Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Modern slasher klasszikus: Hush (2016) kritika

Egér, egér, ki a házból, most jöttem a diliházból

2016. április 16. - -Britpopper-

Mikor megláttam a Hush előzetesét, nem számítottam többre egy mezei, zs-kategóriás home invasion horrornál. Erre csak rátett egy lapáttal az előzetes elején felvillanó Blumhouse logó, mely a Paranormal Activity óta garancia a jumpscare jelenetekkel ijesztgető, ám kevésbé emlékezetes - és olykor kifejezetten szar - horrorfilmekre. Tehát minimális elvárásokkal ültem neki a filmnek. Mire a stáblista lefutott, magam is meglepődtem, hogy mennyire pozitívan csalódtam.

filmstill-93_0_0.jpeg

Madison süketnéma. Tizenhárom évesen agyhártyagyulladás következtében veszítette el hallását és beszédkészségét. Egyébként pedig író, és épp egy új regényén dolgozik egy igencsak félreeső, erdőközepi weekend házban, ahol közel s távol emberi lény csak a közvetlen szomszédai, Sarah és annak férje, John. Amúgy Maddie tök jól elvan a kis házban, ha épp nem a regényén dolgozik akkor főzőcskézik és "Bitch" nevű, cuki macskáját cirógatja. Igen ám, de egyik este feje tetejére áll minden, amikor is egy sorozatgyilkos jelenik meg a környéken és csakhamar kiszemeli magának a védtelen, egyedülálló nőt. Kettejük macska-egér harca az utóbbi évek legjobb home invasion horrorját termeli ki magából, mely jócskán tartogat meglepetéseket és nem várt fordulatokat.

A rendező Mike Flanagan neve leginkább az Oculus kapcsán lehet ismerős. Nos, nekem az a film is tetszett. Jó, nem volt egy nagyon nagy szám, de szerintem tisztességes kis horror. Nincs ez másként a Hush esetében sem. Egy remek modern slasher, mely - és ezt pont nem vártam tőle - képes újat mutatni. Maddie a kezdeti rémült, félénk csajból fokozatosan kezd átvedleni egy otthonát és saját életét foggal-körömmel védő, és érte a végsőkig harcoló amazonná, miközben az életére törő gyilkos lassan szembesül azzal, hogy itt bizony emberére akadt. Mellesleg nekem nagyon tetszett, hogy a gyilkos sem végig egy álarc mögé rejtőző alak. Már az első fél órában lekerül róla a maszk, és ez is jókora lendületet ad a filmnek, hiszen onnantól nem a túlélni próbáló nő vs. kegyetlen sorozatgyilkos felállás adott, hanem egy ember ember elleni küzdelem. Láthatjuk amint a nevenincs gyilkos a ház körül ólálkodik és tetteivel megpróbálja az őrületbe kergetni a nőt ("csak mikor már könyörögsz a halálért, akkor megyek be") viszont ugyanúgy ő is vét hibákat. Ezáltal sokkal emberibb mint egy gép módjára gyilkoló, maszkos elmebeteg.

hush-e1458439945727.jpg

Utoljára talán a The Collector esetében láttam ennyire jól összerakott, ennyire feszült légkörű és tempójú horrort. Ám amíg ott épp a főszereplő keveredett a gyilkos területére, addig itt a gyilkos próbál betörni mindenáron Maddie házába. És hála az égnek, a készítők nem vitték el közönségbarát irányba a filmet. A Hush kifejezetten brutális. Vér csak akkor van benne amikor igazán kell, a folyamatos feszültség viszont odaszegezi a nézőt a film elé. Az pedig tényleg külön plusz, hogy az előzetes sugallata ellenére a gyilkost emberi mivoltában ábrázolták - számomra ez sokat tett hozzá az élvezeti értékhez. Nyugodt szívvel tudom ajánlani ezt a filmet minden horrorrajongó számára. 2016 első felének egyik rejtett gyöngyszeme.

Értékelés: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr658631748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.04.16. 14:15:18

Szeretem mikor írsz a filmekről. ^^ Mondanám, hogy rajta van a megnézendő listámon, de lassan olyan sok jön össze, hogy félek, nem kerül idő egyikre sem. xS Pedig, ez is olyan, amit nagyon szeretek, mivel a pszicho-horror filmek is, az egyik nagy kedvencem. ^^

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2016.04.18. 10:20:54

@Cathreen M.:

Tökéletes home invasion film ez. Érdemes ránézni mert valóban korrekt módon megcsinálták, és szerencsére a lendülete a végéig kitart.
süti beállítások módosítása