Kritikák, ajánlók, tesztek és gondolatébresztők tárháza

Focker Blog

A szégyentelen

2017. június 05. - -Britpopper-

A szex minden egyes kapcsolatban nagyon fontos tényező. Igen ám, de akad nagyon sok eset mikor a szenvedély egyáltalán nem dominál. Csupán a testi vágyak kielégítése, az örömszerzés és a kielégülés nyom valamit a latba. Ezt a témakört járja be Steve McQueen (Éhség, 12 év rabszolgaság) sokszorosan díjnyertes, 2011-es filmje, a Shame - A szégyentelen is. Főszereplője Brandon (Michael Fassbender zseniális a szerepben), a szexmániás irodai alkalmazott aki még kávészünetekben is a wc-n maszturbál és nem rest halál nyugodtan szemezni idegen nőkkel a metrón hazafelé. Szexuális éhsége kimeríthetetlen, a neten a legbizarrabb pornókra keres rá és egyszerűen nem ismeri fel, hogy ő bizony beteg. Mert ez az egész egy betegség. Olyan mint az alkohol- vagy játékszenvedély. Netán a drog. Brandon számára a szex a drog. Ezt az ''idilli'' állapotot töri meg húga, Sissy (Carey Mulligan), aki egy nap váratlanul beállít hozzá azzal a kéréssel, hogy hadd lakhasson ott pár napig. A kettejük közti ellentétek szépen lassan kerülnek felszínre. Brandon eleinte sokat tűr, aztán egy idő után már nem képes megbirkózni Sissy csapongó életmódjával és hóbortjaival. Emellett pedig saját élete is kezd darabjaira hullani. Nem találja helyét, nem tudja pontosan mit akar, a húga egyre inkább ráébreszti arra, hogy egy nagy nulla az életben, aki képtelen állandó kapcsolatot kialakítani. Már a szex sem motiválja többé. A film pedig megállíthatatlanul robog a keserű végkifejlet felé.

81502-72061.jpg

Nagy vonalakban ez lenne a sztori. Mindehhez vegyétek még hozzá a zseniális rendezést, a steril képi világot, a szomorú zenét és a színészek nagyszerű játékát. Alapjáraton Michael Fassbender elviszi az egész filmet a hátán, de üdítő volt látni Carey Mulligan-t is végre valami komolyabb drámai szerepben - bár nekem ő már az Egy lányról c. filmben is nagyon tetszett. Fura, de a film alatt nekem többször is beugrott az American Psycho. Brandon előszeretettel éli azt az életmódot amit anno Patrick is, azaz hogy a felszínen egy gazdag jampi, a felszín alatt azonban mocskos kis titkok egész garmadáját őrzi. Persze lehet, hogy mindezt csak én képzeltem bele a filmbe. Ennek ellenére a Shame - A szégyentelen nagyon is fontos film. A teljes szexuális és érzelmi kiégésről ad hiteles képet. Mikor egy ember számára a szex már nem érzelmeken alapul, nincs meg benne a szenvedély, csupán olyan jelentőséggel bír mint egy szál cigaretta elszívása a nap valamely szabad percében. Indokolt a 18+-os besorolás hiszen akadnak benne eléggé arcpirító részek (gondolok itt például Brandon édeshármasára a vége felé) de maga a tematika is pont olyan, amit a legjobban csak az fog átérezni aki már maga is megtapasztalta. Fontos téma. Fontos film.

Legjobb jelenet: Brandon és kolléganője randevúja

A bejegyzés trackback címe:

https://focker.blog.hu/api/trackback/id/tr712452699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása