell utána újraindítani, kivéve akkor ha a kernel is frissült és nem lassul be jelentősen tőle.

2016.03.29. 10:07:57

@Hóhér az utolsó barátod: már volt rá példa, h vki hirtelen gondolt egyet, és elém lépett, nem ütöttem el, mert a kezem a fékkaron volt, meg lassan mentem. nálunk sok helyen a járda és a kerékpárút nincs elválasztva, és nem láttam, h ebből probléma lett volna, pedig sokszor a gyalogosok is össze-vissza mennek. úgy látszik, a mi kis városunkban sokkal toleránsabbak az emberek. :D

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.29. 10:10:37

@lujo1111: hát én pont a magadfajta seggfejek miatt vagyok egyre kevésbé toleráns. És mehetsz lassan, ha véletlenül meglöklek, a fizika ellen nincs mit tenni...

fidesz maszop dk egykutya 2016.03.29. 10:22:18

@Hóhér az utolsó barátod: pont az ms office az ami nem tudja megnyitni az ms office dokumentumokat. Írtam libreofficeban valamit, mentettem doc ba. Mso ban hiányzott a vége. Most jöhetne a szar az lo kórus, de valahogy az rendesen megnyitotta, sőt a google docs is. Vagy az mso a helikopter, és mindenki más hülye? A végén docx-be mentettem, azt képes volt megnyitni.

rnz 2016.03.29. 10:25:23

@Dezsike: JS tiltás? Hmmm? Ha a js-t letiltod, marad egyáltalán valami a webből?

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.29. 10:39:20

@fidesz maszop dk egykutya: MSO dokumentum az, amit abban írtál. Hogy az open/libreoffice mit rak bele amikor névleg ms formátumban mented... a Google szoftvere meg úgy tudom, OpenOffice alapú (tévedés joga fenntartva), így nem csoda, ha meg tudja nyitni. És ez nem hinném, hogy a MSO hibája lenne.

Kniight 2016.03.29. 10:41:39

@rnz: Az 50 giga valószínűleg elírás. De ha fel is telepített 50 Giga sz*rt, az a windowssal ellentétben nem jelenti azt, hogy mindig memóriában van. Majd betölti, ha elindítja.
Nincs minden programhoz külön update service, notification utility ami boot után automatikusan betöltődik, és feleslegesen zabálja a memóriát. Ennek a legszebb példája az Apple itunes, illetve az 5 példányban betöltött GoogleUpdater, amiből kettő 100-100 % cpu használatával küzd egymással.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.29. 10:42:29

@rnz: marad. És lehet úgy is csinálni, hogy firefox+noscript plugin és akkor elég egyszerűen kezelhetőek a kivételek. Így máris kisebb az esélye, hogy pl. hirdető felületen terjedő kártevőket összeszedj.

rnz 2016.03.29. 10:45:42

@Kniight: A windows sem tölt be mindent, ezt te sem gondolhatod komolyan. Nem elírás lesz az, hanem hozzá nem értés, ami egy windowsnál is gáz, de egy linuxnál még nagyobb. A 100% cpu bug, nyilván nem az a normális üzem.

2016.03.29. 10:48:49

@Hóhér az utolsó barátod: tedd, ha neked ez örömet okoz. nekem még sohasem jutott eszembe azt a gyalogost fellökni, aki az én sávomban kódorgott, vagy üvöltsek vele. a kastély környékén sok külföldi elbambul, és a biciklisávba téved, eleve lassabban megyek, max. ha már meguntam, mert nem vette észre magát, akkor finoman csengetek. De remélem, nem lepődsz, ha a maygar társadalom közömbös, és inkább elkerüli azokat akik foggal körömmel ragaszkodnak az igazukhoz, mert NEKEM AZ JÁR! ezért aztán a segítőkészség nálunk sokkal rosszabb, m külföldön

rnz 2016.03.29. 10:49:32

@Hóhér az utolsó barátod: Arra elég egy adblock+. A js letiltása nekem olyan, mintha a 4k tv-n, a 7.1-es hangrendszerrel kizárólag fekete-fehér, mono, sd filmeket néznél. Szóval nem túl bölcs gondolat a 21. században.

Kniight 2016.03.29. 10:52:10

@Hóhér az utolsó barátod:
A driverek kérdés mindig is kritikus: Linux alatt ami nagyon új az mindig rizikós, de néhány éves hardverek már elég jól mennek ha valaki elkezdett foglalkozni a témával. Ráadásul ha valami egyszer elkezdett jól működni, és a hivatalos kernelbe is bekerült a driver, az szinte 100% jó marad onnantól.
Ha valakinek megtetszett a linux, akkor sajnos oda kell figyelnie milyen extra HW-t vesz. Jellemzően nem a legocsób cuccok lesznek a nyerők, de ott is van üdítő kivétel.
Célszerű pár éves régebbi,profibb dolgokat venni.
Nem a legújabb csillivillli eldobható nyomtatót, hanem egy 3-4 éves HP lasert. Árban ugyanott van.
És ha már megvan, működni is fog, sokszor az idők végezetéig. Cserébe winxp-win7 átálláskor egy csomó hardvert kidobhatsz, mert nincs driver. És ez igaz win7-win8-ra is.

De windows alatt sem fenékig tejfel az élet. Nagyon sok driver kiforratlan, bugos, erőforrás-zabátor stb.

Pl1: HP 7760 6 színű fotónyomtató. XP korszakban készült, még vista sem volt akkor. Win7-re generikus driver van, ami a színárnyalatokat elbassza. Megoldás: win7 alatti vmware-ben futó XP-ből kell nyomtatni.

Pl2: Ralink vagy realtek-es wifi kártya. Win7 gyárilag ismeri, a windowsupdate meg hibás drivert telepít fel....

Pl3: Hauppauge WinTV HVR 4000 tunerkártya: Win XP alatt mindig csak döcögött, a hozzá adott Cyberlink TV program állandóan fagyott, sokat kellett szenvedni mire egyáltalán TV nézésre alalmas lett - más programokkal. DVBS2 dekóder nem működött. Pár évvel később átraktam a linux nas-ba, azóta ott van. Frissítésről frissítésre jobb lett, most már évek óta tökéletesen használható.

Kniight 2016.03.29. 11:02:01

@rnz: Igen, a win se tölt be mindent. De tapasztalat, hogy az a windows - legyen az akár win98, xp, vagy hetes - amire csillió programot feltelepítettek, az lassab lesz mint amit ésszel használnak. Pont azok miatt a kiegészítők miatt amit ezek hoznak magukkal. A 100%cpu persze hogy bug, viszont az is érdekes, miért kell egy ilyen updaternek 5 példányban futnia? Ez az ami linuxon nem fordul elő.

Kniight 2016.03.29. 11:05:04

@Hóhér az utolsó barátod: Te azt mondod, hogy a Libreoffice nem kompatibilis az MS office-szal. Én azt mondom hogy az MS office nem kompatibilis a Libreoffice-szal. Sőt néha önmagával sem.... :)

2016.03.29. 11:06:37

Linux jó, a Linux finom. Több ismerősömet is átállítottam, miután meguntam, hogy mindig szóltak, hogy "gyere már át, mert már megint lassú a gépem". Megkérdeztem, hogy mire használja: netezik, levelezik, néha megír egy levelet (nem disszertációt, csak ilyet, hogy meghatalmazás, vagy hasonló). Játék? Leszarja. Fotók? Bemásolja.

Hogy nehéz konfigolni? Nem az. Vegyél normális nyomtatót (népszerűt), tuti lesz hozzá driver. Mobilnet azonnal hasít, nem kell szaros progikat telepíteni hozzá. Standard gépeknél nem kell telepíteni egy árva drájvert sem. Tiszta Mac feeling ebből a szempontból.

Sokaknak az újdonság volt, hogy felnyitják a gép fedelét és azonnal bekapcsol :-)

Mindegyik ismerős imádja. Mindegyik. Már többen jöttek, hogy most már 10 év után cserélnék a gépet. Nem azért mert lassú, hanem azért mert már nagy és nehéz cipelni, akku is kidőlt, netán a display is nyeklik. Milyet vegyenek, amin fut a Linux? Mondom nekik bármilyet.

rnz 2016.03.29. 11:07:04

@Kniight: Ezek minden oprendszerre igaz, ugyanúgy lassul egy idő után a linux, de még az osx is, ha - ahogy te is írtad - nem ésszel használják. Szóval nem túl bölcs a windowsra fogni egy szarul megírt app okozta kalamajkát. Munkára osx-et, minden másra win10-et használok. Nagyon sokszor nekifutottam a linuxnak is, mint desktop op, de minden alkalommal belefutottam 1-2 olyan baromságba, ami miatt csak szervereken vagyok hajlandó használni. Mondjuk ott meg csak azt...

2016.03.29. 11:08:38

@Kniight: azért a Libret az MS Office-hoz mérni elég bátor dolog. Különösen a táblázatkezelőnél látszik, hogy nem egy autistákból álló hadtest fejleszti. Móricka táblázatok (100x100) is kikezdik az agyát sokszor. Szövegszerkesztője elfogadható.

Kniight 2016.03.29. 11:13:20

@Teddyke: Pontosítok. Bármilyen, használt, 4-8 éves professzionális laptopot - pénztárca függvényében. Dellt, Lenovo-t magnéziumvázzal. Pl. X200, X220 ha pici kell.
A mostani szuperúj win8-win10 laptopokkal azért lehet nagyot szívni, ráadásul némelyikük harmatgyenge.

fidesz maszop dk egykutya 2016.03.29. 11:24:08

@Hóhér az utolsó barátod: nem hiszem, hiszen gyakran még egy régebbi mso-val mentett doc-ot sem tudja rendesen megnyitni az újabb :)
a google docs meg nem openoffice alapú.

@Kniight: szerintem az az 50 giga arra vonatkozik, hogy akkora particióra telepítette. Ennyi. Nem azt hogy az az 50 giga ki is van használnva.

@Teddyke: nem vettem észre hogy kikezdenék, de ahol 100x100-as excel táblázatok vannak, ott általában komoly gondok vannak a szemlélettel...
Mellesleg itt van előttem egy 145x280-as táblázat LO-ban, és nem tűnik úgy mintha gond lenne vele...

Valenciafan 2016.03.29. 12:02:22

Sok sikert a Minthez, remek kis rendszer, jómagam fél éve szakítottam a winfossal és váltottam Mintre, nagyon meg vagyok vele elégedve. Stabil, felhasználóbarát, tényleg újonnan váltók számára kitalált rendszer. Igaz, előtte csak XP-t és Vistát használtam hardveres gyengeség miatt, de Mintre váltás után a két giga ram bőven elégnek bizonyult. (Igaz, azóta került még bele újabb két giga, de csak eggyel is simán futna). Szemben például az Xp-vel -ami közvetlenül telepítés után is hajlamos volt fagyásokat, hibaüzeneteket kreálni- Mint alatt az eddigi fél évben egyetlen hibaüzenettel sem találkoztam. És még játékra is kiválóan alkalmas, szóval nehog y befolyásoljon sok itteni winfosos hozzászóló negativitása. :)

ubyegon2 2016.03.29. 12:47:45

@-Britpopper-: Gratula a választásodhoz! A leginkább felhasználóbarát disztrót sikerült kifognod. Jókat lehet mosolyogni azon hozzászólásokon, amikből kiderül, hogy halvány fogalmuk sincs a desktop Linuxról. Bő két éve váltottam én is W7-ről Mint Cinnamonra, asztali gépen, 2 GB memóval simán futott és mindenre tudom használni, mivel nem játszom és spéci grafikai programokat sem használok. Igaz nemsoká lehet, hogy renderelés alá fogok modellezést csinálni, arra van Linuxos program is.
SSD sokat dob a bootidőn, de a már 8 GB memóriával futó desktopon a rendszer futása gyorsabb ugyan Linuxon is, de igazán Winen van nagy különbség, a Linux szinte ugyanolyan gyors a WD1003FZEX-en is! A Mint egyébként minimálisan lassabb más disztrókhoz képest, de legalább egy out of box rendszert kapsz, terminalt is csak akkor kell használni, ha akarsz, minden telepítés GUI-s felületen is megy. A bootidő a GRUB2 választótól számolva 9-11 sec, ugyanez Debian Jessie-n 3,2 sec, Antergoson meg 2,7 sec Intel 520 120 GB SSD-vel.
Ha jobban meg akarod ismerni kezdőként a Linuxot, azon belül is a Mint-et, javaslok pár oldalt jó leírásokkal, fórummal:
linuxmint.hu/
Fórum, leírások, magyar nyelvű kézikönyv, etc.

logout.hu/tema/linux_mint/friss.html
logout.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/friss.html
Elég jó Összefoglaló van a két logout-os topikhoz rengeteg linkkel és lelkes segítőkkel!

Várunk szeretettel bárkit, aki úgy érzi, megérett a minőségi váltásra!

ubyegon

tomi52 2016.03.29. 13:56:15

@registraal: Úgy érzem, valamiért roppantul sértve érzed magad, amiért nem mindenki ájul el imádott winow$odtól. Esetleg Micro$oftos vagy?
Persze ha játszol, vagy akinek játékra kell a gép, annak tényleg win kell. De szinte mindenki másnak jó lenne a linux is, csak nem ismerik. Meg a szomszédnak is az van, nekem is az kell. Feltételezem, az emberek kis hányada használ olyan programot, aminek nincs megfelelő alternatívája linux alatt.

- Nem ismered, vagy csak régen láttad a linuxot. Az átlag felhasználónak semmi szüksége a terminálban való pötyögésre. A haladó userek meg azért használják, mert jól tudják, hogy sok dolgot sokkal könnyebb elintézni egy rövid parancs sorral, mint 30 darab kattintással.

- A gyártóknak nem igazán érdeke, hogy az emberek linuxot használjanak. Új win verzió, megint erősebb gép kell, megint el lehet adni az új gépeket.
Bár... töredelmesen bevallom, nemrég beszereztem magamnak egy "új" gépet, ez már 2009-es. :)
Ezzel a "pocsék" linuxal már az is előfordult, hogy kijött az új verzió, szebb volt, többet tudott, és még picivel gyorsabban is ment ugyan azon a gépen. Ezt a borzalmat!

- Én wint a 3.0-ástól kezdve használtam, a DOS-hoz képest nagy előrelépés volt. A kedvenc winem az NT 4.0 volt, csak aztán nem tudott USB-t, így került mellé linux is. Az utolsó win amit használtam, az XP volt, akkor még két dologra nekem sem volt jó a linux: a fényképező gépem RAW képeinek átalakításához, és microcontroller fejlesztő rendszerhez. Ma már erre is van megfelelő linuxos program.

- A körülöttem élő laikus felhasználók: feleségem gépén linux fut, ő volt mellettem az első a családban. Aztán a unokanővérének is az lett, majd a 80 plusszos mamájának is. A frisítéseket is meg lehet szépen oldani távolról.
Feleségem 30-as lánya benyalt egy zsaroló vírust, akkor váltott linuxra, tetszik neki. Feleségem szintén harmincas fia még tartja magát a winhez, mert "az a jó", és a haveroknak is az van, ezért csak félévente kell újrahúzni a gépét a vírusok miatt. Legutóbb már azt mondta, talán ő is megpróbálja a linuxot, ha megint besz@rik a gépe.

- Gyakori érv a win mellett a gyári támogatás. Nekem nem jött be. Dolgozó koromban kétszer fordult elő, hogy segítséget kértem az itteni Micro$ofttól, nem tudtak segíteni. Még az adott problémáról sem hallottak.
Ha az ember nem csak az alap dolgokat használja, időnként belefut a linuxnál is problémákba. De eddig a fórumokon mindig akadt hozzáértő segítség.

Egyszóval kár ócsárolni a linuxot, ma már sokszor tán még egyszerűbb is, mint a win. Az emberek döntő többségének remekül megfelelne, csak hát ez ingyen van, ebben nincs akkora busines, nem cél, hogy ezt sokan használják.

SaGa 2016.03.29. 14:15:43

@rnz: Az 50 GB valóban tartalmazhat egy csomó szükségtelen programot (nálam 8-10 GB szokott lenni a munkára használatos linux telepítés, ebben a home nincs benne, azt külön tartom és akkora, amekkora kell a cuccaimnak. Office, gimp, fontforge, inkscape, valami levelező, böngésző, video vágó (bár ilyet egy ideje nem nagyon használok), meg ami épp az adott feladathoz kell. Ez utóbbiakat nagyjából 5-10 perc feldobni és amikor már nem kell, ugyanennyi leszedni.
De mi köze a felrakott mindenféle, talán tényleg fölösleges cuccnak a 2GB ram-hoz? Mi köztük az összefüggés? Egy tipikus desktop linuxnak akkor (se) kell több, ha videot vág, vagy többtíz Mpx-es képekkel szerkesztget gimppel. Az ne tévesszen meg, hogy látszólag tele van a RAM már akkor is, ha csak az alaprendszer ketyeg. Amíg el nem kezd hízni a swap, még szabad kapacitása is van, csak a felesleget diszk cache-nek használja.

SaGa 2016.03.29. 14:16:59

@Hóhér az utolsó barátod: milyen MS dokut tudsz libreoffice-szal megnyitni? Érdekelne...

registraal 2016.03.29. 14:20:30

@tomi52: nem erzem magam sertve, a velemenyem masra iranyul. Nem azt allitom, hogy nincs letjogosultsaga a linuxnak, van. Jo lenne ha elterjedtebb lenne, de elsosorban, ha lenne ra megfelelo szoftver kinalat, nem csak "kistesok", utanzatok. Nekem ez az ami miatt nem alternativa. Fotozok, grafikus kiadvanyokat szerkesztek, 3d-ben tervezek Solidworkson. Es szabadidoben neha jatszok is. Nem mindenki teszi ugyanezt, nem is errol irtam. Amit allitok, az az, hogy a windows alapbol tamogatja ezeket a lehetosegeket. Ugyanazokkal az alap szoftverekkel (bongeszes, video nezes, stb) ami miatt a linux "ajanlott". Ahogyan masok is emlitettek mar, sokszor lehet belefutni a kompatibilitiasi kenyelmetlensegekbe, ezt nem lehet egyszeruen fenntartani, sok odafigyelest igenyel. Ha a Linux mellett ervel valaki, legyen targyilagos, es irja le miert vagy milyen esetekben NEM erdemes valtani.

SaGa 2016.03.29. 14:25:23

@rnz: A Linux nem fog attól se belassulni, ha napjában tizesével telepíted és szeded le róla a programokat, ugyanis nincs benne az a hulladéktemető, ami a windowsokat ilyen esetben belassítja, a registry. Amiből még az erre szolgáló spéci segédprogramokkal se lehet maradéktalanul kitakarítani azt a sok szemetet, amit a leszedett programok maguk mögött hagynak és a windows mindig betölti. Az egészet. A linux azt tölti be, amit te be akarsz tölteni. Ha tele van a diszked egy csomó marhasággal, azok jól el vannak ott, a kutyát se zavarják. Az /etc-ben lakó konfigfájlokat is csak akkor olvasgatja, amikor el kell indítania a hozzájuk tartozó programokat.

SaGa 2016.03.29. 14:30:56

@registraal: Izééé... Azért az, hogy a grafikus kiadványszerkesztést, 3d tervezést, videózást a windows alapból támogatja, kissé erős. Igen, támogatja, ha kifizeted azt a párszáz rugót, ami az ilyen a melókhoz szükséges szoftok ára. Vagy élsz az ezekre jó free szoftokkal, de akkor gyakorlatilag pont azokat használod, amiket linux alatt is használhatnál, mert többnyire onnan vették át a wiindowsba őket.

registraal 2016.03.29. 14:41:21

@SaGa: Ki vagyon fizetve, ne aggodj miatta :) Ugyanazt mar tobbszorosen vissza is hoztak.. A Free szoftok nem tartalmaznak minden funkciot, tamogatast. Sokkal tovabb tart veluk dolgozni. Marpedig, ha munkarol van szo, akkor sokszor az ido tenyleg penz :)

SaGa 2016.03.29. 14:46:17

@registraal: Nem érdemes váltani (sőt nem is szabad, ha atuocad-et, indesignt kell használnod (a photoshop már határeset, mert a gimp eléggé versenyben van vele), meghatározott videovágó cuccal kell dolgoznod, meg ha az új játékokat szeretnéd rajta futtatni. Az office manapság nem akkora trauma, mint pár éve, sőt kiadvány készítésre jobb a LO, mint az MS Office.Egyik sem kiadványszerkesztő (az a már említett indesign, meg az őskori Ventura, amivel anno a '90-es évek elején ezt a szakmát tanulgattam), de ha össze kell dobni egy szépen formázott nyomtatványt, vagy egy igényesen kivitelezett e-bookot, jobb eredményt kapsz és könnyebben a LO-szal. Egyszer próbáld ki. E-könyveket készítgetek, betűket rajzolok hozzájuk ha kell, linuxos cuccokkal, gond nélkül.

SaGa 2016.03.29. 14:48:38

@registraal: Nem feltételeztem, hogy nincs kifizetve, hanem azt jeleztem, hogy ezeket a funkciókat a windows sem támogatja helyből. Az igaz, hogy bizonyos célprogramok csak windows alá vehetők meg. Vagy Mac-re... Mert azért lássuk be, a digitális kiadvány készítésben igazából az van otthon, a windows is csak kullog utána.

soc 2016.03.29. 14:49:16

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Hulyeseg. Torrentezni siman lehet, filmet nezni siman lehet, netezni, stb. siman lehet. Egyedul a jatek-piac, ami miatt a linux vilag tenylegesen a window vilag mogott ballag. Persze ez ugyanugy ervenyes OSX-re is.

Egyebkent, ha nagyon faj valakinek valami windowsos szoftver hianya, akkor azt is meg lehet oldani, hogy fusson linuxon wine-nal. En siman SC2-ztem ubuntu alol.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.29. 14:53:46

@SaGa: régit. ;)
Most konkrétan az önéletrajzom, amit nyolc éve írtam, valamint egy BKV éves bérletről szóló nyilatkozat és egy OEP dokumentum van a gépemen, ami .doc formátumú, fingom sincs, milyen verzióval készültek. (az önéletrajzom biztosan LO, a másik kettő biztosan MS, de a konkrét verziókat nem tudom)

registraal 2016.03.29. 14:54:57

@SaGa: Amire gondoltam, hogy a Windows mint keret rendszer tamogatja a hozzavalo szoftverek telepiteset. Emulalas nelkul. Mint irtam, jo lenne, ha lenne ezekre a szoftverekre is 100 % kompatibilis megoldas, akkor en sem fizetnek azert amiert nem muszaly, es szivesen valtanek. De barmikor vissza-vissza neztem a linux ajanlatokra, nem sikerult ezeket megoldanom.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.29. 14:56:02

@SaGa: gimp tudod mivel van versenyben... közelébe sem ér a PS-nak, még a 2.0-snak sem... Pedig én nem is profi felhasználóként akartam használni, mindössze amatőr fotósként akartam vele képeket szerkeszteni. Megmaradtam sokáig a PS Elements 2.0 mellett, majd vettem egy LightRoomot. A gimp egy kényszermegoldás.

fidesz maszop dk egykutya 2016.03.29. 15:01:24

@registraal: "A Free szoftok nem tartalmaznak minden funkciot"

Ja végül is kb tavaly harangoztak be nagy csinnadrattával egy olyan funkciót a PS-be, ami a gimpben már vagy 4 éve ott volt :DD
Szerencsére nem a gibbon felület volt az, mert az nincs a gimpben, és remélhetőleg soha nem is lesz :)

fidesz maszop dk egykutya 2016.03.29. 15:03:10

@Hóhér az utolsó barátod: dehogynem, ér a közelébe... A PS egy agyonhypeolt rakás hulladék. Borzalmas az egész, nem csak a memóriahasználata (ami körülbelül négyszeres a gimpének ugyan azt a képet megnyitva).

SaGa 2016.03.29. 15:06:27

@Hóhér az utolsó barátod: Régi originál word doc-ot lehet, hogy a mostani worddel se tudnál megnyitni rendesen, pedig azt elvileg bármi kezeli, még a telefonok is. Évekig azért tartottam Star office-t (ez volt a Lo őse, anno még vettem is egyet, mielőtt ingyenessé tették volna), mert az volt az egyetlen cucc, amivel az excel elbarmolódott fájljait úgy lehetett megnyitni, hogy csak a ténylegesen sérült tartalom veszett el, nem az egész, vagy a sérülés utáni rész egésze...
Tartok tőle, olyan sosem lesz, hogy bármelyik windowsos programot linux alatt valami kompromisszum (sebesség vesztés, felbontás, stb) futtathatnád ahogy azt se tartom valószínűnek, hogy pl az Adobe, a Sony vagy a Quark megírná linuxra az ilyen spéci programjait, vagy valaki összerakna egy autocad-et rá. Akinek ilyen feladatai vannak, az ne akarjon erre a célra linuxot, mert nem lesz jó rá. Minden oprendszert arra kell használni, amire lehet, különben csak szívás az egész.

SaGa 2016.03.29. 15:13:43

Még annyit: ez a cikk egy spéci igényektől mentes átlagfelhasználó átállásáról szól linuxra. Ez ellen az ilyen speciális, a linuxon nem létező programokat felhozni... hogy is mondjam... nem fair.
Igen, aki váltani akar, mérje fel, mit szokott használni és ha ezek között van olyan, ami nem létezik linuxra, ne váltson. Ha nincs, váltson nyugodtan, könnyebb lesz az élete (miután hozzászokott, a windows ismeretét is tanulta mindenki, senki se született egérrel a kezében). Erről szól ez az egész.

osztovits 2016.03.29. 15:17:03

@registraal: újjjat tanulni? néz már meg egy xp és egy win10-et hasonlítsd össze a menűjét a régi office 2003 vagy office 2013 vagy 2010 vagy 2007 semmi köze szinte egymáshoz. ez csak butaság és lustaság ha valaki rákényszerül ugyan úgy elboldogul linux alatt. En kozel 10 éve váltottam és nekem nagyon bejött az offic (akkor még openoffice) szokatlan és lassú volt de mostmár az újabbak elég jók szerintem sokkal rugalmasabbak mint egy ms word vagy excel, a kompatibilitásról nem is beszélve ez a winfos saját magával nem kompatibilis a frissítés egy rémálom a bebootolás tök gáz (pl win 7) , állandó vírus, trójai kémprogram szarakodás a nagyrészével semmit nem csinálnak ezek a hiper szuper csoda vírusírtók (egy ismerősöm poénból azt mondta lehet csak azokat írtja amit ők írnak)

osztovits 2016.03.29. 15:24:06

@SaGa: én is így gondolom, a facebookhoz meg elég egy telefon ahoz nem kell gépet fenntartani.
Én kiprobáltam linuxon több ms progit pl MS office (linuxonplay) támogatja ugyan úgy működik mint win10-en, domainos környezettet ugyan úgy ki lehet alakítani sőt a(zentyal jóvoltábbol sokkal egyszerűb és ingyenes kkv szinten nekem értelmezhetetlen az exchangel való kinlódás stb) nem értem egy cég miért szarakodik vagy oktatási intézmény egyértelmű a jövő a linux. Az adobe szerintem minden progiát kifogja adni linuxon is pár év múlva ha van esze.

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2016.03.29. 15:30:23

No, látom elkezdett kialakulni afféle Linux vs. Windows párharc. Szeretném leszögezni hogy egészen a 90-es évek eleje / közepe óta Windows-t használtam. Ott voltam mikor az emberek a megváltást várták a Vistától és csúnyán pofára ejtették őket, és ott voltam amikor elnyerték a tényleges megváltást is a Win 7 képében. Ugyanakkor nekem a 8.0, a 8.1 és a 10 sem tetszett igazán. Játékokra inkább konzolt használok. Egyedül régi játékokat futtattam gépen, de arra mindig is a DosBox és a ScummVM.adta a tökéletes megoldást. Az írás miatt valamiféle szövegszerkesztőt mindig használtam, de az OpenOffice után jelenleg a Linuxos LibreOffice is tökéletes megfelel nekem. Nem vagyok egy számtech zseni, nem programozásra és komplexebb dolgokra szeretném használni az oprendszert hanem teljesen átlagos dolgokra - egyelőre. Mivel friss Linux felhasználónak számítok és még csak tanulom ezt a rendszert, örömmel veszek minden kommentet amiket leírtok nekem - pozitívat és negatívat egyaránt. Az 50 GB-os telepítéssel volt egy kis félreértelmezés, már javítottam. Tehát egy 50 GB-os partícióra telepítettük a rendszert, nem a Linux foglalt el 50 GB-t.

rnz 2016.03.29. 15:36:39

@SaGa:
Nagyon nem figyelsz. :)
"De mi köze a felrakott mindenféle, talán tényleg fölösleges cuccnak a 2GB ram-hoz?"
A bejegyzés írója. Elolvastad amit írt? Süt belőle a hozzá nem értés, amit egy oprendszer sem tolerál, a linux meg pláne.
"A Linux nem fog attól se belassulni, ha napjában tizesével telepíted és szeded le róla a programokat"
Ezt nem is állította senki. Arról volt szó, hogy ugyanúgy belassulhat, ha nem ésszel használják. A windows sem a registry hízása miatt lassul, kicsit összetettebb a dolog ennél.

Tévedés ne essék, nem akarom a windowst mindenáron megvédeni, de ha olyan fasza lenne a linux, az elmúlt évtizedek alatt kicsit jobban elterjedt volna és a szoftvergyártók is támogatnák. Ehhez képest a kanyarban sincs. Ha nem lenne android és az utóbbi időben a steamos, gyakorlatilag kimutathatatlan lenne a jelenléte az os piacon. Ráadásul annyira szétszabdalt még ez a picike részesedés is a különböző disztrók között, hogy még jobban elértéktelenítik.

Ahogy már korábban is írtam, fejlesztésre osx-et használok (nem apple hardveren!), minden másra meg windowst. Ugyanazon a gépen, mindkettő kapott egy saját ssd-t, a nagyobb, adattárolós vinyókhoz meg mindkettő hozzáfér. Kb 15-20 másodperc alatt eljutok osx-ből windows-ba, vagy vissza.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.29. 15:56:54

@SaGa: szerintem a LO az OpenOffice-ból vált le, az OpenOffice jött a StarOffice-ból, de mind1.
Az említett dokumentumokból csak az önéletrajzom régi, a másik kettő alig több, mint egy éves.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.29. 16:00:08

@fidesz maszop dk egykutya: nem egyformák az igényeink. Én pl. hülyétkapok attól, hogy a gimp a mai napig, ha a Curves alatt módosítom a tónusgörbét, szépen, komótosan rajzolja át a képet, sorról, sorra. Ahogy attól is, hogy a rétegek kezeléséből mintha még mindig hiányozna, hogy a tónusgörbét és hasonlókat utólag bármikor módosítható rétegként rakjam a képre, ahelyett, hogy a módosított képet rakom oda fixen. Sajnos évekkel ezelőtt felhagytam a fotózással a tönkrement szemem miatt, de amikor utoljára nézegettem képszerkesztőt, akkor a gimp még mindig a béka segge alatt volt az én igényeimet nézve.

fidesz maszop dk egykutya 2016.03.29. 16:22:15

@Hóhér az utolsó barátod: nekem meg egy normális, értelmes alpha kezelés hiányzott a PS-ből (és hiányzik ma is), na meg az, hogy NE memory leakeljen, és persze a gibbon mentes kezelőfelület. Ja és persze a PSD formátum is siralmas, még szimpla layerrel is sokszor nagyobb méretű, mint ugyan az a kép png-ben, ami egy rejtély hogy hogy sikerül.

tomi52 2016.03.29. 16:23:59

@Luighi: Ez mind megy a linuxon, használom ezeket. Kubuntut használom, a család tagjainak gépeire is azt raktam.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.29. 16:28:31

@fidesz maszop dk egykutya: alpha kezelés??? Szerintem valami ilyesmi, csak más néven már az ős PS-ben is volt... de lehet, hogy keverem valami mással...
A PSD-t meg összehasonlítani a PNG-vel... hát ennyit a véleményed értékéről. :)

SaGa 2016.03.29. 16:32:50

@Hóhér az utolsó barátod: Kezdetben volt a Star Writer, ami még a DOS-os Wordnek és társainak volt a konkurenciája, német nyelvterületen szinte csak az ment. Aztán jött a Star Office ('90-es évek eleje, még a windows 3.1, a slackware linux és az OS/2 kora). Ez volt az első multiplatform office, egyszerre létezett windowsra, linuxra és OS/2-re. Én ez utóbbi miatt vettem meg anno. Fél évre rá a Star Division bejelentette, hogy ettől kezdve a SO ingyenes mindenkinek. Ez a verzió úgy volt multiplatformos, hogy minden nem windows verzió alá beillesztettek egy "runtime windowst", ami az adott oprendszeren emulált egy virtuális windows környezetet, de ebből a user csak annyit tapasztalt, hogy veszett lassú az egész, meg az ablakok sarkában a windowsos "gombok" virítanak. Aztán a Star Division eladta az egészet a Sun-nak. A Star Office ingyenes volt továbbra is (ebben pl a LibreOffice magyar oldala téved, mert ők azt írták, a Sun tette az 5.2-es verziót ingyenessé, de a valóságban még a Star Division az 5.0-t és az eladáskor feltétel volt, hogy ez nem változhat), de a licencelése megváltozott, részben emiatt vált ki az Open Office, majd ebből a Libre Office opensource változat.

Punetti kapitány 2016.03.29. 16:34:34

Olyan ez az egész vita, mint az Android vs Windows Phone, csak fordítva. Sokaktól hallom, hogy milyen szar a Windowsos mobil, mert kevés rá az alkalmazás, vagy ami van, az is csak majdnem olyan, mint Androidon. Aztán ugyanezek az emberek szoktak győzködni a Linux mellett, hogy simán el lehet fogadni a kompromisszumokat. Mindenkinek a saját igényeihez, és a bátorságához megfelelő os-t kell használni, és kész. Az nyilván nem megoldás, hogy egy Windowson meglévő fizetős programnak van egy ingyenes, de néha kevesebbet tudó változata Linuxra. Az igazi kánaán az lenne, ha a fizetős szoftvereknél is el lehetne dönteni, hogy ki melyik platformon szeretné használni.

SaGa 2016.03.29. 16:45:08

@rnz: A szoftvergyártók azért nem támogatják a linuxot, mert nem könnyű egy szinte minden igényt ingyenesen kielégítő rendszerre eladni valami bugokkal terhelt, zárt, sokba kerülő cuccot. Ahhoz, hogy az egyszeri szoftvergyártó megéljen belőle, üzleti modellt kellene váltania, nem a programért, hanem annak támogatásáéért, plusz szolgáltatásokért tudna pénzt kérni, ahogy azt teszi pl a SuSe-t támogató csapat.
Ha egy oprendszerre nincsenek meg a népszerű játékok, nem fogja letarolni a piacot. A cégek meg azért nem állnak át szívesen, mert az MS Office már huszonöt éve letarolta ezt a piacot, "szabvány" lett (sajnos) és ha egy cég beállt egy infrastruktúrára, nagyon nehéz egy másikra átállni még akkor is, ha ennek a költsége alacsonyabb lenne, mint az éves frissítés a meglévő rendszerben. Rengeteg mellékága van egy ilyen lépésnek, amiket azok, akik nem üzemeltettek nagyvállalati környezetben többféle rendszer közötti kommunikáción alapuló folyamatokat, elképzelni sem tudnak.
Néhány rendszerben (pl Internet kiszolgálók és az internetes szolgáltatásokon alapuló rendszerek szerverei) azért a linuxok messze többen vannak, mint a windowsok. Munkaállomások terén talán sosem lesz annyi, bár ha a MS bevezeti a W10-re azt az üzleti modellt, amit gyanítok (remélem, csak üldözési mánia), lehet, hogy sokan váltanak, mert a windows fenntartása nagyon drágává fog válni. Nem véletlen az ingyenes update lehetősége, ahogy az sem, hogy aki ezzel él, az elveszíti a példánya szabad felhasználhatóságát jogilag és egy jóval kötöttebb, az adott géphez kapcsolódó licencet kap vele. Ez a beetetési időszak.

rnz 2016.03.29. 16:45:44

@Punetti kapitány: Kicsit azért ez szezont a fazonnal. :) A windows phone akkor lehet jó választás, ha az alap funkciókon kívül mást nem használ az ember. Ha már kell valami app, akkor nagyon súlyosan alulmarad a windows. Nem csak hogy alig van rá app, ami van az is irreálisan drága, ingyeneset meg csoda ha találsz egyáltalán.
Linuxra meg egyszerűen alig (vagy inkább nem) éri meg fejleszteni, mivel iszonyat kicsi a felvevőpiac és nem fizetőképességéről híres a linux közösség. Az a néhány komolyabb app aminek van linux változata (pl. phpstorm) is inkább csak presztizsből van, sem mint gazdasági érdekből, vagy jófejségből.
Azt is sokan elfelejtik, hogy az ingyenes alternatívák nem csak linuxon elérhetőek (sőt), ennek ellenére mégsem azt használják az emberek. Ez sem véletlen.

SaGa 2016.03.29. 16:46:59

@Hóhér az utolsó barátod: Az évekkel ezelőtti Gimp, meg a mostani azért eléggé különbözik egymástól, így arra hivatkozni, hogy milyen volt évekkel korábban, hát hogy is mondjam...

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.29. 16:48:38

@SaGa: utoljára tíz perce volt gimp a kezemben. Ubuntu 14.04-es szabvány verziója...
Én továbbra is a Lightroom mellett maradnék.

rnz 2016.03.29. 16:57:37

@SaGa: Az eleje nettó bullshit. "Ha egy oprendszerre nincsenek meg a népszerű játékok, nem fogja letarolni a piacot." Nyilván ezért olyan népszerűtlen az osx is. Inkább az a baj, hogy linuxon mindenki az _ingyenes_ alternatívát keresi, azt meg hülye lenne bárki is fejleszteni, aki ebből akar megélni. Ráadásul több verziója van egy időben, mint a windowsnak 25 év alatt összesen, ez se igazán pozitívum. Nagyvállalati környezetben meg nem frissítenek neked mindig amikor a rendszerre jön frissítés, sőt van ahol soha. A legtöbb helyen csak akkor és annyit frissítenek, amennyit még épp muszáj. A netes szerverek megint más asztalt képeznek, ott egyértelműen a linux áll első helyen, de egyáltalán nem szabad egy kalap alá venni az asztali verziókkal, még ha ugyanúgy linuxnak is hívják őket. Windowsnál is vannak az asztali és a szerver verziók, ezt talán nem kell ecsetelni remélem. A licenszeknél meg olvass kicsit utána, mert az sem úgy van ahogy írtad, bár elismerem hogy nehéz kiiagzodni.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.29. 17:00:26

@rnz: szerinted miben tér el a desktop és a szerver linux? Mert én úgy látom, hogy egyre inkább csak a telepített szoftverekben... Manapság nem nagyon divat kernelt forgatni meg hasonlók. Legalábbis ha hihetek a hátrahagyott kollégáknak és egyéb ismerősöknek.

rnz 2016.03.29. 17:07:24

@Hóhér az utolsó barátod: Ahogy írtad, a telepített szoftverekben, az pont elég. A kernelforgatás már tényleg jó ideje nem szokás, hiába, elkényelmesedtek a linux arcok is. :) A különbségek alatt inkább arra gondoltam, hogy szerverre inkább debiant pakolok, míg asztalira ubuntut.

rnz 2016.03.29. 17:14:01

@rnz: Eszembe jutott egy rendszergazdi barátom hasonlata: Az asztali és a szervernek is ugyanaz a motorja, csak az egyik sebességre, a másik meg nyomatékra kihegyezve. Egyébként a legtöbb különbség inkább a default security beállításokban van, nyilván az asztali sokkal "megengedőbb".

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.29. 17:35:39

@rnz: na erre a különbségre céloztam, hogy már nincs vagy csak ritkán. Egyszerűen felhajítanak egy alaprendszert és arra a szükséges szoftvereket, oszt jónapot. Persze, vannak kivételek, egy nagy szolgáltatónál nem fér bele, de szerintem a hazai céges szerverek nagy része max. annyira tér el, hogy talán nincs rajtuk X. Rendszert hangolgatni az strapás munka, egyszerűbb nagyobb vasat tenni alá.

SaGa 2016.03.29. 17:37:55

@rnz: A licencekre vonatkozó megjegyzésed nem értem. Ha a SO-LO fejlődési vonalára gondolsz, akkor sajnos azt kell mondjam, én nem leírásokból, hanem saját emlékeimből írtam azt, amit, mert a Star Writer óta követem a program körüli változásokat, hisz az akkori kedvenc oprendszeremre nem volt más használható office. Azt most nem túrnám ki, hogy pontosan mi volt a Sun licence és az Oracle Licence közötti különbség, mi volt az pontosan, ami miatt az OO levált a Sun féle SO-ról és hogy pontosan mit tett a dologba az Oracle (merthogy ők támogatták az OO fejlesztést, sőt talán még ma is támogatják, de mióta LO van, az OO körüli fejleményeket nem követem, nem érdekelnek, a LO tökéletesen megfelel az igényeimnek).
Az OSX mint népszerű oprendszer? Hm... Igen, a Linuxhoz képest többet adnak el belőle (5% vs 1,8%, a többi windows), de gyanítom azért, mert a linuxoknak csak igen kis százalékát "vásárolják", mert nem kell megvenni. Ettől még több nagyságrenddel több linuxost ismerek, mint OSX-est. De lehet, hogy csak rossz társaságban forgolódom. Anno pl több OS/2-es ismerősöm volt, mint linuxos, így akár azt is hihettem volna, mennyire népszerű az OS/2 a linuxhoz képest. Pedig ez akkor sem volt igaz, amikor az IBM még csúcsra járatta az OS/2-t és én még "bedolgoztam" nekik a népszerűsítésébe, támogatásába. Az eladási listák alapján is verhette az OS/2 a linuxot, mert akkoriban linuxot talán egy darabot sem adott el senki.

Az asztali linux és a szerver linux között az a különbség, hogy a szerverre nem telepítették fel a grafikus felületet. Illetve az enterprise verziókhoz tudsz támogatást vásárolni. Látom, te a debian szerver, ubuntu desktop híve vagy. Van a dologban valami, de ennél azért összetettebb a dolog. Mind a kettőből lehet desktopot is, szervert is csinálni és ha kihagyod az ubuntu desktopos "trükkjeit" (amivel a "felhasználói élményt fokozzák" és a gép erőforrásait pazarolják) nem sok különbséget fogsz az ubuntu szerver és a debian szerver között találni, ha csak azt nem, hogy debianból ritkábban van új kiadás. Igaz, amíg debianoztam, mindig sid-et használtam, de azt szerverre inkább nem tenném, max ha játszós, tanulós szerver.

A windows asztali és szerver verziói között sokkal nagyobb eltérések vannak, ráadásul egy ideje egy adott windows verzióból (desktop) van legalább három féle és ezek mindegyike más környezetben használható. Egy home-mal semmire se mennél céges környezetben, egy enterprise meg felesleges túllövés otthonra. Linux esetén ugyanarról a telepítő dvd-ről és ugyanabból a repóból/disztróból összerakod magadnak a szükséges változatot.
A disztrók is azért vannak ilyen sokan, mert gyakorlatilag bárki kiválogathat egy adott célra megfelelő szoftverkészletet, azt összehangolja és ráírja, ez a "valami" linux... Nagyjából ugyanabból a forráskészletből építkezik mindegyik, ki ezt, ki azt rakja bele a rengeteg lehetséges programból. A jobbaknál elvégzik az egyes programok egymáshoz igazítását, mások meg elve úgy válogatnak, hogy illeszkedjenek a programok, de azokat nem nagyon szeretnéd bővíteni, max magadnak fordítva valami forrásból, különben szívás az egész.

A nagyvállalati környezetben történő frissítésekről inkább nem kérek felvilágosítást, a napi munkámhoz tartozik ez is, bocs. Igaz, windows alapon, a linuxokat másik csapat pátyolgatja hivatalból.

rnz 2016.03.29. 17:50:45

@SaGa: Az osx-et sem kell megvenni, a géphez jár (lehet külön telepítő lemezt venni, ha netán szükséged van rá, de ott sem az oprendszert veszed meg). Pont ez a baj vele (vagy nem, de erről itt és most kár vitát nyitni), mert amúgy az átlag felhasználónak az lenne a legmegfelelőbb. Jobban kézreáll mint a linux, ellenben magabiztosabb és nehezebben tönkrevághatóbb, mint a windows. Ha nem lenne vashoz kötve a rendszer, vagy nem lenne irreálisan drága az apple, simán ott lehetne szorosan a windows sarkában. Windows szerverekkel már 5+ éve nem foglalkozom és nem is akarok. Ámbátor lassan inkább már semmilyen szerverrel sem, meghagyom a feladatot a feltörekvő sysop generációnak.

SaGa 2016.03.29. 17:56:38

@rnz: Attól még az eladási statisztikában szerepel és erre hivatkoznak, amikor összevetik a többi oprendszerrel a "népszerűségét". Illetve ezen az alapon a windowst sem kell megvenni, hanem a géphez jár (ha kifizeted az árát a gép árában)... Tonna szám álltak az oem licencek a "sarokban" éveken át, mert minden géphez járt egy windows, csak mi a cég enterprise verzióját pakoltuk fel mindre a megfelelő szerződés alapján...

rnz 2016.03.29. 18:13:13

@SaGa: Mutasd azt az eladási statisztikát, kérlek! :)

fidesz maszop dk egykutya 2016.03.29. 23:09:26

@Hóhér az utolsó barátod: miért ne hasonlíthatnám össze a psd-t a png-vel? Ha mind2-ben ugyan az a tartalom van? Tudod az, hogy van LEHETŐSÉG extra adatok mentésére is a formátumban, az nem azt jelenti, hogy kell is (jó esetben, de lehet ezek szerint, hogy a PSD-nél a hiányzó adatokat kitölti 0-val? :D )... de mondhatnám az xcfgz-t is, az is töredék méretű ugyanazzal a tartalommal.
Persze van a PS-ben alpha régóta, csak olyan kezelni, mint sajtreszelővel maszturbálni... Mondjuk a gibbon óta az egész ilyen :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.30. 08:27:42

@fidesz maszop dk egykutya: mikor tanuljátok meg végre, hogy az "ugyan az" mást jelent, mint az "ugyanaz"??

És senki sem kötelez rá, hogy PSD-ben tárold a szarjaidat, ha nincs szükséged a formátum "szolgáltatásaira". Akkor meg miért gond, hogy a PSD nagy? Használj valami olyat, mint a lightroom, van ingyenes klónja is, azok csak a módosításokat mentik.

fidesz maszop dk egykutya 2016.03.30. 10:42:34

@Hóhér az utolsó barátod: azért baj, mert láthatóan egy dzsunka hulladék formátum, és sok droidnak csak psd-ben lehet küldözgetni, és elalszom mire feltöltődik.

Dehogy használok lightroomot, nem instagramra akarok feltöltögetni.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.30. 10:48:17

@fidesz maszop dk egykutya: ne haragudj, de ha valaki ennyire fogalmatlan... mi a fasz köze az instagramnak a fotószerkesztő szoftverhez?

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.30. 10:49:29

@fidesz maszop dk egykutya: ha meg rajzolsz, akkor küldd svg-ben, hátha azt is meg tudja nyitni a sok "droid" :D

fidesz maszop dk egykutya 2016.03.30. 11:03:38

@Hóhér az utolsó barátod: az is hasonló "deszépszíneket csinálunk" "sooohádéer" típusú bohóckodás, mint az instant gramm ;)

Nem tudja megnyitni, png sem jó, csak a péesdé. Mondjuk a flash után nem értem mit várok az adobe-tól :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.03.30. 11:10:01

@fidesz maszop dk egykutya: korábban is írtam, hogy én ex (amatőr)fotósként nézem ezeket az eszközöket, web design és társai nem az én világom. Viszont egy fotós az eleve úgy készíti a képeit, hogy a nyers, feldolgozatlan kép is elfogadható legyen, csak apróbb módosításokra legyen szükség (vágás, minimális színkorrekció/fekete-fehér konverzió, pixelhibák eltüntetése). Amit a pléhboj magazin és követői művelnek,az a fotózás meggyalázása. Nem beszélve a "HDR" förtelmekről... :(

gordiuszblog · http://gordiusz.blog.hu 2016.03.30. 11:16:40

Elképesztő tudásanyag gyűlt össze a kommentekben, sok sikert az átálláshoz!

soc 2016.03.31. 11:42:46

@registraal: Ez a "megse kell senkinek" szoveg teljesen hulyeseg. A nepnek nem kell egyetlen operacios rendszer sem. Se windows, se linux, se osx, se android, vagy ios. Ezek csak keretrendszerek ahhoz, hogy amit konkretan hasznalni akarnak, fusson.

rnz 2016.04.01. 18:48:42

@soc: Egyetemes marhaság.

Kiskacsa 2016.04.02. 16:11:24

64 bites Windowshoz kétszer annyi memória kell mint 32 bites Windowshoz. Pontosan 4 GB, amivel már jól megy. 2 GB is elég, de 32 bites Windowshoz, ami lehet Windows 10-is. A 64 bites Windows általában csak kicsit gyorsabb a 32 bites Windowsnál, de csak elég memóriával.

dekoninckxx 2016.04.02. 16:14:16

@registraal:átlagjúzer azt mondja: "nem értek a számítógéphez" és fogalma sincs arról, hogy a warez Office az nem a Windows maga. A gmail-t nem a böngésző címsorába írja be, hanem az alapértelmezett google.com keresőmezőjébe, és a találatokból kattint a gmail.com-ra. Ezenkívül használja még a facebookot és a youtube-ot, utóbbit szintén a google keresőből találja meg naponta akárhányszor. A fényképeit az okostelefonról nyomja fel a szintén a fészbúkra. Ja, zenét is kizárólag a jútyjúbon hallgat.
Szóval nekik kurvára mindegy lenne, hogy a böngésző Linux vagy Windows oprendszeren fut.

Kiskacsa 2016.04.02. 16:25:07

Hivatalosan elég 1Gb 32 biteshez és a 2GB a 64 biteshez.
www.microsoft.com/hu-hu/windows/windows-10-specifications, Én a 64 bites Windows 10-el meg vagyok elégedve 4 GB memóriával. Linuxot csak azért használtam, mert Mustek szkennerhez nem volt 64 bites driver, így kénytelen voltam egy 32 bites Linuxot telepíteni egy másik patricióra, amire elég kényelmetlen bonyolult módon, de fel lehetett felrakni a drivert. Viszont sok mindenhez nincs vagy nagyon lebutított driver van Linuxhoz.
Írnak arról, hogy lehet 32 bitesre váltani:
www.howtogeek.com/228042/how-to-switch-from-32-bit-windows-10-to-64-bit-windows-10/

dekoninckxx 2016.04.02. 16:34:47

@rnz: "nem akarom a windowst mindenáron megvédeni, de ha olyan fasza lenne a linux, az elmúlt évtizedek alatt kicsit jobban elterjedt volna és a szoftvergyártók is támogatnák. "
Azért fura, hogy a windowson telefon - linux alapú android terén meg pont fordított a helyzet. Szóval nem az a baj, hogy nem fasza a linux, hanem hogy nem vetette meg a lábát X és Y ok miatt, talán mert nem egy cég fejlesztette és eleinte nem a desktop volt az cél.
Önmagában mint oprendszer egyáltalán nem rosszabb, mint a Win, szerintem nyilvánvalóan jobb. Ingyé' van, megbízhatóbb, biztonságosabb, nincs vírus, nyílt forrású, stb.

dekoninckxx 2016.04.02. 16:37:38

@dekoninckxx: Írtam, hogy a (windowsos) átlagjúzer "A gmail-t nem a böngésző címsorába írja be, hanem az alapértelmezett google.com keresőmezőjébe"
Hozzáteszem, hogy a "kedvencekről" vagy az akárhová helyezhető url-parancsikonról nem is hallott, ha igen, akkor se tudja megszokni, hogy hogyan készítsen újat.

rnz 2016.04.02. 17:14:38

@dekoninckxx: "nem az a baj, hogy nem fasza a linux, hanem hogy nem vetette meg a lábát X és Y ok miatt"
Akkor egyszerűsítek: Az X és Y ok ami miatt nem fasza a linux. Csűrhetjük, csavarhatjuk, ugyanaz a vége. Nagyon-nagyon kevesen használják, még kevesebben támogatják (szoftver fronton).
"Önmagában mint oprendszer egyáltalán nem rosszabb, mint a Win, szerintem nyilvánvalóan jobb."
Szerintem meg nem, ahogy a nagy tömegek szerint sem. Nagyon-nagyon sokszor volt már kezdeményezés arra, hogy az átlagfelhasználót átszoktassák a linuxra (az uhu-val egy fél ország szórakozott), de mindegyik kudarcba fulladt, nem véletlenül.
"Ingyé' van, megbízhatóbb, biztonságosabb, nincs vírus, nyílt forrású, stb."
A win10 pro-t 7600, azaz hétezer-hatszáz forintért vettem meg, ha gépre telik, talán erre is. A megbízhatóság és biztonságosság felhasználó függő (egy linuxot is haza lehet vágni és a windowsnak sincs semmi baja, amíg nem kezdenek el vadul telepítgetni minden szart), nem minden nyílt forrású és van vírus linuxra is.
Felőlem folytathatjuk a vitát, csak akkor előbb nézz utána a dolgoknak.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.02. 20:21:50

@rnz: kevered a szezont a faszommal. A linux, mint op.rendszer semmivel sem rosszabb a Windows-nál. Ami rosszabb, azok a különböző GUI-khoz gyártott utility-k és a hardver gyártók hozzáállása. Plusz az, hogy még mindig nincs elég játék rá.

gyedmaróz 2016.04.02. 20:46:40

Internetes célokra régóta használok linuxot, nem nagyon értek hozzá, de nincs vírus, gyorsan indul-áll, és tényleg, gyakorlatilag sose fagy le. Az ezredforduló táján volt olyan esetem, hogy régebbi céges Excelünk nem tudott újabb Excelen készült fájlt megnyitni. Akkoriban a Libre őse, a StarOffice volt nálam használatban. Meg tudta nyitni, és el tudta menteni régebbi formátumban a delikvenst (sima kopasz árjegyzék volt, semmi cifraság). Akkor gondoltam először arra, hogy ezek a redmondiak gonoszak.

dekoninckxx 2016.04.03. 02:22:13

@rnz: mindegy, én Mac-et használok, ami persze egy kalap szar, mert nincs rá rendes JÁTÉK! Korábban az Ubuntu volt a fő oprendszerem 4 évig, amivel semmi bajom nem volt, és most is van egy régebbi Panasonic notebookom, amin friss Lubuntu fut, pontosabban száguld. Ezen egy Win meghalna.
Munkahelyi gépen Win10 és 7 van, ami... nincs vele baj, de nem egy szerethető valami számomra.

Vizilabda 2016.04.03. 21:43:26

XP is jó, én azzal scannalek, nyomtatni meg nem tudok linuxxxal mert driver bajom van. A W7 a kedvencem, nem tudom miért kell mindig másik windows, de legalább nem 65 ezer Ft az új változat.

atomjani · http://facebook.com/atomjani 2016.04.26. 09:26:09

Mennek itt a ferdítések. A linux és a windows is jó, ez emberenként változó.
Nálam a Windows 7 64 bit gond nélkül megy, 2 GB memóriám van. A böngészőmben legalább 20 lap meg van nyitva és a memóriahasználat így is csak 73%, miközben megy a felhőszinkronizálás is. A laptopot ha felnyitom, itt is azonnal visszajön. Igaz alvóból, alapból így van beállítva. Hibernálásból is visszajön hdd-ről 10-15 másodperc alatt, nem nagy dolog.
Windows okosan teszi, hogy használja a memóriát. Tényleg nem értettem ezt, de mindezt a jó teljesítmény biztosítása miatt teszi. Mit érsz azzal, ha kihasználatlanul ott van a memóriád nagy része?
Megjegyzem, a laptopomon a Win 10 is ment, azzal sem volt gondom. De ehhez a laptophoz max win 8-hoz van meg minden driver.
Azt is elárulom, hogy nem fogom ezt a laptopot örökké használni. Egyszer minden elavul és nem várom meg. Majd eladom linuxos fanatikusoknak vagy akiknek jó a Win 7 is.
A linuxot is próbáltam, de nem jött be nekem.
Higyjétek el, mindenkinek megvan az, hogy melyik rendszer jön be neki, melyik tetszik. Kinél mi válik be.

sayitsayit 2016.04.27. 16:10:51

@Luighi: 486 on, de sztem még sokkal jobb gépen se fogsz streamet, videót nézni anélkül, hogy kitépnéd a hajad. meg a skype is elég lassú még mai, vagy kicsit régi gépeken is

a 4k hoz azért elég nagy kakaó kell,meg a fullhdhoz is és ezen sztem alinux se olyan sokat segít, szóval esetleg egy laptop, vagy egy top egymagos életét hosszabbítgathatod linuxxal, de hogy 486, vagy p1-p3 az már eléggé felejtős, főleg a növekvő méretű, brutálisabb számításigényű médiatartalmak miatt, aki nem játékra használja aagépét, majd ezek pecsételik meg a sorsát

arnyjaro 2016.10.02. 10:37:10

Windows 95-től az összes wint használtam valameddig. Még a méltán feledésbe homályába merült Me-t is. Mind warez volt, mint a legtöbb otthoni usernek. Próbáltam Linuxot sokszor, de mindig macerás volt. Laptophoz kapott eredeti Win7 volt az első legális MS a gépemen. Frissítettem Win 8, ezután 8.1 (nem volt szerencsés váltások 7 után), majd megkaptam ingyenesen Win10-et. Nem mondom magam nagy MS gurunak, de úgy gondolom, sok otthoni usernél magasabb szinten el vagyok mélyedve a témában. Nem csak a töltsük le, telepítsük, (törjük) használjuk funkciókra terjed ki a hozzáértésem.
Szóval... Frissítettem win10-re. Új ssd friss telepítéssel. Használtam vagy 1 napig. Jött a meglepi. Ssd folyamatosan dolgozik, minden rohadt lassú. Win10 újratelepítés. Másnap a hiba megint előjön. Közben a neten túrás, mi lehet a hiba?! Win support felhív, Ők még nem is hallottak erről a hibáról, de próbáljam ezt, azt, kikapcsolni... Ez így ment egy hétig. Gép még mindig kuka. A hét végére sürgősen kellett egy működő gép, alapfunkciókra. Nosza rajta, tenni kell valamit. Win10 még mindig nem jó, visszatérni nem szeretnék a 8.1-re mert biztos hogy csak én rontok el valamit, majd finomhangolom a rendszert, de most kell a működő laptop.
Na jó, töltsünk egy live linuxot. Netre, szövegszerkesztésre, multimédiára csak jó lesz. Gép hiányában mobilon kerestem a nekem megfelelő disztrót. Alapkövetelmény, hogy minden működjön. Youtube, face, médialejátszás stb... mókolás nélkül. Vazz olyan úgysem lesz. Sose volt (az öskorban sem, pedig akkor nem is volt face, meg youtube)
Nézem a fórumokat... Ubuntu, PclinuxOs, OpenSuse, Puppy... Mind valamiért nem jó. Nekem mindenes kell. MOST!!!
Még egy linux... Linux Mint. Olvasom, van benne flash, működnek a driverek, van benne szövegszerkesztő, kodekek. Ok. Töltsük... De nekem USB-n kell mert a dvd-re szükség lesz. No problem, megoldható. Van is hozzá program: Linux Live USB creator. Asztali gépre letölt, usb bedug, nézd mán innen letölthetem a linuxot is. Nosza rajta csináld. Jelez a gép kész.
Pendrive laptopba bedug, BIOS-ba beállítom az USB bootot. Nézzük mi lesz ebből. Boot, 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15... másodperc. Kész... EZ mi??? Asztal, óra, bizbazok a START menü helyén... Wifi ikon ott van, hálózati jelszót megadom, van net, Firefox indít, van youtube, külső vinyó bedug, már nyitja is a mappát. Film kikeres, indít, lejátsza. Működik minden. Ok, jó lesz. Megmenekültem.... Eltelt a hétvége, sikeres volt. Hétfői gondolat: na akkor fogjunk hozzá a Win10-hez bírjuk működésre. Ááááá. ma inkább nem. Nincs kedvem, lusta vagyok. Mára jó lesz még a linux. Majd holnap.
Holnap ugyanez... Eltelt 1 hónap és még mindig lusta voltam nekiállni a bűvészkedésnek. Közben eszembe jutott hogy van itthon egy régebbi ssd. Felteszem rá a Mint-et, hogy ne kelljen dugdosni a pendrive-ot, mert extrém helyzetben is használom a lapost, nehogy beletörjem. Műtét sikerült. Win10 ssd fiókba rak, majd előveszem ha lesz kedvem a javításra. Majd túrom a netet hogy mi lehet a baj. Eltelt fél év. Még mindig nincs kedvem játszani a winnel. Jó nekem a linux. Működik, meg minden ami nekem kell. Nem játszom már évek óta, a mobilról le tudom tölteni a képeket, net van, office is amire kell, net működik, vírus nincs, torrent van. Nem kell javítgatni.
Soha nem gondoltam volna hogy egyszer ezt mondom: Köszönöm szépen a sok szép évet amit együtt töltöttünk kedves MS, de én ehhez már öreg és türelmetlen vagyok. Elengedlek, mert az idegrendszerem nem bírja olyan jól a megpróbáltatásokat mint 10 évvel ezelőtt. Van egy olyan rendszer, amit nem kell mókolni, és fél éve hibátlanul teszi a dolgát, arra amire én használom (már) pont SŐT több mint jó. Könnyes búcsú, élj sokáig, boldogan, nélkülem.

Na én így lettem Linux user, és élvezem a tanulását és minden percét amit Vele tölthetek :D

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.02. 11:12:44

@arnyjaro:
Win10 - ha warez, akkor ugye tudod, mi az a p2p? A win10 p2p alapon (is) terjeszti az update-eket, könnyen lehet, hogy vagy ez ültette le a rendszeredet vagy még mindig létezik az az update gond, ami 7-es alatt is. De akár vírusod is lehetett.

Linux... ubuntut használok, mert "elkötelezett" debianos vagyok, de az Ubuntu sok olyan szoftvert tartalmaz, ami a licenc marhaságok miatt hiányzik a Debianból. Volt nálam egy Inspiron 7559, használható volt rajta a 16.04-es Ubuntu. Hurrá, ez jó lesz. Vettem egy pontosan ugyanolyan inspiront. Live rendszer bootol, de random fagy. A róla telepített rendszer következetesen fagy. Néha kapok legalább karakteres konzolt, máskor azt sem. Gép ment vissza,én meg azóta se tudom, hogy merre tovább.

badam1991 2017.04.30. 14:32:30

Leg jobb linux a linux mint kényelmes

Lejátszón és hang és szín varázslón van mit javítani akkor állandó rendszer lenne így nem.

Lejátszónak Smplayer
Jobb mint a vlc Linuxon csak ezt használom.
Linuxot meg gyakrabban használnék ha smplayer felbővítenék Light Boost - Detail Boost jobb kép és hang.
Intel® Quick Sync Video - CUDA - NVIDIA Prue video

Hozzászoktam Windowson a mirillis splash ex gyors és teljesítmény kímélő videó feldolgozáshoz konvertáláshoz kép és hang javításhoz.
Meg az Asus laposon a extra hang és szín javításhoz.(Audiowizad and Splendid )
Ami Linuxon körülményes. Túl igényes vagyok de a SplashEx az egyetlen oka hogy Windows többet használom.
Meg hogy a xen és kvm nem működik egyből full és paravirtualizáció környezet a Linux minten körülményes beállítani Debianon egyszerűbb egyébként meg használjak proxmoxot csak ott meg a gui felület gyért.

eßemfaßom még áll 2018.03.09. 08:11:42

Eltelt 2 év, hogy áll a Linux-szeretet?

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2018.03.09. 17:08:08

@eßemfaßom még áll: Kitart, még mindig egy nagyon letisztult, filmezésre, zenehallgatásra, netezésre és kisebb - főként retró - játékok használatára tökéletesen alkalmas oprendszernek tartom. Emellett viszont látom a negatív tulajdonságait is (szerencsére nincs túl sok), miknek leglényegesebbje egyértelműen a kompatibilitás hiánya. Megpróbáltam egy másik laptopra is feltenni, ami gyárilag lett összeszerelve és Win10 volt rajta alapból, de videók vagy filmek lejátszásánál egyszerűen csontra kifagyott a cucc Linux alatt. De annyira, hogy csak a restart segített. Szóval persze, vannak árnyoldalai is, de szerintem ha nem akar túl komplex dolgokat végezni rajta az ember, akkor a mindennapi "casual" felhasználáshoz tökéletes még mindig.
süti beállítások módosítása