Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

Magasfeszültség

2017. május 17. - -Britpopper-

Bevallom, nagyon régen láttam már ezt a filmet. Lehettem nagyjából 16 éves. Elég nagy hatást gyakorolt rám. Ezt onnan tudom, hogy azóta nem láttam, de máig élénken él bennem a cselekmény és a képsorok. Alexandre Aja francia rendező eme alkotása utat nyitott neki Hollywood felé (később olyan produkciókat rendezett mint az új Sziklák szeme, a Tükrök, avagy a Piranha 3D). A történet abból áll, hogy van két barátnő (Marie és Alex) akik az iskolai szünetben vidékre utaznak Alex szüleihez, egy kis pihenés és kikapcsolódás végett. Azonban a idill csakhamar rémálomba fordul, amikor egy közeli sorozatgyilkos betör a házba és szépen apránként elkezd legyilkolni mindenkit. De tényleg mindenkit, ebben a filmben még a kisgyereknek sincs kegyelem. Alex zsákmányként végzi, a könyörtelen gyilkos magával viszi. ám Marie megpróbálja őt kiszabadítani és így egy félelmetes macska-egér játék kezdődik meg közöttük, előbb a házban aztán később a szabadban is. A film nagyon jól adagolja a feszültséget. Mikor a gyilkos megjelenik az ajtóban, elszabadul a mészárlás. Úgy érzem, hogy ezen a ponton a készítők néha átestek a ló túloldalára, hiszen mondjuk az ominózus lépcső + szekrény kivégzés a valóságban egész biztos, hogy kivitelezhetetlen lenne. Ettől függetlenül nagyon hatásos és kellően brutális.

image-w1280.jpg

Persze a gore kedvelők kapnak még nyalánkságokat, nem kell félni. A képi világ nagyon tetszett. A film elején lévő színes, nyugodt hangulatot később mesterien váltja fel a szobák sötétjében történő macska-egér bolyongás - jelzem, 6 évvel járunk a Collector előtt -, de a remek benzinkutas jelenet steril, neonnal bevilágított képsorai is emlékezetesek. És ha jól emlékszem még egy MUSE dal is felcsendül a film vége felé, amelyért jár a külön piros pont. A Magasfeszültség egy nagyon fontos film. Ez indította el ugyanis az újhullámos francia horrort és vált alapművévé. A záró képsorok láttán szerintem mindenkinek tátva marad a szája, remek csavart sikerült összehozni a film végére amely legalább akkorát szól mint a Fűrész első részének vége. Tehát a Magasfeszültség alapmű. Már csak ezért is érdemes megtekinteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr6812437209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása